GPS na rower
Re: GPS na rower
W eTreksie chyba trzeba wrzucić mapy szczegółowe zamiast mapy bazowej, czyli zamiast gmapbmap.img.
Mapy dla feniksa powinny działać, ale raczej nie będą optymalne. Kawałki są zbyt duże a do tego uproszczenia mapy chyba zbyt daleko posunięte.
Mapy dla feniksa powinny działać, ale raczej nie będą optymalne. Kawałki są zbyt duże a do tego uproszczenia mapy chyba zbyt daleko posunięte.
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 4 times
@Popej
To tak na marginesie, bo chyba nikt nie pisał jak Twoje kompilacje spisują się właśnie w eTrexie10.
@Michał
Na takiego eTrexa 10 zawsze możesz wrzucić wcześniej przygotowaną trasę i jechać jak po sznurku, nie tracąc czasu i energii na zbędne zwiedzanie okolicy. Przynajmniej ja tak robiłem w eTrexie Viście HCx, która nie obsługiwała rastrów.
To tak na marginesie, bo chyba nikt nie pisał jak Twoje kompilacje spisują się właśnie w eTrexie10.
@Michał
Na takiego eTrexa 10 zawsze możesz wrzucić wcześniej przygotowaną trasę i jechać jak po sznurku, nie tracąc czasu i energii na zbędne zwiedzanie okolicy. Przynajmniej ja tak robiłem w eTrexie Viście HCx, która nie obsługiwała rastrów.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
-
michal13031986
- Bywalec
- Kontakt:
No to ciekawe, czyli wychodzi na to że jak coś brać etrex10, ale też może na razie jeszcze z gps wstrzymam się zobaczę jak cenowo wyjdzie mi i może jednak uda się kupić etrex 30
i wtedy już całkiem będzie spoko
a jak cenowo zbytnio nie to biorę tego etrex10
Marko: tak wiem że mogę wcześniej sobie wykreślić trasę i według niej jechać
Marko: tak wiem że mogę wcześniej sobie wykreślić trasę i według niej jechać
etrex20
- Marko
- Garniak
@Michał
To tak na zachętę: http://www.znajkraj.pl/
P.S. Oczywiście ten model ma też wiele wad; ale ostatecznie sam musisz jednak podjąć męską decyzję. Gwarantuję, że czego jak czego, ale prądu Ci nie zabraknie
To tak na zachętę: http://www.znajkraj.pl/
P.S. Oczywiście ten model ma też wiele wad; ale ostatecznie sam musisz jednak podjąć męską decyzję. Gwarantuję, że czego jak czego, ale prądu Ci nie zabraknie
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
-
michal13031986
- Bywalec
- Kontakt:
- Marko
- Garniak
@Michał
Wadą eTrexa jest bardzo wolny procesor, co przekłada się czasem na fatalną pracę wyszukiwarki. Mniej kłopotliwą, ale jednak istotną przypadłością związaną z powolnym procesorem jest dosyć wolne odświeżanie rastrów, które prędzej czy później Cię skuszą na rower.
Trudno w tej chwili w pełni ocenić wytrzymałość odbiornika (i jego styków), zwłaszcza jeśli będzie używany w górach, na szlakach, w MTB.
Są również drobiazgi związane z BUG-ami w oprogramowaniu; tym bardziej kłopotliwe, że wciąż najlepiej działająca wersja jest wersją "beta", a więc nie zalecaną oficjalnie przez Garmina.
Wadą eTrexa jest bardzo wolny procesor, co przekłada się czasem na fatalną pracę wyszukiwarki. Mniej kłopotliwą, ale jednak istotną przypadłością związaną z powolnym procesorem jest dosyć wolne odświeżanie rastrów, które prędzej czy później Cię skuszą na rower.
Trudno w tej chwili w pełni ocenić wytrzymałość odbiornika (i jego styków), zwłaszcza jeśli będzie używany w górach, na szlakach, w MTB.
Są również drobiazgi związane z BUG-ami w oprogramowaniu; tym bardziej kłopotliwe, że wciąż najlepiej działająca wersja jest wersją "beta", a więc nie zalecaną oficjalnie przez Garmina.
-
michal13031986
- Bywalec
- Kontakt:
też z tego co wyczytałem to problemy z kompasem. Ale zaleta do pozostały propozycji moich, ma możliwość karty
dzięki temu będę miał całą trasę na karcie nie okrojoną
etrex20
Dlaczego do mnie w liczbie mnogiej?Ranger pisze:@sdsyc
Odłóżcie powoli koledzy te wieloletnie dyskusje o bateriach![]()
Czy ja dyskutowałem o baterii?
Dlaczego bez przerwy się do mnie uśmiechasz?
