Dane wysokościowe w śladzie.

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
epkchmiele
Bywalec

Re: Dane wysokościowe w śladzie.

Post autor: epkchmiele »

GPS Maniak pisze:A co wówczas pokazuje Komputer Podróży w polu: "Maksymalna Wysokość"?
Tam wówczas wskakują dane z wysokościomierza, czyli jeśli jest 100 m to w komputerze i śladzie pojawia się ta wartość. Trzeba szybko patrzeć bo zaraz maksymalna i minimalna zaczyna się zmieniać.
A może ktoś mi wytłumaczy dlaczego nie muszę wychodzić celem złapania sygnału żeby wykresy barometru i wysokości nie były poszarpane, chodzi o to że jeśli jestem w domu, a na komputerze jest dobra wysokość to lepiej nie kasować licznika, bo się zmieni na gorszą.
Skoro jest z wysokościomierza to logicznym jest, że po skasowaniu zmieni się na gorszą, bo skalibruje ją podłóg złego sygnału GPS. Natomiast nie rozumiem dlaczego jeśli nie skasuje to trzyma tą z licznika i nie pozwala na jej zmianę.
Tzn. ja nie narzekam :) , ale ciekawi mnie.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 11 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Marko »

GPS Maniak pisze:
Marko pisze:Co się dzieje po zapisaniu tego śladu w Ulubionych?
W związku z tym, że robię wspólny reset, nigdy tego nie sprawdzałem.
Ja to upraszczanie statystyk odkryłem przy aktualizacji "codziennie".
No cóż, szkoda, bo o ile liczba punktów śladu mnie nie interesuje, to czas danego śladu jest przydatną informacją, dla mnie, oczywiście.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
epkchmiele
Bywalec

Post autor: epkchmiele »

Marko pisze:Ja to upraszczanie statystyk odkryłem przy aktualizacji "codziennie".
W oregon jest to samo zostaje tylko dystans, obszar i punkty :shock:
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Pozostaje resetować ślad i komputer jednocześnie przed wycieczką i zapisywać ślad po wycieczce - bo tylko wtedy jest pełna statystyka.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

epkchmiele pisze:Tam wówczas wskakują dane z wysokościomierza, ...
Czyli są to dane, które odbiornik wyliczył na podstawie zmian ciśnienia. Nie wziął ich z kapelusza. Wyliczył. Mało tego. Odbiornik poza obliczaniem wysokości, na bieżąco wykonuje też pewne analizy. Sprawdza np. czy aktualna wysokość nie wykracza poza któreś ekstremum, a jeżeli wykracza to:
epkchmiele pisze:Trzeba szybko patrzeć bo zaraz maksymalna i minimalna zaczyna się zmieniać.
I taki jest tego mechanizm. To miałem na myśli pisząc:
GPS Maniak pisze:Odbiornik wykonując obliczenia na potrzeby Komputera Podróży, zapisuje te same dane w sekcji "Statystyka"
Odbiornik coś tam liczy, analizuje, a jak wyliczy koryguje zarówno informacje w "polach danych" jak też w "statystyce śladu".
Tak jest co do zasady. Są jednak wyjątki. Zdarza się bowiem, że przy pustym śladzie odbiornik w "statystyce śladu" pokazuje same zera :?
epkchmiele pisze: Natomiast nie rozumiem dlaczego jeśli nie skasuje to trzyma tą z licznika i nie pozwala na jej zmianę.
Mówisz o wskazaniach komputera podróży w polu: "Wysokość" przy wyłączonym zapisie śladu?
Wydaje się, że ktoś czegoś nie przemyślał, albo my nie do końca dorośliśmy by wczuć się w intencję programistów Garmina :wink:
Być może to jest tak, jak ze znikaniem pewnych danych ze statystyki śladu po zerowaniu komputera. Programiści coś sobie założyli i już.

Z tym, że akurat to znikanie danych, jestem w stanie zrozumieć.
Sprawy braku możliwości wymuszenia wysokości - podobnie jak Ty - nie czuję :oops: :(
Co ciekawe, gdy włączy się zapis śladu, wóczas ta wymuszona ręcznie wysokość wyskakuje nagle jak z kapelusza. Może zatem to zwykły BUG?
epkchmiele pisze: Tzn. ja nie narzekam :)
Ja też nie. Przyzwyczaiłem się do takiego postępowania:
Marko pisze:Pozostaje resetować ślad i komputer jednocześnie przed wycieczką i zapisywać ślad po wycieczce - bo tylko wtedy jest pełna statystyka.
i jestem zadowolony.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
meridian
Garniak

Post autor: meridian »

