Wysokościomierz barometryczny

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: Oregon 600/650

Post autor: GPS Maniak »

Marko pisze:Czy widac roznice ... na wykresie Wysokosc/Czas?
Wykres oznacza włączony zapis śladu, a moim zdaniem tu tkwi właśnie zagadka.
Odbiornik wiąże w jakiś sposób kalibrację wstępną ze śladem.

Póki co zrobiłem:
Doświadczenia przy ustawieniu: Autokalibracja - nieprzerwany.

Doświadczenie nr 1
* Wyzerowałem ślad i wyłączyłem jego zapis.
* Ustawiłem 0 na wysokościomierzu - w odbiorniku bez fiksa
* Wyłączyłem odbiornik
* Włączyłem ponownie (ok. 2') i wyszedłem na balkon.
* Po zafiksowaniu miałem: Wysokość=0m, Wysokość GPS=79m - zapis śladu cały czas wyłączony
* Włączyłem zapis śladu - w polu Wysokość natychmiast pojawiło się 79m.

Doświadczenie nr 2
* Ponownie wyzerowałem ślad i wyłaczyłem jego zapis
* Ustawiłem 0 na wysokościomierzu - w odbiorniku bez fiksa
* Wyłączyłem odbiornik
* Włączyłem ponownie (ok. 10') i wyszedłem na balkon.
* Po zafiksowaniu miałem: Wysokość=0m, Wysokość GPS=- niestety pływała widziałem i 69m i 75m (nie czekałem na usabilizowanie - zimno jak cholera) - zapis śladu cały czas wyłączony
* Włączyłem zapis śladu (przy włączaniu zapisu niestety nie widzę pola Wysokość GPS) - w każdym bądź razie polu Wysokość natychmiast pojawiło się 70m. Zakładam, że taka wówczas była "Wysokość GPS".

Wydaje się że przy takiej procedurze: Wyzerowany ślad i zapis włączany dopiero po zafiksowaniu, nie ma znaczenia czy przerwa wynosi 1-2' czy 10'. Wygląda na to, że odbiornik i tak dokonuje jedorazowej skokowej kalibracji o Wysokość GPS jaką ma przy włączaniu zapisu ślady.

Kolejne eksperymenty już nieco inaczej - ze śladem. Zobaczymy.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Doświadczenie nr 3

* Po zafiksowaniu odbiornika (wyskość GPS=67m) włączyłem zapis śladu. Oczywiście Wysokość natychmiast wskoczyła na 67m.
* Przeszedłem w tryb demo i bez fiksa ustawiłem wysokościomierz na 0m.
* Wyłączyłem odbiornik.
* Włączyłem po ok. 2' Przed zafiksowaniem Wysokość= 0m. Wyskość GPS= --- Przypomnę: zapis śladu wyłączony
* Odbiornik po krókiej chwili złapał fiksa (uff - w mieszkaniu - nie muszę marznąć). Mam Wysokość GPS 68-70m.
* "Wysokość" nadal 0m ale widać, że powoli idzie do góry. Po ok. 3-4' mam już 7m
* Nie czekam, włączam zapis śladu.
* Nic się nie dzieje. Wysokość nadal 7m.
* Po kolejenych 3-4' mam 10m. Cienko, ale wygląda że idzie do góry.
* Czekam kolejne 3-4' 11m. Hmmm ... Miejmy nadzieję, że w ciągu godziny dałby radę dobić do tych 70m, ale pewności nie ma.
...
* Po kolejnych kilku minutach jest 17m - dobra nasza :D

Podobnie jak w dośw. 1 i 2 tak i tu miałem ustawioną autokalibrację jako "Nieprzerwany" i przy takim ustawieniu oraz w sytuacji gdy w odbiorniku znajduje się ślad bieżący, odbiornik zachowuje się jak "za dawnych lat".

Wykres Wysokość/Czas:
Zalacznik1.jpg
Zalacznik1.jpg (15.05 KiB) Przejrzano 13968 razy
Jak widać na początku mamy pozostałość z poprzedniego włączenia odbiornika (pkt.1 bieżącego doświadczenia) czyli wys. 67m, później spadek do zera (ręczna kalibracja) no i powolny wzrost. Można powiedzieć: podręcznikowe zachowanie :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Doświadczenie nr 4

Warunki i zasady identyczne jak w doświadczeniu nr 3.
Z tym, że ponowne (po ustawieniu wysokości na 0 m.n.p.m.) włączenie odbiornika nastąpiło po ok. 10'
Wyniki "prawie" identyczne jak w doświadczeniu nr 3
Tyle, że to "prawie" robi zasadniczą różnicę: w doświadczeniu nr 3 przyrost w polu Wysokość wynosił średnio ok. 1-2 m na minutę. Teraz odbiornik dogonił "Wysokość GPS" startując od zera w około minutę.

