MotoACTV - na niedzielne spacery.

Przeznaczeniem działu są porównania odbiorników Garmina z systemami innych producentów, dyskusje o tym jaką nawigację kupić (Garmin czy co innego) oraz ogólne rozważania o zaletach i brakach w ofercie Garmina.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: MotoACTV - na niedzielne spacery.

Post autor: GPS Maniak »

W oryginale jest wektor w formacie EBMD bazujący na OSM. Jest, bo MotoACTV po flash'owaniu nadal jest tym samym urządzeniem z tymi samymi funkcjami. Dostęp do Androida jest tylko bardzo sympatycznym dodatkiem. Tyle tylko, że ta oryginalna mapa nie dość, że nie wspiera żadnych funkcji (nie ma wyszukiwania, nawigacji, informacji pod kursorem etc.) to na dodatek jest to OSM dość leciwy, a na pewno bardzo, bardzo lichy poza terenami zurbanizowanymi.

Oczywiście po to by kontrolować ile już z żoną przeszliśmy wystarczy. Ba! Do tego żadna mapa nie jest potrzebna, ale gadżety są po to by cieszyły na maksa - prawda? :wink:

Dodam, że od pięciu godzin przeprowadzam test parapetowy. Załączyłem nawigację na Waypoint przy stanie baterii 80%.
Zalacznik1.jpg
Jak widać w ciągu 5 godz i 16 minut marszu po pokoju odbiornik zrobił 6.6 km i zużył ok. 50% energii, co potwierdza moją wcześniejszą teorię, że na 6-cio godzinny spacer prądu na pewno wystarczy. Dodam jednak, że w sobotę w Puszczy Noteckiej podczas ok. 2-2,5 godzinnej zabawy z Fenixem zużycie energii wyniosło 16%, co lokuje sprzęt Garmina na nieco innym poziomie przydatności w outdoorze.

No ale jako że kupowałem MotoACTV nie z myślą o outdorze lecz o jakimś gadżecie na niedzielne spacery, to póki co jestem bardzo zadowolony :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Ranger
Garniak

Post autor: Ranger »

@popej,
Symptomem czasów jest chyba to, że np. SGS-3 przy 4 calach ekranu i rozdzielczości 480x800 ma już w nazwie dopisek ... "mini" ;-) A tu taki sympatyczny mikro brzdąc :-)
Mnie zastanawia coś innego, dlaczego Motka Mini w tym samym lesie satelitów ni w ząb ?
Czyżby przemożny wpływ wspomagania ? A może by tak na próbę jakiś trybik samolotowy ? ;-)
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Ranger pisze:Symptomem czasów jest chyba to, że np. SGS-3 przy 4 calach ekranu i rozdzielczości 480x800 ma już w nazwie dopisek ... "mini" ;-)
I pomyśleć, że gdyby ekran SGS-3 był o 3,8 cala mniejszy, urządzenie śmiało można byłoby nazwać pełnowartościowym telefonem, a tak jest tylko mini komputerem z możliwością prowadzenia rozmów telefonicznych. :lol:
Ranger pisze:Czyżby przemożny wpływ wspomagania ?
Trudno wyczuć jak do tego podchodzą inni producenci smartphonów, zwłaszcza w segmencie niszowym, a do takiego trzeba zaliczyć Motorolę Defy Mini. Sądzę, że tu może wychodzić kompleks a-GPSu. Być może przy błędnym założeniu, że wstępną lokalizację i tak zawsze mamy dzięki BTS, Defy Mini nie tworzy bazy typu Garmin Hotfix. Problem jest taki, że tam dokąd ja jeżdżę nie ma zasięgu GSM - przynajmniej u mojego operatora - w efekcie Motka pracuje zapewne od zera, a że drzewa nieco przeszkadzają, co pamiętam jeszcze z czasów kiedy biegałem po lesie z eTrexami AD 2000, to mamy to co mamy.

