Locus - off topowo

Dyskusje bliżej lub dalej związane z GPSami, zawsze jednak w doborowym towarzystwie.
Ranger
Garniak

Re: Locus

Post autor: Ranger »

Witaj, kopę lat :-)
Problem jest zdaje się innego rodzaju. Jeżeli aplikacja obsługuje wiele różnych formatów, to można zadać pytanie co to tak naprawdę oznacza dla jej użytkowników.
A problem tej dyskusji jest prosty - np. gotowe do Locusa mapy turystyczne oferuje na dziś Plan (w formacie TwoNav. w/g informacji producenta) i żadne inne wydawnictwo. Co to więc oznacza w praktyce ? Oznacza tylko tyle, że użytkownik Locusa kupujący gotowy produkt turystyczny przeznaczony dla innej aplikacji innego producenta, uczestniczy świadomie lub nie w pewnej loterii - zadziała to czy nie zadziała ? Zwrotów map nie ma, a jeżeli producent coś gwarantuje, to po prostu dla innej aplikacji. Już to napisalem wprost, po prostu nikt z producentów produktów TB z Locusem nie sprawdza.
Nie ma więc sensu wprowadzanie innych w błąd zbyt ogólnymi czy nie sprawdzonymi stwierdzeniami. I to tyle, kogo tak naprawdę interesuje jaki jest format produktów, gdy ma w tym zakresie wybór dla używanego rozwiązania ?
Tak się składa, że zdaniem niektorych to Locus ma coś wspólnego z TB, a nie odwrotnie :-)
Nie jest to chyba temat pod tytułem Locus a konkurencja, tym bardziej temat o rozwiązaniach TB, może chętniej użytkownicy by np. przeczytali, co to jest ten nowy zapowiadany Locus GIS ;-)
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 8 times
Been thanked: 1 time

Post autor: Marko »

Bas pisze:TB nie obsluguje routingu w oparciu o mapy wektorowe, wiec trasy trzeba specjalnie przygotowac. Robi sie to w optymalnej sytuacji kilka minut (czyli szybko) przy uzyciu... aplikacji w Windows, czyli w locie (w schronisku/na biwaku) zrobic sie tego nie da - trzeba skorzystac z komputera, a trase trzeba zaladowac do telefonu. Problematyczne.
To nieprawda. W TrekBuddy można tworzyć trasy wprost w komórce, choć nie jest to tak komfortowe, jak na ekranie komputera, jest jednak możliwe. Odbywa się oczywiście na zasadzie "wyklikania" punktów charakterystycznych trasy.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Post autor: Bas »

Jest mozliwe... Tak, mozna to tak ujac.
I znowu teoretycznie, choc z drugiej strony.
Jak rozumiem trasa, jesli ma spelniac kryteria nawigacji zakret po zakrecie (chociaz z grubsza), musi skladac sie przynajmniej z kilkudziesieciu punktow, a przynajmniej z dwudziestu kilku. Zycze powodzenia w klikaniu tego w komorce! Poza tym na mapie w jakiej skali bedzie to klikane, zeby to mialo sens? Zeby bylo dokladne; zeby skrecic wlasnie TU, a nie 150 metrow dalej (a moze wczesniej)? Mam celowac paluchami w piksel na ekranie, centrowac mape? Ile czasu to zajmie? Dziekuje bardzo.
Teoretycznie... ;)

A jesli ta tak zwana trasa ma miec tylko kilka punktow, ktore zamierzamy odwiedzic, a pomiedzy nimi "na kreche", to ja dziekuje za taka pseudo trase - dam sobie rade bez takiego "wsparcia".

Zdecydowanie wole juz ConvWpt - nie jest idealny, ale robi to co najwazniejsze, w tym bardzo dobrze eliminuje niepotrzebne (nadmiarowe) punkty "sladu" i mozna co nieco dolozyc. Wtedy przynajmniej tak opracowana trasa jakos wyglada i zasluguje na swoja nazwe.