Wykres:
Zalacznik1.jpg
Zalacznik1.jpg (16.33 KiB) Przejrzano 13946 razy
Cztery pojedyncze doświadczenia niczego nie wyjaśniają, ale wstępnie można się pokusić o następujące wnioski (dotyczy ustawienia: autokalibracja nieprzerwany):
1. Gdy w odbiorniku nie ma bieżącego śladu, nie ma większego znaczenia długość przerwy w pracy odbiornika. Tak czy inaczej w chwili włączenia zapisy śladu następuje jednorazowa, szybka kalibracja do wartości Wysokość GPS
2. Jeżeli w odbiorniku jest ślad bieżący, wówczas (przynajmniej po włączeniu zapisu śladu) przy krótkotrwałym wyłączeniu odbiornika proces autokalibracji - np. po ręcznym wymuszeniu nieprawidłowej wartości - następuje powoli, a po dłuższej przerwie w trybie expresowym.

W zasadzie pkt.2 jest bardzo logiczny. Przypadek pierwszy może bowiem w praktyce oznaczać krótki zanik sygnału GPS i ponowny fiks w słabych warunkach, gdzie ważniejsze jest to co odbiornik pamięta w "Wysokości", zatem korekta o być może obarczoną dużym błędem "Wysokość GPS" jest dokonywana z pewną rezerwą, podczas gdy sytuacja druga może oznaczać włączenie odbiornika GPS w zupełnie innym miejscu i na zupełni innej wysokości, zatem szybka korekta "Wysokości" w oparciu o "Wysokość GPS" jest jak najbardziej uzasadniona.

Kolejna sprawa to wykonanie podobnych doświadczeń przy ustawieniu: Autokalibracja przy włączeniu". Ale to już przy następnej okazji.
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

GPS Maniak pisze:Ale to już przy następnej okazji.
Co prawda jestem zawalony robotą, ale skoro odbiornik fiksuje przy biurku, to postanowiłem kontynuować zabawę. :wink:
Tym razem powtórzyłem doświadczenia nr 3 i 4 (czyli miałem w pamięci odbiornika ślad) ale zastosowałem ustawienie: "Autokolibracja Przy włączeniu".
Tym razem wyniki obu doświadczeń - nazwijmy je nr 5 i nr 6 są identyczne.

Tzn. odbiornik po włączeniu pokazuje w polu "Wysokość" wartość zbliżoną do 0m czyli taką jaką wymusiłem przy ręcznej kalibracji, po czym po zafiksowaniu odbiornika ("Wysokość GPS" ok. 70-90m) i włączeniu zapisu śladu w zasadzie nic się nie dzieje. I nie ma tu znaczenia czy odbiornik był wyłączony 1-2' czy 10 minut (wykres ilustruje zachowanie odbiornika po kilkunastominutowym wyłączeniu) Pole wysokość pozostaje niezmienne przez kolejnych kilka/kilkanaście minut - czy tak jak wykresie niżej nawet 20 minut. Można zatem założyć w tym przypadku tzn. przy ustawieniu: "Autokalibracja przy włączeniu" oraz w sytuacji gdy w odbiorniku mamy bieżący ślad, ActiveLog, do którego będziemy dopisywali kolejne punkty bez uprzedniego zerowania, opcja "Autokalibracja przy włączeniu" w zasadzie jest równoważna z opcją: "Autokalibracja Nigdy".

Wykres:
Zalacznik1.jpg
Zalacznik1.jpg (15.28 KiB) Przejrzano 13932 razy
Drobne wyjaśnienie: Jeżeli chodzi o segment ręczniaków tzn. o odbiorniki bez Montany i Monterry, to o ile mi wiadomo wyłącznie Oregon 6xx ma 3 możliwości do wyboru - Autokalibracja:
* Nigdy
* Przy włączeniu
* Nieprzerwany
Pozostałe ręczniaki mają wyłącznie wybór - Autokalibracja: Wyłaczona/Włączona. W tym drugim przypadku jest to zapewne odpowiednik tego co w Oregonie 6xx nazywa się "Nieprzerwany".
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
h2o
Bywalec

Re: Wysokościomierz barometryczny

Post autor: h2o »

