Garmin fenix

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
septimus19
Bywalec

Re: Garmin fenix

Post autor: septimus19 »

Edge 705-zepsuty Oregon 550 HOLUX TwoNaw Sportiva. Fenix 1. Touring. Edge 1000 Mapy- DMU25 Geoportal CZ.INSPIRE. CykloAtlas. OSM.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

@Septimus,

Tjaaa... ale od Twojego wrześniowego postu podobno wiele się zmieniło, o czym zresztą nadmieniałeś tutaj:
Zachu pisze:septimus19 informuje

fenix software version 2.70

Changes made from version 2.60 to 2.70:

....
Improved calculation of ascent/descent data.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
septimus19
Bywalec

Post autor: septimus19 »

Nie ma zdecydowanej poprawy pracy komputera podróży po tej aktualizacji,niestety. Analiza śladów w Sporttracks w zakresie wznios spadek ,z Edge i Fenixa - tutaj te wartości są porównywalne i zbliżone do rzeczywistości.
Edge 705-zepsuty Oregon 550 HOLUX TwoNaw Sportiva. Fenix 1. Touring. Edge 1000 Mapy- DMU25 Geoportal CZ.INSPIRE. CykloAtlas. OSM.
Wojtek Szydlowski
Garniak
Been thanked: 6 times

Post autor: Wojtek Szydlowski »

sepla pisze:Mi też czas całkowity nie działa co zrobić
To bardzo ciekawe, bo inni pisali, że działa.
U mnie nadal nie działa i drażni mnie to, bo to dla mnie jedno z ważniejszych pól danych.
Próbowałem resetu, zmiany firmware - nic.
Czy osoba, która pisała, ze jej działa, może podać wersję firmware?
I czy może sprawdzić jeszcze raz, czy to na pewno pole "czas całkowity" a nie np czas ruchu.
GPSMap H1 + Forerunner 965
goodfella
Nowy

Post autor: goodfella »

Przeczytalem wszystkie Wasze posty, opinie uzytkownikow ze strony amazon.com a takze kilka testow na anglojezycznych forach
i musze stwierdzic ze skutecznie mnie to zniechecilo do zakupu Garmina Fenix.

Problemy z nieszczelnoscia - zaparowane szkielko, niedokonca dokladne pomiary, wieszanie sie, dziwnie zachowujaca sie bateria.

Nie twierdze ze kazdy model tak ma, ale na podstawie opini uzytkownikow jasno wynika ze nie sa to przypadki jednostkowe. Dla mnie tworzy to swego rodzaju loterie: moj bedzie ok, czy bede sie bawic w reklamacje przez kolejne miesiace?

Nie stac mnie czasowo i nerwowo na taka sytuacje dlatego pod koniec maja zamowie Suunto Ambit 2

ps. pozdrawiam Wszystkich, super forum.
AutoMichu
Początkujący

Post autor: AutoMichu »

Kiedyś zastanawiałem się nad Fenixem, więc teraz pod wpływem Twojego posta zacząłem szukać informacji o nowym Ambicie 2. Doczytałem, że te zegarki są przeznaczone do trochę innych odbiorców. Ambit dla trenujących (też pod dachem, a szczególnie pływanie) a Fenix dla nawigujących outdoorowców.
Jeśli chodzi o awaryjność, to być może więcej się sprzedało Fenixów i dlatego jest więcej głosów o awariach. Ludzie dużo bardziej chwalą serwis Garmina, który podobno wymienia urządzenie "od ręki", a Suunto po dwóch tygodniach decyduje czy naprawiać, czy wymieniać. Nie wiem jak w Polsce, bo nie zepsuła mi się ani nawigacja Garmina, ani komputer nurkowy Suunto :)
Oregon 650, GPSmap 60CSx
brodos81
Początkujący

Post autor: brodos81 »

Witam mam problem z fenixem. nie pokazuje mi prędkości z jaką się poruszam. mam ustawione na ekranie dystans czas i prędkość. dystans i czas działa i się zmienia a prędkość są same kreski nie ma cyferek. nie wiem o co chodzi. gps jest włączony ustawienia są chyba ok wgrany nowy soft 3.30.pozdrawiam
Azymut
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Azymut »

Problemy ze szczelnością dotyczyły pierwszej partii urządzeń, obecnie nie powinno się to już powtarzać.
Rascal
Początkujący

