Dane wysokościowe w śladzie.

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 11 times
Been thanked: 3 times

Re: Dane wysokościowe w śladzie.

Post autor: Marko »

meridian pisze:
Marko pisze:W eTrexie nie ma takiej opcji, więc ślad to ślad zapisany, nie mający nic wspólnego z komputerem podróży.
Tak dokładnie jest w 6x0, ślad to ślad zapisany i nie ma nic wspólnego z komputerem podróżnym.
Dzięki za potwierdzenie, to ustawia wspólną płaszczyznę dyskusji.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
meridian
Garniak

Post autor: meridian »

Marko pisze: Ręczniaków tego typu nie znam.
Wydaje mi się, że miałeś odbiornik Colorado :D .
Oregon 650 T
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

meridian pisze:Wydaje mi się, że miałeś odbiornik Colorado :D .
Miałem :D Teraz mam ten, co w podpisie i z perspektywy tego odbiornika piszę.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
meridian
Garniak

Marko pisze:Miałem :D Teraz mam ten, co w podpisie i z perspektywy tego odbiornika piszę.
Według Ciebie jest jednoznaczne, "z perspektywy tego odbiornika piszę" i "Ręczniaków tego typu nie znam.",
można nie mieć, a znać, jak również można mieć i nie znać.
Oregon 650 T
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

meridian pisze:można nie mieć, a znać, jak również można mieć i nie znać.
... można już nie mieć, więc nie poznać w pełni (np. eTrexa 30).
meridian
Garniak

@ Marko
W Oregonie 6x0 w opcjach ustawień śladu jest funkcja "Auto Start" i "Auto Pause", jeżeli są włączone, to odbiornik nie zapisuje śladu bez Fixa,
przy wyłączonych i ręcznym uruchomieniu zapisu, ślad jest zapisywany bez względu na fixa.
Auto.JPG
Oregon 650 T
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Marko pisze:Skoro wtedy nie złapał "fixa", to nie nabił pozostałych danych ...
Fixa złapał na pewno. Łapie zanim dojdę do samochodu zaparkowanego za domem. Natomiast innych danych nie musiał nabijać, bo w Oregonie można - ujmując to w pewnym uproszczeniu - "wyłączyć' działanie komputera podróży, powiązać jego działanie z zapisem śladu i ja mam to tak ustawione: TripRecording: When Tracking

Dowcip polega jednak na tym, że ja mam nawyk resetowania danych bezpośrednio przed wyruszeniem na wycieczkę - kiedy już zarzucę plecak na plecy. Dzisiaj po blisko roku, trudno mi oczywiście powiedzieć czy w tym dniu na pewno tak uczyniłem. Jestem jednak pewien, że miałem inne takie przypadki. Tzn. po wykonaniu resetu danych, w komputerze zostały jakieś śmieci związane z max. czy min. wysokością. Dlatego wcześniej pisałem coś takiego:
GPS Maniak pisze:
Marko pisze:3. Jednoczesny reset komputera i śladu daje efekt oczywisty - wszystkie dane są resetowane i naliczane od chwili resetu.
W Oregonie 6xx nie zawsze tak jest.
epkchmiele pisze:@Marko, po skasowaniu licznika wartość wysokości i wysokość najwyższa/najniższa jest taka sama.
Niestety nie zawsze.
Jestem pewien w 100%, że miałem przypadki iż reset danych zawiódł. Niewykluczone, że to bug FW.
meridian pisze:To już było wielokrotnie przerabiane, że dane zapisane w śladzie pochodzą bezpośrednio z altymetru,
Mogą pochodzić. Przy ustawieniu "stała wysokość" nie będą :wink:

Ale wiem o co Tobie chodzi. Masz w pewnym stopniu rację. Wszystko zależy od tego co rozumiemy przez "komputer podróży". Czy tylko ekran z wynikami czy raczej cały system obliczeniowy, na który składa się wiele mechanizmów, w tym np. mechanizmy związane z obliczeniami wysokości bazującymi na czujniku barometrycznym. Dlatego zapewne lepiej byłoby pisać coś takiego:
GPS Maniak pisze: Odbiornik wykonując obliczenia na potrzeby Komputera Podróży, zapisuje te same dane w sekcji "Statystyka" pliku GPX z bieżącym śladem.
co w zasadzie nie daje pola do spekulacji.

