Kolejna działająca aplikacja - tym razem stricte nawigacyjna bazująca na wektorowych mapach samochodowych Tele Atlasu
Sygic Navigation rozwiązuje problem "niedzielnych" wycieczek po obcym mieście.
Aplikacja jak to aplikacja tej kategorii. Robi co trzeba, zatem rozpisywać się nie ma za bardzo o czym.
Kilka podstawowych informacji:
* Ograniczenia wielkości ekranu powodują że nie wszystko zawsze działa tak jak trzeba bo czasami brakuje miejsca na dodatkowe przyciski. Tak np. nie ma możliwości szukania punktów mapy (POI) z filtrem literowym ("po nazwie")
* Można jednak podejrzeć listy punktów mapy z podziałem na kategorie. POI są uszergowane wg odległości od aktualnej pozycji
(bądź ostatnio znalezionego adresu, bądź dowolnego POI) co wydaje się być wystarczającą funkcjonalnością:
* Po przełączeniu na klawiaturkę własną aplikacji - możliwe jest wyszukiwanie adresów
* Działa kalkulacja tras (routing) w tym również w wersji dla piechura.
* "Pola danych" (4 szt) niezbyt wyszukane ale do wyboru m.in.: aktualny czas, długość trasy, odległość do celu, ETA, wysokość, siła sygnału GPS.
Po odpowiednim zamapowaniu przycisków zegarka
(potrzebny jest odpowiednik Home) możliwe jest zminimalizowanie aplikacji
(powrót do pulpitu głównego) bez jej zamykania, co powoduje iż po wyłączeniu ekranu wyłączona zostaje także praca odbiornika GPS
(rozwiązanie energooszczędne). Ponowne włączenie ekranu, pacnięcie w ikonę aplikacji i wszystko wraca do normy. GPS fiksuje w kilka, kilkanaście, a po nieco dłuższej przerwie
(powiedzmy 1-2 godziny) w kilkadziesiąt sekund.
I to by było na tyle. Dodam jeszcze że ostatecznie całkowicie zrezygnowałem z oryginalnych aplikacji MotoACTV, ponieważ po każdorazowym włączeniu (bądź resecie) zegarka większość z nich zaczynała pracę w tle, zżerając niepotrzebnie energię, co zmuszało mnie do każdorazowego klikania w celu ich wyłączenia
----------------------------------------
Podsumowując:
* Po zhakowaniu ROMu, zamapowaniu dwóch górnych przycisków jako Home i Menu oraz wgraniu 1-2 aplikacji mapowo nawigacyjnych, uzyskujemy dość ciekawy, lightowy i na swój sposób "dedykowany" odbiornik GPS z funkcją zegarka, na wycieczki wielkomiejskie jak też terenowe.
* Zaletą odbiornika jest na pewno jego poręczność, stosunkowo duża łatwość łapania fiksa oraz wyjątkowo czytelny
(także w słońcu) wyświetlacz.
* Wadą jest słaba bateria
(6-8 godz pracy z aktywnym GPSem), która w większości przypadków zmusza użytkownika do zrezygnowania z pracy ciągłej na rzecz filozofii: Ciemny ekran = brak pracy GPS, co w efekcie odcina nas od możliwości zapisu śladu. Przynajmniej na nieco dłuższych wycieczkach. Oczywiście do wad można zaliczyć też niedużą wielkość ekranu, niemniej przy uwzględnieniu faktu, że mamy do czynienia z urządzeniem naręcznym, daleki byłbym od narzekań. Wręcz przeciwnie. Kawałek mapy jaki widzimy w tym było nie było zegarku jest naprawdę przyzwoity. Szczególnie gdy skorzystamy - np. w Locusie z map o skalach mniejszych niż 1:50.000 np. takich jak Compassowe mapy Podkarpacia w skali 1:100.000.
* Lista działających aplikacji użytkowych, które pozostawiłem w zegarku:
- Digital Clock Widget
- Adobe Reader (10.3.1)
- MM Tracker (1.10.3)
- Locus (2.6.3) - wersja niezarejestrowana
(nie udało mi się w MotoACTV skonfigurować konta google, celem weryfikacji wersji)
- Sygic Navigation (11.2.6)
- GPS Test (1.2.1)
Podstawowy pulpit zegarka, po rezygnacji z oprogramowania firmowego:

- Zalacznik7.jpg (71.58 KiB) Przejrzano 12118 razy