@Ranger:
Nadzieje caly czas mam i zerkam na "changelog" kazdej wychodzacej wersji. Serio.
Ostatnio zmieniony 21 sty 2014, 00:54 przez Bas, łącznie zmieniany 1 raz.
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
gavia
Bywalec

Post autor: gavia »

Bas pisze: Na co komu atlas TB w aplikacji obslugujacej mapy wektorowe?? Nie ma zadnego problemu np. w OsmAnd, zeby korzystac z wektorowej UMP i jednoczesnie wyswietlac wybrana mape rastrowa (w zaleznym od uzytkownika stopniu przezroczystosci). Takich rastrowych map mozna miec wiele i wlaczac te, ktore sa akurat potrzebne.
Można jeszcze dodać, że ten OsmAnd współpracuje podobnie jak Locus z Brouterem dzięki czemu możemy wyznaczyć trasy Offline nie tylko jak było do tej pory korzystając z internetu.

Co do map TB i ich zastosowania w Locusie.

Zdaje sobie sprawę ,że pewnie z 90 % z użytkowników różnych systemów Garmina,TB Locusa,Oruxa itp. chciałaby dostać gotowy produkt ( czyli mapę w danym formacie) i niczym innym nie zawracają sobie głowy ale istnieją również proste metody konwersji .

Zrobienie z kulawego trochę pliku Tar , funkcjonalnego formatu rmap nie zajmuje wiele czasu , raczej minuty jeśli weźmiemy pod uwagę mikrusowe( chodzi o obszar który obejmują) mapki turystyczne naszych wydawnictw.

Otwierając takiego Tara bezpośr. w Locusie widzimy co prawda mapkę ale zakres zoomów jest bardzo ograniczony. Kiedy skonwertujemy go na rmap dostajemy pełen zakres no 8-15
Może to wszystko wcale nie oznacza , że ten Locus jest taki głupi , bo nie najlepiej radzi sobie z Tarami .Na chłopski rozum Tar to upośledzony format a rmap czy squlite to po prostu jego udoskonalona wersja.

Zresztą Locus to nie tylko Mapki Compassu . Jak ktoś nie ma wielkich wymagań to w Mobacu zrobi sobie mapkę do Locusa i nie tylko w chwilę.
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
Ranger
Garniak

Post autor: Ranger »

@Bas
Changelog pokazuje, że aplikacja zmierza na kolejną platformę.
Inni zmierzają w stronę nowych formatów (shp w Locus GIS) ;-)
@gavia
Format tar jest kulawy w wydaniu Locusa, w oryginale jest oparty o klasyczny model atlasów, znany w różnej formie od pięciu wieków do dziś ... :-)
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

gavia pisze:Zdaje sobie sprawę ,że pewnie z 90 % z użytkowników różnych systemów Garmina,TB Locusa,Oruxa itp. chciałaby dostać gotowy produkt ( czyli mapę w danym formacie) i niczym innym nie zawracają sobie głowy
Być może nawet więcej niż 90%, więc podkreślanie tej akurat zalety TB przez Rangera jest w pewnym stopniu dość zrozumiałe. Z drugiej strony większość czytelników Garniaka, a przynajmniej ci, którzy biorą udział w dyskusjach, mają nie dość, że wystarczającą wprawę w konwersji między różnymi formatami, to na dodatek z reguły mają za sobą wieloletnie doświadczenie z różnorodnymi aplikacjami, które pod względem funkcjonalności zawsze biły na głowę TB, stąd prezentowany przez wielu, a zapewne trochę irytujący Rangera, sceptycyzm wobec tej właśnie aplikacji. Owszem sam TB - jak się domyślam, bo widziałem go ostatnio "w boju" pewnie ze 2 lata temu - rozwija się, ale inni też nie stoją w miejscu w efekcie, mimo rozwoju TB przepaść między nim, a bardziej zaawansowanymi aplikacjami wcale się zmniejsza.