Ok. Wyzerowałem ślady, ustawiłem kalibrację "po włączeniu", tryb barometryczny i na balkon. Pokazało wysokość nad ziemią 40m, co się nie zgadza, bo 8 kondygnacja nie jest tak wysoko. Wysokość GPS i wysokość barometryczną na 92m, co się zgadza mniej więcej, bo wg mapy jest tu 90mnp. Wyłączyłem odbiornik i włączyłem jeszcze raz. GPS i barometr prawie bez zmian a nad ziemią już 20m, co się mniej więcej zgadza. Zrobiłem to samo za godzinę. Nad ziemią 80m, wysokość 170m ;-) Nie włączyłem zapisywania śladu.
Krzysiek

w schowku: nuvi 2497LMT+CNE LifeTime + UMP-pcPL
na ryby: Oregon 650 + VMAP + PL Topo
na ręku: Garmin Instinct2 Tactical
na strzelnicę: Garmin XERO C1 Pro
na stanie: nuvi 255WT+UMP
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 11 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Marko »

A czy w takim razie moglibyście włączyć zapis śladu "zawsze"... czyli nie kombinować ;-)
I teraz sprawdzić, przy włączonej autokalibracji jak wpływa:
(1) ręczna kalibracja na poziomie 0mnpm i wyłączenie na max. 1-2 minuty, po czym włączenie i:
(2) jw. i wyłączenie odbiornika na ok. 5-10 minut, po czym włączenie?
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Awatar użytkownika
h2o
Bywalec

wiesz co, sam się pobaw ;-)
Krzysiek

Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

h2o pisze:Pokazało wysokość nad ziemią 40m,
Trudno mi się wypowiadać na ten temat, bo u mnie po prostu są kreski. Nie wiem też - nawet w teorii - na jakiej podstawie odbiornik tę wartość podaje. Najbardziej sensowne byłoby odniesienie do danych DEM. Nie sądzę jednak by to było akurat to.
h2o pisze:Wysokość GPS i wysokość barometryczną na 92m, co się zgadza mniej więcej,
No i gdybyś w tym momencie włączył zapis śladu, miałbyś skalibrowany wysokościomierz barometryczny właśnie na wysokość 92m
h2o pisze: wysokość 170m ;-)
Rozumiem, że "Wysokość GPS" tak samo? To by potwierdzało moje obserwacje, że przy ustawieniu "Autokalibracja: Przy włączeniu" i po wyzerowaniu śladów, "Wysokość", to nic innego jak aktualna "Wysokość GPS".
Trudno ocenić jakie masz warunki na balkonie. Ja mam przestronny taras od strony południowo zachodniej na ostatnim piętrze, a i tak wysokość GPS potrafi raz być na poziomie 60m, a innym razem na poziomie 110. Nie są to zbyt częste przypadki - generalnie pokazuje ok. 80m, co mniej więcej odpowiada prawdzie, ale jednak "strzały" się zdarzają. Dlatego zresztą wydaje się że poza idealnymi warunkami GPS, podstawą powinien być wysokościomierz barometryczny. Tyle że należy go prawidłowo skalibrować. Do Twoich celów wydaje się że najsensowniejsza byłaby kalibracja ręczna, z całkowitym wyłączeniem autokalibracji.
Marko pisze:A czy w takim razie moglibyście włączyć zapis śladu "zawsze"...
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by spróbować, ale nie sądzę by uzyskane rezultaty były inne niż w doświadczeniach od 3 do 6, gdzie pamięć śladu nie była wyzerowana i gdzie moment włączenia zapisu śladu w zasadzie nie powodował żadnych reakcji. Moment włączenia śladu - jak się wydaje - jest ważny wyłącznie wówczas gdy pamięć śladu aktywnego jest pusta, czego ... nie da się osiągnąć przy permanentnie włączonym zapisie. Tak przynajmniej widzę to na chwilę obecną.
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 11 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Marko »

h2o pisze:wiesz co, sam się pobaw ;-)
Pobawiłem się, stąd wciągam Was do zabawy
Moje obserwacje (eTrex 30)
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2 ... 90#p160800
GPS Maniak pisze:
Marko pisze:A czy w takim razie moglibyście włączyć zapis śladu "zawsze"...
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by spróbować...
Wcześniej nie doczytałem, więc niniejszym się poprawiam.
Widzę, że wcześniej już zrobiłeś Doświadczenie nr 4, o które "walczyłem" ;-)
Lechu, o to mi właśnie chodziło :!: Istotne fragmenty zaznaczyłem na niebiesko...
Czyli można rzec: "w Garminie, po staremu" ;-)
GPS Maniak pisze:Doświadczenie nr 4