Post autor: Rascal »

Ja chyba jestem ofiarą "dziwnego zachowania baterii" Dzwoniłem, robiłem twardy reset i dalej. 3 treningi w sumie niecałe 6 h bateria 28%. Ładowanie od 28 % do 100 % godzina :( Dzisiaj składam reklamacje. 7 mego mam debiut w ultra i potrzebuje baterii na co najmniej 22 h. Nie chciałbym się zdziwić jak Ultratrack wystarczy na 10 h (jeszcze tego nie testowałem)
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

Sprawdziłeś nominalny czas pracy fenixa?
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
JacekU
Początkujący

Post autor: JacekU »

Po podobnych doświadczeniach moich i kolegi z zegarkami sportowymi Garmina (FR 310XT i 405) proponuję sprawdzić czy na pewno ładujesz Feniksa do końca, tzn. do napisu "Gotowe" czy czegoś podobnego. U mnie w 310XT od 100% do napisu "Gotowe" zegarek ładuje się około 40 min. Gdy odłączałem ładowanie przy 100%, zegarek wyłączał się przy 30% naładowania. Z kolei kolega ładował swój sprzęt jakąś dziwną ładowarką i też mu się wyłączał przed czasem. Zastosowanie oryginalnej ładowarki zdecydowanie pomogło.
Pozdrawiam
gruby77
Nowy

Post autor: gruby77 »

Powielam pytanie :
Witam mam problem z fenixem. nie pokazuje mi prędkości z jaką się poruszam. mam ustawione na ekranie dystans czas i prędkość. dystans i czas działa i się zmienia a prędkość są same kreski nie ma cyferek. nie wiem o co chodzi. gps jest włączony ustawienia są chyba ok wgrany nowy soft 3.30.pozdrawiam
przez brodos81
Z ustawieniami coś nie tak?
Rascal
Początkujący

Post autor: Rascal »

Dla tych co jeszce nie mają: http://garmin24pl.blogspot.com/2013/05/ ... fenix.html

Co do Garmina i baterii nie sprawdzałem nigdy dokładnie ile mi 3 mał. Szkoda mi było zapisu treningu. Dzwonkiem alarmowym był fakt wyjścia z 28 % i pierwszy alert poziomu baterii był już po około 15 min! Mam juz nowego. Firma Garmin jak zawsze podchodzi profesjonalnie do tematu. Za wysłany zegarek dostałem nowy w pudełku z osprzętem. Bateria już ok. Ostatni bieg prawie 19 h zakonczony na poziomie 19 % baterii. Z tym że przez pierwsze 13 h był ustawiony na funkcje nawigowania, dopiero po 13 h przelączony na Ultra....

Nie mogę sobie poradzić natomiast z jednym problemem ale bardzo drażniącym. Pisałem juz na support garmina narazie bez odpowiedzi. Alert dystansu ustawiony co kilometr. Systematycznie w czasie treningu alert pokazuje sie z opóźnieniem. I tak w okolicach 40 km alert 40 km wystkakuje jak na zegarku jest 40,500 km. Na dystansie 145 km zgubił mi z ten sposób około 9 km. Zeagrek pokazywał 145 km, liczba alertów 136 :( Macie coś podobnego?
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Post autor: wodzirej »

Obrazek

Na powyższym zdjęciu, na ekranie zegara widać również dzień tygodnia, datę, stan naładowania aku... Gdzie to się dodaje? Gdzie grzebać w menu?
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Awatar użytkownika
irq-m
Początkujący

Post autor: irq-m »

Menu masz w PL?

Jeżeli tak, to lecisz:

1. Wchodzisz w menu.
2. Wybierasz zakładkę "Konfiguracja".
3. Wybierasz zakładkę "Czas".
4. Wybierasz zakładkę "Str. czasu".

Będąc w zakładce "Str. czasu" możesz zmienić:

a) Styl wyświetlania godzin, minut i sekund. W tym celu wybierasz zakładkę "Ukł. czasu".
b) Ustawić odpowiednie dane dodatkowe. W tym celu wybierasz zakładkę "Dod. dane" - To jest to czego szukasz ;)
c) Zmienić styl wyświetlania sekund - opcja "Styl sek."

Prościej chyba się nie da :D
Pozdrawiam, irq-m

Mój zestaw: Fenix + GPSmap 62st + PL Topo + raster razy kilka
ODPOWIEDZ