O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
popej pisze:Nie wiem, czy Emapa może to synchronizować.
Marko chyba zbyt dużo od nas oczekuje. Przecież my nie ingerujemy w treść map - w sensie korekt, przesunięć etc. Co najwyżej coś dokładamy, a to oznacza: dwóch dostawców danych kartograficznych - dwa różne zbiory punktów granicznych. Kto ma rację? Albo ... kto do kogo ma się dostosować i dlaczego?
Zupelnie cos innego mialem mysli.
Czy musicie wycinac rowniez routing w Polsce z EU?
Jesli routing w EU_Topo obejmie Polske, to gdy rozpoczniemy nawigacje z zagranicy powinno byc OK.
Oczywiscie wybor: routing wg Emapy (PL_Topo) lub wg OSM pozostalby nadal w gestii uzytkownika-przez wlaczenie tej mapy, ktora lepsza.
Obecne rozwiazanie dla osob korzystajacych z EU_Topo na pograniczu jest malo komfortowe, choc dzieki i za to!
P.S. Wariant 2 to konczenie routingu EU_Topo dokladnie na granicy, co dawaloby szanse do nawiazania na granicy np. z OSM_Polska (o ile te mapy sa kompatybilne...)
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Mam nadzieję, że Autorzy nie obrazili się na moje drobne sugestie...
Jeśli dało by się nieco rozszerzyć pas przygraniczny do 50-70 kilometrów, byłbym kontent.
Zasadniczo ułatwiłoby to planowanie tras samochodowych na pograniczu.
Tak na marginesie, grafika EU_Topo bije na głowę to co znamy z wielu kompilacji OSM - brawissimo.
Szczególnie imponuje mi dostosowanie szczegółowości obiektów na mapie do zmian skali w odbiorniku (eTrex).
W OSMapabardzo rzadko udaje mi się wyświetlić nazwę miejscowości (znikają w małych skalach, pojawiają się dopiero w dużych powiększeniach, co utrudnia pracę na takiej mapie), za to w EU_Topo nie ma z tym najmniejszego kłopotu.
Widać pełen profesjonalizm, szkoda, że tak mało doceniany w tym wątku i za często na garniaku, Lecha i Andrzeja!
Tak trzymać "chłopaki"
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Ajger pisze:W mapach OSM we wszystkich chyba wersjach grafika jest tak beznadziejna, że jak na nie patrzę, to dostaję skrętu kiszek.
EU Topo (Azymut) bazuje na jednej ze standardowych skórek OSM: Mapnik2, więc czeka Ciebie trochę pracy
Jak już pisałem wcześniej, ja używam nieco zmienionej skórki. Zmiany dotyczą przede wszystkim punktów, które w sporej części zastąpiłem tymi z PL_Topo. Do tego - ze względu na słaby kontrast wyświetlacza Oregona - dałem ciemniejsze krawędzie dróg. Zmieniłem też kilka obszarów. Moim zdaniem (a o gustach się nie dyskutuje ) w Oregonie 6xx wygląda naprawdę dobrze, chociaż jeszcze kilka ikonek można by było podmienić.
No z tą skórką mapa wygląda bardzo ładnie, chociaż jeszcze co nieco bym zmienił, ale jak dla mnie jest bardzo OK. No to chyba nie będę za dużo dłubał w TYPie. A ikonki punktów, to ja zawsze zmieniam na swój własny zestaw, nawet w Twoich produkcjach
Podziękowania za skriny dla Lecha i Marka.
Edit.
Fajnie, że pojawiły się linie oddziałowe, ale na niektórych obszarach chyba kogoś poniosła fantazja:
Pozdrawiam Jano
Garmin:Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS Smartphone:Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
@Miszel: może reset? Ewidentnie wyświetlanie nie działa poprawnie. Na środkowym zrzucie widać wiadukt na A4 narysowany obok drogi. Takich błędów nie naprawimy mapą.
@veges: zignorowałeś warstwice. Może tak wolisz, ale to nie jest rozwiązanie, które można oferować dla wszystkich.
popej pisze:może reset? Ewidentnie wyświetlanie nie działa poprawnie. Na środkowym zrzucie widać wiadukt na A4 narysowany obok drogi. Takich błędów nie naprawimy mapą.
Robiłem, a jakże. Nie pomogło. City Navigatora rysuje poprawnie. Poza tym, jak to w androidzie, reset kompletnie dewastuje pieczołowicie stworzone środowisko oprogramowania. Nie bardzo jestem chętny do powtarzania manewru
Zdrówko,
Miszel
Wszystko się zgadza
Po prostu dane są dokładne
Tak jest na Lubelszczyźnie! Mój dziadek (rolnik) przeprowadził się po wojnie spod Zamościa na Kujawy, ponieważ tam jego pole miało szerokość 5 metrów a ciągnęło się kilometrami! Nie dało się tego uprawiać w sensowny sposób. Widać, że w lasach ta sama zasada
Pozdrawiam Mariusz W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2