Warunki i zasady identyczne jak w doświadczeniu nr 3.
Z tym, że ponowne (po ustawieniu wysokości na 0 m.n.p.m.) włączenie odbiornika nastąpiło po ok. 10'
Wyniki "prawie" identyczne jak w doświadczeniu nr 3
Tyle, że to "prawie" robi zasadniczą różnicę: w doświadczeniu nr 3 przyrost w polu Wysokość wynosił średnio ok. 1-2 m na minutę. Teraz odbiornik dogonił "Wysokość GPS" startując od zera w około minutę.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Awatar użytkownika
h2o
Bywalec

to tak, miałem jeszcze parę przypałów z wysokością 168m lub totalnymi rozbieżnościami po zmianie profili. Zostawiłem w końcu włączony odbiornik na oknie i gdzieś po godzinie, może dwóch pokazał realne dane. Wysokość 108 (bar i GPS) oraz wysokość nad ziemią 20m, co się mniej więcej zgadza, bo ósma kondygnacja x średnio 2.5 daje równo 20m. A może była za słaba bateria? W czasie zabawy odbiornik padł... ;-) W każdym razie wychodzi na to, że najrozsądniej jest:
- kalibrować na ziemi, a nie balkonach czy tarasach ;-)
- podjechać pod jakąś stacje pogodową, odczytać dane i skalibrować ręcznie,
- i tak jak GPSManiak powiedział - wyłączyć automaty (na wszystkich profilach ;-))
Krzysiek

Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

To Oregon 600 podaje wysokość nad powierzchnią ziemi?
GPS Maniak pisze:Nie wiem też - nawet w teorii - na jakiej podstawie odbiornik tę wartość podaje.
No właśnie! I jakie można mieć do tego zaufanie? Skoro nawet wysokość n. p. m. jest obarczona błędem, to skąd w odbiorniku dokładna informacja o wysokości poziomu gruntu?
Pomijam fakt, że to chyba przydatne tylko tym którzy czymś latają, lub łażą po kominach ;-)
h2o pisze:- podjechać pod jakąś stacje pogodową, odczytać dane i skalibrować ręcznie
No ale co Ty tam chcesz odczytywać? ;-)
Lepiej raz a dobrze ustalić na jakiej wysokości mieszkasz i masz problem kalibracji rozwiązany bez potrzeby jeżdżenia do jakiejś stacji pogodowej.
Najlepiej kalibrować według wysokości (np. odczytanej z dokładnej mapy). Ciśnienie to zbyt zmienny parametr. Nawet na stacji meteo mogą Ci podąć wartość odczytaną godzinę (albo jeszcze więcej) temu? Zdziwisz się później jaka Ci wysokość wyjdzie. ;-)
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
Awatar użytkownika
h2o
Bywalec

no to mapy podają, że na parkingu mam 90M ;-) Jutro sobie skalibruje. Teraz nie chce mi się na dół lecieć ;-) A co do latania, to Oregon ma w ustawieniach barometru Lotnictwo ;-)

Zauważyłem ciekawą rzecz. Ustawiłem 600tkę na ryby, czyli stała wysokość, ciągły pomiar ciśnienia nawet jak wyłączony. Leżał sobie tak jakiś czas. Wyszedłem z nim na balkon. Wysokość 92m. Zmieniłem pola danych i wybrałem Wysokość nad ziemią. Wartość 0. Po chwili wysokość barometryczna zaczęła rosnąć. Kiedy urosła do 106m, wartość nad ziemią pokazała 20m. Identyczną sytuację miałem wcześniej ale nie zwróciłem na to uwagi. Tyle, że wartość 20m nad ziemią wyszła w parze ze wskazaniem 108mnp.
Krzysiek

Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

h2o pisze:mapy podają, że na parkingu mam 90M ;-) Jutro sobie skalibruje. Teraz nie chce mi się na dół lecieć ;-)
Po co lecieć na dół? Ustal sobie wysokość twojego balkonu!
h2o pisze:ósma kondygnacja x średnio 2.5 daje równo 20m.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Marko pisze:Czyli można rzec: "w Garminie, po staremu" ;-)
No właśnie że nie do końca. Tak jak chciałeś, włączyłem AutoStart co w Oregonie oznacza zapis śladu zaraz po włączeniu odbiornika. Nie do końca działa to tak jak zakładałem. Z tym że póki co to pobieżne obserwacje przy dość chaotycznej zabawie. Muszę zaplanować jakiś schemat doświadczeń. Być może wyjdą jeszcze jakieś ciekawostki :D
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
h2o
Bywalec

Panowie, a może na rękę jeszcze to będzie można uśredniać wskazania http://www.timex.pl/watches/timex-exped ... 4-t49664dh ;-) BTW rozejrzałem się trochę po sieci. Np. manualny barometr/wysokościomierz ponad 700 zł. Dokładność wskazań 10m. Myślę, że nie ma się o co za bardzo czepiać Garmina. Ja bym chciał tylko wiedzieć jakie chipy obsługują kompas magnetyczny, barometr i sam GSM. Dzięki temu można by ustalić na podstawie parametrów technicznych dokładność wskazać, czyli uzyskać wiedzę o możliwych odchyłkach we wskazaniach urządzenia.
Krzysiek

ODPOWIEDZ