Z dzieckiem na szlaku

Dyskusje bliżej lub dalej związane z GPSami, zawsze jednak w doborowym towarzystwie.
Ranger
Garniak

Re: Z dzieckiem na szlaku

Post autor: Ranger »

@Lechu,
Mnie się natomiast nie podoba coś innego :-)
Tej ścieżki na Dwernik z 825 nie ma na mapach Compassu od lat. Nadal tamtędy próbujesz ? No to dzieci będą zmęczone :-)
Co do zejścia - inny obraz będzie przy ustawieniu "PN u góry". Czego to ma niby dowodzić ? Preferencji ustawień ?
Ścieżka zielona to ścieżka przyrodniczo-historyczna Hylaty, czerwona to ścieżka przyrodniczo-historyczna Przysłup Caryński - Krywe. Są też na mapach innych wydawnictw, więc to nie jest SF jednego. A o rozbieżność z terenem pewnie trzeba zapytać ... miejscowych :-)
A tak patrząc na zdjęcie Marka - ciiii, dziecko śpi ... :-)
Pozdrawiam
Ranger
Załączniki
Dwernik_od_825.JPG
Dwernik_od_825.JPG (30.23 KiB) Przejrzano 7691 razy
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Ranger pisze:Tej ścieżki na Dwernik z 825 nie ma na mapach Compassu od lat.
No wiesz - kiedy tamtędy podchodziłem ścieżka była na mapach, a w realu nie bardzo, to może teraz dla odmiany nie ma jej na mapach ale za to jest w realu? :wink: :lol:
Ranger pisze:Nadal tamtędy próbujesz ?
A tak poważniej - podchodziłem tamtędy w 2004. Dawno. Sądzę jednak że dzisiaj też bym podszedł, a być może byłoby nawet lżej, bo w ubiegłym roku wycinka na Dwerniku szła na całego.

Natomiast jeżeli chodzi o mojego Walkera i tę "ścieżkę". No cóż, Legendy mapy nigdzie nie publikowałem, więc osoba przyzwyczajona do map w postaci "nie gadającego" obrazka ma prawo nie wiedzieć, że to tylko dokumentacja moich dokonań :wink: :P
Zalacznik1.jpg
Zalacznik1.jpg (44.09 KiB) Przejrzano 7989 razy
A co do tych ścieżek dydaktycznych. Właśnie o tym pisałem w innym wątku:
GPS Maniak pisze: Co ciekawe, czasami dotyczy to również takich obiektów jak "ścieżka dydaktyczna" czy "ścieżka historyczno przyrodnicza". Nie oznacza to, że Compass zawsze bierze te dane z sufitu. Najczęściej takie wirtualne pozycje wynikają z tego, że niektóre z tych ścieżek dydaktycznych są tak mało uczęszczane, że już 2-3 lata po ich wytyczeniu są całkowicie zarośnięte chaszczami
Odnoszę wrażenie, że kiedyś, gdzieś przy szosie w Nasicznym jakąś informację widziałem ale w części szczytowej, za diabły nie kojarzę :(
Zalacznik2.jpg
Zalacznik2.jpg (81.97 KiB) Przejrzano 7989 razy
Przy czym - jeszcze raz podkreślam - nie mówię że to wina Compassu. Po prostu stwierdzam fakt, że mapa sobie, a życie sobie.
Ale człek bywa omylny, więc przy najbliższej okazji przyjrzę się temu dokładniej.

