jak działa opcja "szukaj"?
jak działa opcja "szukaj"?
Zawsze unikałem przeszukiwania forum, bo miałem podświadome wrażenie, że to nie działa. Dzisiaj użyłem wyszukiwarki aby znaleźć ten post Piotra:
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=12527#12527
Konkretnie utkwił mi w pamięci zestaw słów "POILoader'a w wersji 2.4.0 beta"
Pytanie do znawców mechanizmów forum, jak trzeba sformułować zapytanie, żeby znaleźć ten fragment. Przykładowo:
2.4.0 -> nic nie znaleziono,
2.4.0 AND beta -> pełno odpowiedzi, czyli AND nie działa
POILoader -> nic nie znaleziono, chyba mało prawdopodobne?
POILoader'a -> pełno wyników
"POILoader'a w wersji 2.4.0 beta" -> pełno wyników, czyli "" nie działa
Trochę kombinowałem z opcjami, ale to nic nie zmienia.
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=12527#12527
Konkretnie utkwił mi w pamięci zestaw słów "POILoader'a w wersji 2.4.0 beta"
Pytanie do znawców mechanizmów forum, jak trzeba sformułować zapytanie, żeby znaleźć ten fragment. Przykładowo:
2.4.0 -> nic nie znaleziono,
2.4.0 AND beta -> pełno odpowiedzi, czyli AND nie działa
POILoader -> nic nie znaleziono, chyba mało prawdopodobne?
POILoader'a -> pełno wyników
"POILoader'a w wersji 2.4.0 beta" -> pełno wyników, czyli "" nie działa
Trochę kombinowałem z opcjami, ale to nic nie zmienia.
Skrypt ma faktycznie problemy z wyszukiwaniem danych liczbowych, a konkretnie, winę ponosi kropka. Dziwne...
W tym samym dziale, jeden temat niżej napisałem:
Można też szukać rozszerzeń i modyfikacji na stronie Przema. Zawsze to jakaś opcja.
W tym samym dziale, jeden temat niżej napisałem:
No i wypada mi tylko zacytować...Lesław pisze: Swoją drogą dziwię sie, że przy takiej popularności i rozmiarach tego forum, ekipa nie przeszła jeszcze na jakiś lepszy skrypt. Przemo jest niestety słabiutki i podobno dziurawy okropnie...
Sam używam SMF na dwóch forach i jest naprawdę rewelka... Pod względem funkcjonalności. administracji, wyszukiwania, rozbudowy itd...
Można też szukać rozszerzeń i modyfikacji na stronie Przema. Zawsze to jakaś opcja.
Vista HCX
Nuvi 255W (Firmware N465 by PouchX)
Re: jak działa opcja "szukaj"?
Najlepiej działa szukanie w Googlach wpisując słowo Garniak i słowa szukane. Niestety wady są takie:
- nie znajduje w najnowszych postach;
- wyszukuje również w podpisach;
Dzisiaj miałem coś do znalezienia na temat Colorado i ręce mi opadły
.
Mam pomysł (łatwo powiedzieć, trudniej zrobić
), żeby wydzielić z takich tematów jak "Na szlaku", "Hardware i firmware" podtematy dotyczące konkretnych grup odbiorników: Colo, Dakota, GPSMAP, eTrex, etc. i oczywiście odpowiednie wątki poprzenosić we właściwe miejsca.
Mogłoby to odbyć się stopniowo i przy pomocy czytelników, np. czytając wątek nie należący do konkretnego podtematu, a widząc że ewidentnie dotyczy jednego odbiornika zgłaszałoby się adminom prośbę o przesunięcie.
Jeszcze taka fanaberia...
Czy dałoby się dodać możliwość oceny wartości merytorycznej wątków?
- nie znajduje w najnowszych postach;
- wyszukuje również w podpisach;
Dzisiaj miałem coś do znalezienia na temat Colorado i ręce mi opadły
Mam pomysł (łatwo powiedzieć, trudniej zrobić
Mogłoby to odbyć się stopniowo i przy pomocy czytelników, np. czytając wątek nie należący do konkretnego podtematu, a widząc że ewidentnie dotyczy jednego odbiornika zgłaszałoby się adminom prośbę o przesunięcie.
Jeszcze taka fanaberia...
Pozdrawiam,
Przemysław (Guzik) Guzinski
GPSmap 62s, UMP PCPl, Góry_PL, PL Topo, GPSWielkopolska
Przemysław (Guzik) Guzinski
GPSmap 62s, UMP PCPl, Góry_PL, PL Topo, GPSWielkopolska
-
Zachu
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Guzik pomysł dobry tylko jak z wykonaniem 
Co do szukania. Warto używać szukania zaawansowanego i zaznaczyć Tylko treść postu. Nie jest to idealne rozwiązanie ale sporo zawęża wyniki wyszukiwania.
Co do szukania. Warto używać szukania zaawansowanego i zaznaczyć Tylko treść postu. Nie jest to idealne rozwiązanie ale sporo zawęża wyniki wyszukiwania.
To samo trzeba by zrobić z działami "Na drodze" i "Software". Liczba postów przekracza tam grubo 10 tyś!Guzik pisze: Mam pomysł (łatwo powiedzieć, trudniej zrobić), żeby wydzielić z takich tematów jak "Na szlaku", "Hardware i firmware" podtematy dotyczące konkretnych grup odbiorników: Colo, Dakota, GPSMAP, eTrex, etc. i oczywiście odpowiednie wątki poprzenosić we właściwe miejsca.
