Grupowy serwer
Oprocz serwera dochodza jeszcze koszty domen opencaching.pl, geokrety... Moza niewiele zostac z tej nadwyzki 
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
Poradzimy sobie!!!!
Jak na razie zapał w zbieraniu kasy jest i tak trzymać. A poza tym myślę że uczestników tego forum będzie przybywać to i kasy:
a) będzie przybywać
b) kto wie czy na przykład nie obniży się składek*
* dla mnie wysokość składki nie jest problemem, ale z psychologicznego punktu widzenia jeżeli przyjmiemy jeszcze niższą składkę np. 10 zł to wówczas może być znacznie więcej wpłat.

Jak na razie zapał w zbieraniu kasy jest i tak trzymać. A poza tym myślę że uczestników tego forum będzie przybywać to i kasy:
a) będzie przybywać
b) kto wie czy na przykład nie obniży się składek*
* dla mnie wysokość składki nie jest problemem, ale z psychologicznego punktu widzenia jeżeli przyjmiemy jeszcze niższą składkę np. 10 zł to wówczas może być znacznie więcej wpłat.
- andrzejski
- Bywalec
- Kontakt:
Sadze, ze kazdy (kazdy nastepny) moze wplacic ile tylko bedzie chcial, choc lepiej jest zbierac na konkretny cel okreslona kwote, niz dorzucac do puli na_przyda_sieilneptuno pisze:jeżeli przyjmiemy jeszcze niższą składkę np. 10 zł to wówczas może być znacznie więcej wpłat
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
Też uważam, że zbiórka na konkretny cel jest zdecydowanie bardziej efektywna niż na coś ogólnikowego. Przykłady tego mamy już na co dzień.
Co do obniżania składek też trzeba uważać, aby nie przesadzić... zbyt mała kwota składki może doprowadzić do wstrzymania decyzji o przelewie, bo niektórzy muszą za każdy przelew płacić kilka złotych. Tym razem mnie to nie dotyczyło, ale wiem, że innych może.
Co do obniżania składek też trzeba uważać, aby nie przesadzić... zbyt mała kwota składki może doprowadzić do wstrzymania decyzji o przelewie, bo niektórzy muszą za każdy przelew płacić kilka złotych. Tym razem mnie to nie dotyczyło, ale wiem, że innych może.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
-
starypatyk
- Początkujący
Raport z frontu (4)
Witam wszystkich!
No to na serwer już uzbierali my. W tej chwili na koncie mamy równiutkie 500 PLN. Jutro zrobię przelew do iq.pl.
Nadwyżkę przeznaczymy prawdopodobnie na ew. koszty związane z przeniesieniem domeny opencaching.pl.
A jak zostanie coś jeszcze to schowamy w jakimś keszu i znalazcy będą mogli sobie coś niecoś odebrać...
Dziękuję wszystkim za tak szybki odzew.
Pozdrawiam, Darek
No to na serwer już uzbierali my. W tej chwili na koncie mamy równiutkie 500 PLN. Jutro zrobię przelew do iq.pl.
Nadwyżkę przeznaczymy prawdopodobnie na ew. koszty związane z przeniesieniem domeny opencaching.pl.
A jak zostanie coś jeszcze to schowamy w jakimś keszu i znalazcy będą mogli sobie coś niecoś odebrać...
Dziękuję wszystkim za tak szybki odzew.
Pozdrawiam, Darek
- ted68
- Bywalec
- Kontakt:
Re: Raport z frontu (4)
A nie lepiej byloby - gdyby zostala jakas wieksza kwota - przeznaczyc ja na jakies gadzety, ktore pozniej rozdawaloby sie a najlepiej rozkladalo po roznych skrzyneczkach.starypatyk pisze: A jak zostanie coś jeszcze to schowamy w jakimś keszu i znalazcy będą mogli sobie coś niecoś odebrać...
Pozdrawiam, Darek
jakies ladne znaczki metalowe, COINY czy moze jakies firmowe koszulki ?
Trochę mnie na forum nie było, a widzę że poruszane są tu tematy z gatunku życia i śmierci. Dopiero kłopoty z serwerem zmusiły mnie do wejścia na forum
Oczywicie dołączam się do ogólnonarodowej zrzuty na rzecz Opencachingu, w szczególności do opłacenia serwerów, domen i innej zarazy.
Wiem, że ustalenie rozsądnej kwoty w przypadku tak rozśrodkowanych uczestników i o tak różnym zaangazowaniu jak my, jest w zasadzie niemożliwe. Jedni codziennie łykają po kilka cache'y, inni jednego raz na miesiąc. Ci ostatni mogą nie chcieć płacić (przynajmniej tyle samo co ci aktywniejsi), ci pierwsi mogą jednak sugerować, że w przyrodzie nie ma nic za darmo. Poza tym może nie wszyscy wiedzą, że jest taki problem. Moim zdaniem należy:
1. Zebrać kwotę wyliczoną mniej lub bardziej naukowymi metodami, ale na konkretny cel, tzn. w tym przypadku na wszystkie opłaty konieczne do kontynuowania zabawy w geocaching.
