(EDIT: Odpowiadając na Twoje pytanie. Spójrz tu: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2 ... 75#p161093epkchmiele pisze:Tak się teraz zastanawiam kiedy ostatnio miałeś KMZ-ta w swoim odbiorniku? Patrząc na Twoje zdjęcie jnx-a i Twój komentarz, raczej chyba dawno. Prawda?
Widzisz? 16 kwietnia 2013r godz 22. To chyba niedawno?
Wrzucając wszystkie Garminy do jednego worka, wyciągając wnioski ogólne na bazie jednego tylko modelu odbiornika, czy też bazując na jednej nie koniecznie obrazującej rzeczywistość fotce pozostajesz w świecie złudzeń i iluzji kolego.
Podkreślam ponownie: Nie jest moim zamiarem przekonywanie Ciebie, że białe jest czarne tzn. że w Oregonie 550 nie ma różnicy między KMZami, a JNXami. Nie mam obecnie Oregona, a JNXa w życiu w nim nie widziałem, więc nie mogę w tej materii zabierać głosu. Nie rozumiem jednak, dlaczego Ty, człowiek który deklaruje, że chce uchodzić za obiektywnego, a który zapewne nigdy w życiu nie widział nawet eTrexa budujesz jakieś teorie na jego temat i próbujesz mi wmówić, że czarne jest białe?
Oczywiście że fotografując sam ekran odbiornika, a na dodatek publikując fotkę samego tylko ekranu można udowodnić co się chce. Dlatego staram się zawsze publikować fotki z ręką trzymającą odbiornik. Wówczas czytelnik może ocenić - choćby w sposób szacunkowy - czy, a jeżeli tak, to w jakim stopniu fotka została podrasowana. Tak też było w przypadku mojej pierwszej ilustracji - dałem fotkę z ręką. Problem był taki, że wczoraj pogoda w Poznaniu była do bani, w efekcie fotka też wyszła jakaś taka nijaka, chociaż moim zdaniem w sposób wystarczający udowodniała że w eTrexie rozróżnienie drogi od strumienia na mapie JNX nie stanowi żadnego problemu.
Jeżeli kogoś ta fotka z niewiadomych przyczyn nie przekonała, to sądzę że dzisiejsze fotki pozwalają już w sposób jednoznaczny stwierdzić że ten problem
w eTrexie po prostu nie występuje. Tak trudno to zrozumieć?epkchmiele pisze: patrząc na mapę mamy drogę czarną i rzeka również taka jest.![]()
Pisałem o tym w poprzednim poście, ale podkreślę to jeszcze raz. Mapy JNX oglądane w pomieszczeniu na eTrexie z włączonym (ok. 75%) podświetleniem prezentują się pod względem kolorystyki i kontrastu tak samo dobrze jak mapy na androidowym smartphonie w aplikacji Locus. Prawdę powiedziawszy nie sądzę by można tak powiedzieć o jakimkolwiek innym Garminie. Dodać jednak należy że:
* ze względu na mniejszą rozdzielczość liniową ekranu eTrexa oraz niezbyt duży ekran, ogólny odbiór "jakości" map oglądanych w smartphonie jest wyraźnie lepszy,
* kolorystyka mapy w eTrexie z włączonym podświetleniem w dużym stopniu zależy od kąta nachylenia płaszczyzny ekranu do osi wzroku
Wracając jeszcze do porównywania fotek. Odrębnym zagadnieniem jest sposób podejścia do przygotowania samej mapy. Z grubsza rzecz biorąc użytkownicy GPSów dzielą się na tych, którzy lubią mapy mocno nasycone barwami i są tacy którzy wolą mapy delikatne, pastelowe. Jak widać po Walkerze, czy azymutowej PL_Topo, w której mam poważny udział w przygotowaniu grafiki, ja zaliczam się do tej drugiej grupy. Jestem zdecydowanym zwolennikiem map pastelowych, stąd też porównywanie mojej kompilacji JNX z inną kompilacją w ogóle nie ma sensu. Zrozum to człowieku i przestań w końcu trollować ...
A jak sądzisz?epkchmiele pisze: przyjrzyj się jaki kolor ma droga, u mnie jest żółta , u Ciebie![]()

Ale i na tej fotce w dolnej części ejranu światło się odbija niezbyt szczęśliwie i droga też przechodzi w nijaką.
Tak to jest z fotkami. Dlatego obiektywny komentator nie powinien wyciągać wniosków na podstawie jednej, wykonanej zresztą w niezbyt sprzyjających warunkach fotce. Dlatego też apeluję byś po prosu mi uwierzył, a jeżeli to przerasta Twoje siły, to podaj mi może adres korespondencyjny. Podeślę Tobie eTrexa na 2-3 tygodnie sam się przekonasz że Garmin Garminowi nierówny. Zobacz też jak na tej fotce wyglądają strumienie. Są czarne, czy niebieskie? No i jeszcze w uzupełnieniu prezentowany przeze mnie wczoraj obszar, tyle że przeskalowałem mapę do 500m i ustawiłem odbiornik nieco inaczej na światło:

No i ... ? Nadal uważasz, że w eTrexie na JNXie:
Naprawdę, te rzeczki czy strumienie są Twoim zdaniem czarne?epkchmiele pisze: patrząc na mapę mamy drogę czarną i rzeka również taka jest.![]()
Wierzę Tobie. Tzn wierzę że w Oregonie 550 tak jest. Zawsze wierzyłem, więc nie wiem po co ta cała dyskusja?epkchmiele pisze:gubienie barwy przez jnx-a według mnie znacząco wpływa na czytelność mapy w terenie
Inna sprawa, że jak wielokrotnie pisałem ja w terenie korzystam w 99% czasu z wektora, a raster to mapa, na której co najwyżej chcę coś sprawdzić, więc zależy mi przede wszystkim na szybkim i sprawnym zarządzaniu mapami, zatem podejrzewam, że nawet gdybym miał Oregona 550 w którym JNXy wyglądają tak fatalnie, to i tak korzystałbym z tego właśnie formatu. Inna sprawa, że moje wektory też nie powalają nasyceniem barw, bo ja po prostu lubię pastelowe mapy na których widać głównie właśnie drogi i strumienie:

EDIT: Dla porządku dodam, że ilustrując ostatnie posty wyjątkowo nie korzystałem z map Compassu.
Raster to Powiat Poznański wydawnictwa TopMapa
Wektor to oczywiście PL_Topo_2013.10 plus Ścieżki_PL_PRO