Wydaje się jednak, że w dyskusji dotyczącej "statystyki śladu" skrót "dane z komputera podróży" nie jest zbyt dalekim uproszczeniem. Jest mniej więcej takim samym uproszczeniem jak sformułowanie "dane pochodzą bezpośrednio z altimetru", no bo przecież jak ktoś niedawno udowadniał, altimetr sam z siebie nie jest w stanie określić wysokości, więc tak samo nie określi wysokości minimalnej czy maksymalnej :wink: Aby można było tę wysokość uzyskać trzeba mieć nie tylko punkt odniesienia, ale też wykonać pewne obliczenia i to właśnie wyniki tychże obliczeń trafiają potem zarówno do komputera podróży, jak też - przypuszczam - do statystyki śladu.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
meridian
Garniak

Gps Maniak pisze:Mogą pochodzić. Przy ustawieniu "stała wysokość" nie będą :wink:
Wiedziałem, że do tego się przyczepisz "To już było wielokrotnie przerabiane, że dane zapisane w śladzie pochodzą bezpośrednio z altymetru,", ale nie chciał mi się poprawiać.
Na samym początku zdeklarowałeś się, że nie korzystasz z innych ustawień niż zmienna wysokość, chyba większość stosuje takie ustawienia, więc pisałem o konkretnym ustawieniu,
a nie w sensie ogólnych możliwości ustawień Wysokościomierza.
Gps Maniak pisze:no bo przecież jak ktoś niedawno udowadniał, altimetr sam z siebie nie jest w stanie określić wysokości
Dokładnie tak jest, nie twierdzę teraz inaczej, napisałem to co jest w danych kalibracyjnych będzie w "Statystyce" jeżeli sprawdzamy przed włączeniem zapisu
i nie musi to być aktualna wysokość n.p.m. , to że altymetr sam nie określa aktualnej wysokości n.p.m. nie ma znaczenia.
,
Gps Maniak pisze:Aby można było tę wysokość uzyskać trzeba mieć nie tylko punkt odniesienia, ale też wykonać pewne obliczenia i to właśnie wyniki tychże obliczeń trafiają potem zarówno do komputera podróży, jak też - przypuszczam - do statystyki śladu.
Sprawdż, wpisz na ekranie danych kalibracyjnych 5000 m. n.p.m wyczyść ( powtórnie) ślad i zobacz, co jest w "statystyce".
Możesz również zerować dane Komputera, wtedy pojawią się wartości zerowe, ale po włączeniu zapisu pojawi się wartość, ta która jest na ekranie kalibracji Wysokościomierza,
GPS Maniak pisze:Dlatego zapewne lepiej byłoby pisać coś takiego:
Ja tak nie uważam, dane w "Statystyce" przed włączeniem, to są dane "przepisane" z danych kalibracyjnych Wysokościomierza, te same dane są w pierwszym zapisie śladu.
tu nic nie jest przeliczane przez żaden algorytm.
Oregon 650 T
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Czy w statystyce śladu bieżącego Oregonów 6xx jest informacja o czasie po zresetowaniu tylko komputera podróży?
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

meridian pisze:Sprawdż, wpisz na ekranie danych kalibracyjnych 5000 m. n.p.m wyczyść ( powtórnie) ślad i zobacz, co jest w "statystyce".
A co wówczas pokazuje Komputer Podróży w polu: "Maksymalna Wysokość"? :wink:
meridian pisze:to są dane "przepisane" z danych kalibracyjnych Wysokościomierza,
A jak ja nie kalibruję wysokościomierza to co tam mam?
meridian pisze: te same dane są w pierwszym zapisie śladu.
Co przez to rozumiesz? Przecież zapis punktu śladu nie zawiera informacji o maksymalnej czy minimalnej wysokości, a o tym rozmawiamy.
meridian pisze:tu nic nie jest przeliczane przez żaden algorytm.
Nieprawda. Zawęziłeś zagadnienie do sytuacji z ręczną kalibracją wysokościomierza i obserwując odbiornik wydaje się Tobie, że ten "na żywca" przepisuje te dane niczego nie licząc, nie sprawdzając. Tak nie jest. Zrób resety. Wyłącz zapis śladu, połóż odbiornik na podłodze. Zrób ręczną kalibrację na 5000m. Podnieś potem odbiornik nad głowę i zobacz co masz w statystyce pustego śladu. Ile wynosi Max Wysokość? 5000m czy może 5001/5002? Zobacz też co pokazuje Komputer Podróży w polu Max Wysokość.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Marko pisze:Czy w statystyce śladu bieżącego Oregonów 6xx jest informacja o czasie po zresetowaniu tylko komputera podróży?
Jako że obie te rzeczy mam powiązane (wspólne włączanie i wyłączanie, wspólne resetowanie) nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Ale jak rozumiem odkryłeś coś takiego w Etrexie? Otóż w Oregonie 600 działa to tak, że po resecie komputera podróży, dane o czasie znikają.
! Załącznik 1.jpg
Pozdrawiam Lechu

meridian
Garniak

GPS Maniak pisze:A co wówczas pokazuje Komputer Podróży w polu: "Maksymalna Wysokość"? :wink:
Nie wiem jakie wartości są wyświetlane na ekranie Komputera, ale 5000 lub wartość zbliżona m. n.p.m. pojawi się w polu "Wysokość" po włączeniu zapisu śladu.
GPS Maniak pisze:[A jak ja nie kalibruję wysokościomierza to co tam mam?
Czy kalibrujesz ręczne czy nie, to masz to co jest wpisane na ekranie kalibracji Wysokościomierza. ( ustawienie zmienna wysokość)

