Nowy posiadacz GPSmap 62s.

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: Nowy posiadacz GPSmap 62s.

Post autor: GPS Maniak »

Na karcie 8 GB wszystkiego nie upchniesz. Ze względu na to, że mapa regionu alpejskiego z fraizkarte ma routing, warto ją wrzucić na kartę. Przedtem zmieniłbym jej nazwę z gmapsupp.img np. na Alpy.img.
Który plik usunąć by zmieścić te Alpy? Ja usunałbym wne_eu.
Pamiętaj też, by po powrocie do Polski usunąć Alpy, gdyż mapy Fraizkarte kolidują z PL_topo w zakresie wyszukiwania miejscowości.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

jawa pisze: 02. Kupiłem odbiornik, w nim na garcie pamięci mam pliki (folder GARMIN):
GPX
eu_cs.img
eu_wne.img
gmapsupp.img
gmapsupp.unl
id.txt

NA karcie mam ok 1 giga wolnego - który z powyższych mogę wywalić by zostawić Pl Topo ?
PL Topo to są pliki: gmapsupp.img i gmapsupp.unl. Wyrzuć eu_wne, to jest z grubsza Europa Zachodnia, Skandynawia i Rosja. Plik eu_cs.img to jest Eurpoa Środkowa i Południowa, zawiera Alpy.
jawa pisze:Czy jeśli przekopiuję ten plik, to nie stracę swojej PlTopo za którą zapłaciłem ?
Zmień jego nazwę, pozostawiając rozszerzenie img. I zrób sobie kopię wszystkich plików z karty SD. Poza tym zarejestruj się na stronie aktualizacji http://www.garminwpolsce.pl , wtedy będziesz mógł ściągnąć wszystkie kupione pliki oprócz gmapsupp.unl, który jest Twoim prywatnym kluczem do mapy.
jawa pisze:Kiedy odpalam BaseCamp wchodzę w zakładkę Mapy - Zainstaluj mapy wyświetla mi komunikat "W tym urządzeniu zainstalowano już wszystkie najnowsze mapy"
Podobnie w MapInstall.
Ten komunikat sugeruje, że nie masz map zainstalowanych na PC. Ale masz co trzeba w odbiorniku, bo kupiłeś kartę z gotowymi mapami a mapa, którą ściągnąłeś z freizeitkarte-osm.de też jest gotowa do nagrania w odbiorniku a nie do instalacji na PC.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
jawa
Nowy

Post autor: jawa »

W takim razie wiem już wszystko, bardzo Wam dziękuję - sprzęt gotowy - w nocy wyjazd. Właśnie szukam jakiejś ciekawej trasy :)
Pozostaje kupić większą kartę pamięci, choć przed wyjazdem wgrać aktualne mapy to nie kłopot.
Rejestruję się na stronie, też nie wiedziałem, że warto :)

---
Po kilku dniach zabawy z samym pltopo jestem bardzo zadowolony i nie żałuję ani złotówki - warto było składać do skarpety. Jeszcze raz dziękuję za pomoc i łopatologiczne wytłumaczenie co i jak.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Odpowiedź zapewne przczytasz dopiero po powrocie :D
jawa pisze:Pozostaje kupić większą kartę pamięci,
Najprawdopodobniej nie masz świadomości, że mapa PL_Topo jest mapą kodowaną (zabezpieczonoą przed nieautoryzowanym użyciem) i "przypisaną" do konkretnego egzemplarza karty. Plik "unl", znajdujący się na Twojej karcie nie zadziała na innym egzemplarzu. Zatem pozostaje raczej to rozwiązanie:
jawa pisze:przed wyjazdem wgrać aktualne mapy
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
jawa
Nowy

Nie wiedziałem o tym, w sumie dobrze to zrobili by nikt nie kopiował mapy - przy wydaniu takiej kwoty na urządzenie nie ma co skąpić 100zł na mapę :)
Wasza pomoc bardzo się przydała, wycieczka na Wank zakończona sukcesem. Nie pogubiłem się, mapy alp sprawdził się na medal !

