Dane wysokościowe w śladzie.

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
meridian
Garniak

Re: Dane wysokościowe w śladzie.

Post autor: meridian »

Marko pisze:Wygląda mi to na wpływ rosnącego ciśnienia powietrza.
Jeżeli ciśnienie rośnie, to wysokość się obniżą, na wykresie jest tendencja wzrostu wysokości.
Oregon 650 T
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 11 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Marko »

meridian pisze:Jeżeli ciśnienie rośnie, to wysokość się obniżą, na wykresie jest tendencja wzrostu wysokości.
To prawda. Jaka jest Twoja odpowiedź na pytanie kolegi :?:
Może wpływ temperatury, malejącego ciśnienia?

Chyba mamy zbyt mało danych...
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
miron4
Początkujący

Post autor: miron4 »

Ustawienia w Garniaku są w załączniku. Sytuacja wygląda tak że 10 podjazdów zajmuje mi ~~ 1,5h w porze popołudniowej więc prawdopodobnie temperatura spada.
Jest to teren zalesiony, bez większych podmuchów wiatru.
Załączniki
WP_20140404_005.jpg
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

miron4 pisze:Punkty początku i końca pętli są na tej samej wysokości ale ETREX za każdym razem zawyża.
To efekt psychologii. Etrex nadaje na tych samych falach co użytkownik tzn. wyczuwa że z każdym okrążeniem jest coraz bardziej ... pod górkę :wink: :lol:
A tak poważnie: Tego chyba nikt nie wie, ale osobiście nie traktowałbym tego jako awarię. Nasze problemy z reguły są większe niż 8m :(

@meridian. Brawo za czujność. I mówię to całkiem poważnie :!:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
miron4
Początkujący

Dobre, dobre, Psychologia w nawigacji - pomysł na nowy kierunek studiów wyższych :)

Spróbuję jeszcze z Suportem Garmina - jak nic nie poradzą to muszę uważać bo każda kolejna górka będzie wyższa niż poprzednia :)
meridian
Garniak

miron4 pisze:Spróbuję jeszcze z Suportem Garmina - jak nic nie poradzą to muszę uważać bo każda kolejna górka będzie wyższa niż poprzednia :)
Suport nic nie poradzi, jest to wynik kalibracji wysokości przez sygnał GPS.
Czy taki wykres uzyskujesz zawsze ?( za każdym razem).
Oregon 650 T
miron4
Początkujący

Tak, plik GPX który wrzuciłem to drugie podejście do tego tematu w celu weryfikacji. Ta sama górka, te same warunki.

Tym razem w załączeniu plik z nieco większej górki i dwóch pętli. Temperatura powinna wzrastać bo trening był robiony rano.
Załączniki
lad_2014-03-29 133322.gpx
(261.51 KiB) Pobrany 373 razy
meridian
Garniak

Moja rada:
Poczekaj na ustabilizowanie sygnału ( może stań koło weterynarza na ulicy Wandy), po ustabilizowaniu wysokości przejdź do ręcznej kalibracji i wpisz wysokość GPS,
będzie to 264 m n.p.m , ale wpisz tą, którą odczytasz ze wskazań, po tej czynności włącz zapis śladu. ( napisz jaki będzie wynik).
Oregon 650 T
miron4
Początkujący

Ok, jak będzie jakiś weterynarz przechodził ulicą to stanę koło niego i przeprowadzę procedurę opisaną przez Ciebie :)

Bez odbioru . . .
meridian
Garniak

Chodzi mi mniej więcej o ten punkt.
Punkt "Start" w śladzie jest w miejscu osłonięty budynkami, ustabilizowanie Fixa może być utrudnione
dlatego proponuję inne miejsce.
Za_locznik.JPG
Za_locznik.JPG (17.42 KiB) Przejrzano 11798 razy
Ps.
Na podstawie mapy maiłem wrażenie, że budynki są znacznie wyższe niż są w rzeczywistości.
Oregon 650 T
miron4
Początkujący

Spoko, rozumiem o co biega. Odjadę w otwarty teren i zastosuję Twoją procedurę przez kilka dni. O efektach uprzejmie doniosę :)
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Na niedzielne spacery co do zasady nie zabieram cegiełki, ale dzisiaj ponownie zrobiłem wyjątek by ... pobawić się statystykiami :D Tym razem jednak nie zabrałem zegarka z GPSem, więc na pozór nie bardzo miałem co z czym porównywać. Na pozór.

