EU Topo (Azymut) - Instalacja mapy w MapSource

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
oldkrakus
Początkujący

Re: PL Topo 2013.30

Post autor: oldkrakus »

Norick pisze:Chodzi mi li tylko o to by Azymut był elastyczny i dawał możliwość nabycia mapy na większych kartach...
Cześć
Dzwoniłem do Azymutu w sprawie przeniesienia licencji na 16Gb - po ich odpowiedzi zrobiłem minę jak Twój awatar :D
Problemem jest nie tylko mała pojemność - ale i sorki - jakośc kart z PL-Topo . EU-CS wgrywała mi się 30 minut.
Do wgrania i mania da się wytrzymać ,ale do zabawy z różnymi skórkami odpada.
Planowałem kupić szybką 16Gb ( U1) przesłać do wygenerowania licencji - niestety odmowa.
Z jednej strony naprawdę się starają ( EU-Topo) ,a z drugiej jednocześnie wpuszczają w manowce.
Mam 650 więc pamięci w radiu mam zapas .Wychodzę jednak z założenia ,że jak jest już ten slot na kartę po powinno się to max wykorzystać.
W zaistniałej sytuacji 600-tki juz mają rękę w nocniku.
Buty Oregon 650 - PL-Topo - UMP
Mapnik YOGA 8 + TwoNav - KaMap Pro - LocusPro
Auto Automapa
Ostatnia deska ratunku E52+UMP :-)
Azymut
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Azymut »

Marko pisze:
Norick pisze:Drogi Azymucie, zróbcie większe karty i problem zniknie :)
Jeden zniknie, pojawi się nowy (ograniczenia lb kafelków)...
To właśnie dokładnie w ten sposób wygląda, że jedna zmiana pociąga za sobą inne i czasem nawet pozornie drobna zmiana wymusza zrobienie wielu rzeczy dookoła. Tak też jest w tym przypadku. Przecież gdybyśmy nie udostępnili mapy "EU Topo", to dziś nie byłoby żadnych rozmów o routingu tej mapy czy o pojemności karty, która w przypadku samej mapy "PL Topo" dla zdecydowanej większości użytkowników miała pojemność wystarczającą. Przygotowanie działającej mapy do postaci, w której trafia ona w ręce użytkowników to sprawa zarówno wymyślania optymalnych rozwiązań jak i kompromisów. Po wewnętrznych dyskusjach w pierwszej edycji "EU Topo" zdecydowaliśmy się udostępnić tą mapę w postaci funkcjonalnie zbliżonej do "Recreation Map Europe" Garmina (czyli mapy, którą Garmin ładuje do droższych wersji odbiorników oznaczonych wyróżnieniem "T"). I mieliśmy przy tym świadomość tego, że brak routingu to wada. Uznaliśmy jednak, że z pewnością taka mapa bez routingu będzie dla użytkownika lepsza jak żadna.

Jedni chcą mieć całą Europę w całości (mimo, że i tak fizycznie nie da się być naraz w całej Europie :) ), a innym wystarcza tylko jakiś region i możliwość zmiany na inny, gdyby pojawiła się kiedyś taka potrzeba. To już pokazuje jak różne są potrzeby. Dlatego, w kontekście "UE Topo" naprawdę bardzo ważne są dla nas opinie użytkowników, bo mapę (choć darmową) robimy właśnie dla nich. Więc jeśli coś może być zrobione lepiej, to w miarę możliwości będziemy starać się to zrobić.

