Jeżeli ciśnienie rośnie, to wysokość się obniżą, na wykresie jest tendencja wzrostu wysokości.Marko pisze:Wygląda mi to na wpływ rosnącego ciśnienia powietrza.
Dane wysokościowe w śladzie.
Re: Dane wysokościowe w śladzie.
Oregon 650 T
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 3 times
To prawda. Jaka jest Twoja odpowiedź na pytanie kolegimeridian pisze:Jeżeli ciśnienie rośnie, to wysokość się obniżą, na wykresie jest tendencja wzrostu wysokości.
Może wpływ temperatury, malejącego ciśnienia?
Chyba mamy zbyt mało danych...
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Ustawienia w Garniaku są w załączniku. Sytuacja wygląda tak że 10 podjazdów zajmuje mi ~~ 1,5h w porze popołudniowej więc prawdopodobnie temperatura spada.
Jest to teren zalesiony, bez większych podmuchów wiatru.
Jest to teren zalesiony, bez większych podmuchów wiatru.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
To efekt psychologii. Etrex nadaje na tych samych falach co użytkownik tzn. wyczuwa że z każdym okrążeniem jest coraz bardziej ... pod górkęmiron4 pisze:Punkty początku i końca pętli są na tej samej wysokości ale ETREX za każdym razem zawyża.
A tak poważnie: Tego chyba nikt nie wie, ale osobiście nie traktowałbym tego jako awarię. Nasze problemy z reguły są większe niż 8m
@meridian. Brawo za czujność. I mówię to całkiem poważnie
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Dobre, dobre, Psychologia w nawigacji - pomysł na nowy kierunek studiów wyższych
Spróbuję jeszcze z Suportem Garmina - jak nic nie poradzą to muszę uważać bo każda kolejna górka będzie wyższa niż poprzednia
Spróbuję jeszcze z Suportem Garmina - jak nic nie poradzą to muszę uważać bo każda kolejna górka będzie wyższa niż poprzednia
Suport nic nie poradzi, jest to wynik kalibracji wysokości przez sygnał GPS.miron4 pisze:Spróbuję jeszcze z Suportem Garmina - jak nic nie poradzą to muszę uważać bo każda kolejna górka będzie wyższa niż poprzednia
Czy taki wykres uzyskujesz zawsze ?( za każdym razem).
Oregon 650 T
Tak, plik GPX który wrzuciłem to drugie podejście do tego tematu w celu weryfikacji. Ta sama górka, te same warunki.
Tym razem w załączeniu plik z nieco większej górki i dwóch pętli. Temperatura powinna wzrastać bo trening był robiony rano.
Tym razem w załączeniu plik z nieco większej górki i dwóch pętli. Temperatura powinna wzrastać bo trening był robiony rano.
- Załączniki
-
- lad_2014-03-29 133322.gpx
- (261.51 KiB) Pobrany 373 razy
Moja rada:
Poczekaj na ustabilizowanie sygnału ( może stań koło weterynarza na ulicy Wandy), po ustabilizowaniu wysokości przejdź do ręcznej kalibracji i wpisz wysokość GPS,
będzie to 264 m n.p.m , ale wpisz tą, którą odczytasz ze wskazań, po tej czynności włącz zapis śladu. ( napisz jaki będzie wynik).
Poczekaj na ustabilizowanie sygnału ( może stań koło weterynarza na ulicy Wandy), po ustabilizowaniu wysokości przejdź do ręcznej kalibracji i wpisz wysokość GPS,
będzie to 264 m n.p.m , ale wpisz tą, którą odczytasz ze wskazań, po tej czynności włącz zapis śladu. ( napisz jaki będzie wynik).
Oregon 650 T
Ok, jak będzie jakiś weterynarz przechodził ulicą to stanę koło niego i przeprowadzę procedurę opisaną przez Ciebie
Bez odbioru . . .
Bez odbioru . . .
Chodzi mi mniej więcej o ten punkt.
Punkt "Start" w śladzie jest w miejscu osłonięty budynkami, ustabilizowanie Fixa może być utrudnione
dlatego proponuję inne miejsce.
Ps.
Na podstawie mapy maiłem wrażenie, że budynki są znacznie wyższe niż są w rzeczywistości.
Punkt "Start" w śladzie jest w miejscu osłonięty budynkami, ustabilizowanie Fixa może być utrudnione
dlatego proponuję inne miejsce.
Ps.
Na podstawie mapy maiłem wrażenie, że budynki są znacznie wyższe niż są w rzeczywistości.