Tak czy siak, nie sądzę by był to problem producenta sensu stricte, bo akurat MotoACTV fiksuje bardzo dobrze bez wsparcia GSM, ale problem konkretnego modelu: Motoroli Defy Mini na pewno jest.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Ranger
Garniak

Post autor: Ranger »

@Lechu
Jest znacznie gorzej niż myślisz. Dwie dziesiąte cala to za mało, bo zdarza się że to to ustrojstwo bywa też pilotem do sterowania sprzętu audio-video, czy źródłem fotek wyświetlanych wprost w telewizorze (AllShare).
Coraz mniej tego telefonowania w telefonie ... ;-)
Co do Motki - próbowałeś tryb samolotowy ?
To zazwyczaj informacja, że wspomagania niet i nie powinno być durnych opóźnień na szukanie czegoś czego w danym miejscu nie ma. Przynajmniej w niektórych modelach tak to działa :-)
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

popej pisze:Albo chociaż pokaż, jak wygląda google-maps ;)
Pokazać można ale pożytek z GoogleMaps bez wspomagania WiFi niewielki. Mapy owszem można zbuforować do wykorzystania off_line i na tym koniec. Ponadto - nawet po włączeniu WiFi - też są problemy. W jednej wersji GoogleMaps nie działa to, w drugiej tamto. Koniec końców zostałem przy 6.0.0, w której co prawda nie działa wyszukiwanie adresów ale - przy aktywnym WiFi - działa szukanie "miejsc" oraz działa setup, dzięki czemu mogłem ustawić wyświetlanie literek na większe plus wyciągnąć na ekran "miarkę" do pomiaru odległości :wink:
Zalacznik1.jpg
Generalnie jeżeli mielibyśmy korzystać z WiFi i np. routingu generowanego właśnie za pośrednictwem WiFi ciekawszym rozwiązaniem wydaje się instalacja Locusa. Inna sprawa, że Locus w ogóle stawia w zupełnie innym świetle całą tę zabawkę, dlatego też obok ikonki MMTrackera, to właśnie ikonkę Locusa umieściłem wśród skrótów na pulpicie:
Zalacznik7.jpg
Jak już wspominałem wcześniej, czas pracy urządzenia z włączonym non stop GPSem to ok. 6 godzin. Owszem, po to by mieć ślad z niedzielnego spaceru wystarczy, ale jeżeli nie zależy nam na śladzie, a bardziej interesuje nas wspomaganie orientacji w terenie - tj. śledzenie swojej pozycji na mapie czy też pewne elementy wspomagające nawigację - nie koniecznie z wykorzystaniem tras wygenerowanych wcześniej w zasięgu WiFi - instalacja Locusa wydaje się koniecznością.

Przypomnę może, że wielokrotnie na Garniaku pisząc o niektórych mniej wydajnych komórkach czy smartphonach zalecaliśmy korzystanie z aplikacji w komórce tylko "w razie potrzeby", co znacząco wydłuża czas pracy całego zestawu. No cóż. Potrzeba jest matką wynalazków. Przyznam szczerze, że wcześniej nie interesowałem się tym zbytnio :oops: a okazało się że Locus posiada pewne możliwości związane z wygaszaniem pracy odbiornika GPS. Nie do końca wszystko jeszcze czuję ale jedna rzecz jest pewna. Udało mi się tak skonfigurować program, że po zafiksowaniu i wskazaniu lokalizacji GPS na mapie, odbiornik GPS się wyłącza, pomimo iż ekran mapy nadal jest aktywny - podświetlony. Później - po zadanym systemowo czasie - ekran się wyłącza, a ponowne uruchomienie odbiornika GPS (z zastrzeżeniem 1) następuje po wzbudzeniu podświetlenia ekranu, co można wykonać albo naciskając przycisk Power albo wykonując energiczne ruchy nadgarstkiem:

Film: http://gpsmaniak.com/Garniak/MotoACTV_Locus.wmv

Jak widać na filmie - gorący start odbiornika, to dosłownie kilka sekund. Po zafiksowaniu mapa automatycznie jest centrowana względem naszej lokalizacji. Jeżeli mieliśmy aktywną nawigację "off road" (po drogach nie sprawdzałem) w ślad za kursorem pojawia się linia namiaru, a wraz z nią informacja o odległości i azymucie do celu. Chwilę później pojawia się informacja o wysokości dla kursora. Informacja o wysokości nie pochodzi jednak z odczytu GPS lecz z danych SRTM, które możemy wrzucić do zegarka, co pozwala na korzystanie z danych w trybie off line.
Zalacznik2.jpg
Bez solidnych testów terenowych trudno oszacować zużycie energii, które będzie oczywiście zależało przede wszystkim od tego jak często aktywujemy ekran i w ślad za tym GPS, wydaje się jednak że bez ładowania zegarka na pewno uda się zrobić 2, a może wręcz 3 pełne wycieczki po 8-10 godz, co stawia tę przesympatyczną zabawkę w zupełnie innym świetle :D
------------
1) m.in. nie wiem jak na pracę zestawu wpływa ustawienie: "Pobierz dane GPS co 300 sekund",
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Wielokrotnie na Garniaku, prezentowałem opinię że "dedykowana mapa" to mapa nie tylko dedykowana pod kątem zainteresowań użytkownika końcowego (np. ogólna teoria typu: dla turysty mapa turystyczna) ale dedykowana także z punktu widzenia warunków sprzętowych w jakich będzie użytkowana. Pomijając nawet sprawę wykorzystania funkcjonalności oprogramowania outdoorowców Garmina przez użycie odpowiednich "map wektorowych" zwracałem uwagę na fakt, że tradycyjna mapa turystyczna opracowywana z myślą o dobrej prezentacji na papierze, na małym ekraniku odbiornika GPS oglądana zresztą w róznorodnych warunkach oświetleniowych już tak rewelacyjnie nie wygląda. W efekcie zawsze uważałem, że również w zakresie grafiki, doboru i ilości elementów mapy czyli w tym co rozumiemy przez generalizację mapy nic nie stoi na przeszkodzie aby "mapa GPS" była mapą "dedykowaną" - różną od tradycyjnej mapy papierowej.

Zwolennicy tego typu teorii z łatwością dostrzegą zalety "map wektorowych" w otwartym, bądź w miarę otwartym formacie, gdzie poprzez odpowiednią manipulację "skórkami" można uzyskać mapę - pod względem grafiki i generalizacji - maksymalnie dobrze prezentującą się w odbiorniku GPS, a także maksymalnie zbliżoną do własnych upodobań i oczekiwań.

