nawigacja po trasie i szlaku ale jak?!
nawigacja po trasie i szlaku ale jak?!
Dzień Dobry Wszystkim, którzy zechcą poświęcić mi chwilę uwagi i udzielić podpowiedzi.
Skonstruowałem na kompie trasę (BaseCamp + Topo PL) i wyeksportowalem ją do Garmina (eTrex20) zgodnie z zasadmi sztuki a następnie rozpocząłem próbę nawigacji.
Próbę, gdyż do nawigacji wg moich o niej wyobrażeń wciąż chyba jeszcze daleko:
Po wciśnięciu "jedź" satelita zupełnie ignorował moją misterną konstrukcję proponując zakręt to w prawo to lewo i poruszanie się zupełnie inaczej niż sobie to zaplanowałem.
Sądząc, że odpowiedzialnym za taki stan rzeczy jest zbyt mała ilość punktów (punktów) dodałem kilka i ponownie rzecz wypuściłemn na garminaa ale i to w niewielkim stopniu wpłynęło na prowadzenie przez satelitę.
Zaznaczam, że kryteria wyznaczania drogi tak na kompie jak i te w preferencjach Garmina były identyczne.
Na koniec przekonwertowałem na kompie trasę na ślad z nadzieją, że takiej szczegółowej instrukcji satelita już nie zignoruje. (ślad liczył ok. 500 punktów.)
Jakże wielkie było moje rozczarowanie, kiedy po odpaleniu śladu z managera śladów i wciśnięciu "jedź" wszystko, co mogłem robić, to pilnować, zerkając co chwila na wyświetlacz, czy przypadkiem już nie zjechałem z kursu!
Żadnych sygnałów (jak przy nawigacji po trasie), zapowiadających konieczność wykonania manewru: skret, zawrócenie, czy inne...
Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć, co zrobić, by satelita odtwarzał w terenie trasę zgodną z planem wykonanym na komie i czy w trybie śladu rzeczywiście nie ma czegoś takiego jak prowadzenie użytkownika?
Dzięki za przeczytanie i ew. pomoc.
Pozdrower
Skonstruowałem na kompie trasę (BaseCamp + Topo PL) i wyeksportowalem ją do Garmina (eTrex20) zgodnie z zasadmi sztuki a następnie rozpocząłem próbę nawigacji.
Próbę, gdyż do nawigacji wg moich o niej wyobrażeń wciąż chyba jeszcze daleko:
Po wciśnięciu "jedź" satelita zupełnie ignorował moją misterną konstrukcję proponując zakręt to w prawo to lewo i poruszanie się zupełnie inaczej niż sobie to zaplanowałem.
Sądząc, że odpowiedzialnym za taki stan rzeczy jest zbyt mała ilość punktów (punktów) dodałem kilka i ponownie rzecz wypuściłemn na garminaa ale i to w niewielkim stopniu wpłynęło na prowadzenie przez satelitę.
Zaznaczam, że kryteria wyznaczania drogi tak na kompie jak i te w preferencjach Garmina były identyczne.
Na koniec przekonwertowałem na kompie trasę na ślad z nadzieją, że takiej szczegółowej instrukcji satelita już nie zignoruje. (ślad liczył ok. 500 punktów.)
Jakże wielkie było moje rozczarowanie, kiedy po odpaleniu śladu z managera śladów i wciśnięciu "jedź" wszystko, co mogłem robić, to pilnować, zerkając co chwila na wyświetlacz, czy przypadkiem już nie zjechałem z kursu!
Żadnych sygnałów (jak przy nawigacji po trasie), zapowiadających konieczność wykonania manewru: skret, zawrócenie, czy inne...
Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć, co zrobić, by satelita odtwarzał w terenie trasę zgodną z planem wykonanym na komie i czy w trybie śladu rzeczywiście nie ma czegoś takiego jak prowadzenie użytkownika?
Dzięki za przeczytanie i ew. pomoc.
Pozdrower
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Re: nawigacja po trasie i szlaku ale jak?!
Na to by satelita odtwarzał trasę szanse są dokładnie zerowedonBike pisze:Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć, co zrobić, by satelita odtwarzał w terenie trasę zgodną z planem wykonanym na komie i czy w trybie śladu rzeczywiście nie ma czegoś takiego jak prowadzenie użytkownika?