Tak czy siak wracając do oftopowego topika :wink: ja swojego faworyta mam. Co prawda po zmianie smartphona (jakieś pół roku temu) nie bawiłem się już Oruxem, ale jakoś nigdy mnie nie przekonał do siebie. Mam za to zainstalowanego MMTrackera, MemoryMapa, OsmAnd+ oraz Locusa. Pierwsze dwie - podobnie jak TB - nie obsługują routowalnych map wektorowych, więc służą mi w zasadzie tylko do przeglądania map, które mam w formacie QCT i ze względu na archiwalny chcarakter nie konweruję ich do innego formtu (każda konwersja, to jednak strata jakości). OsmAnd+ - podobnie jak Orux jakoś mnie nie przekonał. Dochodzimy więc do Locusa. Za niewielkie pieniądze routing, SRTM - w efekcie pełne informacje o trasie: długość, przewyższenia, srety bzdety które uwielbiam :D Jeżeli do tego dołożymy ładny i w miarę duży ekranik smartohone'a mam wszystko to czego mi potrzeba do ... zabawy w przysłowiowym schronisku :wink: :mrgreen: Szkoda tylko, że ten głupi Garmin nie wyposaża swoich odbiorników w pełni funkcjonalne BT, bym zaprojektowane w Locusie trasy, czy chociażby waypointy (start, end, via) mógł w miarę bezproblemowo przesłać do Garminka. :?
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 8 times
Been thanked: 1 time

Post autor: Marko »

Bas pisze:Mam celowac paluchami w piksel na ekranie, centrowac mape? Ile czasu to zajmie? Dziekuje bardzo.
Nigdy tego nie robiłeś, więc niepotrzebnie teoretyzujesz. Tak to chyba wygląda w mobilnym Ozi Explorerze, ale nie w TrekBuddy...

W TrekBuddy jest jak w Garminie, czyli nie celujesz w mapę, ale przesuwasz mapę pod celownik (w Garminie jest to szpilka). Serio.
Bas pisze:Poza tym na mapie w jakiej skali bedzie to klikane, zeby to mialo sens?
W natywnej, albo przeskalowanej dwukrotnie.
To naprawdę nie jest trudne, choć oczywiście - ograniczałbym do piechura i rowerzysty (na trasy samochodowe, które zapewne masz na myśli, to wymagałoby cierpliwości i rzeczywiście - czysto teoretycznie jest możliwe).
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
sdsyc
Radny
Has thanked: 3 times

Post autor: sdsyc »

gavia pisze: Można jeszcze dodać, że ten OsmAnd współpracuje podobnie jak Locus z Brouterem dzięki czemu możemy wyznaczyć trasy Offline nie tylko jak było do tej pory korzystając z internetu.
OsmAnd nie potrzebuje Broutera do routingu offline. Wystarczy mapa wektorowa OBF.
Auto: Android Auto + OsmAnd+ + UMP, mapy.cz + OSM, Google Maps
Nadgarstek: Fenix 5 Plus Sapphire + TopoActive Europe + OSM Freizeikarte + UMP
W telefonach: Locus / Brouter, OsmAnd+ + OSM + UMP, mapy.cz
gavia
Bywalec

Re: Locus - off topowo

Jak piszesz to tak na pewno jest , nie znam programu ( wiem tylko z opisu, że Brouter prawd. też działa) ale kiedy chcemy wyznaczyć trasę częściowo po routowalnych drogach częściowo na krechę to w tym przypadku same wektorowe mapy chyba nie do końca dadzą radę.

O co mi chodzi - Taki najprostszy ale wzięty z praktyki przykład.
Chcę iść na nartach i zaplanować trasę na podstawie samych map wektorowych :Start np.Karpacz przy nowym wyciągu przy Białym Jarze obok stacji Orlenu. Początek idziemy po trasie zjazdowej ( już tu brak routingu) , potem wchodzimy na czarny szlak by po 1 km znowu odbić na trasę zjazdową i już do końca iść tak do samej Strzechy Akademickiej. Dalej nie istotne np. powrót przez Szklarską. Da radę ????