EDIT:
Ranger pisze:Co do zejścia - inny obraz będzie przy ustawieniu "PN u góry".
W schronisku i w ogóle podczas zabawy GPSem OK. Też często korzystam z rastra i oczywiście PN góra. Problem w tym, że już na trasie zdecydowanie wygodniej jest z ustawieniem nawigacyjnym: "Kierunek góra". Sądzę zresztą, że właśnie dlatego że jest łatwiej i przyjemniej, zarówno w GPSach typu Gramin, jak też w aplikacjach na smartphone ktoś to obracanie mapy udostępnił. A że w rastrze są efekty uboczne typu niezbyt sensownie prezentujących się napisów, wygląda to tak jak wygląda. Zresztą o tym właśnie pisuję od kilkunastu lat: Raster jest OK do mapnika. "Do GPSu" już nie koniecznie. :D (użyłem tu pewnych skrótów myślowych).
Ranger pisze: Czego to ma niby dowodzić ?
Że trzeba jednak trochę samozaparcia lub trochę wyrzeczeń (rezygnacja z ustawienia kierunek góra) by używać raster podczas wędrówki :P
Ranger pisze: Preferencji ustawień ?
Moje preferencje są oczywiste: wygoda i komfort "na szlaku" :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Ranger
Garniak

@Lechu
No pewnie, producenci map nie są od latania z maczetą po ścieżkach :-)
Idea ścieżek jest zakorzeniona na terenie BPN, niektóre się nawet kończą stacjami. No więc jeżeli skojarzysz pewne sąsiedztwo, potem pewne napisy na pewnych wydawnictwach, to źródło też nie jest tak tajemnicze :-)
Co do ustawień - ja tam żadnego dyskomfortu nie czuję z tym co używam :-)
Natomiast nie bardzo kapuję po co wskazujesz coś na starszych wydaniach mając nowsze. Przeca są inne, np. do 825 leci szlak koński, też pewnie nie wydeptany ;-)
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Ranger pisze:Co do ustawień - ja tam żadnego dyskomfortu nie czuję z tym co używam :-)
A co masz niby mówić? Zresztą brak dyskomfortu nie oznacza, że komfort jest pełen - prawda? :P A pytanie jakie mnie nurtuje jest takie: czy nie używasz innego ustawienia, bo naprawdę uważasz że "kierunek góra" nie jest lepszy od "PN góra", czy dlatego że stawiając na raster i mając do wyboru: albo bałagan z napisami albo rezygnacja z "kierunek góra" wybrałeś mniejsze zło :wink: :lol:

A tak naprawdę to wystarczy przyjrzeć się ludziom, którzy weszli na taką czy inną górkę i są zainteresowani otoczeniem. Co robią? Obracają się na pięcie by zorientować mapę, bo bez tego wyraźnie trudniej powiedzieć co widać na horyzoncie. W każdym bądź razie ja jeszcze nie spotkałem gościa, który stojąc na Wetlińskiej twarzą do słońca i trzymając "normalnie mapę" tzn. opartą dolną krawędzią o brzuch (czyli de facto do góry nogami względem kierunków świata) potrafił coś sensownego powiedzieć na temat otaczających górek. Oczywiście wiem, że orientację mapy w GPSie - już podczas wędrówki - można zastąpić orientacją samego GPSu, a jakiś tam odsetek ludzi robi to w myślach bez większych wpadek, co wcale nie oznacza, że jest to rozwiązanie lepsze od automatycznej orientacji podanej "na tacy".

Kolejna zagadnienie związane z orientacją mapy jest jednak jakby mniej dyskusyjne, bo nie bazuje na pojęciu dyskomfortu, lecz na liczbach. Otóż chodzi to, że (w Locusie też można to tak ustawić), podczas wędrówki z ustawieniem "kierunek góra" kursor znajduje się w dolnej części ekranu, dzięki czemu widzimy znacznie więcej mapy "przed sobą", co uwidacznia się szczególnie podczas wędrówek w kierunku zbliżony do W<->E.

W różnych "pudełkach" i w różnych aplikacjach może to różnie wyglądać, ale w Oregonie np. przy zoomie 300m:
Zalacznik1.jpg
te wartości wynoszą odpowiednio trochę ponad 700m i nieco mniej niż 2000m. Przy czym nie chodzi tu o liczby bezwględne, bo te oczywiście zależą od ustawienia zoomu ile o proporcje. To ponad 2,5 raz więcej mapy "przed sobą" :!: Naprawdę uważasz że to jest bez znaczenia? Szczególnie przy mapie, która jest stosunkowo słabo "zoomowalna"? Rozumiem, że dyskomfortu nie czujesz, ale nie powiesz chyba że nie czułbyś większego komfortu, widząc większy kawałek mapy przed sobą?