Co jednak zrobić, gdy urządzenie (bądź ulubiona aplikacja w tymże urządzeniu) nie obsługuje map wektorowych w "otwartym formacie", a ekranik jest jeszcze mniejszy niż mały? :shock: Odpowiedź jest prosta: Trzeba "wyprodukować" własną mapę rastrową - spełniającą indywidualne wymagania w zakresie doboru elementów, kontrastu, czytelności etc. etc :D
Zalacznik1.jpg
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Kolejna działająca aplikacja - tym razem stricte nawigacyjna bazująca na wektorowych mapach samochodowych Tele Atlasu Sygic Navigation rozwiązuje problem "niedzielnych" wycieczek po obcym mieście.
Zalacznik4.jpg
Aplikacja jak to aplikacja tej kategorii. Robi co trzeba, zatem rozpisywać się nie ma za bardzo o czym.
Kilka podstawowych informacji:
* Ograniczenia wielkości ekranu powodują że nie wszystko zawsze działa tak jak trzeba bo czasami brakuje miejsca na dodatkowe przyciski. Tak np. nie ma możliwości szukania punktów mapy (POI) z filtrem literowym ("po nazwie")
* Można jednak podejrzeć listy punktów mapy z podziałem na kategorie. POI są uszergowane wg odległości od aktualnej pozycji (bądź ostatnio znalezionego adresu, bądź dowolnego POI) co wydaje się być wystarczającą funkcjonalnością:
Zalacznik3.jpg
* Po przełączeniu na klawiaturkę własną aplikacji - możliwe jest wyszukiwanie adresów
* Działa kalkulacja tras (routing) w tym również w wersji dla piechura.
* "Pola danych" (4 szt) niezbyt wyszukane ale do wyboru m.in.: aktualny czas, długość trasy, odległość do celu, ETA, wysokość, siła sygnału GPS.
Po odpowiednim zamapowaniu przycisków zegarka (potrzebny jest odpowiednik Home) możliwe jest zminimalizowanie aplikacji (powrót do pulpitu głównego) bez jej zamykania, co powoduje iż po wyłączeniu ekranu wyłączona zostaje także praca odbiornika GPS (rozwiązanie energooszczędne). Ponowne włączenie ekranu, pacnięcie w ikonę aplikacji i wszystko wraca do normy. GPS fiksuje w kilka, kilkanaście, a po nieco dłuższej przerwie (powiedzmy 1-2 godziny) w kilkadziesiąt sekund.

I to by było na tyle. Dodam jeszcze że ostatecznie całkowicie zrezygnowałem z oryginalnych aplikacji MotoACTV, ponieważ po każdorazowym włączeniu (bądź resecie) zegarka większość z nich zaczynała pracę w tle, zżerając niepotrzebnie energię, co zmuszało mnie do każdorazowego klikania w celu ich wyłączenia :(

----------------------------------------
Podsumowując:
* Po zhakowaniu ROMu, zamapowaniu dwóch górnych przycisków jako Home i Menu oraz wgraniu 1-2 aplikacji mapowo nawigacyjnych, uzyskujemy dość ciekawy, lightowy i na swój sposób "dedykowany" odbiornik GPS z funkcją zegarka, na wycieczki wielkomiejskie jak też terenowe.
* Zaletą odbiornika jest na pewno jego poręczność, stosunkowo duża łatwość łapania fiksa oraz wyjątkowo czytelny (także w słońcu) wyświetlacz.
* Wadą jest słaba bateria (6-8 godz pracy z aktywnym GPSem), która w większości przypadków zmusza użytkownika do zrezygnowania z pracy ciągłej na rzecz filozofii: Ciemny ekran = brak pracy GPS, co w efekcie odcina nas od możliwości zapisu śladu. Przynajmniej na nieco dłuższych wycieczkach. Oczywiście do wad można zaliczyć też niedużą wielkość ekranu, niemniej przy uwzględnieniu faktu, że mamy do czynienia z urządzeniem naręcznym, daleki byłbym od narzekań. Wręcz przeciwnie. Kawałek mapy jaki widzimy w tym było nie było zegarku jest naprawdę przyzwoity. Szczególnie gdy skorzystamy - np. w Locusie z map o skalach mniejszych niż 1:50.000 np. takich jak Compassowe mapy Podkarpacia w skali 1:100.000.
* Lista działających aplikacji użytkowych, które pozostawiłem w zegarku:

- Digital Clock Widget
- Adobe Reader (10.3.1)
- MM Tracker (1.10.3)
- Locus (2.6.3) - wersja niezarejestrowana (nie udało mi się w MotoACTV skonfigurować konta google, celem weryfikacji wersji)
- Sygic Navigation (11.2.6)
- GPS Test (1.2.1)

Podstawowy pulpit zegarka, po rezygnacji z oprogramowania firmowego:
Zalacznik7.jpg
Zalacznik7.jpg (71.58 KiB) Przejrzano 12118 razy
Pozdrawiam Lechu

kaciek
Początkujący

Post autor: kaciek »

