UMP - jak ważny?
UMP - jak ważny?
Witam. Ciekaw jestem czy gdyby nie było ump,część z Was zrezygnowałaby z garmina? Tak czy nie-taka mała sonda. Dzięki .
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 3 times
Re: ump-jak ważny
Mam wrażenie (mogę się mylić), że większość z nas ma dożywotnią aktualizację CNE, więc UMP jest wartościowym, ale jednak tylko uzupełnieniem mapy podstawowej.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
Ja najpierw kupiłem Garmina a dopiero później dowiedziałem się o UMP.
Chociaż gdyby nie było UMP to nie wiem czy używał bym do dziś Garmina w aucie
bo z korzystania z CNE w Polsce dość szybko zrezygnowałem.
Co do pieszych wędrówek to jest większa alternatywa, jeśli chodzi o wybór mapy.
Chociaż gdyby nie było UMP to nie wiem czy używał bym do dziś Garmina w aucie
Co do pieszych wędrówek to jest większa alternatywa, jeśli chodzi o wybór mapy.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
W kieszeni: Dakota 20/
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Ja odpowiem nieco naokoło. Dla mnie UMP, to nie konkretna mapa, lecz pewna filozofia polegająca na tym, że można skorzystać z darmowych map (nie koniecznie tej o nazwie: UMP), bądź - co dla mnie jeszcze ważniejsze - samemu zrobić mapę lub jej elementy. To wystarczający powód bym trzymał się Garmina w turystyce. Jeżeli chodzi o samochód - ostatnio nie jeżdżę zbyt dużo w "nieznane", więc zarówno możliwości samego Nuvika, jak też CNE zaspokajają moje potrzeby, a w tym przypadku posiadanie Garmina ma tę zaletę, że posiadając odbiornik turystyczny tej samej firmy, nie muszę śledzić różnych nowinek innego producenta.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
Jest też filozofia polegająca na tak zwanym "umpowaniu"GPS Maniak pisze:pewna filozofia
W tym sensie im mniej szczegółowa mapa UMP-pcPL w danym miejscu tym lepiej, bo jest okazja do objeżdżania okolicy i podsyłania śladów.
"Ku chwale UMP" – jak jeden taki mawia
Jak to wejdzie w krew i już się wszystko w okolicy zgłosi to wtedy taka "za dokładna" mapa zaczyna wkurzać
Pozdrawiam Mariusz
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
W kieszeni: Dakota 20/
Ja przyznam, że w aucie, nie wyobrażam sobie Garmina, bez UMP. A używam jej, odkąd GPMapa zakończyła swój żywot.
Mam też CNE, ale traktuję ją tylko i wyłącznie, jako mapę na wyjazdy zagraniczne.
W 60CSx mam inne mapy, choć czasem i na UMP też rzucę okiem.
Mam też CNE, ale traktuję ją tylko i wyłącznie, jako mapę na wyjazdy zagraniczne.
W 60CSx mam inne mapy, choć czasem i na UMP też rzucę okiem.
Pozdrawiam, Piotr
GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
- Castel 899
- Bywalec
Kupiłem Garmina nie wiedząc, że nie łyka on AM
. Ale raczej zostałbym nawet bez UMP, bo AM nie jest tyle razy lepsza od CNE, ile razy droższa.
Pozdrawiam - Dominik
1490T/6.30 + 8 GB, CNE 2019.20, ogąki
, Win10H
Ja kupowałem Garmina od razu z zamiarem korzystania z UMP.
Generalnie duży wybór alternatywnych map wektorowych, sporo narzędzi do samodzielnego tworzenia map oraz społeczność na czele z Garniakiem to mocne atuty Garmina, czego on sam nie rozumie.
Generalnie duży wybór alternatywnych map wektorowych, sporo narzędzi do samodzielnego tworzenia map oraz społeczność na czele z Garniakiem to mocne atuty Garmina, czego on sam nie rozumie.
Auto: Android Auto + OsmAnd+ + UMP, mapy.cz + OSM, Google Maps
Nadgarstek: Fenix 5 Plus Sapphire + TopoActive Europe + OSM Freizeikarte + UMP
W telefonach: Locus / Brouter, OsmAnd+ + OSM + UMP, mapy.cz
Nadgarstek: Fenix 5 Plus Sapphire + TopoActive Europe + OSM Freizeikarte + UMP
W telefonach: Locus / Brouter, OsmAnd+ + OSM + UMP, mapy.cz
1) Bez możliwości tworzenia otwartych map zrezygnowałbym z Garmina w turystyce pieszej/rowerowej/kajakowej.
2) Bez UMP zrezygnowałbym z Garmina w samochodzie.
2) Bez UMP zrezygnowałbym z Garmina w samochodzie.
Michal
teraz Vista HCx ( UMP pcPL ) + Nuvi 765T Taiwan ( UMP pcPL, za granicą CNE2010.31, awaryjnie GPMapa 2010.3)
kiedyś Nuvi 200v2 ( UMP pcPL, CNE 2009 )
teraz Vista HCx ( UMP pcPL ) + Nuvi 765T Taiwan ( UMP pcPL, za granicą CNE2010.31, awaryjnie GPMapa 2010.3)
kiedyś Nuvi 200v2 ( UMP pcPL, CNE 2009 )
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
1. Jeśli mam już nuvi z lifetime CNE to zostawię go do końca "swojego lub jej". Obiecałem sobie, że nowego już nie kupię jeśli nie powróci obsługa komunikatu "przeliczam" przy rekalkulacji trasy.death pisze:/.../część z Was zrezygnowałaby z garmina?
