Granice powiatów

O UMP-pcPL - darmowej mapie Polski. Jak instalować? Jak aktualizować? Jak rozbudowywać?
w.p.
Początkujący
Kontakt:

Granice powiatów

Post autor: w.p. »

Komu potrzebne są w UMP-cpPL granice powiatów?
Piechurom / rowerzystom / kierowcom / żeglarzom / lotnikom? Nie bardzo mogę zgadnąć, do czego.
Już wiem! Starostom! Idzie sobie taki starosta z Garminem i .... I się dziwi: dlaczego kawałek mojego powiatu leży w sąsiednim województwie?
Dyskretnie proponuję: może usunąć i nie wracać do nich???
Wojtek Pysz
Maniak nieustannie początkujący, wierny użytkownik urządzenia OREGON-400 i eTrex-20
Awatar użytkownika
Alf/red/
Radny
Kontakt:

Re: Granice powiatów

Post autor: Alf/red/ »

Pogadaj z woksem populi. Tyle, że tu go nie ma.
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Krzywoj
Bywalec

Post autor: Krzywoj »

Alf/red/ pisze:...Tyle, że tu go nie ma.
Jak tu go nie ma, to gdzie jest? :? Bo na liście mailingowej tylko zamknięte grono użytkowników.
Jak najbardziej przychylam się do tego pomysłu. Uważam, że o ile granice województw mają jakieś znaczenie dla wielu użytkowników mapy, to już granice powiatów nie.
Pozdrawiam, Krzysztof
Vista HCX, etrex 30 + UMP-pcPL
w.p.
Początkujący
Kontakt:

Post autor: w.p. »

Krzywoj pisze:
Alf/red/ pisze:...Tyle, że tu go nie ma.
Jak tu go nie ma, to gdzie jest? :? Bo na liście mailingowej tylko zamknięte grono użytkowników.
Tak, na liście są same woksy. Może tutaj znajdą się jakieś popule ;)
Wojtek Pysz
Maniak nieustannie początkujący, wierny użytkownik urządzenia OREGON-400 i eTrex-20
Awatar użytkownika
Alf/red/
Radny
Kontakt:

Krzywoj pisze:Jak tu go nie ma, to gdzie jest? :? Bo na liście mailingowej tylko zamknięte grono użytkowników.
Celne zdanie. Zmusza mnie do dwóch wątków odpowiedzi.

Raz, nie widzę listy mailingowej jako zamkniętej. Na garniaka i wiele innych for też trzeba się zapisać, żeby czytać niektóre działy, i tego nie określa się jako zamknięcie. Na maila ump@ możesz coś wysłać, i to przejdzie, dopóki nie będzie spamem na poziomie "konferencja w Kijowie". Na Garniaku jest ledwie kilka osób z UMP (ja, Artur, Wojtek, z rzadka Ar't, Marcin i Jacek - bo Frasun się zdezaktywował ostatnio). Na liście ich jest kilkadziesiąt.

Dwa, powiem może mało populistycznie, ale prawdziwie. My robimy mapę dla nas samych. Nas to bawi, chcemy mieć fajną mapę w naszych odbiornikach, i mieć na nią wpływ. My nie sprzedajemy tej mapy. Z rzadka (raz na miesiąc?) dostajemy "zapłatę" w postaci miłego słowa*. Czasem dyskutujemy jakieś zmiany, które nam będą się podobały - nie ma dyktatury, więc dopóki kilka osób więcej nie pochwali zmiany niż ją skrytykuje, to zmiany nie wprowadzamy. Szczególnie, jeśli zmiana sprowadza się do stracenia pewnych informacji, jak w tym przypadku. Więc jeżeli nawet na Garniaku ustalicie, że granic powiatów ma nie być - to tylko ustalicie.
Acha, możliwe jest wyjście pośrednie - że powiaty znikną w wersji powiedzmy auto (dawniej NI), a zostaną w powiedzmy full (dawniej topo). Coś takiego właśnie się niespiesznie klaruje.

Dodając oba punkty - pokażę ten wątek na liście (taa, tej zamkniętej na cztery spusty) i się zobaczy.

* uwagi zwane wrzutkami oczywiście kilka/naście dziennie, ale trudno nazwać je zapłatą, gdy po trzech dniach oczekiwania danej wrzutki przychodzi ponaglenie "hej, co jest grane, że to tak długo czeka?". Ale to inny temat.
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Krzywoj
Bywalec

Post autor: Krzywoj »

Alf/red/ pisze:Celne zdanie.
Eee..., chyba przesadzasz. Nie szukaj w tym poście jadu, bo go wcale nie wylewałem :wink:
Zrozumiałem, że chcesz poddać sprawę pod dyskusję szerszej grupy nie tylko twórców, ale i użytkowników. Lista mailingowa oczywiście nie jest zamknięta, ale z własnego doświadczenia wiem, że trafia się na nią dość późno. I Ty też to wiesz, bo tu: http://ump.fuw.edu.pl/wiki/Awans drogę do listy umieściłeś dopiero w ósmym punkcie z dwunastu.

