Wysokościomierz barometryczny

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
DarekH
Bywalec
Kontakt:

Re: Wysokościomierz barometryczny

Post autor: DarekH »

Może w Oregonie barometr nie reaguje na podjazdy , u mnie etrex tak ( z tym , że robię większe wzniesienia 200-1200m) Ale raz po takich zmianach npm sprawdziłem dane. Wcześniej było 1020 hPa później wahania( podjazd)i wyłączyłem odbiornik. Włączyłem go znowu po ok 40 min ( ma włączony barometr "zawsze zapisuj") i wykres doszedł do siebie i znowu było 1020 hPa.Wolny procesor , chyba ? :roll:
mer
Początkujący

Post autor: mer »

Jak taki wysokosciomierz poprawnie pokazuje wysokosc jezeli cisnienie mocno spada?Czy wtedy te wysokosci sa wiarygodne? Czy w takim przypadku nawet poruszajac sie po rowninie wysokosciomierz pokaze ze idziemy pod gorke?
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

epkchmiele pisze:Doszedłem do wniosku że najważniejsze dla skalibrowania się barometru i wysokościomierza jest pierwszy kontakt z satelitami po włączeniu odbiornika . Jeśli będzie słaby sygnał to wysokościomierz pokaże głupoty a co za tym idzie barometr też będzie miał przekłamania
Dlatego ja nawet do prognozowania pogody używam wykresu ciśnienia otoczenia, bo przy źle skalibrowanym wysokościomierzu ciśnienie barometryczne pokazuje straszne głupoty.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
epkchmiele
Bywalec

Post autor: epkchmiele »

Witam to prawda. Jak się źle skalibruje to głupoty na początku pokazuje ale to widać na wykresie , dlatego najlepiej wyjść na zewnątrz przy włączaniu odbiornika. Skalibrowanie w oregonie przy dobrym zasięgu satelit zajmuje około max 1 min.
Ciśnienie otoczenia można ustawić tylko jak się nie przemieszczamy, ale to jakiś sposób na źle skalibrowany barometr.
Ostatnio byłem w górach i pokonywałem wysokości od 110m do 1000m i różnice wysokości nie wpływały na barometr .
Najdziwniejsze było to że jak byłem na szczycie 987m to wysokościomierz pokazał 986m , natomiast przy 0m pokazał 20m . Wysokość jaką pokazał GPS wynosiła 15m :shock:
Wynika z tego że nie można na poważnie traktować tych wskazań wysokości .
Pozdrawiam Paweł.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

epkchmiele pisze:Wynika z tego że nie można na poważnie traktować tych wskazań wysokości .
Bo ja wiem? Nie mamy do czynienia ze sprzętem geodezyjnym lecz ze sprzętem klasy popularnej i jeżeli tak na to spojrzymy, to wydaje mi się, że dane jakie otrzymujemy - także z wysokościomierza - śmiało można traktować ... poważnie.

Inna sprawa, że w kontekście tego:
epkchmiele pisze:t przy 0m pokazał 20m . Wysokość jaką pokazał GPS wynosiła 15m :shock:
wcale nie byłbym taki pewien, że byłeś naprawdę na 0m :wink:

A tak poważniej - należy pamiętać, że jeżeli np. wskutek dość trudnych warunków terenowych (mała ilość widocznych satelitów, ich zła konfiguracja, zakłócenia jonosferyczne, duża ilość sygnałów odbitych etc.) przekłamana była wysokość GPS, to cudów nie ma - w ślad za nią wskutek działania autokalibracji będzie też przekłamana wysokość z wysokościomierza. Owszem autokalibracja działa z pewną bezwładnością niwelując chwilowe, krótkotrwałe skoki "wysokości GPS" ale jednak działa i poważniejsze, nieco dłuższe zakłócenia sygnału GPS muszą mieć wpływ na pracę wysokościomierza. Z drugiej strony wydaje się że ten wpływ i tak w większości przypadków jest znacznie mniejszy niż miałyby zmiany ciśnienia wskutek zmiany warunków atmosferycznych, gdybyśmy z autokalibracji zrezygnowali.