Auto: Android Auto + OsmAnd+ + UMP, mapy.cz + OSM, Google Maps
Nadgarstek: Fenix 7 Pro Solar + TopoActive Europe + UMP
W telefonach: OsmAnd+ + OSM + UMP, mapy.cz
- Marko
- Garniak
@Michał
To taka reguła: Ci co znają Garmina najczęściej nie szukają innych rozwiązań (co najwyżej od czasu do czasu pokręcą nosem, ale i widzą zalety tego rozwiązania)... Co ciekawe, narzekają głównie Ci, którzy... Garmina jeszcze nie używali
...

Nie potwierdzę, bo sam już nie mam tych problemów (używam wersji beta).
To taka reguła: Ci co znają Garmina najczęściej nie szukają innych rozwiązań (co najwyżej od czasu do czasu pokręcą nosem, ale i widzą zalety tego rozwiązania)... Co ciekawe, narzekają głównie Ci, którzy... Garmina jeszcze nie używali
Pewnie podobne do tych, które będziesz miał ze swoim telefonemmichal13031986 pisze:też z tego co wyczytałem to problemy z kompasem.
Nie potwierdzę, bo sam już nie mam tych problemów (używam wersji beta).
@sdsyc
No bo zdaje się że wymieniliście znane poglądy o bateriach w kontekście gdyby. Jak długo można ?
Mnie np. zupełnie nie zdziwi, gdy pojawią się "wiaderka prądu Qi" na AA dla tych, którzy nie mogą bez nich żyć
Pozdrawiam
Ranger
No bo zdaje się że wymieniliście znane poglądy o bateriach w kontekście gdyby. Jak długo można ?
Mnie np. zupełnie nie zdziwi, gdy pojawią się "wiaderka prądu Qi" na AA dla tych, którzy nie mogą bez nich żyć
Pozdrawiam
Ranger
Więc "zdaje się"Ranger pisze: No bo zdaje się że wymieniliście znane poglądy o bateriach w kontekście gdyby.
Auto: Android Auto + OsmAnd+ + UMP, mapy.cz + OSM, Google Maps
Miałem GT 540, miałem też dwa eTrex-y 30, nie miałem podobnych problemów z kompasem w GT 540.Marko pisze:Pewnie podobne do tych, które będziesz miał ze swoim telefonemmichal13031986 pisze:też z tego co wyczytałem to problemy z kompasem.
andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
- Marko
- Garniak
Andrzeju, przykro mi.
Ja nie mam klopotow. Uzywam wersji 2.87 beta.
Nie wiem jednak czy na kierownicy kompas nadal bedzie dobrze dzialal...
Ja nie mam klopotow. Uzywam wersji 2.87 beta.
Nie wiem jednak czy na kierownicy kompas nadal bedzie dobrze dzialal...
@ Marko
Czyli to, co napisałeś ma oznaczać, że w telefonie nie ma problemu z kompasem.
Sorry, opacznie to zrozumiałem, ale muszę powiedzieć, że ująłeś to w skomplikowany sposób,
prościej i czytelnej było napisać, że w eTexe nie ma żadnego problemu z kompasem.
Też nie miałem pewności, czy naprawili działanie kompasu, czy nie,
w zasadzie jesteś pierwszy, który to potwierdził tak jednoznacznie,
z reguły jak Garmin coś naprawi, to wszyscy o tym piszą.
Myślę, że to jest pewne, a nie jakiś trik.
Sprawdzałeś, przy jakiej prędkości przełącz się na kompas GPS.
andrzej
Czyli to, co napisałeś ma oznaczać, że w telefonie nie ma problemu z kompasem.
Sorry, opacznie to zrozumiałem, ale muszę powiedzieć, że ująłeś to w skomplikowany sposób,
prościej i czytelnej było napisać, że w eTexe nie ma żadnego problemu z kompasem.
Też nie miałem pewności, czy naprawili działanie kompasu, czy nie,
w zasadzie jesteś pierwszy, który to potwierdził tak jednoznacznie,
z reguły jak Garmin coś naprawi, to wszyscy o tym piszą.
Myślę, że to jest pewne, a nie jakiś trik.
Sprawdzałeś, przy jakiej prędkości przełącz się na kompas GPS.
andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
- Marko
- Garniak
@Andrzej
Na Garniaku, na naviboardzie i na oficjalnym forum Garmina wszyscy pisza o tym, ze kompas w etrexie dziala. To byla wina FW.
Na kierownicy, na postoju , mam jednak obawy o kazdy kompas, takze ten w telefonie.
Na Garniaku, na naviboardzie i na oficjalnym forum Garmina wszyscy pisza o tym, ze kompas w etrexie dziala. To byla wina FW.
Na kierownicy, na postoju , mam jednak obawy o kazdy kompas, takze ten w telefonie.