Witam
Ja zainstalowałem pełnego OziExplorera pl i pięknie śmiga.
DSC_0080.jpg
jest aplikacja pozwalająca na przypisanie do odpowiedniego przycisku możliwość wyboru lunhera (tego oryginalnego lub "androidiwego") więc można cieszyć się odblokowanym androidem lub oryginalną nakładką, co zwiększa użytkowość tego cacuszka, bo np do treningu rowerowego super jest oryginał motoroli, a np. do wędrówki idealna jest mapa.
DSC_0082.jpg
Dla zainteresowanych link do tutorialu co i jak zrobić na Youtube.
http://www.youtube.com/watch?v=GU_8aXu9sA8

mam nadzieję że nie naruszam regulaminy tym linkiem
gavia
Bywalec

Post autor: gavia »

3 pytania:

1.Ile u nas kosztuje ta MotoACTV- nigdzie nie mogę znaleźć ceny. Wyskakuje mi że tylko w jakimś abonamencie w Play. Jedynie Belgia coś ponad 1200 pln.
2.Czy ( po Tuningu Romu) da rady zainstalować TwoNav ( tutaj na pewno tak skoro Ozi idzie ) ale teraz ważniejsze czy ten program odczyta dane z czujników np.puls . Nie chodzi mi o fabrycznie zainstalowany tam Program Treningowy ale o puls i inne dane po uruchomieniu Two Nav
3.To samo co w pkt.2 ale chodzi o inne programy Endomondo,RunGps,Strava,IpBike.
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
kaciek
Początkujący

Post autor: kaciek »

Ja kupiłem na allegro nowy zestaw z pulsometrem oryginalnym ANT+ za 780 zł
http://allegro.pl/listing.php/search?st ... ion=1&sg=1
będzie działał każdy program który działa na androidzie, choć nie każdy jest czytelnie wyświetlany.
Mnie udało się zainstalować nawet Automape, żeby sprawdzić czy działa
DSC_0084.jpg
@gavia Zainstalowałem wszystkie które wymieniłeś, ale nie mogłem uruchomić TwoNav, prawdopodobnie brakowało pamięci bo przy testach instalowałem wszystko co się da

--
gavia pisze:A te wbudowane 8 gb to wszystko czy jakąś kartę dodatkowo można wstawić ?. Czyli w porównaniu do TwoNav Ultra cena sensowna tym bardziej że z opaską na serce, tylko szkoda, że wersja na Smartfony nie idzie.
Ps. a to http://www.youtube.com/watch?v=vP1QKFUuBPM to nie prawie to samo? Też android też ma ANT ?
1. Co do baterii to jeszcze nie mam zdania (ale to w końcu tylko zegarek nie może mieć wszystkiego ważyć 35 dkg i działać trzy dni na navi) ładowałem dopiero dwa razy, ale myślę że po jakichś 2 tygodniach będzie dożo lepiej. Niemniej jednak włączyłem Oziego z zapisem tracka ale tylko na balkonie w miejscu i dzałał nonstop 4,5h i zostało mu 5% baterii. Więc mam nadzieję że wydajność podskoczy jeszcze o jakieś 30% (tak było w przypadku mojej Xperii)
2. Wbudowane 8 Gb z cego dostępne 6,5 - reszta dla użądzenia, nie ma slotu na kartę, ale są wersje z 16Gb. (ale znów przypominam: TO TYLKO ZEGAREK)
3. to Sony które pokazałeś, fajne ale ta wersja nie ma GPS i WiFi więc sam rozumiesz różnice. Ja za swoją zapłaciłem niecałe 800 z czego sam nadajnik pulsometru ANT+ to koszt ok 300zł, więc lekko licząc za zegarek dałem 400. (niektórzy na szmaty wydają więcej :D ja wolę w dziurawych "gaciach" ale na "głupoty" kasa musi być :wink: )
Ostatnio zmieniony 03 sty 2013, 12:22 przez kaciek, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