Sądząc po dotychczasowych wypowiedziach na forum, kluczowe obecnie kwestie to routing i wielkość karty. Z tym drugim jest większy problem niż z routingiem. Wiedząc bowiem o ułomności braku routingu i chcąc ją zlikwidować, już wcześniej podjęliśmy czynności mogące doprowadzić do jego udostępnienia. Wielkość karty to niestety nie jest kwestia decyzji handlowej, a techniczny problem związany z procesem "produkcji" mapy (jak na przykład brak chęci współpracy jednego z programów i urządzeń z kartami o dużej pojemności). Stąd na dziś realnie szybciej jesteśmy w stanie zrobić coś z routingiem niż z wprowadzeniem większych kart. Jako Azymut będziemy działać oczywiście równolegle w obu kierunkach, ale obecnie spróbujmy może skoncentrować dyskusję bardziej na routingu, bowiem ten ma realną szansę pojawić się już w kolejnej najbliższej edycji.
Awatar użytkownika
Norick
Początkujący

Post autor: Norick »

Fajna odpowiedź... i dziękuję za to że wydawca mapy jest na forum i bierze udział w tej dyskusji
Zdaję sobie sprawę że jest masa problemów o których nawet nie miał bym pojęcia gdyby nie to forum.
Ale mili Państwo... problem małej pojemności karty nęka wielu, nie tylko posiadaczy PL topo czy też topo EU.
Lubię Wasze Pl Topo ale bardziej polegam na Vmap. Wierzcie mi jest też inna grupa użytkowników niźli standardowi użytkownicy Garminów. Ale ponieważ apetyt rośnie w miarę jedzenia to i chciało by się mieć wszystko...co oczywiście możliwe nie jest. Nic to, skontaktuję się Wami przez kolegę z firmy :wink:
Pozdrawiam Norick i przepraszam za brak polskich znakow
64st,
Awatar użytkownika
h007
Bywalec

Post autor: h007 »

Wielu zadowolonych klientów z PL_TOPO jak widzę nagle staje się niezadowolonych i wylewa żale bo... nie może ściągnąć EU_TOPO, później nie potrafi jej rozpakować i w końcu umieścić na karcie bo za mało miejsca.

Jak dzieci... obiecać lizaka i dać za pięć minut i robi się afera na skalę międzynarodową. Kupiliście PL_TOPO. EU_TOPO dostajecie w gratisie, poza tym jest to mapa dopiero wprowadzana do dystrybucji, nie ma jeszcze oficjalnej wersji więc... o co wam chodzi???

Wiadomo, że jest to mapa na bazie OSM, czyli map powszechnie dostępnych, z routingiem. Można takie mapy pobrać, zainstalować i z rana ruszać na Europę jak wam się tak bardzo spieszy ;) Gorąco zachęcam, będzie mniej maruderów.
Norick pisze:Nic to, skontaktuję się Wami przez kolegę z firmy :wink:
To dobry pomysł. Azymut chyba widział już Twój awatar - mogą nie odbierać telefonu ;)
Forerunner 735XT
Dakota 20, UMP-pcPL, PL_TOPO
Dash Cam 56
Awatar użytkownika
veges
Początkujący

Instalacja mapy EU Topo (Azymut) w MapSource

Post autor: veges »

Kolejne spostrzeżenie do EU Topo - geopolityka ponad geografię - Turcja jest w Europie ! :lol:
Artur
motorbike, bike: eTrex 30x, Montana 650t, car: nüvi 2405, UMP, Topo Polska ,EU Topo, OSM, CNE NTU, history: TT Rider,
JacekN
Bywalec
Kontakt:

Post autor: JacekN »

veges pisze:Kolejne spostrzeżenie do EU Topo - geopolityka ponad geografię - Turcja jest w Europie ! :lol:
Bo jest,kawałek.
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

2.3.1. Cytuj umiejętnie:
- Odpisując na list innej osoby nie cytuj go nigdy w całości. Zostaw tylko to, co niezbędne, a do czego odnosi się Twój komentarz. (Użyj klawiszy: SHIFT + strzałki oraz DELETE.)
- Cytatów nie powinno być więcej niż własnego tekstu.
- Nie cytuj nigdy czyjegoś podpisu (sygnaturki) - ale pamiętaj, by umieścić odpowiedni opis tak, by zawsze było wiadomo, kto jest autorem cytatu.
- Cytat umieszczaj zawsze powyżej swojego komentarza
- Cytaty powinny być wyraźnie zaznaczone - stosowana funkcja na forum jest QUOTE="autor" przed cytowanym tekstem, a po cytacie /QUOTE
- Odseparuj wyraźnie swoja wypowiedz od cytatu - najlepiej jedna zupełnie pusta linia.
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
turbomaka
Początkujący