A propos końskich szlaków. Tyczki czasami widać, ścieżek z reguły nie. Moim zdaniem tymi szlakami uczęszcza jeszcze mnie koniarzy niż turystów na tych zarośniętych już ścieżkach dydaktycznych. Sądzę jednak że ... konie nie narzekają :wink: :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Ranger
Garniak

@Lechu
Po prostu nie czujesz rozwiązania które używam. To tak mniej więcej jak zachwalanie Locusa, który nie potrafi wyświetlić mapy leżącej obok na stole z jej właściwą skalą na dowolnym urządzeniu, za to potrafi płynnie powiększać i pomniejszać obrazki. I jeszcze parę innych zupełnie zbędnych mi zazwyczaj rzeczy :-)
Obracałem płachtę do orientacji, to mogę obrócić i urządzenie. Nawet w myślach. Siła przyzwyczajenia ;-)
Co do ilości mapy przed sobą - mam po prostu dużo większy ekran, a do tego to co przed sobą jest w różnych kierunkach. Naprawdę nie pasjonuje mnie trzęsąca się czy latajaca mapa :-)
Zoomowalności też nie potrzebuję, mam atlasy z mapami o różnej szczegółowości i skali i to mi w zupełności wystarcza. Stąd mnie jakoś nie ciągnie do hiper-pikselozy albo super-nieczytelności. Używam czasem lupy x2 by nie sięgać po okulary ;-)
Nie martw się Lechu, poszerzą trochę Park, to zostanie parę szlaków do łażenia samopas. Nawet dla koni wystarczy.
Pamiętasz jeszcze "Ech Bieszczady, ..., chciałem sobie poturyścić, a tu trzeba krowy czyścić ..." ?
No i nie budźmy dzieci na szlaku, dawno już śpią :-)
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Ranger pisze:Po prostu nie czujesz rozwiązania które używam.
A Ty czujesz to rozwiązanie która ja używam? :wink:
Ranger pisze: Używam czasem lupy x2 by nie sięgać po okulary ;-)
No widzisz. A kiedyś stałeś na stanowisku że to w ogóle niepotrzebne. Lata robią swoje :D
Ranger pisze: to mogę obrócić i urządzenie. Nawet w myślach.
Przyszedł czas na lupę, nie można wykluczyć, że gdy ręce i myśli nie będą tak sprawne, to będzie trzeba postawić na mniejsze, zgrabniejsze urządzenie z automatycznym obracaniem mapy :wink: :lol:
Pozdrawiam Lechu

Ranger
Garniak

@Lechu
Nie muszę, mam to co chcę. Dołączam do dzieci :-)
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Też musiałem się trochę zdrzemnąć, ale jak to przed 25-tym - niezbyt długo, zwłaszcza że gdzieś muszę nadrobić czas spędzony na Garniaku i wyszło na to że mam mniej spać :wink: :lol:

@Ranger. Reasumując. W czasach kiedy komórka miała ekran wielkości outdoorowca patrzyłem na Twoje "fanaberie" :wink: i romans z TB z lekkim przymrużeniem oka. Dzisiaj: duży ekran + mapa zorientowana północ góra, daje w efekcie sensowny mapnik, a ponieważ sam uważam że:
GPS Maniak pisze: Raster jest OK do mapnika.
Twoje podejście do zagadnienia przyjmuję z pełnym zrozumieniem.

