Witam,
Jestem w trakcie uczenia się jak zrobić mapę z danych wektorowych. Używam do tego głównie programu GPSMapEdit. Już dużo umiem ale utknąłem na etapie atrybutów punktów. Nie chcę aby się wyświetlały na mapie cały czas tylko np po najechaniu kursorem na punkt lub poligon. Podczas importu plików shp w oknie: "2. Select source of labels" odznaczam, bo etykiet nie chcę. I podejrzewam iż w następnym punkcie importu: "3. Assign additional attributes" można to ustawić. Próbowałem już mnóstwo kombinacji i po wgraniu do MapSource oraz GPS i tak nic nie widać. Nie wiem pod jaki atrybut podciągnąć moje pola z tabeli atrybutów pliku SHP. A może nazwy kolumn w SHP muszą być jakieś specjalne (moje nie są)...
Czy mógłbym prosić o pomoc, jak to można ustawić? Chciałbym uzyskać efekt jak np. punkty POI hoteli w UMP pcPL. Po najechaniu kursorem wyświetla się nazwa hotelu a w właściwościach więcej informacji.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
M
Atrybuty punktów
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Re: Atrybuty punktów
O atrybutach nie będę rozmawiał, bo nie bardzo czuję zagadnienie, ale jeżeli o to chodzi:
Punkt mapy powinien zawierać pełną informację. Także etykietę - no bo jak go potem znaleźć wyszukiwarką? Natomiast to czy etykieta ma się wyświetlać na mapie i jaką (kolor, wielkość) czcionką, czy też nie ma się wyświetlać definiujesz w pliku TYP, który wraz z mapą img musi stanowić jeden mapset. To samo dotyczy widocznych/niewidocznych nazw poligonów i linii. Z jednym zastrzeżeniem: nowsze odbiorniki Garmina uparcie wyświetlają nazwy linii kolorem czarnym, niezależenie od tego jak byśmy to zdefiniowali.
to nie jest kwestia mapy i MapEdita.rotsik pisze:Nie chcę aby się wyświetlały na mapie cały czas tylko np po najechaniu kursorem na punkt lub poligon.
Punkt mapy powinien zawierać pełną informację. Także etykietę - no bo jak go potem znaleźć wyszukiwarką? Natomiast to czy etykieta ma się wyświetlać na mapie i jaką (kolor, wielkość) czcionką, czy też nie ma się wyświetlać definiujesz w pliku TYP, który wraz z mapą img musi stanowić jeden mapset. To samo dotyczy widocznych/niewidocznych nazw poligonów i linii. Z jednym zastrzeżeniem: nowsze odbiorniki Garmina uparcie wyświetlają nazwy linii kolorem czarnym, niezależenie od tego jak byśmy to zdefiniowali.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Re: Atrybuty punktów
Fakt, jest dokładnie tak jak Pan napisał. W MapEdit zaznaczyłem etykiety a potem w TypWiz zaznaczyłem opcję "Extended labels" i pod-opcja Nolabel.
Dziękuję bardzo za naprowadzenie!
M.
Dziękuję bardzo za naprowadzenie!
M.
GPSMap 60CSx +GpMapa 2007.1 +ump pcPL + topo100