Post autor: turbomaka »

GPS Maniak pisze: Na kartę 8 GB nie da się wrzucić całej, routowalnej Europy.
Panowie, a jak obejdziecie ograniczenie FAT 32 i maksymalny rozmiar pliku 4GB ?
pozdrawiam turbomaka
-------------------------------
Obecnie: Garmin 62s FW 2.80 ciągle najlepszy
Szczecin
Azymut
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Azymut »

h007 pisze:Wielu zadowolonych klientów z PL_TOPO jak widzę nagle staje się niezadowolonych i wylewa żale bo... nie może ściągnąć EU_TOPO, później nie potrafi jej rozpakować i w końcu umieścić na karcie bo za mało miejsca.
Udostępniona mapa Europy (tak jak to zrobiliśmy w wersji bez routingu) mieści się w całości na karcie.
meridian
Garniak

Post autor: meridian »

turbomaka pisze: a jak obejdziecie ograniczenie FAT 32 i maksymalny rozmiar pliku 4GB ?
Dwa plik img, to chyba pomoże, mapa nie musi być w jednym pliku.
Oregon 650 T
Awatar użytkownika
Norick
Początkujący

h007 pisze:
Norick pisze:Nic to, skontaktuję się Wami przez kolegę z firmy :wink:
To dobry pomysł. Azymut chyba widział już Twój awatar - mogą nie odbierać telefonu ;)
Lubię go :D ale osobiste wycieczki nie dotyczą chyba mapy. Kontakt nie oznacza tylko telefonu...ale to jest nieistotne tutaj.
Ja również uważam że problemy ze sciąganiem nie powinny zajmować forum. Również takowe miałem ale nie uważałem za stosowne wszystkich o tym poinformować.
WIem że ciężko bedzie z dużymi kartami i mamy się skoncentrować nad routingiem więc o taki proszę twórców i dystrybutora
W dzisiejszych czasach niestety nie da się być biegasem we wszelkich dziedzinach stąd zaufanie do ekspertów w danej specjalności. I tu muszę przyznać owi eksperci są na bieżąco i odpowiadają dając konkretne rozwiązania.Również wydawca produktu nie chowa głowy w piasek.
h007 pisze: Jak dzieci... obiecać lizaka i dać za pięć minut i robi się afera na skalę międzynarodową. Kupiliście PL_TOPO. EU_TOPO dostajecie w gratisie, poza tym jest to mapa dopiero wprowadzana do dystrybucji, nie ma jeszcze oficjalnej wersji więc... o co wam chodzi???
Nie jest to co chciałbym czytać na tym forum....może jestem przewrażliwiony, ale tego typu uwagi nic nie wnoszą.
Cieszę się że jest opcja topo EU i jak każdy chciałbym by był to najlepszy produkt ( zważ że nie napisałem nic o EU)
A że niektórzy są bardzo niecierpliwi...to już nie moja wina. Ogólnie mój post też nic nowego nie wnosi ale poszło :D
64st,
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

meridian pisze:
turbomaka pisze: a jak obejdziecie ograniczenie FAT 32 i maksymalny rozmiar pliku 4GB ?
Dwa plik img, to chyba pomoże, mapa nie musi być w jednym pliku.
Dokładnie. Dodam, że aktualnie dystrybuowana mapa EU (bez routingu) ma 5,81 GB i jest podzielona na 2 pliki.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Wojtek Szydlowski
Garniak
Been thanked: 6 times

Post autor: Wojtek Szydlowski »