Tyle tylko, że ja tak bardzo polubiłem bajery I wygodę jakie oferuje Garmin, że w terenie jakoś nie tęsknię za typowym mapnikiem.
Krótko mówiąc ja też ...
Ranger pisze: mam to co chcę.
:D :D

Wracając do topika. Swego czasu podczas awarii dysku straciłem GB map i niestety też GB fotek. Poszperam jednak w starociach. Może znajdę kilka ciekawych fotek z wnuczką bądź wnukiem "na szlaku".
Pozdrawiam Lechu

meridian
Garniak

Post autor: meridian »

Nie mam dzieci w tym wieku, zdjęcie nie jest moje,
na tym szlaku widziałem kiedyś młodą mamę z koleżankami i około rocznym dzieckiem w nosidełku.
Załącznik.JPG
Oregon 650 T
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 8 times

Post autor: Marko »

Mam podobne doświadczenia z przełęczy "Bystre Sedlo" (na Słowacji, okolice Soliska), gdy rodzice wytroczyli tam swoje maleństwa i mieli nie lada kłopot, gdy humory dzieciaków się popsuły.
Korek zrobił się potężny, a rodzina, choć znakomicie zabezpieczona, z wolna posuwała się w dół.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
meridian
Garniak

W tym wypadku tak nie było, zdarzało się, że mnie wyprzedzały, widziałem je również pod koniec drogi powrotnej, już innym równoległym szlakiem.
Tempo miały dobre, spowalniało je pokonywanie przeszkód, zwalone drzewa w poprzek szlaku „ułożone” jak nożyczki.
Przy każdej takiej przeszkodzie trzeba zdjąć plecak, nosidełko przełożyć na drugą stronę bali i przecisnąć się miedzy balami,
po pokonana przeszkody powtórnie założyć nosidełko, koleżanki jej w tym pomagały,
oczywiście jak to w górach ścieżka wazka i kilkunastometrowa dolina, ta, którą wcześnie szły.
Radziły sobie dobrze.

Wiem, że na koniec dziecko zaprotestowało, na równym i bezpiecznym dukcie nie chciało iść na własnych nóżkach, ale dało się przekonać.

Może dziecko miał więcej niż roczek, już chodziło, "za to było cięższe".
Ostatnio zmieniony 25 lip 2013, 21:03 przez meridian, łącznie zmieniany 1 raz.
Oregon 650 T
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

To dowodzi słuszności korzystania z oznakowanych i dobrze zabezpieczonych szlaków.
Poza tym faktycznie, zawsze trzeba brać poprawkę na humory młodzieży ;)
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
meridian
Garniak

Nie wiem, czy czegoś to dowodzi..
..... ogólne to, tak, ale porównując z poprzednim zmieszczonym przeze mnie zdjęciem, to bym się zastanawiał.
Chyba nikt nie uważa, że nie należy wędrować po wyznaczonych szlakach, zwłaszcza tam gdzie innej możliwości nie ma.
Jeżeli już ma coś dowodzić, to według mnie dowodzi dużej chęci i samozaparcia do wędrówki i podziwiana piękna przyrody.
Oregon 650 T
Awatar użytkownika
saper
Bywalec

Post autor: saper »

Ja synowi na 7 urodziny zafundowałem krywań, muszę przyznać że byłem zdecydowanie większym mięczakiem i nie bardzo umiałem odpowiedzieć na pytania "dlaczego tu stajemy" lub "dlaczego tak sapiesz".
Zdjęć z samej góry nie mam bo jednak ze względów bezpieczeństwa obawiałem się puścić smyka na długie lejce.
Zadowolenie jak widać ogromne.
Zadowolenie jak widać ogromne.
Po powrocie do domu pytał czy są jeszcze jakieś większe góry.
Po powrocie do domu pytał czy są jeszcze jakieś większe góry.
Nuvi 760, Oregon 300 nuMaps Lifetime + ostatnia GPMapa, HTCwildfire + 3-oś kompas, Navigon, Rmaps.
Samsung Galaxy tab p-1000 + mapamap PL-2011Q3
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Póki co wyręczam córę w takich wyzwaniach. Tu rower na ścieżce "Na kole z sousedum" z Mikulova i ze Wzgórz Pawłowskich (w tle: poniżej ruiny Sirotčí hrádek, Děvín z anteną nadajnika radiowego i - w oddali: ruiny Zamku Děvičky).
http://www.mapy.cz/#x=16.639037&y=48.848629&z=13&l=16
IMG_3256.JPG
IMG_3582.JPG
ODPOWIEDZ