Garmin Montana

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
LKL
Nowy

Re: Garmin Montana

Post autor: LKL »

Witam i pozdrawiam wszystkich! Jestem nowym forumowiczem, ale Garminowy staż już posiadam w pożyciu z 60CSx. Czas przesiąść się na nowy odbiornik i chyba padnie na Montanę. Nie mam doświadczenia z ekranem dotykowym i pytam Was jak się ma sprawa stawiania punktu w miejscu poza lokalizacją urządzenia. W 60 jechało się kursorem w wybrane miejsce, potem enter i po sprawie, a jak to jest z MONTANĄ? Przyznaję, że trochę tych punktów wokół miejsca gdzie czasami stoję, muszę postawić, więc funkcjonalność odbiornika dla tej funkcji jest dla mnie istotna.
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Post autor: wodzirej »

Poetyka/procedura dokładnie taka sama, ale same robótki na Montanie wydają mi się sprawniejsze. Mam na myśli punkt 'W 60 jechało się kursorem w wybrane miejsce'. Przesuwając palcem mapę w Montanie do wybranego miejsca docieram szybciej niż kursorem w 60.
Po drugie, w 60 musisz celować kursorem w wybrane miejsce - w Montanie zamiast wykręcać kursorem po prostu z wyczuciem uderzasz paluchem w wybraną lokalizację i zapisujesz waypointa.
Po trzecie, zapis nazwy waypointa w Montanie jest o niebo wygodniejszy niż w 60.
Ergo: cały proces w Montanie jest bardziej funkcjonalny niż w 60-tce. Szybszy, bardziej ergonomiczny i przyjemniejszy.
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
LKL
Nowy

Post autor: LKL »

I na taką odpowiedź liczyłem :) Dziękuję!
jarek.w
Początkujący

Post autor: jarek.w »

Witam wszystkich
Mam mały problem z montaną .
Posiadam ładowarkę na usb z 12V , ale niestety po podłączenie do zasilania montana przełącza się w tryb usb.
Czy jest możliwe zasilanie w ten sposób czy koniecznie trzeba użyć uchwytu motocyklowego do zasilania zewnętrznego , tego z listwą stykową od spodu.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Sądzę, że musiałbyś poczytać np. ten wątek: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=14&t=2948
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 4 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Garmin Spanner słowo klucz ;)
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Awatar użytkownika
Gsm Liberty
Bywalec

Post autor: Gsm Liberty »

jarek.w pisze:Witam wszystkich
Mam mały problem z montaną .
Posiadam ładowarkę na usb z 12V , ale niestety po podłączenie do zasilania montana przełącza się w tryb usb.
Czy jest możliwe zasilanie w ten sposób czy koniecznie trzeba użyć uchwytu motocyklowego do zasilania zewnętrznego , tego z listwą stykową od spodu.
pozdrawiam
Czy to jest oryginalna ładowarka?
Na stanie - 5000, 3790LMT, 3590LMT, 1490LMT, 775LMT, 765, 760 i inne
Na szybie - 3590LMT/775LMT
Na spacer - Oregon 550T, Montana 650T - PL Topo 2014.1
Awatar użytkownika
Antonio
Bywalec
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: Antonio »

Pozdrawiam

Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM

Wspierajmy sport wśród dzieciaków
pafnucy
Nowy

Post autor: pafnucy »

Dzień dobry wszystkim!
Jestem nowym użytkownikiem forum, które staram się jakoś ogarnąć, a także prawie nabywcą Montany 600. Jest mi ona potrzebna do jazdy na motocyklu, pewnie i w samochodzie się przyda, ale to w drugiej kolejności. Zdecydowałem się na to urządzenie, gdyż odwiedziono mnie od półśrodków, ersatzów i ukierunkowano na ten właśnie model. A ponieważ słucham mądrzejszych, problem wyboru urządzenia z radością wywaliłem z głowy.
Czy taki zestaw http://www.multipoint.rix.pl/go/_info/a ... =2&lang=pl uszczęśliwi mnie i da radość, czy coś kombinować z innymi uchwytami. Co do map, zaplanowałem CityNavigatora Europę na DVD. Będę wdzięczny za sugestie, wskazówki czy inne słowo porady na start.
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Post autor: wodzirej »

GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
roxi
Nowy

Post autor: roxi »

Witam szanownych kolegów:)
Mam takie pytanie. Posiadam Garmina Montanę 650 i mam trochę porysowany ekran od użytkowania. Nie są to głębokie ślady ale jednak trochę mnie to irytuje. Czy jest może na to jakiś sposób aby się tego pozbyć? Czy są może jakieś pasty lub jest inna możliwość?
Nie wiem czy jak teraz jak już są te ryski i nakleję na to folię, to i tak chyba będzie to widoczne:(
Dzięki za pomoc i odpowiedź:)
Awatar użytkownika
Miszel
Bywalec

Post autor: Miszel »

Prorok jestem, czy co? Nie mówiłem o naklejeniu folii? :D
Roxi, stanowczo odradzam kombinownie z "wygładzaniem" rys na ekranie!
Zdmuchnij wszelki piach i kurz sprężonym powietrzem (tylko ostrożnie), potem wytrzyj mikrofibrą ślady paluchów i naklej tę folię jak najszybciej.
O ile pamiętam Garmin sprzedaję tę folię w komplecie z uchwytem motocyklowym - nie na darmo to robi!
Zdrówko,
Miszel
Monterra (+XRV750)
roxi
Nowy

Post autor: roxi »

Dzięki Miszel:) ja kupiłem sam uchwyt aktywny, bo mam ramię z Touratecha. A tą folię dodają jak kupujesz z ramieniem. Muszę jednak jutro taką folię zamówić. Nie wiem czy to nie jest identyczna wielkość jak iPhone 5. Ja dziś chodziłem z Montaną po górach jakieś 10 godzin i na paluszkach nie zużył mi nawet połowy baterii. Wprawdzie trochę w łapie ciężka ale bardzo szybka i ma fajny duży ekran:)
Awatar użytkownika
Gsm Liberty
Bywalec

Post autor: Gsm Liberty »

Panowie czy u was też jest tak że w uchwycie samochodowym z podłączoną ładowarką nie otrzymujecie wszystkich komend głosowych ?
Na stanie - 5000, 3790LMT, 3590LMT, 1490LMT, 775LMT, 765, 760 i inne
Na szybie - 3590LMT/775LMT
Na spacer - Oregon 550T, Montana 650T - PL Topo 2014.1
Awatar użytkownika
veges
Początkujący

Post autor: veges »

Tzn których brak ? Wszystkie nawigacji działają, Agata czyta bez problemu. Nie działa czytanie fotoradarów z gotowca UMP, a sprawdziłem, że działa na nüvi.
Artur
motorbike, bike: eTrex 30x, Montana 650t, car: nüvi 2405, UMP, Topo Polska ,EU Topo, OSM, CNE NTU, history: TT Rider,
ODPOWIEDZ