epkchmiele pisze:Tam wówczas wskakują dane z wysokościomierza, ...
Czyli są to dane, które odbiornik wyliczył na podstawie zmian ciśnienia. Nie wziął ich z kapelusza. Wyliczył. Mało tego. Odbiornik poza obliczaniem wysokości, na bieżąco wykonuje też pewne analizy. Sprawdza np. czy aktualna wysokość nie wykracza poza któreś ekstremum, a jeżeli wykracza to:
epkchmiele pisze:Trzeba szybko patrzeć bo zaraz maksymalna i minimalna zaczyna się zmieniać.
I taki jest tego mechanizm. To miałem na myśli pisząc:
GPS Maniak pisze:Odbiornik wykonując obliczenia na potrzeby Komputera Podróży, zapisuje te same dane w sekcji "Statystyka"
Odbiornik coś tam liczy, analizuje, a jak wyliczy koryguje zarówno informacje w "polach danych" jak też w "statystyce śladu".
Tak jest co do zasady. Są jednak wyjątki. Zdarza się bowiem, że przy pustym śladzie odbiornik w "statystyce śladu" pokazuje same zera
epkchmiele pisze: Natomiast nie rozumiem dlaczego jeśli nie skasuje to trzyma tą z licznika i nie pozwala na jej zmianę.
Mówisz o wskazaniach komputera podróży w polu: "Wysokość" przy wyłączonym zapisie śladu?
Wydaje się, że ktoś czegoś nie przemyślał, albo my nie do końca dorośliśmy by wczuć się w intencję programistów Garmina
Być może to jest tak, jak ze znikaniem pewnych danych ze statystyki śladu po zerowaniu komputera. Programiści coś sobie założyli i już.
Z tym, że akurat to znikanie danych, jestem w stanie zrozumieć.
Sprawy braku możliwości wymuszenia wysokości - podobnie jak Ty - nie czuję
Co ciekawe, gdy włączy się zapis śladu, wóczas ta wymuszona ręcznie wysokość wyskakuje nagle jak z kapelusza. Może zatem to zwykły BUG?
epkchmiele pisze: Tzn. ja nie narzekam

Ja też nie. Przyzwyczaiłem się do takiego postępowania:
Marko pisze:Pozostaje resetować ślad i komputer jednocześnie przed wycieczką i zapisywać ślad po wycieczce - bo tylko wtedy jest pełna statystyka.
i jestem zadowolony.