Na to by zrobił to ręczny odbiornik Garmina w taki sposób jak oczekujesz też niewielkie. Powód? Niestety algorytmy liczenia trasy w odbiorniku (co model to zresztą nieco inna bajka) są nieco inne niż algorytmy liczenia w BaseCamp. Stąd problem. Inna sprawa, że Garmin pod presją użytkowników niby coś robi (zrobił?) w tym kierunku, ale dotyczy to modeli z wyższej półki (62/64/Oregon), w których - przynajmniej w teorii - trasa w odbiorniku powinna być skalkulowana w identyczny sposób jak na PC.
"Nawigacja po śladzie", którą już przetestowałeś, jak sam słusznie zauważyłeś nawigacją sensu stricte nie jest i innej nie znajdziesz nawet w ręczniakach z wyższej półki.
W przypadku piechura tego typu "mankamenty", tego typu rozwiązania problemem w zasadzie nie są. Także w Etrexie. W przypadku roweru niestety już mogą być. Co gorsze nic na to nie poradzisz. Garmin tak to wymyślił i już. Pozostaje się przyzwyczaić.

Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Wielkie, wielkie dzieki. Wprawdzie to odpowiedź "na smutno" ale przynajmniej wiem, że nie mam podstaw do reklamacji, bo już się do tego przymierzałem. Rozumiem więc, że częściowym rozwiązaniem będzie "poprzetykanie" trasy dodatkowymi punktami, tak, żeby niejako wymusić na satelicie "uległość" w prowadzeniu od punktu do punktu, nie dając mu specjalnych okazji do wynajdowania rozwiązań innych, niż te, które ja (na swoją odpowiedzialność) przyjąłem za słuszne.
Przygotowuję się do wyjazdu rowerem po Francji i planuję odcinki po mn.w. 100km.
Pewnie dobrze będzie je podzielić na jeszcze mniejsze jednostki.
Jeśli masz jakieś rady/uwagi odnośnie map, to będę wdzieczny.
Przygotowuję sobie trasę na kompie na danych z Freizeitkarte, o której widzę, że już tu była mowa.
Pozdrawiam i raz jeszcze Dzięki!

Przygotowuję się do wyjazdu rowerem po Francji i planuję odcinki po mn.w. 100km.
Pewnie dobrze będzie je podzielić na jeszcze mniejsze jednostki.
Jeśli masz jakieś rady/uwagi odnośnie map, to będę wdzieczny.
Przygotowuję sobie trasę na kompie na danych z Freizeitkarte, o której widzę, że już tu była mowa.
Pozdrawiam i raz jeszcze Dzięki!

To jeszcze pozwolę sobie w ramach pytania dorzucić i to, co poleciłbyś - urządzenie/rozwiązanie - najlepiej współpracujące z Basecampem pod kątem realizacji zaplanowanej trasy?
Przepraszam, jeśli nie uprościłem kwestii.

Pozdro
Przepraszam, jeśli nie uprościłem kwestii.

Pozdro
Spróbuj z Etrexa wyciągnąć to co najlepsze (czas pracy, widoczność ekranu w słońcu) darując sobie ''strzałki'' nawigujące a powinieneś być zadowolony.donBike pisze: Rozumiem więc, że częściowym rozwiązaniem będzie "poprzetykanie" trasy dodatkowymi punktami, tak, żeby niejako wymusić na satelicie "uległość" w prowadzeniu od punktu do punktu, nie dając mu specjalnych okazji do wynajdowania rozwiązań innych, niż te, które ja (na swoją odpowiedzialność) przyjąłem za słuszne.
Kreślisz ślad( nie trasę) na kompie wgrywasz do Etrexa , odpalasz Menadżera Śladów , widzisz ślad na mapie ( masz dodatkowo ikonki wzniesień) .Po co strzałki ,komunikaty -przecież wszystko ( gdzie jesteś , gdzie chcesz jechać )widać jasno .
Funkcja tworzenia trasy ( np Dokąd) to tylko w awaryjnych sytuacjach jak np. droga przez przełęcz okaże się zamknięta i zmiana generalnej koncepcji trasy, taka bardzej ciekawostka w Etrexie.
Rozumiem, że tworzysz trasę w Base Compie albo Map Source.donBike pisze: Przygotowuję sobie trasę na kompie na danych z Freizeitkarte, o której widzę, że już tu była mowa.
Nie prościej tutaj http://bikeroutetoaster.com/BRTWebUI/ .Od razu masz na dole profil wysokości bez żadnego zapisywania. Zresztą to tak jakby dedykowany serwis dla rowerzystów.
Nawet nie musisz się zastanawiać czy to trasa czy ślad. Po prostu eksportujesz jako Gpx i tyle. Jak poklikasz trochę punktów to Ci garmin nic nie zmajstruje, będziesz widział różowy-fioletowy ślad tak jak sobie życzysz.Kiedy nie ma routingu dajesz tryb na krechę i wstawiasz ręcznie punkty to też się przydaje.Można zmieniać opcje : pieszy, auto rower.
Jedyny minus to podkłady mapowe ( choć mapka OUTDOOR daje radę)- na IGN francuskim nie pokreślisz ale i tak w porownaniu do Base Compa ślad zmontujesz dużo szybciej.
Ps. Francja z sakwami czy auto + rower
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2014, 21:50 przez gavia, łącznie zmieniany 1 raz.
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
DokładniedonBike pisze: częściowym rozwiązaniem będzie "poprzetykanie" trasy dodatkowymi punktami, tak, żeby niejako wymusić na satelicie "uległość" w prowadzeniu od punktu do punktu, nie dając mu specjalnych okazji do wynajdowania rozwiązań innych, niż te, które ja (na swoją odpowiedzialność) przyjąłem za słuszne.

