Nowe PRZEJŚCIA GRANICZNE na Słowację

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
JacekN
Bywalec
Kontakt:

Nowe PRZEJŚCIA GRANICZNE na Słowację

Post autor: JacekN »

Chciałbym stworzyć bazę danych miejsc w których można przedostać się na terytorium Słowacji.Chodzi mi o drogi asfaltowe i gruntowe.
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
Piotr_P
Początkujący

Post autor: Piotr_P »

Idąc od wschodu to pierwsze mamy dopiero Radoszyce-Palota.
Nie wiem, jak sprawa wygląda z przejazdem Lipowiec - Certizne, nie znam tam dokładnie drogi, a do granicy podchodzą z dwóch stron :wink:
Potem oczywiscie mamy Barwinek - Vysny Komarnik.
Następnie Ożenna - Niżna Polianka -tu jest problem po stronie słowackiej, gdyż ilosc dziur na serpentynach do Niznej Polianki nie pozwoliła otworzyc tego przejscia.
Ale moze niedługo naprawią tą drogę :roll:
Dalej na zachód juz mamy przejscie regularne Konieczna - Becherov.
Potem az pasowałby przejazd z Blechnarki do Stebnika, ale na razie tylko piechurzy :wink: (takze nie znam strony słowackiej :oops: )
Znowu mamy drogę z Izb, która w miarę dobra dochodzi az pod granicę, (wczesniej odbija na zachód droga z płyt do Mochnaczki Niżnej), ale do Fricki juz niestety nie zjedziemy - takze niesprawdzone z autopsji, widzę, trzeba bedzie zrobić dokładny objazd terenu :twisted:
Następnie mamy przejazd asfaltówką z Muszynki do Kurova, tu mamy elegancką drogę.
No i ostatnie w okolicach znajomych terenów - Leluchów - Andrejówka - dojazd do krajówki słowackiej nr 77.
W sądeckim zaś to oczywiscie Piwniczna - Mnisek nad Popradom,
a w Pieninach Niedzica - Łysa nad Dunajcom.
Dalej juz Tatry a tam uprawnień nie mam :lol:
Vista HCx, TOPO_PL_100, TOPO Slovakia v.2, GPMapa 2007.4 UPG
Awatar użytkownika
Magnoom
Radny
Kontakt:

Post autor: Magnoom »

W Pieninach, w Szczawnicy, jest też piesze przejście graniczne (początkowo droga asfaltowa, później gruntowa Droga Pienińska do Czerwonego Klasztoru lub asfalt do Lesnicy).

Było też kiedyś turystyczne przejście graniczne w Małych Pieninach. Pomiędzy Wysokim Wierchem (Łysą) a Rabsztynem, przy słupku II/84, ale tego nie polecam. Zaraz po jego otwarciu w 1999, po zaciągnięciu dodatkowo języka w schronisku Pod Durbaszką i przejściu tutaj granicy odsiedziałem potem swoje, skuty kajdankami, na wspomnianym wcześniej przejściu w Szczawnicy. Oczywiście za nielegalne przekroczenie granicy. O dziwo Słowacy nie widzieli problemu, ale polscy pogranicznicy owszem.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
JacekN
Bywalec
Kontakt:

Ciekawe kiedy producenci map uwzględnią to w swoich mapach?
Awatar użytkownika
Alf/red/
Radny
Kontakt:

Post autor: Alf/red/ »

JacekN pisze:Ciekawe kiedy producenci map uwzględnią to w swoich mapach?
A jakbyś widział to uwzględnianie? GPmapa jako mapa tylko Polski to co najwyżej zniknie przejścia graniczne, co zresztą niekoniecznie jest słusznym rozwiązaniem. CNE może dorysuje kreski łączące, ale następna wersja będzie za rok. UMP-pcPL ma niektóre drogi za granicą, dodałem też nowe przejścia z Litwą (bo tylko takie powstały, OIMW), i tyle, co można na dziś.
A właśnie, Damianie, może dorysujesz te wymienione przez Ciebie przejścia, chociażby na 100 metrów za granicę, i z pamięci, ale to by przynajmniej było coś już widać, że *się da*.
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Awatar użytkownika
Alferek
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Alferek »

No to już wiem na czym będzie polegała ostatnia bezpłatna aktualizacja GPMapy - dorysują kilka kresek do granic :D
хардваре: GPSMap60CSx, GPS12, Navibe GB735+Nokia E50, Akira 3512, Navigon 1300, Lark 35.7, Nokia E71, HTC HD2 z wgranym Androidem, GPS Holux 236+Ramos42. Nie mam tylko GPSa wbudowanego w kufel piwa.
софтваре: jakieś durne mapy :D.