Bawiąc się w wyznaczanie w Locusie trasy poprzez ,, Dodaj nową Trasę i Pomiar''( funkcję te można ustawić na lewym panelu) wyznaczenie takiej trasy trwa chwilę - ponieważ jest możliwość łączenia routingu z manualnym wykreślaniem punktów.

Być może OsmAnd ma też takie możliwości?
Ranger pisze: Format tar jest kulawy w wydaniu Locusa, w oryginale jest oparty o klasyczny model atlasów, znany w różnej formie od pięciu wieków do dziś ... :-)
Na pewno nie ma co jeszcze porównywać popularność klasyka Tb do którego dedykowanych mapek od groma i młodych Oruxa,OsmAND czy Locusa ale być może można napisać ,,uczeń przerósł mistrza''
sdsyc
Radny

gavia pisze:ale kiedy chcemy wyznaczyć trasę częściowo po routowalnych drogach częściowo na krechę to w tym przypadku same wektorowe mapy chyba nie do końca dadzą radę.
[...]
Chcę iść na nartach i zaplanować trasę na podstawie samych map wektorowych :Start np.Karpacz przy nowym wyciągu przy Białym Jarze obok stacji Orlenu. Początek idziemy po trasie zjazdowej ( już tu brak routingu) , potem wchodzimy na czarny szlak by po 1 km znowu odbić na trasę zjazdową i już do końca iść tak do samej Strzechy Akademickiej. Dalej nie istotne np. powrót przez Szklarską. Da radę ????
Aż tak nie kombinowałem ;-) OsmAnd używałem na potrzeby nawigacji samochodowej. Szybki test na bazie UMP (ale na innej trasie niż w/w, bez narciarskich tras zjazdowych) i kalkulacji trasy pieszej (najkrótsza, bez unikania, bez przyciągania do dróg) pokazuje, że jeśli punkt trasy jest względnie (nie wiem dokładnie jak) blisko ścieżki lub drogi, to stara się trasę prowadzić tą ścieżką lub drogą.
gavia
Bywalec

Żadne tam kombinowanie. Jak próbuję wyznaczyć w Locusie dłuższą, ciekawszą pętle ( głównie na rower) prawie zawsze trzeba łączyć routing z ręcznym kreśleniem punktów . Sam routing nigdy nie będzie doskonały.
Chodzi tylko co widać na poniższym screenie o ten przycisk na prawo od '' minusa'' w drugim rzędzie od dołu. Kiedy jest podświetlony Locus wylicza według ''routingu'', kiedy się nie świeci możemy kreślić ''na krechę''.http://img197.imageshack.us/img197/4748/hq9y.png .To tylko pacnięcie żeby zmienić.

(Coś nie mogę zainstalować OsmAnd wywala jakiś błąd 909, może Brouter miesza)
meridian
Garniak

Post autor: meridian »

Mnie również wyznaczanie tras auroroutingim ( Broutrer offline) w Locusie bardzo odpowiada, w bardzo krótkim czasie można mieć informacje o trasie w kilku wariantach.
Wystarczy zaznaczyć start ( Karpacz) punkt via ( dowolnie), end ( Śnieżka), zmieniając położenie punktu via ( wystarczy przybliżyć punkt via) do szlaku,
trasa zostaje wyznaczona jako nowy wariant trasy. Można zmienić położenie punktu start i end uzyskując "nową" trasę, wszystko odbywa się płynnie.
Autorouting z uwzględnieniem aktywności działa sensownie, trasa dla samochodu nie jest wyznaczana po szlakach. Przeglądałem trasy głównie na obszarze Karkonoszy,
nie mam wiedzy jakie jest pokrycie autoroutingiem dla całego obszaru PL.
Oregon 650 T
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

meridian pisze: zmieniając położenie punktu via
Podobny mechanizm był w modelach 60CS/CSX oraz w Viście HC/HCX, ale oczywiście na ekranie dotykowym działa to wyraźnie sprawniej. Zmiana koncepcji korekty trasy - na wyraźnie gorszą - nastąpiła począwszy od Colorado i ... tak już zostało. :( Swoją drogą z iluż to dobrych rozwiązań znanych z 60CS/CSX zrezygnował Garmin, to szkoda gadać.

