Podczepianie map do profilu

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
MarekD
Początkujący

Podczepianie map do profilu

Post autor: MarekD »

Witam,
znalazłem tu wątek, który trochę ślizga sie po moim problemie.
Nie chodzi mi o t pjak przełączać się pomiędyz profilami, tylko jak np
dla stworzonego profilu TATRY_WEKTOR podpiąć mapę wektorową a do
profilu KASZUBY_RASTER podpiąć raster.
TO samo dotyczy innych parametrów.
:oops: :oops:
Nie mam pojęcia jak to zrobić.
MD
Ostatnio zmieniony 13 cze 2013, 15:26 przez sdsyc, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: wydzielone do osobnego wątku
Marek
62sc, Colorado 300, kiedyś Magellan GPS 315
Koleczkowo, okolice Wejherowa
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Re: GPSMap 62sc - problem ze zmianą profilu

Post autor: wodzirej »

W menu główne -> ikona 'Zmiana profilu'.
Jeśli jej nie widzisz, to przewiń ekran klawiszem 'out'.
Jeśli w menu głównym chcesz zmienić lokalizację ikony 'Zmiana profilu' (np. żeby na ekranie była wyżej), to w menu głównym użyj klawisz 'menu' i dostaniesz okienko dialogowe z jedną propozycją: 'Zmień kolej. elem.'.
MarekD pisze:gdzie mógłbym poustawiać różne rzeczy, np dodać odpowiednią mapę?
Dodawanie mapy w profilu (przez co rozumiem, że mapa będzie widoczna na ekranie w danym profilu) można rozpocząć na ekranie mapy:
klawisz 'menu' -> Konfig. mapy -> O mapie wybierz mapę.
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: GPSMap 62sc - problem ze zmianą profilu

Post autor: GPS Maniak »

MarekD pisze:Oczekiwałbym w MENU profile jakiegoś podmenu, gdzie mógłbym poustawiać różne rzeczy, np dodać odpowiednią mapę.
Będąc w określonym profilu musisz - zgodnie z podpowiedzią Wodzireja tzn. będąc na ekranie mapy i korzystając z przycisku Menu - włączyć i wyłączyć odpowiednie mapy, a odbiornik to zapamięta. Operację - w ograniczonym zakresie - będzie trzeba powtórzyć po wgraniu nowych map, które z reguły aktywują się we wszystkich profilach.

Przy okazji taka uwaga techniczna dotycząca zmiany profilu czy raczej konfiguracji odbiornika.
W Menu Głównym (wywoływanym m.in. przez 2x krotne naciśnięcie klawisza Menu) znajdziesz coś co nazywa się: "Sekwencje stron" czy jakoś tak. Jak już wejdziesz w tę opcję, to po naciśnięciu Menu będziesz miał możliwość skonfigurowania ilości i kolejności "stron". M.in. można tam dołożyć "Zmiana Profilu", a wyrzucić to czego nie potrzebujesz "od ręki".

Oczywiście nie wiem z czego najczęściej będziesz chciał korzystać, ale np. w moim przypadku wyglądało to tak że zostawiłem sobie tylko 3 strony do "przewijania":
* Mapa (jeżeli jest na pierwszym miejscu to po włączeniu odbiornika zobaczysz właśnie mapę :!: )
* Komputer Podróży
* Zmiana Profilu.
W ten sposób wykorzystując przyciski "in/out" (chyba - piszę z pamięci) mogłem błyskawicznie przejść z ekranu mapy na komputer podróży bądź na zmianę profilu, co w konsekwencji - w moim przypadku - oznaczało zmianę mapy. Jeżeli ni stąd ni z owąd potrzebowałem innej funkcji - np. Kompas, wówczas wywoływałem to z poziomu Menu Głównego, czyli po 2x krotnym naciśnięciu Menu.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
MarekD
Początkujący

Re: Podczepianie map do profilu

Wielkie dzięki,
zaraz zabieram się za wprowadzenie porad w życie.
Marek :o :)
Marek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Weź poprawkę na to co napisał Ajger: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2&t=10597#p163917 bo ja niestety nie mam już 62-ki i pisząc z pamięci, nie wszystko przedstawiłem tak jak trzeba :oops:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
MarekD
Początkujący

Wszystko zadziałało. Wielkie dzięki!!!
Marek
Marek
ODPOWIEDZ