We wszystkich takich działach przydały by się podfora z podziałem na poszczególne modele sprzętu. Przy okazji porządków, można by "spuścić" trochę mniej wartościowych i powielających się wątków do jakiegoś "archiwum..."
Jest taki mod:Guzik pisze: Jeszcze taka fanaberia...
http://www.phpbb.com/customise/db/mod/topic_evaluation/
i chyba bardzo by się przydał.
Ja ostatnio rzadko zaglądam na forum ze względu na brak czasu. Ostatnio zaglądałem parę razy, bo potrzebowałem ogólnej informacji o Oregonie i paru innych. Nawet z wykorzystaniem zaawansowanego szukania, ilość wątków jakie musiałbym przebrnąć przekraczała moje możliwości... Zwłaszcza że większość wątków ma po kilkanaście i więcej stron.
Może warto by stworzyć po jednym przyklejonym temacie dla każdego modelu urządzenia, w którym to temacie, będą umieszczane tylko przez moderatorów, wartościowe informacje dotyczące danego modelu. Oczywiście będą to posty wyciągnięte/cytowane z pozostałych wątków, które ciągną się po dwadzieścia stron...
Vista HCX
Jak zwykle, bicie piany i nic więcej.
Chciałem znaleźć jakieś info na temat Garmi Nuvi 40 i co?.....
Do d..... z taką wyszukiwarką.
Wiem, że to wymaga, o rany....pracy. Na początek zrobić listę pod względem rodzaju GPS, znaczy nazwy, potem podfolder i jeszcze jeden i jeszcze.
Jak bym miał coś takiego to tak jak w słowniku albo encyklopedii znajdę wszystko. Wtedy, mam gdzieś te chore wyszukiwarki. Ale jak wspomniałem wcześniej....to wymaga PRACY, niestety.
Pozdrawiam.
Ps. To gdzie znajdę informacje na temat Garmin Nuvi 40?
Nie pytam o Google, tylko o forum.
Chciałem znaleźć jakieś info na temat Garmi Nuvi 40 i co?.....
Do d..... z taką wyszukiwarką.
Wiem, że to wymaga, o rany....pracy. Na początek zrobić listę pod względem rodzaju GPS, znaczy nazwy, potem podfolder i jeszcze jeden i jeszcze.
Jak bym miał coś takiego to tak jak w słowniku albo encyklopedii znajdę wszystko. Wtedy, mam gdzieś te chore wyszukiwarki. Ale jak wspomniałem wcześniej....to wymaga PRACY, niestety.
Pozdrawiam.
Ps. To gdzie znajdę informacje na temat Garmin Nuvi 40?
Nie pytam o Google, tylko o forum.
Spróbuj może kompromisu i wklep w Google: Garmin Nuvi 40 site:garniak.pl 
Dakota 20 + OSM, Samsung S6 + Locus Pro
Bardzo śmieszne. Hehehe....
Ubaw po pachy.
Google....jaki to kompromis?
Wklepałem adres i.....uwaga.....
Pierwszy wątek to...
"Garniak • Asystent pasa ruchu Garmin Nuvi40
http://www.garniak.pl › Archiwum › Śmietnik
1 kwi 2013 - Liczba postów: 2 - 1 autor
Kupiłem wczoraj Garmin Nuvi 40 zaktualizowałem wszystkie mapy i soft, ale niestety nie pokazuje mi tych skrzyzowan tylko i wyłącznie te ..."
Udałem się na stronę i.....
"Informacja
Wybrany wątek nie istnieje."
No cóż, zderza się nawet najlepszym. Prawda.
A może poszukam w Wikipedii a co mi tam. Hehehe...
Ubaw po pachy.
Google....jaki to kompromis?
Wklepałem adres i.....uwaga.....
Pierwszy wątek to...
"Garniak • Asystent pasa ruchu Garmin Nuvi40
http://www.garniak.pl › Archiwum › Śmietnik
1 kwi 2013 - Liczba postów: 2 - 1 autor
Kupiłem wczoraj Garmin Nuvi 40 zaktualizowałem wszystkie mapy i soft, ale niestety nie pokazuje mi tych skrzyzowan tylko i wyłącznie te ..."
Udałem się na stronę i.....
"Informacja
Wybrany wątek nie istnieje."
No cóż, zderza się nawet najlepszym. Prawda.
A może poszukam w Wikipedii a co mi tam. Hehehe...
Auto: Android Auto + OsmAnd+ + UMP, mapy.cz + OSM, Google Maps
Nadgarstek: Fenix 7 Pro Solar + TopoActive Europe + UMP
W telefonach: OsmAnd+ + OSM + UMP, mapy.cz
Nadgarstek: Fenix 7 Pro Solar + TopoActive Europe + UMP
W telefonach: OsmAnd+ + OSM + UMP, mapy.cz
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
Forumowicze nie mają obowiązku pisać na każdy temat, lecz piszą na takie tematy jakie ich zainteresują.
Możesz zostać "woluntariuszem" i sam opisać Nuvi 40 na forum jak już się z nim zapoznasz
Możesz zostać "woluntariuszem" i sam opisać Nuvi 40 na forum jak już się z nim zapoznasz
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/
-
Zachu
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Kontakt:
Tak konkretnie to o co Ci chodzi?luppo001 pisze:Jak zwykle, bicie piany i nic więcej.
Nic nie znalazłeś bo nic nie pisali. Możesz wejść na stronę producenta i zobaczyć że podobne urządzenia to np Nuvi 50 i o tym troszkę znajdziesz. Tyle że do tego trzeba troszkę chęci.luppo001 pisze:Chciałem znaleźć jakieś info na temat Garmi Nuvi 40 i co?.....