Oregon 650 T
Spoko, rozumiem o co biega. Odjadę w otwarty teren i zastosuję Twoją procedurę przez kilka dni. O efektach uprzejmie doniosę 
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Na niedzielne spacery co do zasady nie zabieram cegiełki, ale dzisiaj ponownie zrobiłem wyjątek by ... pobawić się statystykiami
Tym razem jednak nie zabrałem zegarka z GPSem, więc na pozór nie bardzo miałem co z czym porównywać. Na pozór.
Spacer o długości ok. 2,5 godz. Do tego 20 minut na ławeczce - konsumpcja loda
Przed wyruszeniem w trasę, dokładne resety liczników/śladu. Po spacerze, po dojściu "pod dom" ślad zapisałem, co w moim przypadku oznacza równoległy (mam to powiązane w ustawieniach) zapis Aktywności. Oto jak wyglądają statystyki śladu (na lewo) i aktywności (na prawo).
Krótkie wyjaśnienie: Pamiętając o tym, że tydzień wcześniej Garmin nabijał statystyki podczas siedzenia na brzegu Malty, tym razem podczas relaksu skorzystałem z ręcznego włączenia "Pauzy". Stąd różnica między: "Czas", a "Wyświetlany czas". Jak widać pętelka wysokości nie zamknęła się o 5m. Czy podczas blisko 3 godzinnej pracy odbiornika to dużo, czy mało, każdy musi ocenić sam. Odnoszę wrażenie, że w ubiegłym roku w Bieszczadach podczas wycieczek "po pętli" było lepiej. Niemniej - jak dla mnie - błąd jest akceptowalny. Zwracam uwagę, że zarówno "statystyka śladu" jak też "statystyka aktywności" bazują na identycznych danych.
A co jest naprawdę w śladzie? Nie wrzucałem go do PCta, ale wykonałem operację: "Aktywność"-->"Zapisz jako ślad". Zestawienie wygląda wówczas tak:
Ślad skrócił się o 0,5km, co stanowi ok. 6%. Zapis śladu mam ustawiony z interwałem 20m, więc z całą pewnością jego długość jest nieco zaniżona, chociaż akurat na ścieżkach spacerowych którymi się poruszałem meandrów zbyt dużo nie ma. Są za to szaleńcy na rowerach przed którymi trzeba uciekać w bok, a tego zapewne GPS podczas zapisu śladu z interwałem 20m już nie uwzględnia
W sumie - szczególnie że podczas "popasu" miałem wyłączony zapis śladu, co u mnie oznacza też wyłączenie naliczeń dla komputera podróży, chyba należałoby przyjąć że prawda ... leży gdzieś pośrodku.
Nie wykluczam, że następny raz też wezmę na spacer Oregona. Wówczas ustawię interwał na 10m. Zobaczymy co to zmieni.
Ciekawie wygląda sprawa przewyższeń. Przy czym nie chodzi mi o różnicę w pętli (dlaczego - o tym niżej), ale w ogóle o sam poziom wartości. Otóż w "statystykach" przewyższenia wynoszą ok. 70m, podczas gdy w śladzie już ok. 100m. To - w zależności od punktu odniesienia - różnica w granicach ok. 30-40% Dużo
Niestety, ze względu na to że teren na południe od ZOO nie jest płaski jak stół i trochę większych lub mniejszych skarp podczas spaceru zaliczyłem, nie potrafię ocenić która z wartości jest bliższa prawdy. W tym celu musiałbym chyba wybrać się na 2-3 godzinny na spacer "po mieście", co jakoś mnie nie rajcuje
Jeszcze sprawa tej "pętelki" wysokości w śladzie. Z tym akurat nie jest źle. Statystyki wskazywały 72-67= +5m. Sam ślad to: 103-126= -23m. Różnica wynosi 28m. Z tym, że będąc już prawie pod domem przez pomyłkę wyłączyłem odbiornik. Włączyłem go ponownie, ale nastąpiło jakieś tąpnięcie wysokości w śladzie:
Jak widać o 26m. Gdyby nie to tąpnięcie, ślad meldowałby: "wznios=103m" "spadek=100m", co byłoby naprawdę dobrym wynikiem - w sensie zamknięcia pęli. Pytanie: który wynik przewyższeń tzn, ten ze statystyk czy ten z odcinków śladu jest bliższy prawdy? Tego - jak wspomniałem - nie potrafię ocenić. Nie sądzę żebym podszedł 100m, ale pewności nie mam. Zapewne - tak samo jak w przypadku długości śladu, prawda leży gdzieś po środku. Niemniej różnica rzędu 30-40% otwiera zbyt duże pole do różnych interpretacji
Spacer o długości ok. 2,5 godz. Do tego 20 minut na ławeczce - konsumpcja loda
Krótkie wyjaśnienie: Pamiętając o tym, że tydzień wcześniej Garmin nabijał statystyki podczas siedzenia na brzegu Malty, tym razem podczas relaksu skorzystałem z ręcznego włączenia "Pauzy". Stąd różnica między: "Czas", a "Wyświetlany czas". Jak widać pętelka wysokości nie zamknęła się o 5m. Czy podczas blisko 3 godzinnej pracy odbiornika to dużo, czy mało, każdy musi ocenić sam. Odnoszę wrażenie, że w ubiegłym roku w Bieszczadach podczas wycieczek "po pętli" było lepiej. Niemniej - jak dla mnie - błąd jest akceptowalny. Zwracam uwagę, że zarówno "statystyka śladu" jak też "statystyka aktywności" bazują na identycznych danych.