---
Mam jeszcze jedno pytanie do Was, zawsze chciałem założyć sobie bloga - stronę, coś na zwór rozbudowanej książeczki pttk - zdjęcia z wycieczek, opis itd.
Gdzie najlepiej publikować trasy ? Da się je publikować tak by wyświetlały się na mapie pl topo czy muszę korzystać z darmowych map dostępnych w sieci ?
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 4 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
jawa
Nowy

Mam do Was kilka pytań, które nasuwają się podczas ciągłego użytkowania Garmina.

01. Jak już wgram/ustawię/zrobięceluj i idź itd ma mapę jakąś trasę - jakąkolwiek - oznaczona jest na różowo - jak ją z mapy skasować ?
02. Dlaczego kiedy resetuje liczniki i bieżący ślad przed nową wycieczką garmin dolicza mi zbędne km np od punktu w którym mieszkam ? Jak się tego pozbyć i zrobić by mierzył mi drogę i czas tylko kiedy ja tego chcę ?

Moje dwa dni w Stołowych:
http://www.gpsies.com/map.do?fileId=mofbcnqdigkiebsq
03. Jak mogę podzielić trasę, tak by mieć dwa osobne pliki gpx z dwóch osobnych dni jakie miałem ? Chcę sprawdzić km i czasy ale nie umiem sobie poradzić...
04. Jak zrobić mi nie pokazywał w PROSTEJ LINII drogi np autem kiedy jest wyłączony ?
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

01. Dokąd -> Przerwij nawigację. Nie pamiętam już za bardzo guzikologii 62-ki, ale tę operację na pewno można wykonać bez przebijania się przez Menu.
02. Kasuj liczniki i ślad bezpośrednio przed rozpoczęciem wycieczki, ale już po zafiksowaniu odbiornika tj. po złapaniu pozycji GPS.
03. Można podzielić plik gpx wykorzystując różne programy na PC. Osobiście jednak polecałbym zmianę sposobu archwizacji śladu. Albo ustawić: archwizacja codzienna, albo ślad zapisywać ręcznie zaraz po wycieczce. Po czym można - dla spokojności - ślad beżący wykasować.
04. Nie badzo czuję pytanie. Co to znaczy: "kiedy jest wyłączony"?
Pozdrawiam Lechu

meridian
Garniak

Post autor: meridian »

jawa pisze:04. Jak zrobić mi nie pokazywał w PROSTEJ LINII drogi np autem kiedy jest wyłączony ?
Linia prosta zawsze łączy dwa ślady bieżące, jeżeli chcesz tego uniknąć zarchiwizuj ( i usuń) ślad z pierwszej części wycieczki,
przed rozpoczęciem pieszej wędrówki ( po złapaniu Fixa) włącz zapis śladu drugiego etapu wycieczki.
Line prostą łączącą ślady dość łatwo można usunąć w pececie.
jawa pisze:Chcę sprawdzić km i czasy ale nie umiem sobie poradzić...
W MapSource "Narzędzie wybierania" ( biła strzałka) klikasz w punkt śladu od którego chcesz mierzyć odległość, otwiera się okno Właściwości śladu
z podświetlonym wybranym punktem, zaznaczasz ten zapis, ( lewy shift ) strzałami klawiatury zaznaczasz zapisy ślady, w dolnej części okna będzie podana
odległość, czas i średnia prędkość.
Oregon 650 T
Awatar użytkownika
Ajger
Bywalec

Post autor: Ajger »

GPS Maniak pisze:01. Dokąd -> Przerwij nawigację. Nie pamiętam już za bardzo guzikologii 62-ki, ale tę operację na pewno można wykonać bez przebijania się przez Menu.
W 62s (mając wyświetlony dowolny ekran - nie ma to znaczenia) naciskamy guzik Find i tam pojawią się trzy opcje do wyboru. Jedną z nich jest Przerwij nawigację.
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
ODPOWIEDZ