GPS Maniak pisze:Co ciekawe, gdy włączy się zapis śladu, wóczas ta wymuszona ręcznie wysokość wyskakuje nagle jak z kapelusza. Może zatem to zwykły BUG?
Prawdę mówiąc, to nie "wyskakuje jak z kapelusz" albo, inaczej zawsze wyskakuje ( przy ustawieniu zmienna wysokość i automatyczna kalibracja po włączeniu) tylko, jeżeli różnice między wysokością GPS są nie duże, to nie zwracamy uwagi. W polu "Wysokość" przy ustawieniach jakie podałem jest wyświetlana wysokość GPS, po włączeniu zapisu śladu jest wyświetlana wysokość
z altymetru, która to może mieć inną wartość niż wysokość GPS. Można włączyć kalibrację nieprzerwaną, wtedy w polu wysokość będzie wyświetlona wartość wysokości z altymetru.
Wartość, która będzie wyświetlana jest na bieżąco pochodną z altymetru. Tą samą wartość zawsze zobaczysz wyświetlając ekran kalibracji ręcznej.
Oregon 650 T
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

meridian pisze:Prawdę mówiąc, to nie "wyskakuje jak z kapelusz"
No fakt. Odbiornik nie ma ani królika ani kapelusza :wink:
Ale efekt na ekranie jest właśnie taki: pac w zapis śladu i błyskawicznie mamy dane z altimetru barometrycznego :D

Ciekawe czym kierowali się programiści Garmina stosując taki myk?
Czy faktycznie przyświecał temu jakiś głębszy sens by w takim ustawieniu:
meridian pisze:kalibracja po włączeniu
było to:
meridian pisze: wyświetlana wysokość GPS,
Podczas w takim:
meridian pisze:Można włączyć kalibrację nieprzerwaną,
to:
meridian pisze:wtedy w polu wysokość będzie wyświetlona wartość wysokości z altymetru.
Jest w tym jakiś sens? Być może jest, chociaż ja go nie czuję :oops: A może to bug softu?
Nieważne. Trzeba się przyzwyczaić i już.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
meridian
Garniak

GPS Maniak pisze:Ciekawe czym kierowali się programiści Garmina stosując taki myk?
Chyba nie potrzebnie utworzyli dwa pola "Wysokość" i "Wysokość GPS" :lol: w odbiornikach, w których nie ma dwóch pól wysokości, nie ma problemu,
w oregonie też może nie być problemu, można nie wyświetlać pola "Wysokość".
Oregon 650 T
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

meridian pisze:...w odbiornikach, w których nie ma dwóch pól wysokości, nie ma problemu...
Za to chyba we wszystkich jest ekran satelitów z wysokością GPS.
meridian
Garniak

Maro pisze:Za to chyba we wszystkich jest ekran satelitów z wysokością GPS.
No tak, w Oregonie 650 też jest ekran satelitów z podaną wysokością GPS i to powinno wystarczyć :D .
Oregon 650 T
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Ja zwróciłbym uwagę na jeszcze jeden fakt, który jeszcze bardziej gmatwa całą sytuację. Otóż odnoszę nieodparte wrażenie graniczące z pewnością, że to:
meridian pisze: W polu "Wysokość" przy ustawieniach jakie podałem jest wyświetlana wysokość GPS, po włączeniu zapisu śladu jest wyświetlana wysokość
z altymetru, która to może mieć inną wartość niż wysokość GPS.
Nie zawsze jest prawdą. Wydaje się że to zależy od dodatkowych czynników. Np. od czasu jaki upłynął od ostatniej kalibracji, czy też od zmiany lokalizacji odbiornika. Otóż jeżeli od ostatniej kalibracji minęło wystarczająco dużo czasu, nie następuje przejęcie danych z altimetru, który siłą rzeczy jest wówczas mało wiarygodny, lecz moim zdaniem następuje proces odwrotny - to altimetr jest kalibrowany w oparciu o Wysokość GPS.
Pozdrawiam Lechu

meridian
Garniak

GPS Maniak pisze:Nie zawsze jest prawdą.
meridian pisze: W polu "Wysokość" przy ustawieniach jakie podałem jest wyświetlana wysokość GPS, po włączeniu zapisu śladu jest wyświetlana wysokość
z altymetru, która to może mieć inną wartość niż wysokość GPS.
Niby co nie jest prawdą, że dane są wyświetlane z altymetru, bez różnicy ile czasu upłynie, to i tak dane pochodzą z altymetru.
Oregon 650 T
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

GPS Maniak pisze:Otóż jeżeli od ostatniej kalibracji minęło wystarczająco dużo czasu, nie następuje przejęcie danych z altimetru, który siłą rzeczy jest wówczas mało wiarygodny, lecz moim zdaniem następuje proces odwrotny - to altimetr jest kalibrowany w oparciu o Wysokość GPS.
Bingo!
Te zależności pokazałem wcześniej, tutaj:
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2 ... 90#p160800
miron4
Początkujący

Post autor: miron4 »

Taka sytuacja z ETREXA 30, jazda rowerem po wzniesieniu po pętli. Punkty początku i końca pętli są na tej samej wysokości ale ETREX za każdym razem zawyża. Różnica pomiędzy pierwszą a ostatnią pętlą wynosi 8m. To norma czy jakaś awaria ?
Załączniki
WYKRES.png
lad_2014-04-03 191026.gpx
(113.79 KiB) Pobrany 367 razy
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

@Miron4
Sprawdź ustawienia wysokościomierza. Czy masz "autokalibracja: włączona" :?:
Wygląda mi to na wpływ rosnącego ciśnienia powietrza.
ODPOWIEDZ