Inna sprawa (to informacja dla tych kolegów, którzy nie znają Oregona 6xx), że w tej materii nie najgorzej (chociaż mniej efektywnie od Locusa) spisuje się Oregon 6xx z trasą przygotowaną "z wolnej ręki" (idź do) i obejmującą 1 punkt via. którego położenie też można zmieniać z wykorzystaniem mapy.
gavia pisze:Żadne tam kombinowanie.
Kolega sdsyc pisał zapewne nie o Locusie tylko o OsmAnd.
gavia pisze: kiedy chcemy wyznaczyć trasę częściowo po routowalnych drogach częściowo na krechę to w tym przypadku same wektorowe mapy chyba nie do końca dadzą radę.
Mapy nic do tego nie mają. Z równym powodzeniem możesz zamiast mapy rastrowej, wyświetlić białą kartkę papieru, bądź wektorową OSM, a Locus i tak zrobi to co trzeba, bo problem nie leży w mapach tylko w algorytmach aplikacji, tzn. w tym, czy dana aplikacja potrafi w pewnym momencie zrezygnować z routingu na rzecz "krechy".

Prawdę powiedziawszy jest to jedna z cech Locusa, która wyraźnie wyróżnia go w tej materii od innych znanych mi rozwiązań. Garmin też tego nie potrafi i zapewne nie będzie potrafił, gdyż Garminy (co do zasady, są wyjątki) nie pamiętają trasy w postaci konkretnej "ścieżki", ani też nie pamiętają parametrów poszczególnych odcinków. Garmin pamięta tylko położenie punktów Start, End i Via i potem - już w terenie, podczas nawigacji - przelicza trasę wg zadanych parametrów. Czy jest to rozwiązanie gorsze niż to znane w Locusie? Wydaje się, nie. Jest po prostu inne. W jednych przypadkach lepiej sprawdzi się filozofia Locusa w innych filozofia Garmina. Filozofia Locusa na pewno sprawdzi się na etapie planowania wycieczki, kiedy interesują nas parametry typu realna długość trasy, czy realana suma przewyższeń. Wówczas możliwość "oderwania" punktu via, czy całego odcinka od routowalnej ścieżki na mapie, w sytuacji gdy chcemy skorzystać ze skrótów (bądź ścieżek, których na mapie nie ma) jest bez wątpienia zaletą.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
meridian
Garniak

Post autor: meridian »

GPS Maniak pisze:"którzy nie znają Oregona 6xx), że w tej materii nie najgorzej (chociaż mniej efektywnie od Locusa) spisuje się Oregon 6xx".
Podczas wyznaczania tras w Locusie działa również wrażenie subiektywne, nie ma ponownej akceptacji, nie ma zmian ( przeskoków) ekranu,
nie ma też ( zazwyczaj) konieczności precyzyjnego ustawienia punktu via, co powoduje, że przeglądane wariantów trasy jest przyjemne.
Trasa Locusa to ślad, przynajmniej tak interpretuje trasę większość programów.
Oregon 650 T
sdsyc
Radny

GPS Maniak pisze:Garminy (co do zasady, są wyjątki) nie pamiętają trasy w postaci konkretnej "ścieżki", ani też nie pamiętają parametrów poszczególnych odcinków
Niby tym "bajerem" zamiast tras mają być podróże, gdzie każdy odcinek może mieć inny profil: na krechę, pieszy, autem itd.
Załączniki
Podróż z 2 odcinków w BC.<br />1: spacer, wykorzystany routing<br />2: krecha
Podróż z 2 odcinków w BC.
1: spacer, wykorzystany routing
2: krecha
ODPOWIEDZ