gavia pisze: Bo jak zapisujemy ślad( nic nie znalazłem na ten temat) to wiadomo, że bardziej baterie żre.
Mnie by interesowała konfiguracja Ekran -Mapa- Non-stop + zapisywanie loga.
A możesz wytłumaczyć co rozumiesz przez "zapisywanie loga", a co za tym idzie jak rozumiesz różnicę między zżeraniem prądu podczas zapisu śladu i zapisu loga?
gavia pisze:Niby ca 6h przy włączonym NON -STOP Gpsie ale co to tak naprawdę oznacza.
Oznacza to, że:
* GPS pracuje
* ślad jest zapisywany (po co GPS miałby pracować non stop, gdybym nie potrzebował śladu?)
* ekran jest co do zasady wyłączony (całkowicie), poza sporadycznym włączaniem celem kontroli pozycji bądź parametrów wycieczki.
W takim właśnie układzie można na Locusie wyciągnąć max. 6 godz.

Dodam, że u mnie po restarcie zegarka uruchamia się w tle część firmowych aplikacji, dlatego po przełączeniu się na Androida wchodzę w ustawienia i wyłączam to co zbędne. Być może uzysk energii z tego niewielki ale jakoś lepiej się czuję, gdy wiem że nie działa nic, co niepotrzebne :wink: Początkowo, by uniknąć tych ceregieli, odinstalowałem firmowe programy Motki (nie jeżdżę na rowerze, więc nie potrzebuję naprawdę dobrego, oryginalnego oprogramowania treningowego) ale wówczas okazało się że przestało działać sensorowe włączanie ekranu (potrząśnięcie ręką), na czym mi zależało, więc chciał nie chciał zainstalowałem wszystko ponownie.
gavia pisze: Podświetlanie nie wiem czy tutaj można regulować jak tak to 100% -ile wtedy wytrzyma?
Nie podejmuję się takich testów, bo niby po co zegarek miałby cały czas marnować energię? :wink:

Przy okazji fotki z wczorajszego spaceru:
ZAL_2.jpg
ZAL_2.jpg (207.66 KiB) Przejrzano 12032 razy
ZAL_1.jpg
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

GPS Maniak pisze: * Lista działających aplikacji użytkowych, które pozostawiłem w zegarku:
...
- Locus (2.6.3) - wersja niezarejestrowana (nie udało mi się w MotoACTV skonfigurować konta google, celem weryfikacji wersji)
...
Zalacznik7.jpg
Zła wiadomość: Pomimo pomocy kolegi "kaciek" i instalacji kilku apk związanych z zarządzaniem kontem Google, mój zegarek uparcie nie chce gadać z Marketem. Widać braki w ROMie są zbyt poważne.

Dobra wiadomość: Locus PRO w wersji 2.8.3 ściągnięty wczoraj na Defy i zainstalowany w zegarku już nie krzyczy na starcie, że licencja nie jest potwierdzona. Po prostu działa :D Spośród rzeczy, które na pewno nie działały poprzednio w "wersji darmowej" a teraz działają jest np. wyszukiwanie offline punktów w bazach GeoNames.
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

GPS Maniak pisze: Locus PRO w wersji 2.8.3 ściągnięty wczoraj na Defy i zainstalowany w zegarku już nie krzyczy na starcie, że licencja nie jest potwierdzona.
Trochę się pospieszyłem :oops: Nie tyle nie krzyczy w ogóle, ile nie zawsze krzyczy.
Tak czy siak w ROMie przestaję grzebać. Co miało działać w zasadzie działa, a ponieważ noworocznym postanowieniem jest to, że do czerwca zgubię 6-8 kg z brzucha, czas zacząć zegarek wykorzystywać w terenie :wink:
Pozdrawiam Lechu

buncol
Nowy

Post autor: buncol »

Mam takie pytanie.
Jak z zegarka usunąć już przebyte trasy.
pozdrowienia
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Też tego nie odkryłem :?
Pozdrawiam Lechu

ODPOWIEDZ