GPS Maniak pisze:Co przez to rozumiesz? Przecież zapis punktu śladu nie zawiera informacji o maksymalnej czy minimalnej wysokości, a o tym rozmawiamy.
lad____.JPG
lad____.JPG (18.53 KiB) Przejrzano 9682 razy
W śladzie jest zapisana wartość z altymetru, przy ustawieniu zmienna wysokość i włączonej autokalibracji ta wartość będzie ulegała zmianom.

GPS Maniak pisze:Nieprawda. Zawęziłeś zagadnienie do sytuacji z ręczną kalibracją wysokościomierza
Niestety prawda, w "statystyce" jest zawsze ta wartość jaka jest na ekranie kalibracji, ja nie napisałem, że to będzie dokładnie ta wartość, którą wpisałeś.
a udowadnianie, że ta wartość może się zmienić nie służy żadnemu sensownemu celowi.
Myślę, że nie warto już więcej pisać, bo jak już zaczynasz pisać, co jest prawdą lub nieprawdą, to nie ma sensu dalej prowadzić dyskusji.
Oregon 650 T
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

meridian pisze:Czy kalibrujesz ręczne czy nie, to masz to co jest wpisane na ekranie kalibracji Wysokościomierza.
Napisz co dokładnie masz na myśli. Który ekran? Zrób screena.
meridian pisze:
GPS Maniak pisze:Co przez to rozumiesz? Przecież zapis punktu śladu nie zawiera informacji o maksymalnej czy minimalnej wysokości, a o tym rozmawiamy.
Obrazek
No i ... ? Co ten screen ma wspólnego z cytatem jakiego użyłeś?
meridian pisze:Niestety prawda, w "statystyce" jest zawsze ta wartość jaka jest na ekranie kalibracji,
Ale co to ma do rzeczy? Przecież ja tego nie kwestionowałem. Kwestionowałem twierdzenie, że odbiornik "przepisując" te dane niczego nie musi liczyć.
meridian pisze:ja nie napisałem, że to będzie dokładnie ta wartość, która wpisałeś.
A jeżeli jest inna to skąd się wzięła? Czyż nie z tego, że odbiornik ją wyliczył?
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Marko
Garniak

GPS Maniak pisze:
Marko pisze:Czy w statystyce śladu bieżącego Oregonów 6xx jest informacja o czasie po zresetowaniu tylko komputera podróży?
Jako że obie te rzeczy mam powiązane (wspólne włączanie i wyłączanie, wspólne resetowanie) nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Ale jak rozumiem odkryłeś coś takiego w Etrexie? Otóż w Oregonie 600 działa to tak, że po resecie komputera podróży, dane o czasie znikają.
! Załącznik 1.jpg
Dziękuję za potwierdzenie BUGA!
Co się dzieje po zapisaniu tego śladu w Ulubionych?
W eTrexie wycina dane wysokościowe :-\
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Marko pisze:Co się dzieje po zapisaniu tego śladu w Ulubionych?
W związku z tym, że robię wspólny reset, nigdy tego nie sprawdzałem.
Marko pisze:W eTrexie wycina dane wysokościowe :-\
To potwierdzałoby teorię iż statystyka śladu jest tak czy inaczej ale powiązana z danymi komputera podróży.
Marko pisze:Dziękuję za potwierdzenie BUGA!
Ja bym tego tak nie nazwał. Jeżeli założenie programistów było takie, że statystyka śladu jest uzyskaną w taki czy inny sposób kopią danych, które równolegle trafiają do komputera podróży, to reset komputera powinien w oczywisty sposób nieść za sobą jakieś konsekwencje. To czy zagadnienie rozwiązano w sposób wystarczająco "szczęśliwy", jest już odrębnym zagadnieniem.

Generalnie jednak wydaje mi się, że mimo iż w tych nowych rozwiązaniach jeszcze trudnej uchwycić wszystkie niuanse i zależności niż było to kiedyś, to ... chyba jednak jest lepiej. Przynajmniej w Oregonie 6xx. To oczywiście całkowicie subiektywne odczucia.
Pozdrawiam Lechu

ODPOWIEDZ