Obrazek
Awatar użytkownika
Drogowiec
Bywalec

Post autor: Drogowiec »

Alf/red/ pisze:A właśnie, Damianie, może dorysujesz te wymienione przez Ciebie przejścia, chociażby na 100 metrów za granicę, i z pamięci, ale to by przynajmniej było coś już widać, że *się da*.
Doba ma tylko 24 godziny, a ja Damina ostatnio zasypuję trackami Zduńskiej Woli ;)

Pozdrówka
Kuba
Awatar użytkownika
Magnoom
Radny
Kontakt:

Post autor: Magnoom »

Nie jest jeszcze tak źle :D
Właśnie udało mi się z wielkimi problemami uruchomić MapEdita, tak aby podeprzeć się trochę podkładem i nanoszę informacje w Małych Pieninach.
Ostatnie ślady ze Zduńskiej Woli, o których m. in. rozmawialiśmy przez telefon, do mnie nie dotarły. Podejrzewam, że Alf/red/ przechwycił korespondencję przed wysłaniem na grupę dyskusyjną.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
JacekN
Bywalec
Kontakt:

Alf/red/ pisze:A jakbyś widział to uwzględnianie?
Pewnie trzeba poczekac na nową wersję CN, która może to uwzględni.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Wątek jest w dziale "Na drodze" ale nie byłbym sobą ....... :wink:

Obrazek
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Piotr_P
Początkujący

Post autor: Piotr_P »

GPS Maniak pisze:Wątek jest w dziale "Na drodze" ale nie byłbym sobą ....... :wink:

Witam
Dlatego nie ująłem przejscia Roztoki Górne - Ruske Sedlo, bo myslę, ze Jackowi chodziło o miejsca, które mozna przejechać samochodem :)
Inaczej założyłby wątek w dziale "Na szlaku" :wink:
To jest teren Parku Narodowego, wiec nawet gdyby była extra droga, ruch mógłby być zabroniony.
Co do w/wym przejscia, wrzucam pare fotek, w tym juz historyczne z tablicami przejsc turystycznych 8)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Vista HCx, TOPO_PL_100, TOPO Slovakia v.2, GPMapa 2007.4 UPG
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Piotr_P pisze: w tym juz historyczne z tablicami przejsc turystycznych 8)
He, he. A propos historii.
Ten widoczny na mojej mapie drugi przeskok (w okolicach Balnicy) też był przejściem dla piechurów.

Ale jeszcze w roku 2005 (w 2006 już tego nie było) stała tam taka tablica:

Obrazek

pomimo, że prowadzi tamtędy szlak i pomimo, że za 20m za tym ostrzeżeniem stała już regularna niebieska tablica informująca, że można śmiało drałować na Słowację :D Tę tablicę rodem z PRLu, chyba postawiono po to, żeby postraszyć turystów jadących tamtędy wąskotorówką, aby podczas postoju w Balnicy (na wprost tej tablicy!) nie wypalili lasu amoniakiem 8) :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
mrcnlsk
Nowy

Re: Nowe PRZEJŚCIA GRANICZNE na Słowację

Post autor: mrcnlsk »

Można już przejechać z Blechnarki do Stebnika, zarówno po polskiej jak i słowackiej stronie została zrobiona utwardzona droga gruntowa. Polecam fajny skrót z Wysowej do Bardejova.
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Post autor: wodzirej »

Świetnie, dzięki za info. A czy podesłałeś ślad? http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/form.html
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Awatar użytkownika
nocnyMarek
Bywalec

Post autor: nocnyMarek »

mrcnlsk pisze:Można już przejechać z Blechnarki do Stebnika, zarówno po polskiej jak i słowackiej stronie została zrobiona utwardzona droga gruntowa.
Czy jest teraz w lepszym stanie niż na tych zeszłorocznych zdjęciach?
http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 37&page=98
(po słowackiej stronie była całkiem polna)
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
ODPOWIEDZ