Oregon 600/650

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: Oregon 600/650

Post autor: GPS Maniak »

epkchmiele pisze:kupiłem zwykłą za niecałe 10 zł,
Glasser max - przycięta pod Oregona kosztuje 13,- za 2 szt, więc tu akurat różnicy nie widzę :wink:
epkchmiele pisze: nie można było ich zetrzeć na sucho
Wystarczy chuchnąć na ekran i potem machnąć nim np. po koszulce z bawełny. Efekt gwarantowany :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
marcinolot
Nowy

Post autor: marcinolot »

Po 2 tygodniach używania oregona 600 (i 650t) krótko

-nie opłaca się kupować modelu z literą t (lepiej dokupić PL TOPO - taniej i lepsza, dokładniejsza mapa)
-jeśli ktoś używa jakiś produkt garmina (np etrex lub inne gps na szlak) nie będzie miał większych problemów z obsługą oregona
-oprogramowanie ma błędy - najbardziej dla mnie denerwującym jest błąd podczas mierzenia prędkości podczas chodzenia...raz pokazuje 5km/h raz 0 potem znowu 6 km/h potem 0... pomiar skacze
no i problemu z kodowaniem polskich znaków w menu...ale to akurat jest mniej istotne.
-obsługa i szybkość działania fantastyczna - do przeglądania map nadaję się dobrze
-jakoś wykonania - tutaj niestety jest duży regres w stosunku do poprzednich garminów. Jest ona co najwyżej poprawna. I nic ponadto.
Skrzypienie obudowy po 2 tygodniach używania to jednak nie jest dobrze.

Podczas używania z akumulatorkami sanyo eneloop wskaźnik rozładowania jest cały czas na max, i 90 minut przed całkowitym rozładowaniem pokazuje 3 z 4 a potem szybciutko 2 z 4, 1 z 4 i gps się wyłącza.

Szczerze. nie jestem przekonany czy porównując etrex 30 do np oregona 600 warto jest dopłacać prawie 600 zł. Funkcjonalność podobna.

Czekam zatem na nastepce etrexa 30
eTrex 30, Oregon 600, Oregon 650t, Dakota 20, Montana 650t
meridian
Garniak

Post autor: meridian »

marcinolot pisze:-nie opłaca się kupować modelu z literą t
Tak jednoznacznie nie można tego określić, zyskujesz na objętości pamięci w porównani do obornika Oregon 600
i otrzymujesz mapę Recrarion Map Europa, która ma dobre dane DEM ( dane wysokościowe).

Tu: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=172965#p172965 porównanie dostępnej pamięci odbiorników serii Oregon 6X0.
Ostatnio zmieniony 20 mar 2014, 14:29 przez meridian, łącznie zmieniany 1 raz.
Oregon 650 T
marcinolot
Nowy

Jeszcze odnośnie skrzypiącej obudowy to boję się że za jakiś czas będzie tak:

http://www.youtube.com/watch?v=WDmn-PP_2tk
eTrex 30, Oregon 600, Oregon 650t, Dakota 20, Montana 650t
meridian
Garniak

marcinolot pisze:Jeszcze odnośnie skrzypiącej obudowy to boję się że za jakiś czas będzie tak:
he..he.. to nie przeszkadza w nawigowaniu, nie jestem zdania, że tak powinno być ( że to żaden problem),
też mi się to nie podoba, jest kilka odbiorników, które skrzypią,
musimy to tolerować, chyba nie ma innego wyjścia :wink: .
Oregon 650 T
krzyniz
Początkujący

Post autor: krzyniz »

U mnie tez po kilku tygodniach Oregon 650 zaczął skrzypieć - być może wynikał to z tego, ze aby włączyć wyłączyć trzeba go było nieomal "rozdusić" - pod tą gumową osłoną klawisze były ledwo wyczuwalne. No a kiedy "wieszanie" podczas włączania stał się normą i straciłem paznokieć podczas wyjmowania pakietu akumulatorków, złożyłem reklamację. Otrzymałem nowy 650t. I od tej pory zero w/w problemów: nie wiesza się, nie trzeszczy, klawisze sprzętowe wyraźnie wyczuwalne. I tak już od 5 miesięcy.
Wydaje mnie się, że literka "t" nie oznacza tylko większej pamięci i mapy - by może produkcja w innym zakładzie?
Pozdrawiam, Krzysztof
Oregon 650T (po wymianie gwar. z O650), Colorado 300, staroć Holux GM-101, Nuwi-200
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Mój "T" (600) trzeszczy :D Inna sprawa, że w 62-ce to dopiero był kociokwik, więc to co słychać w Oregonie, traktuję jak miłe dla ucha miauczenie :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
marcinolot
Nowy

O ile O 600 trzeszczy u mnie, o tyle O 650t już nie. Być może rzeczywiście jest to kwestia zakładu.
Jeśli chodzi o pakiet akumulatorów Garmina to wyjmuje się go dość ciężko więc paznokieć mógł się złamać. Generalnie wolę używać moich eneloopów.
O 600 nie wiesza mi się. Przyciski chodzą poprawnie a obudowa trzeszczy wyraźnie w jednym miejscu. Po lewej stronie. Nie martwię się tym za bardzo no ale jest to dla mnie nowość zaserwowana przez Garmina. Ani etrex ani starsze oregony ani gpsmap62 nie miały tego bonusu - mówię o tych które używałem.
epkchmiele
Bywalec

