nawigacja po trasie i szlaku ale jak?!

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
meridian
Garniak

Re: nawigacja po trasie i szlaku ale jak?!

Post autor: meridian »

donBike pisze:choć raczej powinienem rzec, że nie posiadam PC
Jestem użytkownikiem Pc-ta, więc nie orientuję się co do sprzętu, który posiadasz,
w pececie Base Camp wyswietla mapy z odbiornika, więc u Ciebie Base Camp
powinna również wyświetlać mapę, która jest w odbiorniku. Chodzi o Velomap,
jest chyba tylko problem pobrania na Twój komputer, po zainstalowaniu w odbiorniku
mapa powinna być wyświetlana w Base Camp z możliwością wyznaczania tras, które będzie
respektował odbiornik. Mapę ( PC) mogę pobrać z serwisu i przesłać Tobie w pliku .img.

Ps.
Może wyjaśnię, mapę w pliku img wystarczy wkleić ( skopiować) na kartę do katalogu Garmin.
Oregon 650 T
gavia
Bywalec

Post autor: gavia »

donBike pisze: Zapytam jeszcze, co masz na myśli pisząc o klikaniu punktów?
To chyba nawet nie jest konieczne jeśłi mówimy o śladzie z BikeToaster. Dla tego serwisu przy eksporcie do Gpx ( tylko tak robiłem nie do Garmin) ślad=trasa. W Garminie po wczytaniu zmontowanego w Route Toasterze gpx-a będziesz widział dokładnie taką samą trasę -śład jaką zaplanowałeś w Toasterze , mi tylko o to chodzi, żeby Garmin nie cudował i bzdur nie malował.
Dla mnie rozgraniczenie na ślad i trasę w Garminie to jakieś nieporozumienie. (Takie przyzwyczajenie z Locusa -app na androida, ktory działa identycznie jak Road Toaster ale może jest jakiś ukryty sens)
Taki prosty ale najbardziej bolesny przykład -kiedy w Etrexie dajemy Dokąd i wybieramy jakiś punkt, Garmin zaproponuje trasę ale będzie to Trasa a nie Ślad i nie dostaniemy ,,ikonek'' wzniesień.

donBike pisze: Zapytam jeszcze, co masz na myśli pisząc
albo tu:
Jedyny minus to podkłady mapowe ( choć mapka OUTDOOR daje radę)- na IGN francuskim nie pokreślisz ale i tak w porownaniu do Base Compa ślad zmontujesz dużo szybciej.
To nie jest specjalne utrudniejnie ale czasem na mapach typu OSM choć są b.przyzwoite jeśli idzie o treść to jednak brakuje trochę dróg czy szlaków do tego turystyczne są ładniejsze. Nie mówię, że te mapki e typu IGN albo Digitall Kompass czy Cycloatlas są bezbłędne bo tak nie jest . Ale gdyby w Toasterze była możliwość kreślenia trasy na mapkach jak tu

Ign
Obrazek

Kompass
Obrazek

to byłoby w ogóle prawie idealnie

Dla porównania ta sama okolica co na Ign w mapie Open Cycle

Open Cycle
Obrazek

albo ten sam obszar co w Kompasie

Open cycle
Obrazek

A czemu nie Base Comp ???- choćby z powodu problemów z zoomowaniem. Te ,, kółko'' w lewym górnym rogu to jakaś porażka. Bike Toaster nie działał kilka miesięcy i kiedy miałem wykreślić trasę kilkuset km dla auta to robiłem to w MapSource , do Base Compa ( choć jest dużo mądrzejszy) nie miałem cierpliwości . Do tego szukanie Poi, adresów katastrofa. Zmiany trasy z roweru na auto czy pieszego też coś ten program tak jakby ,, nie uwzględniał''
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
donBike
Początkujący

Post autor: donBike »