To mapa bazująca na danych OSM. Wydaje się że na Francję jest to mapa jak najbardziej OK. Z jedną uwagą. Na tej samej bazie - na bazie danych OSM są kompilacje map specjalnie "pod rower". Może warto byłoby takich poszukać? Podobno w takiej mapie są poprzestawiane kategorie dróg. Wówczas w odbiorniku (i BaseCamp) trzeba ustawić "samochód, trasa: krótki czas" i wówczas kalkulacja jest optymalna dla ... rowerudonBike pisze:Przygotowuję sobie trasę na kompie na danych z Freizeitkarte, o której widzę, że już tu była mowa.

Coś więcej na ten temat jest w drugim akapicie tego postu: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2 ... 58#p165058
Generalnie więcej nie jestem w stanie pomóc. Sam nie jeżdżę. Dla wycieczek pieszych o długości - najczęściej - kilkunastu km, tras nie przygotowuję, bo to zbytek. Wystarczą 2 kliknięcia w odbiorniku. O tym, że mój komputer nie jest na dyle wydolny by obsłużyć w miarę sensownie BaseCampa, którego z tego powodu nie mam nawet zainstalowanego już nie wspomnę

Być może ktoś inny ...
Pozdrawiam Lechu
Jeśli nie jestem zbyt męczący - jeszcze jedno: jak się dobrać do zasobów velomap? Link do polskiej mapy, jaki zamieściłeś odsyłając mnie do postu działa ale po wejściu w inne interesujące mnie (platforma MacOS)
http://www.velomap.org/download/macosx/ ... -downloads
każda akcja zdaje się być powiązana z "obowiązkową" donacją…
Jest jakieś inne rozwiązanie czy ja po prostu tego nie ogarniam?
Póki co Dobrejnocy.

http://www.velomap.org/download/macosx/ ... -downloads
każda akcja zdaje się być powiązana z "obowiązkową" donacją…
Jest jakieś inne rozwiązanie czy ja po prostu tego nie ogarniam?
Póki co Dobrejnocy.

Osobiście nie korzystam z routingu na rowerze, więc polecałbym Ci tracki - do tego eTrex jest odpowiedni.
Uważaj tylko z wielkością śladu:
http://www.mtbforum.pl/showthread.php?t ... &pid=73246
W sytuacji awaryjnej warto wesprzeć się rastrem - tu w eTrexie niezbędne będzie, dla większych map, patchowanie FW i przygotowanie map JNX.
Uważaj tylko z wielkością śladu:
http://www.mtbforum.pl/showthread.php?t ... &pid=73246
W sytuacji awaryjnej warto wesprzeć się rastrem - tu w eTrexie niezbędne będzie, dla większych map, patchowanie FW i przygotowanie map JNX.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Kolego donBike. Zajrzyj sobie jeszcze raz na ten Velomap i tam znajdziesz mapy do windowsa. A konkretnie:
http://www.velomap.org/download/odbl/
A co do obowiązkowej darowizny - to nie ma jej
Po kliknięciu na wybraną mapę otwiera się okienko z propozycją darowizny - wystarczy kliknąć w dolny odnośnik (że następnym razem, czy coś tam) i ściągasz gratis.
A co do obowiązkowej darowizny - to nie ma jej