Spacer o długości ok. 2,5 godz. Do tego 20 minut na ławeczce - konsumpcja loda :D Przed wyruszeniem w trasę, dokładne resety liczników/śladu. Po spacerze, po dojściu "pod dom" ślad zapisałem, co w moim przypadku oznacza równoległy (mam to powiązane w ustawieniach) zapis Aktywności. Oto jak wyglądają statystyki śladu (na lewo) i aktywności (na prawo).
! Załącznik 1.jpg
Krótkie wyjaśnienie: Pamiętając o tym, że tydzień wcześniej Garmin nabijał statystyki podczas siedzenia na brzegu Malty, tym razem podczas relaksu skorzystałem z ręcznego włączenia "Pauzy". Stąd różnica między: "Czas", a "Wyświetlany czas". Jak widać pętelka wysokości nie zamknęła się o 5m. Czy podczas blisko 3 godzinnej pracy odbiornika to dużo, czy mało, każdy musi ocenić sam. Odnoszę wrażenie, że w ubiegłym roku w Bieszczadach podczas wycieczek "po pętli" było lepiej. Niemniej - jak dla mnie - błąd jest akceptowalny. Zwracam uwagę, że zarówno "statystyka śladu" jak też "statystyka aktywności" bazują na identycznych danych.

A co jest naprawdę w śladzie? Nie wrzucałem go do PCta, ale wykonałem operację: "Aktywność"-->"Zapisz jako ślad". Zestawienie wygląda wówczas tak:
! Załącznik 2.jpg
! Załącznik 2.jpg (29.83 KiB) Przejrzano 11719 razy
Ślad skrócił się o 0,5km, co stanowi ok. 6%. Zapis śladu mam ustawiony z interwałem 20m, więc z całą pewnością jego długość jest nieco zaniżona, chociaż akurat na ścieżkach spacerowych którymi się poruszałem meandrów zbyt dużo nie ma. Są za to szaleńcy na rowerach przed którymi trzeba uciekać w bok, a tego zapewne GPS podczas zapisu śladu z interwałem 20m już nie uwzględnia :wink: W sumie - szczególnie że podczas "popasu" miałem wyłączony zapis śladu, co u mnie oznacza też wyłączenie naliczeń dla komputera podróży, chyba należałoby przyjąć że prawda ... leży gdzieś pośrodku.

Nie wykluczam, że następny raz też wezmę na spacer Oregona. Wówczas ustawię interwał na 10m. Zobaczymy co to zmieni.

Ciekawie wygląda sprawa przewyższeń. Przy czym nie chodzi mi o różnicę w pętli (dlaczego - o tym niżej), ale w ogóle o sam poziom wartości. Otóż w "statystykach" przewyższenia wynoszą ok. 70m, podczas gdy w śladzie już ok. 100m. To - w zależności od punktu odniesienia - różnica w granicach ok. 30-40% Dużo :( Niestety, ze względu na to że teren na południe od ZOO nie jest płaski jak stół i trochę większych lub mniejszych skarp podczas spaceru zaliczyłem, nie potrafię ocenić która z wartości jest bliższa prawdy. W tym celu musiałbym chyba wybrać się na 2-3 godzinny na spacer "po mieście", co jakoś mnie nie rajcuje :wink:

Jeszcze sprawa tej "pętelki" wysokości w śladzie. Z tym akurat nie jest źle. Statystyki wskazywały 72-67= +5m. Sam ślad to: 103-126= -23m. Różnica wynosi 28m. Z tym, że będąc już prawie pod domem przez pomyłkę wyłączyłem odbiornik. Włączyłem go ponownie, ale nastąpiło jakieś tąpnięcie wysokości w śladzie:
! Załącznik 3.jpg
Jak widać o 26m. Gdyby nie to tąpnięcie, ślad meldowałby: "wznios=103m" "spadek=100m", co byłoby naprawdę dobrym wynikiem - w sensie zamknięcia pęli. Pytanie: który wynik przewyższeń tzn, ten ze statystyk czy ten z odcinków śladu jest bliższy prawdy? Tego - jak wspomniałem - nie potrafię ocenić. Nie sądzę żebym podszedł 100m, ale pewności nie mam. Zapewne - tak samo jak w przypadku długości śladu, prawda leży gdzieś po środku. Niemniej różnica rzędu 30-40% otwiera zbyt duże pole do różnych interpretacji :(
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Na rowerze jest prościej, bo niemal wciąż się pedałuje.
Wreszcie i eTrexem można się pochwalić w zakresie danych wysokościowych, a zwłaszcza zliczania wzniosów i spadków, o co - zdarza się - pytają po trasie ;-)

Potwierdzenie prawidłowości wskazań wyskościomierza i obliczeń komputera podróży w dzisiejszym "tripie" w Beskidzie Śląskim:
http://wmarek74.bikestats.pl/1121509,Lipowski-Gron.html

Foto na szczycie Równicy (886mnpm wg map):
Obrazek

Co ważne, nie było żadnych "ściem" w postaci ręcznych kalibracji; po prostu włączenie eTrexa, wyzerowanie komputera i śladu, i jazda!
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
miron4
Początkujący

Support Garmina zaproponował Master Reset urządzenia. Zrobię o co proszą i pojadę na test.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

miron4 pisze:Support Garmina zaproponował Master Reset urządzenia.
Mi po każdej instalacji zostają jakieś "śmieci", więc Master Reset (MENU+ENTER+włącznik) wykonuję za każdym razem po instalacji nowego oprogramowania.
ODPOWIEDZ