Podzielam Twoje doświadczenia i odczucia związane z obsługą BaseCampa. Do ideału to mu daleko.
Wypaliłem sobie traskę po Francji wg Twoich zaleceń (Mont Saint-Michel - Laval) i testowo wrzuciłem ją na BaseCampa, żeby porównać z wcześniej przygotowaną na bazie map z http://freizeitkarte-osm.de/de/deutschland.html.
No i szok. Trasa w całości przebiegała po "istniejących" na przygotowanych przez autora projektu "Freizeikarte" drogach, miejscami były to chyba polne ścieżki i była zaledwie o paręnaście km (w stosunku do całości to przyslowiowy pikuś) dłuższa od tej wysmażonej wg surowych kryteriów BaseCampa, wprowadząjącej niestety niekiedy rower na krajówkę.
Tak więc wygląda na to, że i Twoja teoria i toster w praktyce rozwiążą problem ograniczeń eTrexa i techniki nawigacji z modelem 20.
Póki co wielkie dzięki. Przetestuję to jeszcze w jakiejś pozamiejskiej okolicy za nim udam się nad Loarę…
Pozdro
gavia
Bywalec

Post autor: gavia »

Zerknij jeszcz na bardzo przydatną opcję ,, odfajkować autorouting'' tam z prawej strony na górze- domyślnie jest zafajkowana.

Może być tak , że Toaster nie bedzie widział jakiejś drogi albo będzie wyznaczał trasę nie tak jak chcesz . W końcu on też korzysta z nie idealnych map ( o routing pokrycie dróg, mi chodzi, nie wygląd) bo takich nie ma.
Wtedy odfajkowujesz autorouting i kreślisz kika punktów ''ręcznie -na krechę'' potem możesz z powrotem włączyć autorouting i dokończyć kreślić trasę .
Może Base Comp też to potrafi ,nie pamiętam.
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
meridian
Garniak

Post autor: meridian »

@"donBike"
Na próbę przygotowałem mapę Polski w pliku img.
Pobierz plik img wklej na kartę do katalogu Garmin, karta może być również w czytniku kart SD.
Uruchom Base Camp, w oknie ( po lewej) pojawi się karta/odbiornik i pasek postępu, następnie kliknij w Velo_Poland.
Mapa jest przygotowana do wyświetlania w w odbiorniku i Base Camp ( u mnie jest wyświetlana)

Mapa pobrana: http://www.velomap.org/download/odbl/

http://www.mediafire.com/download/dd9ed ... Poland.img
Oregon 650 T
donBike
Początkujący

wielkie dzięki. Zrobię to dopiero jutro w pracy. W domu mam aero2. Nie pociągnę…
:-)
donBike
Początkujący

gavia pisze:Może Base Comp też to potrafi ,nie pamiętam.
Potrafi…
:-)
ps. z jakiej mapy korzystałeś za granicą?
Jml
Początkujący

Post autor: Jml »

donBike pisze: Jeśli nie jestem zbyt męczący - jeszcze jedno: jak się dobrać do zasobów velomap? Link do polskiej mapy, jaki zamieściłeś odsyłając mnie do postu działa ale po wejściu w inne interesujące mnie (platforma MacOS)
http://www.velomap.org/download/macosx/ ... -downloads każda akcja zdaje się być powiązana z "obowiązkową" donacją… Jest jakieś inne rozwiązanie czy ja po prostu tego nie ogarniam?
W bardzo prosty sposób możesz przekonwertować mapę PC na wersję MAC:
1. Ściągnij mapę w wersji na PC
2. Rozpakuj
3. Ściągnij ten program: http://www.javawa.nl/mapconverter_en.html
4. Wyrzuć z katalogu z mapą niepotrzebne pliki (patrz 2 minuta i 2:30 tego filmu: http://www.youtube.com/watch?v=nG94BDs6MyI)
5. Przerzuć katalog z mapą na okno MapConvertera i gotowe.
ODPOWIEDZ