Post autor: epkchmiele »

marcinolot pisze:Jeśli chodzi o pakiet akumulatorów Garmina to wyjmuje się go dość ciężko więc paznokieć mógł się złamać.
Nie wyłuskuj pakietu z oregona, zrób z lewej dłoni łódkę i z otwartą pokrywą :) puknij o tą łódkę oregonem :D ta..dam
Ostatnio zmieniony 22 mar 2014, 12:06 przez epkchmiele, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

marcinolot pisze:ani gpsmap62 nie miały tego bonusu - mówię o tych które używałem.
Widocznie jesteś dzieckiem szczęścia :wink:
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Odkryłem dziwną przypadłość mojej zabawki :?
Być może nie dotyczy to tylko Oregona, bo w innych urządzeniach chyba nie bawiłem się w taki sposób ...

Do rzeczy. Wyklikałme sobie plan wycieczki. W JNXerze, zatem:
* GPX jest "śladem" nie trasą,
* ślad jest płaski jak stół.
Po zapisaniu śladu (pliku GPX) w odbiorniku (folder Garmin/gpx) odbiornik grzecznie zaimportował dane wysokościowe z map jakie miałem w odbiorniku, więc pojawiły się dane typu całkowity wznios/spadek etc.:
Jednakże po kilku/kilkunastu włączeniach odbiornika sielanka się skończyła - ślad jest płaski:
Ki czort?
Dodam, że robiłem też próby z wrzuceniem GPXa na kartę. Efekt identyczny - ślad początkowo posiada dane wysokościowe, by po jakimś czasie je zgubić.

Receptą/półśrodkiem - z poziomu odbiornika - jest np. wykonanie operacji: "zapisz ślad jako odwrócony". Odbiornik traktuje ten "odwrócony" ślad jako nowy i importuje do niego dane wysokościowe. Zapewne znów na jakiś czas ...
Pozdrawiam Lechu

meridian
Garniak

GPS Maniak pisze:Jednakże po kilku/kilkunastu włączeniach odbiornika sielanka się skończyła - ślad jest płaski:
Ile razy trzeba wyłączyć odbiornik, jak na razie włączyłem 10 razy, ślad nadal ma dane wysokościowe.
Sprawdzam równocześnie dawa ślady utworzone Jnxer-em.
Oregon 650 T
gavia
Bywalec

Post autor: gavia »

Może to nie ma wielkiego związku ale chyba coś tam zależy od map/y jakie są w danym momencie aktywne w urządzeniu.

Kreślę ślad ( taka np. polsko-czeska pętla) w Locusie potem przegrywam go do Garmina i uruchamiam poprzez Menadżera Śladów - wszystko w celu dostania ikonek wzniesień czy podjazdów.

Teraz kiedy w urządzniu aktywna jest tylko mapa Bazowa Dem wszytsko jest Ok tzn widać ikonki .Wystarczy włączyć mapy np.PL.Topo +czeską Topo i dalej je widać na całym śladzie .

Jeśli jednak przed ,,aktywowaniem ''śladu zapomnę wyłączyć którąś z map Garmin głupieje. Teraz w celu kreacji ikonek jak to rozumiem ,,olewa'' mapę Bazową Dem i dane wysokościowe bierze z mapy , któą zapomniałem wyłączyć np. z Pl Topo. Po tej akcji ikonki są tylko na polskiej części śladu .
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
meridian
Garniak

gavia pisze:Może to nie ma wielkiego związku ale chyba coś tam zależy od map/y jakie są w danym momencie aktywne w urządzeniu..
Tak się złożyło, że do początku sprawdzania mam wyłączone wszystkie mapy szczegółowe, jest włączona tylko mapa bazowa.
Nie jest też włączona mapa jnx, nie mam w odbiorniku. Spróbuję włączyć którąś.
Oregon 650 T
gavia
Bywalec

Post autor: gavia »

Meridian ale Tobie wszystko działa poprawnie.( być może dlatego, że wszystko obok mapy Bazowej wyłączone kiedy aktywujesz ślad)
GpsManiak miał włączonych kilka map szczegółowych może akurat to coś miesza Garminowi, najlepiej jeszcze jak ślad przechodzi przez kilka map.

Jak to jest z tymi danymi wysokościowymi w śladzie który kopiujemy i aktywujemy w urządzeniu .???

Jeśli tworzmy trasę np. w Locusie, wysokości ustawiamy na podstawie danych DEM pobranych wcześniej ze strony........( czyli na pewno trochę różniących się od danych wysokościowych mapy Bazowej która jest w odbiorniku) to potem po skopiowaniu ślad w Garminie będzie miał dane wysokościowe jakie ??? Czy w ogóle wysokości, które sobie LOCUS wykalkulował mają tu jakiekolwiek znaczenie?
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
ODPOWIEDZ