O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.
Więcej nie eksperymentowałem. Chyba możesz np. usunąć katalog z danymi i spróbować pobrać jeszcze raz. Dane siedzą w Windows 7 w katalogu:
C:\ProgramData\Garmin\Core Update Service\MAP-EU-2013-40
Jak usuniesz cały katalog MAP-EU..., to chyba będzie aktywna opcja "zainstaluj ponownie".
popej pisze:Jak usuniesz cały katalog MAP-EU..., to chyba będzie aktywna opcja "zainstaluj ponownie".
Więc opcja jest dostępna bez usuwania w/w katalogu. Tylko w trakcie ściągania mapy dostajemy komunikat "Brak map do ponownej instalacji"
W sumie w katalogu katalog MAP-EU... zostaje wszystko, łącznie z folderem .gmap
Może wystarczy go przemieścić, żeby BC go "zobaczył"
Auto: Android Auto + OsmAnd+ + UMP, mapy.cz + OSM, Google Maps
Nadgarstek: Fenix 5 Plus Sapphire + TopoActive Europe + OSM Freizeikarte + UMP
W telefonach: Locus / Brouter, OsmAnd+ + OSM + UMP, mapy.cz
Czym jest archiwizacja wg GarminExpress:
- folder GPX z plikami *.gpx
- folder sqlite z plikami *.db Nie jest archiwizowany GarminDevice.xml
popej pisze:Jeżeli jawnie nie podałeś opcji instalacji na PC
Czyli jeśli bez kłopotu instaluje się w urządzeniu to lipa. To co - żeby mieć mapę na PC to przed instalacją zapchać urządzenie jakimiś bzdetami?
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Gorzej, trzeba zapchać po pobraniu mapy, kiedy dojdziesz do etapu przesłania mapy do nuviego. Wtedy Express się zorientuje, że pobrał nie to co trzeba i zaproponuje inne warianty.
Niestety mam już zaktualizowany - robiłem to z laptopa - spróbuję zmienić w nuvi rozszerzenie i nazwę gmapprom i sprawdzę na stacjonarnym. Ciekawe czy mogę przekopiować pliki ściągnięte na laptopa czy będzie ssał wszystko od nowa?
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
A ponowna instalacja zaktualizowała mi pliki gma i unl i coś pogmerała w folderze MAP-EU-2013-40
Żadnych pytań nt. regionów
popej pisze:A może lepiej użyć GarminMapuUpdatera?
Ja już tak ćwiczę "na wszelki wypadek", jak nas zostawią tylko z expressem
Artur
Zrobiłem inaczej.
Utworzyłem wirtualnego pendrive o bardzo małej pamięci do niego skopiowałem tylko Garmin\GarminDevice.xml
GarminExpress uprzejmie pozwolił wejść w wybór regionu, a tam wskazałem już tylko "komputer" i "full coverage"
A to ciekawe, bo przy pierwszym zapoznaniu się z nuvim, Express wymaga faktycznego podłączenia GPS. Jak mu się podsunie pendrive, to ładuje na niego aktualizację firmware, jakby nie widział numeru wersji w GarminDevice.xml.
Dariusz Młyński pisze:Użyłem Garmin Map Updater
Oba programy - Express i MapUpdater - ściągają te same dane ale zapisują je w innym miejscu. Express w podkatalogu ProgramData, MapUpdater w temp. Jak się przeskakuje z jednego na drugi, to warto przenieść pobrane dane, tzn. katalog IMG. Wtedy program powinien tylko sprawdzić sumę MD5 istniejących plików i jak się zgadza, to nie pobierać ponownie.