Proponuję traktować EU jako ciekawostkę i radzić sobie z nią wgrywając połówki mapy.
Nawet z dodatkowym routingiem i danymi DEM dałoby radę utrzymać to na jednej karcie.
Skupmy się raczej na PL TOPO i ścieżkach, czyli produkcie właściwym.
Inna rzecz, że w odbiornikach z dużą ilością pamięci własnej, można pół mapy wrzucić do odbiornika a pół na kartę, tylko wtedy licencja powie "nie!" :)
GPSMap H1 + Forerunner 965
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

GPS Maniak pisze:
JacekN pisze:Wcale nie musi być jedno państwo po podłączeniu map do mapsourca wszystko jest widoczne i podział jest.
Pytanie pomocnicze brzmi - czy taka mapa tzn. wysłana z MapSource (MapInstall), będzie wiodczna w odbiorniku czy będzie zgłoszenie: "Nie mogę odblokować map"?
Sprawdziłem. Wydaje się, że nie ma problemu. Tzn. mapa zainstalowana w MapSource metodą opisaną kilkanaście postów wyżej z kluczem testowym, który tam podałem, po wygenerowaniu (fragmentu poniżej 4GB) z MapSource (MapInstall) powinna działać w odbiorniku, tj. powinna zostać odblokowana kluczem UNL dla PL_Topo.
Teoretycznie zatem nic nie stoi na przeszkodzie by przygotować mapę EU z routingiem pociętą powiedzmy na 3-4 części, a potencjalni majsterkowicze po zainstalowaniu mapy w MapSource będą mogli zrobić co tylko będą chcieli, nawet przy karcie 8GB. Jest jednak jedno, zasadnicze "ale" ...

Chciałbym zwrócić uwagę kolegów, że Garniak, czy raczej czytelnicy Garniaka nie stanowią tzw. "statystycznej próbki" użytkowników GPSu. Nie ma znaczenia czy ktoś ma na Garniaku kilka tysięcy, kilka setek czy po prostu kilka postów, tak czy siak statystyczny czytelnik Garniaka, to człowiek oblatany z PC, oblatany w necie i na dodatek próbujący wycisnąć ze swego Garminka maksa. :D Statystyczny użytkownik Garmina, to jednak nie to samo co statystyczny czytelnik Garniaka. Być może was zaskoczę gdy powiem, że spora, naprawdę spora grupa nabywców mapy PL_Topo nie ma nawet założonego konta użytkownika. Krótko mówiąc spora grupa ludzi kupuje odbiornik z mapą i na tym koniec - nie interesują się nawet aktualizacjami map.

Dla takiego nabywcy rozważania typu:
JacekN pisze:Na co komu mapa TOPO w jednym kawałku?
JacekN pisze:mapsource jest nieodzowny.
są trochę z innej bajki :D Po prostu dla wielu użytkowników fakt, że dostaje się wszystko "na tacy", gotowe do użytku i to w dodatku bez podniesienia ceny produktu (co byłoby pochodną zmiany kart na 16GB), ma naprawdę istotne znaczenie.

Żeby było jasne. To co napisałem wyżej, nie oznacza że tych bardziej doświadczonych użytkowników, w tym także tych którzy byliby w stanie dopłacić trochę za większą niż 8GB kartę, traktujemy jako użytowników drugiej kategorii. Absolutnie nie - stąd zresztą ta nasza dyskusja, czy w końcu dostarczony betatesterom plik z routingiem, świadczące o tym, że sprawę routingu traktujemy bardzo poważnie.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Norick
Początkujący

GPS Maniak pisze: Chciałbym zwrócić uwagę kolegów, że Garniak, czy raczej czytelnicy Garniaka nie stanowią tzw. "statystycznej próbki" użytkowników GPSu. Nie ma znaczenia czy ktoś ma na Garniaku kilka tysięcy, kilka setek czy po prostu kilka postów, tak czy siak statystyczny czytelnik Garniaka, to człowiek oblatany z PC, oblatany w necie i na dodatek próbujący wycisnąć ze swego Garminka maksa. :D
No i są też użytkownicy "zinstytucjonowani", którzy myślą samodzielnie...ale to już temat na dłuższy wywód :mrgreen:
64st,
ODPOWIEDZ