A co jest naprawdę w śladzie? Nie wrzucałem go do PCta, ale wykonałem operację: "Aktywność"-->"Zapisz jako ślad". Zestawienie wygląda wówczas tak:
Ślad skrócił się o 0,5km, co stanowi ok. 6%. Zapis śladu mam ustawiony z interwałem 20m, więc z całą pewnością jego długość jest nieco zaniżona, chociaż akurat na ścieżkach spacerowych którymi się poruszałem meandrów zbyt dużo nie ma. Są za to szaleńcy na rowerach przed którymi trzeba uciekać w bok, a tego zapewne GPS podczas zapisu śladu z interwałem 20m już nie uwzględnia
Nie wykluczam, że następny raz też wezmę na spacer Oregona. Wówczas ustawię interwał na 10m. Zobaczymy co to zmieni.
Ciekawie wygląda sprawa przewyższeń. Przy czym nie chodzi mi o różnicę w pętli (dlaczego - o tym niżej), ale w ogóle o sam poziom wartości. Otóż w "statystykach" przewyższenia wynoszą ok. 70m, podczas gdy w śladzie już ok. 100m. To - w zależności od punktu odniesienia - różnica w granicach ok. 30-40% Dużo
Jeszcze sprawa tej "pętelki" wysokości w śladzie. Z tym akurat nie jest źle. Statystyki wskazywały 72-67= +5m. Sam ślad to: 103-126= -23m. Różnica wynosi 28m. Z tym, że będąc już prawie pod domem przez pomyłkę wyłączyłem odbiornik. Włączyłem go ponownie, ale nastąpiło jakieś tąpnięcie wysokości w śladzie:
Jak widać o 26m. Gdyby nie to tąpnięcie, ślad meldowałby: "wznios=103m" "spadek=100m", co byłoby naprawdę dobrym wynikiem - w sensie zamknięcia pęli. Pytanie: który wynik przewyższeń tzn, ten ze statystyk czy ten z odcinków śladu jest bliższy prawdy? Tego - jak wspomniałem - nie potrafię ocenić. Nie sądzę żebym podszedł 100m, ale pewności nie mam. Zapewne - tak samo jak w przypadku długości śladu, prawda leży gdzieś po środku. Niemniej różnica rzędu 30-40% otwiera zbyt duże pole do różnych interpretacji
Pozdrawiam Lechu
- Marko
- Garniak
Na rowerze jest prościej, bo niemal wciąż się pedałuje.
Wreszcie i eTrexem można się pochwalić w zakresie danych wysokościowych, a zwłaszcza zliczania wzniosów i spadków, o co - zdarza się - pytają po trasie
Potwierdzenie prawidłowości wskazań wyskościomierza i obliczeń komputera podróży w dzisiejszym "tripie" w Beskidzie Śląskim:
http://wmarek74.bikestats.pl/1121509,Lipowski-Gron.html
Foto na szczycie Równicy (886mnpm wg map):

Co ważne, nie było żadnych "ściem" w postaci ręcznych kalibracji; po prostu włączenie eTrexa, wyzerowanie komputera i śladu, i jazda!
Wreszcie i eTrexem można się pochwalić w zakresie danych wysokościowych, a zwłaszcza zliczania wzniosów i spadków, o co - zdarza się - pytają po trasie
Potwierdzenie prawidłowości wskazań wyskościomierza i obliczeń komputera podróży w dzisiejszym "tripie" w Beskidzie Śląskim:
http://wmarek74.bikestats.pl/1121509,Lipowski-Gron.html
Foto na szczycie Równicy (886mnpm wg map):

Co ważne, nie było żadnych "ściem" w postaci ręcznych kalibracji; po prostu włączenie eTrexa, wyzerowanie komputera i śladu, i jazda!
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Support Garmina zaproponował Master Reset urządzenia. Zrobię o co proszą i pojadę na test.
- Marko
- Garniak
Mi po każdej instalacji zostają jakieś "śmieci", więc Master Reset (MENU+ENTER+włącznik) wykonuję za każdym razem po instalacji nowego oprogramowania.miron4 pisze:Support Garmina zaproponował Master Reset urządzenia.