2. Moim zdaniem CNE jest gorsza z edycji na kolejna edycję więc kilka tygodni temu przestawiłem się na UMP, którą uważam za LEPSZĄ mapę od CNE w rejonach, w których się poruszam. Brak JCV, limitów prędkości, TMC rekompensują mi precyzyjne POI zaszyte w mapie UMP oraz stabilna kategoryzacja dróg.
3. Gdyby ktoś nagle zamknął projekt UMP i zakazał używania tej mapy to oczywiście nie wyrzuciłbym urządzenia ale byłbym rozczarowany tak mocno, jak po zamknięciu projektu GPMapy.
Nikt nie reaguje tak szybko na zgłoszone zmiany jak koledzy z UMP'a.
U mnie jest teraz odwrotnie. Uzupełnieniem jest "sieczka Navteqa" w moim urządzeniu.Marko pisze:Mam wrażenie (mogę się mylić), że większość z nas ma dożywotnią aktualizację CNE, więc UMP jest wartościowym, ale jednak tylko uzupełnieniem mapy podstawowej.
Ostatnio zmieniony 21 lip 2013, 14:10 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Jeżeli chodzi o samochód to z UMP korzystałem przez wiele lat.
W ostatnim czasie (tzn. zanim kupiłem nuvi 3597) praktycznie na wyłączność.
Jednak w nowym GPS'ie "wartość dodana" map CNE zadecydowała o zaniechaniu użycia UMP.
Ale że sensownie nawigować po CNE się nie da - postanowiłem powrócić do UMP w dosyć niecodzienny sposób - małego "uzupełniającego" Garmina zabudować na stałe do samochodu (w niewidocznym z zewnątrz miejscu)
Niestety pomysł okazał się w praktyce niewykonalny - kupno 3,5 calowego nuvi graniczy z cudem...
W ostatnim czasie (tzn. zanim kupiłem nuvi 3597) praktycznie na wyłączność.
Jednak w nowym GPS'ie "wartość dodana" map CNE zadecydowała o zaniechaniu użycia UMP.
Ale że sensownie nawigować po CNE się nie da - postanowiłem powrócić do UMP w dosyć niecodzienny sposób - małego "uzupełniającego" Garmina zabudować na stałe do samochodu (w niewidocznym z zewnątrz miejscu)
Niestety pomysł okazał się w praktyce niewykonalny - kupno 3,5 calowego nuvi graniczy z cudem...
Oregon 600 . .nuvi 2255 . .nuvi 3597 . . . . + 1 samochód . . + 3 rowery . . + kilka par butów
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 3 times
Dla mnie CNE to przede wszystkim ratunek na pograniczu, gdy trzeba załatwiać sprawy na trójstyku PL/CZ/SK i ograniczenia prędkości.
Chyba do w/w UMP raczej się nie nadaje, więc w samochodzie nie korzystam.
Nawigacja turystyczna to zupełnie inna bajka - często UMP w połączeniu z Velomap OSM.
Chyba do w/w UMP raczej się nie nadaje, więc w samochodzie nie korzystam.
Nawigacja turystyczna to zupełnie inna bajka - często UMP w połączeniu z Velomap OSM.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
-
epkchmiele
- Bywalec
Ja zaczynałem od UMP na aplikacji GarminXT i byłem bardzo zadowolony, później bawiłem w automapę i aktualizacje związane z korkami i zablokowanymi drogami. To nie chodziło fajnie i wróciłem to garmina . Wydaje mi się że to filozofia przyczyniła się do tego że pozostałem przy garminie, ale gdyby nie UMP to na pewno bym używał inną nawigację drogową. Więc dla mnie ump jest ważny, ale to nie tylko. Podróżując po kraju autostradami używam CN, jak wjeżdżam do miasta to przełączam na UMP. Nawet w swoim mieście i okolicach mam ustawioną UMP. Co do turystyki pieszej to tyko raster(nawet z wirtualnymi ścieżkami) ale z drugiej strony ten raster by się nie nadawał gdyby nie odkład z UMP. Jest dużo plusów za, jest nim między innymi UMP.
Dziękuję wszystkim którzy przyczynijają się do rozwoju tego projektu.
Paweł
Dziękuję wszystkim którzy przyczynijają się do rozwoju tego projektu.
Paweł
- Castel 899
- Bywalec
Na pewno nie odwrotnie? Przecież to UMP ma realne autostrady, a CNE adresy w miastach. Ewentualna nieaktualność uliczki w mieście to pół km nadłożonej drogi, a bzdurny/niewykonalny routing po autostradach to co najmniej dziesiątki km.epkchmiele pisze:... Podróżując po kraju autostradami używam CN, jak wjeżdżam do miasta to przełączam na UMP...
Normalne. To rola tubylców wyłapywać i szybko prostować błędy i zaszłości.epkchmiele pisze:... Nawet w swoim mieście i okolicach mam ustawioną UMP.
Pozdrawiam - Dominik
, Win10H
Odpowiadając na pytanie: nie zrezygnowałbym z Garmina, są różne alternatywne mapy, ale strata była by dla mnie odczuwalna. Od ponad roku po każdej wycieczce w góry wrzucam choć drobny ślad do uzupełnienia UMP TOPO i czuję się z ta mapą związany emocjonalnie:)