Natomiast w kontekście tego:
epkchmiele pisze:Najdziwniejsze było to że jak byłem na szczycie 987m to wysokościomierz pokazał 986m ,
powiedziałbym, że Twój Oregon sprawuje się nad wyraz dobrze, co zresztą wcale nie dziwi, bo ja na szczytach czy otwartych połoninach też nie obserwuję większych przekłamań wysokościomierza w Garminie, czego np. o moim "nie GPSowym" zegarku już powiedzieć nie mogę.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
h2o
Bywalec

Oregon 600/650

Post autor: h2o »

Zauważyłem, że mój Oregon zaczął się mniej wieszać w trakcie używania. Może ma jakiś licznik? W każdym razie interesuje mnie praca barometru (z tego powodu go głównie kupiłem). W konfiguracji można wybrać sposób kalibracji oraz tryb pomiaru. W momencie gdy pomiar ustawiam na ciągły, a kalibrację "przy włączeniu" to po kilku włączeniach urządzenia pojawiają się dzikie skoki ciśnienia na wykresie, a po dłuższym leżakowaniu wyłączonego odbiornika, liniowe drastyczne spadki. Zmieniłem więc ustawienia na kalibrację ciągłą, stałą wysokość i ciągły zapis. W tej konfiguracji zachowuje się normalnie, czyli nie pokazuje rzeczy niestworzonych ;-)

Teraz tak, z punktu widzenia wędkarza, domniemam, że konfiguracja: stała wysokość, stała kalibracja i ciągły zapis jest prawidłowa. Natomiast z punktu widzenia projektanta instalacji antenowych powinienem dodać odpowiedni profil z konfiguracją: zmienna wysokość. I teraz pytanie - mam do pomiaru różne lokalizacje, gdzie muszę znać dokładną wysokość terenu. Proponujecie mi opierać się o ciśnienie barometryczne, czy sygnał z satelitów? A może podjechać do jakiejś stacji meteo i skalibrować wysokościomierz? Do tego potrzebne jest właśnie aktualne ciśnienie w miejscu kalibracji. Ogólnie rzecz biorąc to jak jest kalibrowany wysokościomierz i na czym polega kalibracja automatyczna?
Krzysiek

w schowku: nuvi 2497LMT+CNE LifeTime + UMP-pcPL
na ryby: Oregon 650 + VMAP + PL Topo
na ręku: Garmin Instinct2 Tactical
na strzelnicę: Garmin XERO C1 Pro
na stanie: nuvi 255WT+UMP
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Re: Oregon 600/650

Post autor: Mariusz65 »

h2o pisze:pojawiają się dzikie skoki ciśnienia na wykresie
Dlatego przy monitorowaniu ciśnienia lepiej ustawić wykres "ciśnienie otoczenia", bo przy ciśnieniu barometrycznym są na wykresie straszne skoki z uwagi na powolną kalibrację wysokości.
h2o pisze:Natomiast z punktu widzenia projektanta instalacji antenowych powinienem dodać odpowiedni profil z konfiguracją: zmienna wysokość. I teraz pytanie - mam do pomiaru różne lokalizacje, gdzie muszę znać dokładną wysokość terenu.
Do tego, to Ci jest potrzebna dokładana mapa z profilem terenu! ;-)
h2o pisze:A może podjechać do jakiejś stacji meteo i skalibrować wysokościomierz?
Jak często będziesz jeździł, to będą musieli zatrudnić dodatkowego pracownika do obsługo projektantów anten ;-)
Najlepsza do ręcznej kalibracji jest dokładna mapa z warstwicami!
:arrow: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=166#p166
:arrow: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=94639#p94639
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Awatar użytkownika
h2o
Bywalec

Co do skoków to jak na załączonych obrazkach. Zostawiłem na noc i spadło do 4mb! ;-) Jak widać pojawia się dziura w wykresie.
Załączniki
302.jpg
302.jpg (16.66 KiB) Przejrzano 13900 razy
247.jpg
247.jpg (16.33 KiB) Przejrzano 13900 razy
223.jpg
223.jpg (17.06 KiB) Przejrzano 13900 razy
Krzysiek

Awatar użytkownika
h2o
Bywalec

Mariusz65 pisze:
h2o pisze:Natomiast z punktu widzenia projektanta instalacji antenowych powinienem dodać odpowiedni profil z konfiguracją: zmienna wysokość. I teraz pytanie - mam do pomiaru różne lokalizacje, gdzie muszę znać dokładną wysokość terenu.
Do tego, to Ci jest potrzebna dokładana mapa z profilem terenu! ;-)
no nie do końca. Ja tylko zbieram dane do dalszej obróbki. Na takie wyliczenia jeszcze za cienki jestem, a trzeba policzyć propagację dla danego pasma i zastosowanych anten. Profil terenu podaje też google earth. Nie wiem na ile to dokładne ale jako dane orientacyjne można przyjąć.

PS. Chyba znalazłem przyczynę peeków...
Załączniki
kalibracja_inst.PNG
Krzysiek

Awatar użytkownika
Wojtek600
Początkujący
Lokalizacja: Południowe rubieże naszego nieszczęśliwego kraju: zapadlisko przedkarpackie.

Oregon 600/650

Post autor: Wojtek600 »

Panie/Panowie bardziej zaawansowani, pytanie odnośnie trendów cisnienia Oregon 600: są dwie opcje: 1. "Zapisz po włączeniu", 2. "Zawsze zapisuj". Czy ta druga oznacza, że urządzenie w trakcie pracy w kółko uaktualnia sobie cisnienie z otoczenia zapisując kolejne punkty śladu, a ta pierwsza opcja, że po włączeniu gps-a pobiera dane raz i zgodnie z tym wylicza dalej wysokość ? Której używacie?

