GPSmap 62S nie chce nawigowac po sladzie
Re: GPSmap 62S nie chce nawigowac po sladzie
Dzieki za info. Punktow mam duzo i wlasnie do nich chce nawigowac po sladzie. Jutro to sprawdze. Dzieki za podpowiedz. To by rozwiazalo problem.
62s
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 1 time
http://gpstracklog.com/2010/07/navigati ... helds.html
Nawigacji wg śladu nie można symulować, ale nawet "na sucho" widać, że będzie działać.
Nawigacji wg śladu nie można symulować, ale nawet "na sucho" widać, że będzie działać.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
To jest duzy krok do tylu Garmina. Nie mozna nawigowac po sladzie dopoki sie na nim nie znajduje nawet, jak sie po wylaczeniu nawigacji wskarze, ze jest sie na poczatku sladu. Mam jechac kilkaset km, zeby sprawdzic slad. Uwazam, ze wywalilem niepotrzebnie kase, bo sama nawigacja jest kilka razy tansza. Na miejscu przekonam sie, jak to dziala.
Ostatnio zmieniony 04 cze 2013, 13:48 przez mirek898, łącznie zmieniany 1 raz.
62s
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
W porównaniu do 60CSX takich kroków wstecz Garmin popełnił w 62-ce co niemiara. Pierwszy lepszy przykład z brzegu: Modyfikacja trasy. W 60CSX można było to robić w sposób graficzny - podobny do tego co znamy z MapSource. Wystarczyło uchwycić krechę i ją naciągnąć. W nowszych odbiornikach - także w 62S, to niestety robótki ręcznemirek898 pisze:To jest duzy krok do tylu Garmina.

Niemniej 62-ka - nawet wobec kilku upierdliwości - zwłaszcza po kilkunastu poprawkach FW wypada zdecydowanie lepiej niż 60CSX. Ba! Moim zdaniem to w ogóle obecnie najlepszy outdoorowiec jaki jest dostępny na rynku.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Co do tego nie ma watpliwosci, ze ma duzo fajnych funkcji. Dla mnie taka wazna jest zapisywanie z mojego punktu widzenia praktycznie kazdej dlugosci przebytego sladu i tylko dla sladow kupilem 62s. Niemniej, to co w temacie, to porazka.
Pozdrawiam kolegow i dzieki za wypowiedzi.
Pozdrawiam kolegow i dzieki za wypowiedzi.
62s
- Marko
- Garniak
Punkt startowy: 56.07 km (od aktualnej lub ostatnio zapisanej w pamięci wewnętrznej, niedostępnej z poziomu użytkownika pozycji)
Waypoint "P. Beskidek 668": 74.08 km (UWAGA: od pozycji jw., ale już wzdłuż śladu)
Do Beskidka z mojego domu jest 74.08km - 56.07km = 18.01 km po w/w śladzie.
Tymczasem na krechę mam 11 km.
Parafrazując zdanie Kolegi: mozna nawigowac po sladzie nawet jak się na nim nie znajduje
P.S.
IMO, zasadnicza różnica w stosunku do klasyki jest natomiast ta, że w terenie zaliczenie punktu śladu ("rekalkulacja" ETA i dystansów) odbywa się po zbliżeniu do punktu śladu na odległość kilku metrów (na pewno poniżej 10 metrów), co w praktyce oznacza dokładne odwzorowanie śladu lub jego ręczną rekalkulację. W klasyce chyba można było tę odległość konfigurować.
Waypoint "P. Beskidek 668": 74.08 km (UWAGA: od pozycji jw., ale już wzdłuż śladu)
Do Beskidka z mojego domu jest 74.08km - 56.07km = 18.01 km po w/w śladzie.
Tymczasem na krechę mam 11 km.
Parafrazując zdanie Kolegi: mozna nawigowac po sladzie nawet jak się na nim nie znajduje
P.S.
IMO, zasadnicza różnica w stosunku do klasyki jest natomiast ta, że w terenie zaliczenie punktu śladu ("rekalkulacja" ETA i dystansów) odbywa się po zbliżeniu do punktu śladu na odległość kilku metrów (na pewno poniżej 10 metrów), co w praktyce oznacza dokładne odwzorowanie śladu lub jego ręczną rekalkulację. W klasyce chyba można było tę odległość konfigurować.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
- Marko
- Garniak
W GPSMap 62s nie masz "trasy aktywnej"?
Ja korzystam u siebie (patrz stopka) z tego ekranu.
Ja korzystam u siebie (patrz stopka) z tego ekranu.
Na jakim sprzecie to robisz? Jedyna analogia z moim 62s, to ze moge nawigowqc jedynie do koncowego punktu trasy, odleglosc od miejsca, gdzie jestem do pierwszego tez liczy na kreche, jako zejscie ze sladu. Na moje punkty na trasie nawiguje, jak po trasie.
62s
- Marko
- Garniak
Niestety nie mam 62-ki, więc sprawdzam na eTrexie 30.
Zobacz, odwróciłem ślad i zadałem nawigację w przeciwnym kierunku (po śladzie); do Beskidka tym razem wyszło mi 18,37 km (w przeciwnym kierunku 18,01 km), czyli prawie połowa drogi
:
Zobacz, odwróciłem ślad i zadałem nawigację w przeciwnym kierunku (po śladzie); do Beskidka tym razem wyszło mi 18,37 km (w przeciwnym kierunku 18,01 km), czyli prawie połowa drogi