2. Ewentualną nadwyżkę funduszu przechować gdzieś w bezpiecznym miejscu na podobne cele w kolejnym okresie rozrachunkowym. Jestem raczej przeciwnikiem przejadania jej (tej nadwyżki) na spotkaniach geocacherskich, dofinansowywaniem wypraw itp. Uważam, że nie byłoby to uczciwe wobec wszystkich.
A teraz proszę tylko o info jak mam dokonać zrzutki i jedziemy.
Oczywicie dołączam się do ogólnonarodowej zrzuty na rzecz Opencachingu, w szczególności do opłacenia serwerów, domen i innej zarazy.
Wiem, że ustalenie rozsądnej kwoty w przypadku tak rozśrodkowanych uczestników i o tak różnym zaangazowaniu jak my, jest w zasadzie niemożliwe. Jedni codziennie łykają po kilka cache'y, inni jednego raz na miesiąc. Ci ostatni mogą nie chcieć płacić (przynajmniej tyle samo co ci aktywniejsi), ci pierwsi mogą jednak sugerować, że w przyrodzie nie ma nic za darmo. Poza tym może nie wszyscy wiedzą, że jest taki problem. Moim zdaniem należy:
1. Zebrać kwotę wyliczoną mniej lub bardziej naukowymi metodami, ale na konkretny cel, tzn. w tym przypadku na wszystkie opłaty konieczne do kontynuowania zabawy w geocaching.
2. Ewentualną nadwyżkę funduszu przechować gdzieś w bezpiecznym miejscu na podobne cele w kolejnym okresie rozrachunkowym. Jestem raczej przeciwnikiem przejadania jej (tej nadwyżki) na spotkaniach geocacherskich, dofinansowywaniem wypraw itp. Uważam, że nie byłoby to uczciwe wobec wszystkich.
A teraz proszę tylko o info jak mam dokonać zrzutki i jedziemy.
-
starypatyk
- Początkujący
Raport z frontu (5)
Faktycznie należy się Wam podsumowanie.
Dotarły do mnie wpłaty od następujących osób:
angelo
Ciutnik
darkmoor
DROLEK
Dziku
elales
filips
ilneptuno
Magnoom
makos
Mela
nemrodek
nicram
PatrykG
robertd
Snuffer
tboniasty
ted68
trojka
wjacek
woytas
ZYR
Wszystkim dziękuję, Darek
Dotarły do mnie wpłaty od następujących osób:
angelo
Ciutnik
darkmoor
DROLEK
Dziku
elales
filips
ilneptuno
Magnoom
makos
Mela
nemrodek
nicram
PatrykG
robertd
Snuffer
tboniasty
ted68
trojka
wjacek
woytas
ZYR
Wszystkim dziękuję, Darek
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Pierwszy punkt zapalnywoytas pisze:a moze statystka -kto obiecal a kto zaplacil?
My nie wiemy kto ile dał na Garniaka. Mamy pełne zaufanie do skarbnika i wiemy, że jak rzuci hasło, że "trza dać" to trza dać. No i najważniejsze - nie znam Waszego środowiska, ale uważam jednak, że takie koszty powinna ponosić wąska grupa ludzi, którzy dobrze się znają - choćby z netu. Powszechna zrzutka spośród ogółu prędzej czy później wzbudzi podejrzenia, że ktoś kogoś wyrolował.
W wąskim gronie ryzyko podejrzeń jest mniejsze. A że udział kwotowy większy? No cóż. Za przyjemność trzeba płacić, a ci co nie płacą gdy będą czuli chęć zrewanżowania się za serwer, zawsze mogą członkom "Zarządu Serwera" przy okazji osobistego spotkania postawić browca.
Oczywiście to moje prywatne podejście do zaganienia.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
- ted68
- Bywalec
- Kontakt:
Generalnie - masz racje Lechu ale zauwaz ze zostaly podane tylko nicki a nie kwoty (i BARDZO DOBRZE). jest to nasza pierwsza zrzutka, jak oplaci sie serwer na najblizsze 1,5 roku - to po tym czasie ....... kto wie co sie bedzie dzialoGPS Maniak pisze:Pierwszy punkt zapalnywoytas pisze:a moze statystka -kto obiecal a kto zaplacil?![]()
My nie wiemy kto ile dał na Garniaka. Mamy pełne zaufanie do skarbnika i wiemy, że jak rzuci hasło, że "trza dać" to trza dać.
A koszty - no coz, zalozenie dwoch skrzyneczek kosztuje czasami wiecej niz ta jednorazowa zrzutka, a czytanie komentarzy osob znajdujacych nasze skrzyneczki - BEZCENNE
Mam nadzieje ze podanie tej listy nie spowoduje zadnych problemow.
Pozdrawiam
-
olgierd-Kuba
- Nowy
Ja myślę, że wszystko jest (i było) OK ! Nie róbmy sztucznych problemów. Nadwyżkę zostawił bym na przyszłe potrzeby lub coś tam... (koszulka była by fajna
)
Przelew zrobiłem wczoraj przed północą więc dojdzie pewnie dziś do 12tej.
Pozdrawiam !
Przelew zrobiłem wczoraj przed północą więc dojdzie pewnie dziś do 12tej.
Pozdrawiam !
Ostatnio zmieniony 24 sty 2008, 08:19 przez olgierd-Kuba, łącznie zmieniany 2 razy.