Ja mam "Zapisz po włączeniu". w komputerze ustawiłem sobie dwa okienka obok siebie - "Barometr" oraz "Ciśnienie otoczenia". Wskazują nieco różne wartości. W tej chwili mam włączony tryb demonstracyjny siedzę w domu, obie wartości się zmieniają minimalnie: jedna wskazuje sobie 999,8 Pa, druga 974,4 Pa. Nie do końca wiem po co tak jest - użytkownik ma sobie uśrednić, czy co...

Podobnie jest z wysokością - można ustawić dwa różne okienka danych wysokości obok siebie w kompie podróży - "wysokość" oraz "wysokość gps". W tej chwili na FW 3.50 obie wartości są akurat równe, ale do tej pory również były różne. Rozumiem , że "wysokość" w odróżnieniu od "wysokość gps" jest to właśnie zasługa barometrycznego pomiaru i tu też użytkownik ma sobie wybrać co wg niego jest w danej chwili bardziej wiarygodne.

A na koniec - jaki panie/panowie definiujecie typ baterii ( żeby w miare przyzwoicie wskazywał stan rozładowania), bo to też jest niedopracowane, o czym gdzieś zresztą była mowa na forum.

Edycja:

zmieniłem sobie format pozycji do dziesiętnych stopnia: hddd.ddddd i przy kompasie tak mam wskazywane, OK. Ale już np w okienku komputera podróży pt. "Pozycja" po staremu jest hddd.mm'ss.s" . Restart gps-a nie ujednolicił tych wskazań.
Na piechotę: Garmin Oregon 600
meridian
Garniak

Post autor: meridian »

Jeżeli nie prognozujesz pogody to, pozostaw „Zapisz po włączeniu".
Jedna wartość to Ciśnienie bezwzględne, ta wartość jest podawana w informacjach o pogodzie dla danego obszaru
czyli wartość ciśnienia względnego (rzeczywistego) przeliczona do wartości jakbyś się znajdował na poziomie morza.
"Ciśnienie otoczenia" to Ciśnienie względne ( rzeczywiste).
Rabka.JPG
„Wysokość” odpowiada wysokości GPS skorygowanej przez barometr, wysokość GPS wskazuje wysokość na podstawie sygnału,
która ulega zmianom zależnie, od jakości sygnału, wykres wysokości według „wysokości GPS” byłby niestabilny.
Wybór źródła zasilania ustaw zgodnie z danymi odczytanymi z zastosowanych akumulatorów lub baterii,
na ogniwach jest to opisane. Ja nie wybieram, nie zaznaczam, ale tym się nie sugeruj, po włożeniu „baterrypack”
w Oregonie 650/600 nie ma opcji wyboru.
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=164544#p164544

Najczęściej stosowane ustawienia ( piszę z pamięci, nie mam w tej chwili odbiornika)
Kalibracja Automatyczna ( Włą) ,Tryb Barometryczny ( zmienna wysokość) . Zapis trendu ciśnienia (Zapisz po włączeniu)
Oregon 650 T
Awatar użytkownika
h2o
Bywalec

Oregon 600/650

Barometr raz jeszcze. Jak mam rozumieć wskazania urządzenia? Kalibracja przy włączeniu/ciągła. Zaznaczę, że dla mnie jest to ważne, bo jak wejdę na dach budynku to muszę wiedzieć dokładnie (z tolerancją +/-2m) na jakiej jestem wysokości i ile metrów nad ziemią. Na podstawie tych pomiarów, ktoś potem mi liczy propagację fal radiowych, a teraz dostaję jakiś kosmos ;-)
Załączniki
na balkonie
na balkonie
235.jpg (53.13 KiB) Przejrzano 13801 razy
na ziemi
na ziemi
171.jpg (53.01 KiB) Przejrzano 13801 razy
Krzysiek

Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

h2o pisze:Jak mam rozumieć wskazania urządzenia?
A co tu rozumieć. Albo wskazania są dobre albo złe :wink:
h2o pisze:Kalibracja przy włączeniu/ciągła.
Moim zdaniem - z wyraźnym podkreśleniem, że to nie jest jakaś wiedza pochodząca ze sprawdzonych źródeł, lecz moje domysły - z grubsza działa to tak:
Przy włączeniu "Wysokość" (barometryczna) jest na bieżąco tj. w czasie rzeczywistym korygowana wartością "Wysokość GPS". Dokładniej "Wysokość"="Wysokość GPS". Jest tak zawsze póki - jak się wydaje - ślad bieżący jest zerowy czyli jest nie tylko wyzerowany ale też nie jest włączony zapis śladu.
Przykładowo. Włączam odbiornik i póki on nie zafiksuje widzę to co wynika z barometru. Np. tak jak na moim screenie z lewej: -11m. Po złapaniu fiksa pole "Wysokość" powinno pokazywać to samo co pole "Wysokość GPS" (tak jak na prawo).
Zalacznik1.jpg
"Pływanie" sygnału GPS i co za tym idzie pływanie wskazań "Wysokość GPS" skutkuje natychmiastową korektą wskazań w polu "Wysokość", tak jak to widać na dolnym lewym screenie gdy z balkonu poszedłem do łazienki. "Wysokość GPS" zaczęła pływać, a w ślad za nią pływała "Wysokość". Kiedy jednak włączyłem zapis śladu i zbliżyłem się do okna okazało się, że owszem "Wysokość GPS" skoczyła, ale "Wysokość" już nie - screen na prawo.
Zalacznik2.jpg
Krótko mówiąc wydaje się, że dla odbiornika punktem odniesienia jest wysokość jaka wynika z "wysokości GPS" w chwili włączenia zapisu śladu.
Tak to wygląda z pobieżnych obserwacji. Tyle, że tak po prawdzie trzeba by było jeszcze przeanalizować czy istnieje wpływ bieżącego, chociaż nie aktualnego śladu także w sytuacji gdy odbiornik włączymy w innym miejscu na innej wysokości np. 2-3 dni później z niewyzerowanym bieżącym śladem sprzed 2-3 dni. Kolejna sprawa do przeanalizowania byłaby taka czy ta "szybka" kalibracja wpływa de facto na kalibrację wysokościomierza barometrycznego z efektem późniejszym, czy też jest to tylko matematyczna korekta wskazań w bieżącej sesji.

Tak czy inaczej wydaje się pewne, że przy ustawieniu "Przy włączeniu" cały proces kalibracji powiązany jest z funkcją zapisu śladu.

Jeżeli chodzi o opcję "Nieprzerwanie" trudno coś wyrokować. Najprawdopodobniej będzie to, czy raczej powinna być to opcja działająca analogicznie do klasycznej autokalibracji starszych modeli, w których kalibracja przebiegała z dużą bezwładnością, tym większą im mniejsze różnice między "wysokością", a "wysokością GPS". Przypomnę archiwalne doświadczenia:
Zalacznik3.jpg
EDIT:
Przy czym i tu widać że odbiornik reaguje na włączenie zapisu śladu :idea: Należy zatem podejrzewać, że różnica pomiędzy "Przy włączeniu" oraz "Nieprzerwanie" może oznaczać tylko to, że "Przy włączeniu" odbiornik w oparciu o wysokość GPS dokonuje jednorazowo kalibracji wysokościomierza przy włączeniu zapisu śladu, po czym przechodzi w tryb stricte barometryczny, podczas gdy "nieprzerwanie" to zarówno kalibracja jednorazowa jak też później ciągła obarczona jednak pewną bezwładnością, co przypomina zresztą sytuację o której kiedyś pisał asandrzej, soko i jeszcze kilku kolegów. Wydaje się jednak, że w obu przypadjkach warunkiem koniecznym do tej pierwszej kalibracji (w chwili włączenia zapisu śladu) jest pusta pamięć śladu bieżącego. W przeciwnym przypadku - przynajmniej w krótkim okresie czasowym - odbiornik nie wykona wstępnej kalibracji nawiązując zapewne zamiast do Wysokości GPS, do wartości ze śladu który ma w pamięci.

Z tego wszystkiego najważniejszy wniosek jest chyba taki, że trzeba sprawdzić w terenie (mam na myśli bieg typu: balkon/dach <->ulica) jak wygląda sprawa wskazań odbiornika przy włączonym zapisie śladu (w wariantach: nowy ślad/kontynuacja) a jak z wyzerowanym śladem bez zapisu.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 12 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

Czy moge prosic o ekspertyment?
1. Ustawienie reczne wysokosci na np. 0 mnpm (reczna kalibracja altimetru).
2. Wylaczenie Oregona i natychmiast wlaczenie ( tak po 1-2 minutach),
3. Jak wyzej, ale wlaczenie dopiero po 5-10 minutach.

Czy widac roznice pomiedzy pkt. 2 i 3 w polach "Wysokosc" i " Wysokosc GPS" oraz na wykresie Wysokosc/Czas?
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
Faja
Bywalec

Post autor: Faja »

Jest darmowa apka na tablety i smartfony do mierzenia wysokości jakiś obiektów, wykorzystująca aparat foto.
Po zdrówka Wiesiek

kręcę, kręcę pedałami aż głowa boli :-)
Montana 600 + UMP_PC.PL + PL Topo

Faja (Wiesiek)
ODPOWIEDZ