Mapa jest super i to pewnie mój błąd, że dotąd nie byłem zbyt wylewny w komplementowaniu zarówno samego dzieła, jak i jego ojców chrzestnych :) Od kiedy tylko zetknąłem się z garminem, UMP-pcPL jest moją główną mapą gps i to wcale nie dlatego, że żal mi wydać tych kilkuset złotych na GPmapę lub CNE. Nawet gdyby wyraźnie odstawała od powyższych (a nie odstaje), i tak bym ją wolał, bo jest jedyną, w której rozwoju sam mogę brać udział. Więc proszę, nie traktuj moich wrzutek jako "zapłaty" za produkt, który używam. Podziękować Ci mogę stawiając duże piwo, jeśli się kiedyś spotkamy, a wrzutki robię, bo chcę, lubię, sprawia mi to satysfakcję i dzięki wkładowi swojej pracy czuję, że to również jest moja mapa, za którą w pewnym stopniu jestem odpowiedzialny.

Pozdrawiam :D
Pozdrawiam, Krzysztof
Vista HCX, etrex 30 + UMP-pcPL
Awatar użytkownika
Alf/red/
Radny
Kontakt:

Krzywoj pisze:Eee..., chyba przesadzasz. Nie szukaj w tym poście jadu, bo go wcale nie wylewałem
O jakim jadzie mówisz? Ja jestem facetem, a faceci są prostolinijni. Chciałem powiedzieć, że zdanie celnie dotyka pewnych... bolączek, powiedzmy.
Krzywoj pisze:tu: http://ump.fuw.edu.pl/wiki/Awans drogę do listy umieściłeś dopiero w ósmym punkcie z dwunastu.
Po prostu wcześniej nie jest to konieczne.
Ale ale, właśnie dostałem rekomendację co do pewnego podsyłacza. Zgadnij jego nick :)
Krzywoj pisze:wrzutki robię, bo chcę, lubię, sprawia mi to satysfakcję i dzięki wkładowi swojej pracy czuję, że to również jest moja mapa, za którą w pewnym stopniu jestem odpowiedzialny.
I tak trzymać, Ty i inni sympatycy. Znaczy bawmy się wszyscy dobrze.
Obrazek
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

Alf/red/ pisze:...nie ma dyktatury, więc dopóki kilka osób więcej nie pochwali zmiany niż ją skrytykuje, to zmiany nie wprowadzamy.
A ja głosuję za pozostawieniem powiatów!
Lubię wiedzieć gdzie jestem ;-) i taka informacja może być czasem również pożyteczna!
Mapa powinna być raczej wzbogacana i aktualizowana a nie odchudzana...
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Awatar użytkownika
h2o
Bywalec

Post autor: h2o »

Mnie granice powiatów potrzebne są do obliczeń ;-) Projektując instalację radiową dla klienta, muszę wiedzieć na jakim terenie będzie pracowało radio. Jest to ważne, bo opłata dla UKE (od nowego roku) będzie za widmo x ilość powiatów lub gmin lub województw lub cały kraj. Na mapkach, które są w sieci nie mogę sobie postawić swojego waypointa i zobaczyć jak to wszystko wygląda. A sołtysom nie jest taka mapa do niczego potrzebna, bo oni dokładnie wiedzą, gdzie się kończą ich kompetencje ;-)

A! i jeszcze wędkarze mogą skorzystać. Będą dokładnie wiedzieć, gdzie kończy się woda PZW i można łowić tylko z kartą wędkarką na wodzie publicznej ;-)
Krzysiek

w schowku: nuvi 2497LMT+CNE LifeTime + UMP-pcPL
na ryby: Oregon 650 + VMAP + PL Topo
na ręku: Garmin Instinct2 Tactical
na strzelnicę: Garmin XERO C1 Pro
na stanie: nuvi 255WT+UMP
meridian
Garniak

Post autor: meridian »

h2o pisze:gdzie kończy się woda PZW.
Ja wędkarzem nie jestem, ale wiem, że w oddziałach PZW można otrzymać mapę wód należących do Okręgu PZW.
Często jest to ksero, ale jest.

Ps.
można zajrzeć http://www.rybobranie.pl/mapa_wedkarza/3
Oregon 650 T
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

h2o pisze:Mnie granice powiatów potrzebne są do obliczeń ;-) Projektując instalację radiową dla klienta, muszę wiedzieć na jakim terenie będzie pracowało radio.
Czyli wygodniejsze od granic powiatów w postaci linii byłyby powiaty w postaci obszarów. Tak jak np. w PL_Topo są zrobione gminy, gdzie nie widząc nawet granic "pod kursorem" wyskakuje nazwa gminy. Inna sprawa że oczywiście jedno nie wyklucza drugiego - tzn. najlepszym rozwiązaniem byłyby powiaty w postaci obszarów plus dodatkowo linie z granicami.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
h2o
Bywalec

Post autor: h2o »

Było by dobrze, aby to było widoczne w MS.
Krzysiek

w schowku: nuvi 2497LMT+CNE LifeTime + UMP-pcPL
na ryby: Oregon 650 + VMAP + PL Topo
na ręku: Garmin Instinct2 Tactical
na strzelnicę: Garmin XERO C1 Pro
na stanie: nuvi 255WT+UMP
meridian
Garniak

Post autor: meridian »

W MS-e to może nie będzie widoczna, ale w Base Camp, już tak, mapa granic powiatów jest w Geoportalu.
Załącznik.JPG
Oregon 650 T
ODPOWIEDZ