Baza odwiedzonych miejsc

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.
zarmat
Początkujący

Baza odwiedzonych miejsc

Post autor: zarmat »

Jeśli zadanie jest banalne - przepraszam za zaśmiecanie forum.
Chciałem zrobić sobie - tanio, łatwo i przyjemnie - bazę miejsc, w których byłem [nawet z opcją jak często], na bazie posiadanych plików gpx [jest tego 2500, więc trzeba jakiejś podpórki programowej].
Widziałbym to zadanie - podobnie jak geotagowanie zdjęć w programie gpicsync, jedynie zamiast wpisywać nazwę lokalizacji do exifa, program/skrypt/inne cudo? zapisałby daną do pliku gpx lub innego obok współrzędnych zapisanych w tym pliku.
Dalsza obróbka nie powinna mi już nastręczyć problemów.
Dzięki temu wiedziałbym, iż na wycieczce 1245 dnia XX przeszedłem przez miejsca o nazwach YY, ZZ, WW itd.
Czy Państwo Garniakowcy mieliby chęć coś podpowiedzieć?
Montana 600, Fenix 2, PL Topo 2014.1 [& of course Topo100]
traper_24
Bywalec

Re: Baza odwiedzonych miejsc

Post autor: traper_24 »

Obawiam się, że tylko dogłębna penetracja manuala GPSBabel pozwoli stawić czoła zaprezentowanemu zadaniu ;-)
Dakota 20 + OSM, Samsung S6 + Locus Pro
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Post autor: Bas »

Excel dalby rade. W koncu pliki gpx to zwykle pliki tekstowe ;)
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
zarmat
Początkujący

Excel dałby radę na pewno, ale najpierw trzeba do pliku gpx obok współrzędnych dorzucić nazwy miejsc - i o to chodzi!
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Jest przeciez dostepna w arkuszu baza miejscowosci w Polsce z podanymi wspolrzednymi - 56892 pozycje, w tym przysiolki w ilosci 3737 z liczba ludnosci 10 (slownie: dziesiec). Mozna odsiac co wieksze miejscowosci to bedzie mniej do przeszukania ;)
Link do bazy zamieszczalem kiedys na Garniaku, a baza wisi na forum TrekBuddy
http://www.trekbuddy.net/forum/viewforum.php?f=14
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
zarmat
Początkujący

Za adresy dzięki - grzebałem w tym, tylko że problem lekko mnie przerasta, bo jeśli jeden gpx ma ileśset punktów, a gpx-ów jest kilka w tygodniu, to "ręczna robótka" coś mi nie podchodzi.
Może jestem zbyt mało biegły w komputeryzacji i programowaniu.
Dla jasności - zdaję sobie sprawę, że mając plik z podanego linku, mogę dopasować do każdego punktu z pliku gpx nazwę lokalizacji, ale wciąż przeraża mnie ręczna robota - chyba, że nie do końca znam możliwości excela.
Mimo wszystko dzięki za szczere chęci.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Szukaj pod hasłem "reverse geocoding".

Póki co takie narzędzie online: http://www.geoplaner.com/

Być może któryś z Kolegów poda konkretny przepis... jakoś nie widzę takiej opcji w GPSBabel...
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

zarmat pisze:jeśli jeden gpx ma ileśset punktów, a gpx-ów jest kilka w tygodniu...
To wychodzi na to, ze odwiedzasz tygodniowo kilka tysiecy miejscowosci i kazda z nich jest na tyle istotna, zeby zarejestrowac jej nazwe :?: :?:
To brzmi malo prawdopodobnie, ale moze jest mozliwe.

A moze jest tak, ze w gpx masz zapisane slady z podrozy i punkty, a interesuje cie zapisanie tylko punktow? Tak czy inaczej cos jest nie tak z tym opisem - na pewno jest niekompletny.

I jesli juz udaloby sie opracowac 2500 plikow, a w kazdym jest kilkaset punktow, to... jak z tego korzystac, zeby to mialo sens?
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

Bas pisze:To wychodzi na to, ze odwiedzasz tygodniowo kilka tysiecy miejscowosci i kazda z nich jest na tyle istotna, zeby zarejestrowac jej nazwe :?: :?:
Nie wystarczy zbierać na pamiątkę ślady (plus jakieś istotne waypointy) w plikach GPX?
Ja tak robię - zawsze można sobie w długie wieczory pooglądać i sprawdzić to czy owo.
Twojej idei jakoś nie łapię i nie za bardzo widzę sens…
Bijesz rekord Guinessa w ilości odwiedzonych miejscowości ;-)
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Awatar użytkownika
tboniasty
Radny
Kontakt:

Post autor: tboniasty »

zarmat pisze: Dzięki temu wiedziałbym, iż na wycieczce 1245 dnia XX przeszedłem przez miejsca o nazwach YY, ZZ, WW itd.
Hmmm... Generalnie nie jest to chyba za skomplikowane programistycznie zadanie. Obawiam się tylko, że duża liczba plików GPX razy spora liczba punktów śladu razy spora liczba puntów YY,ZZ,WW = długi czas przeliczania zadania ;-)

Kiedyś dla "sportu" napisałem skrypt w php, wyznaczający największą powierzchnię trójkąta, którego wierzchołki stanowią dowolne POLREFy - w miarę dobry komputer mielił wszystkie kombinacje chyba całą noc. Nota bene - żeby wygrać w konkursie Zyra na największą powierzchnie wytyczoną przez 3 POLREFy trzebaby odwiedzić te w okolicy Szczecina, Suwałk i gdzieś w ulubionych stronach Lecha. Wszędzie miałem daleko cholera ;-)
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

zarmat pisze:Chciałem zrobić sobie - tanio, łatwo i przyjemnie - bazę miejsc, w których byłem...
Temat bardzo ciekawy, niestety wśród nas chyba nie znajdziesz tego narzędzia.
Jeśli jednak uda Ci się na innych forach, to podziel się rozwiązaniem.

Drugim narzędziem, które mogę podpowiedzieć jest Geosetter - popularny program do geotagowania zdjęć z funkcją "Reverse geotagging".
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Geosetter korzysta z bazy Geonames i do jej obsługi jest potrzebna rejestracja w serwisie GeoNames i wpisanie nazwy użytkownika w ustawieniach programu.
Ogólnie działa i to nieźle ;), co nie oznacza, że świetnie - tutaj Klimczok otagowany zostanie jako Szczyrk.
W załączniku "reverse geocoding" w Geosetterze.
zarmat
Początkujący

Wszystkim dziękuję za pomoc - temat uważam za zamknięty!

Dla zaspokojenia nieufności kolegi Basa - odwiedzam tygodniowo nawet więcej!
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

zarmat pisze:dnia XX przeszedłem przez miejsca...
jeśli jeden gpx ma ileśset punktów, a gpx-ów jest kilka w tygodniu...
zarmat pisze:Dla zaspokojenia nieufności kolegi Basa - odwiedzam tygodniowo nawet więcej!
przeszedłem :?:
nie chodzi o nieufnosc - to wrecz niemozliwe w sposob tak opisany, czyli raczej niedokladnie okreslone warunki => pewnie mozna to zrobic inaczej.
ODPOWIEDZ