muchin
--------
GPSmap 62s, Nuvi 255W
--------
GPSmap 62s, Nuvi 255W
Sam rzadko korzystam z routingu na rowerze ale jest co najmniej jeden przypadek, gdy może być bardzo pomocny. Nagłe załamanie pogody, strata czasu na przebitą dętkę albo zwykłe zagapienie się i późna pora mogą wymusić zmianę planów na "najszybsza a bezpieczna droga do noclegu". To najłatwiej zrealizować na velomap, wystarczy tylko postawić punkt docelowy i kazać liczyć. Korzystałem dokładnie w ten sposób. Wiem, że etrex 30 potrafi (potrafił?) wyliczyć sensowną 30km trasę w gęstej siatce dróg okolic Krakowa. Rower to nie samochód: po zmroku spada temperatura, gorzej widać wszelkie dziury w drodze, nieoświetlone drogi mogą być niebezpieczne. Jeśli osłabnie lampka i rower jest słabo oświetlony to może zrobić się niebezpiecznie. Trzeba być przygotowanym na plan B jeśli straci się czas na którymś odcinku.
eTrex 30 + OSMapa + *.jnx
Moto G3 + Naviexpert + Locus Pro
Holux RCV-3000
Garmin vívofit
Moto G3 + Naviexpert + Locus Pro
Holux RCV-3000
Garmin vívofit
Zapewne tak to działa dla platformy PC. Ja usiłowałem pobrać dane z zakładki Mac OSX – Map Download. Macintosh. Takie mam "zboczenie", choć raczej powinienem rzec, że nie posiadam PC.muchin pisze:Kolego donBike. Zajrzyj sobie jeszcze raz na ten Velomap i tam znajdziesz mapy do windowsa. A konkretnie:
A co do obowiązkowej darowizny - to nie ma jejPo kliknięciu na wybraną mapę otwiera się okienko z propozycją darowizny - wystarczy kliknąć w dolny odnośnik (że następnym razem, czy coś tam) i ściągasz gratis.
Krótko mówiąc nie mam na Maku możliwości skorzystania z tych dóbr, do których mnie odsyłasz. No, chyba, że znowu coś przeoczyłem. Jeśli tak, sprostuj mnie proszę.
Pozdro
Z sakwami + pociąg. Do Kolonii Kiepurą Janem z W-wy. (30+10) Eurasów. Stamtąd do Aachen i w dół, przez Belgię. To mój trzeci wyjazd w tamte strony. Gotykolubny jestem. Ot…gavia pisze: Ps. Francja z sakwami czy auto + rower
W sumie b. podoba mi się Twoja koncepcja. Skoro obiecywany "pałac" okazuje się drewnianym domkiem trzeba się cieszyć choćby z tego, że jest dach nad głową. Rzeczywiste ograniczenia eTrexa "praktykuję" dopiero od miesiąca, jako że dopiero co go nabyłem a o pozostałych dowiaduję się od Użytkowników.gavia pisze: Spróbuj z Etrexa wyciągnąć to co najlepsze (czas pracy, widoczność ekranu w słońcu) darując sobie ''strzałki'' nawigujące a powinieneś być zadowolony.
Bikeroutetoaster wygląda obiecująco.
Zapytam jeszcze, co masz na myśli pisząc o klikaniu punktów?
albo tu:
Jedyny minus to podkłady mapowe ( choć mapka OUTDOOR daje radę)- na IGN francuskim nie pokreślisz ale i tak w porownaniu do Base Compa ślad zmontujesz dużo szybciej.
patchowanie, JNX… o rany! A co to takiego?Marko pisze:Osobiście nie korzystam z routingu na rowerze, więc polecałbym Ci tracki - do tego eTrex jest odpowiedni.
w eTrexie niezbędne będzie, dla większych map, patchowanie FW i przygotowanie map JNX.
Edytor pt. BaseCamp ma filtr, w którym mogę zredukować liczbę punktów lub już na wstępie ograniczyć ich liczbę ale JNX? Z czym to się je? Sorki ale jestem początkujący...
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
http://gpsmaniak.com/2010/porady-jnx.htm#modernizacjadonBike pisze:patchowanie, JNX… o rany! A co to takiego?
Pozdrawiam Lechu