To jestesmy w domu. Inny sprzet. Wydaje mi sie, ze przerobilem wszystkie mozliwe kombinacje. 62 nie chce nawigowac po sladzie, w kazdym razie bez fizycznej obecnosci na nim i juz. Ma tylko jakies szczatkowe funkcje i do tego od czasu do czasu sam sie wylacza podczas grzebania w menu i prob.
62s
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Tyle, że Ty masz lepszy i jakoś jestem w 100% przekonany (używałem 62-kę blisko 2 lata, a teraz mam eTrexa tego co Marko) że pod względem softu niczego w 62-ce nie brakuje z tego co miałby eTrex.mirek898 pisze:To jestesmy w domu. Inny sprzet.
To gdzie leży problem? Moim zdaniem w tym, że nadajecie z Marko na nieco innych falach. W każdym bądź razie jestem pewien, że wszystkie te operacje jakie pokazał Marko - jesteś w stanie zrobić na 62-ce.
Odrębnym zagadnieniem jest to, że nadal nie jest to klasyczna nawigacja znana np. 60CSX, czy VISTY_HCX. No i pytanie zasadnicze - czy ślad na jakim próbujesz swoje zabawy nie jest jakoś "prawidłowy inaczej". Nie wiem. Jakiś błąd GPXa, zbyt duża ilość punktów, etc.

Pozdrawiam Lechu
Slady zrobilem w MS jakies 2 lata temu. W ubieglym roku chodzilem po nich z 60-ka. Mieszkam w Lodzi, slady sa po Beskidach, wiec poczatkowo wszystkie sprawdzalem w trybie off line. Podczas nawigacji wszystko dzialalo identycznie. Tego oczekiwalem po 62-ce. Brakuje jednak w trybie off line ,,nawiguj po sladzie,, jest tylko ,,jedz,,. Pojawia sie to podczas nawigacji po sladzie ,,bierzacym,,. Ale tak mozna w kolko... Sprawdze za 2 tygodnie. Tylko, ze jak cos bedzie nie tak, to kicha i chyba zmienie plany urlopowe.
62s
- Marko
- Garniak
Problemem podstawowym jest chyba brak odbiornika "pod ręką"
Tok postępowania: (1) postawić Waypointa na mapie w miejscu do którego chcemy znać odległość wg śladu, (2) włączyć nawigację wg śladu i (3) wyświetlić trasę aktywną.
P.S. Mirek, podeślij mi ślad (e-mail w PW) i daj mi znać, do którego punktu chcesz znać odległość "wg śladu".

Tok postępowania: (1) postawić Waypointa na mapie w miejscu do którego chcemy znać odległość wg śladu, (2) włączyć nawigację wg śladu i (3) wyświetlić trasę aktywną.
P.S. Mirek, podeślij mi ślad (e-mail w PW) i daj mi znać, do którego punktu chcesz znać odległość "wg śladu".
Tak zrobilem. Znalazlem waypointa w trasie aktywnej, wszedlem w menu kontekstowe. Mozna go tylko przegladac, lub kliknac enter, jak go widac. Ukazuje sie wtedy komunikat, za jest za daleko, i zeby wprowadzic punkty posrednie.
Wczesniej napisalem, ze pisze z telefonu. Komputer padl i wlasnie sie dowiedzialem, ze nie da sie go zreanimiwac. Slady mam tylko w 62. Caly slad ma ok. 500 km mam tez go w kawalkach, bo 60-ka nie chciala nawigowac po tak duzym, w sensie ilosci punktow sladzie. Wszystko dzialalo w kawalkach. Teraz robilem proby ze wszystkimi kawalkami i caloscia.
Caly czas myslalem, ze gdzies jest ukryte takie okienko, ktore wkleiles z wyborem rodzaju nawigacjii. Powtarzam sie niestety wielokrotnie
Wczesniej napisalem, ze pisze z telefonu. Komputer padl i wlasnie sie dowiedzialem, ze nie da sie go zreanimiwac. Slady mam tylko w 62. Caly slad ma ok. 500 km mam tez go w kawalkach, bo 60-ka nie chciala nawigowac po tak duzym, w sensie ilosci punktow sladzie. Wszystko dzialalo w kawalkach. Teraz robilem proby ze wszystkimi kawalkami i caloscia.
Caly czas myslalem, ze gdzies jest ukryte takie okienko, ktore wkleiles z wyborem rodzaju nawigacjii. Powtarzam sie niestety wielokrotnie

62s