Grupowy serwer

O współczesnych poszukiwaczach skarbów.
bogobig
Nowy

Poszło.

Post autor: bogobig »

Post z 21.01:
Opłatę musimy wnieść na początku przyszłego tygodnia.
Wg mnie, czas na podsumowania przyjdzie na początku przyszłego tygodnia.
Nie wszyscy wchodzą na naszą stronę codziennie-dajmy im te kilka dni.
PS. Właśnie poszło. :)
Awatar użytkownika
filips
Bywalec
Kontakt:

Post autor: filips »

Ok, czyli fajnie, sprawa serwera od strony finansowej została załatwiona (są pieniądze). A że w budżecie są nadwyżki -- obyśmy zawsze mieli takie problemy :)

Moje propozycje na co przeznaczyć kasę:
- dalsze opłaty za domenę opencaching.pl (lub też geokrety.org - ale to drugie zupełnie niekoniecznie)
- zachomikować na dalsze opłaty serwera
- przeznaczyć na gadżety zlotowe, dofinansowanie zlotu, gadżety wrzucane do keszy
- itp

Tę kwestię można skutecznie rozstrzygnąć drogą ankiety za jakiś czas. Pozdrowienia!
GeoKrety.org - darmowa alternatywa dla travelbugów
Baza skrzynek dla urządzeń przenośnych (też darmowa)
Maacek
Początkujący

Post autor: Maacek »

Czy nie za wcześnie na listę tych co obiecali - wpłacili? Jak ktoś wpłacił, a na liście nicka nie ma, to już ma raban podnosić i jak zwykle piekiełko zacznie się kręcić? Może troszkę więcej odpowiedzialności, to i uwag i pretensji mniej będzie. Rozwagi!!! Koleżanki i koledzy!!! Rozwagi!!!
Jacek
(eTrexVista+60CSx)
Maacek
Początkujący

I jeszcze jedno, kasa do końca nie zebrana i nie rozliczona: wpłynęło, wydano, pozostało, a już nadwyżkę wydajemy?!?! No, cudnie! Są moderatorzy, powołać gremium 3 osobowe, przeliczyć, sprawdzić, podsumować o końcowych wynikach poinformować (nie rozwlekle i nie ze szczegółami) i temat zamknąć. A jak zostanie puszczony na forum, to dopiero klawiaturki się rozgrzeją od klikania. Bo formuła open nie musi być nowym liberum veto. Chyba jakieś wnioski dało się przez te kilka stuleci wyciągnąć.
Jacek
(eTrexVista+60CSx)
Awatar użytkownika
ZYR
Bywalec

Re: Raport z frontu (5)

Post autor: ZYR »

starypatyk pisze:Faktycznie należy się Wam podsumowanie.

Dotarły do mnie wpłaty od następujących osób:
Też nie wydaje mi się ze tego typu podsumowanie jest komukolwiek potrzebne, nie wpłacamy po to żeby się tym chwalić, tylko po to żeby był serwer, tak?
Takie wymienianie może niechcący spowodować, że będą uczestnicy zabawy równi i równiejsi, a nie o to przecież chodzi.

Mnie wystarczył mail od Darka, że kasa wpłynęła.

Pozdrawiam, i życzę chłopakom (Waldkowi, Filipowi i Darkowi) powodzenia w przenosinach serwera.
ZYR
Obrazek
Awatar użytkownika
woytas
Początkujący

Post autor: woytas »

Hmmm.
Pytalem dlatego ze chyba nie mozna sie wstydzic, ze ktos ma swoj udzial w tworzeniu czegos
To tak jakby odkrywac cache bez wpisow w serwisie.
Obrazek
Awatar użytkownika
ted68
Bywalec
Kontakt:

Post autor: ted68 »

woytas pisze:Hmmm.
Pytalem dlatego ze chyba nie mozna sie wstydzic, ze ktos ma swoj udzial w tworzeniu czegos
To tak jakby odkrywac cache bez wpisow w serwisie.
Zgadzam sie - zreszta idea pytania byla taka, ze wiele osob sie deklarowalo wiec warto wiedziec ile sie z tych deklaracji wywiazalo. To wszystko.
Obrazek
Mela
Nowy

Post autor: Mela »

Dał kto chciał, kto mógł i kto zauważył, jak do tej pory. Nie róbmy lustracji i nie dorabiajmy do niej idei. Jak jeszcze ludzie dopłacą - proponuje przepić na zlocie. Poza tym mamy koniec miesiąca i może ktoś się po prostu nie mógł się "wywiązać".
Johnny224
Nowy

Post autor: Johnny224 »

Słuchajcie, myślę, że całą tę dyskusję w odnodze finansowej należy bezwzględnie zakończyć. To naprawdę nie jest ważne kto zapłacił, a kto nie i z jakich powodów. Ważne jest, żeby potrzebną kwotę uzbierać, a dedukuję, że mamy to już za sobą. Co do wykorzystania kasy, to moim zdaniem powinna być w całości przeznaczona na sprawy techniczne, jeśli nie teraz, to w przyszłości. Na konsumpcję powinna być inna zrzutka, jeśli będzie potrzebna, bo może dotyczyć węższego grona geocacherów i byłoby to lekko niesprawiedliwe.
Awatar użytkownika
ilneptuno
Początkujący

Post autor: ilneptuno »

Zgadzam się z Johnny224, ostatecznie wszyscy wpłacamy teraz kasę aby rozkręcić nowy serwer. Odnośnie jakiejś wspólnej imprezy to można zrobić oddzielną składkę. Ostatecznie są wśród nas osoby które chętnie partycypują w kosztach nowego serweru, ale w imprezach nie uczestniczą z takich czy innych względów.
:D
Obrazek
Dziku
Bywalec

Post autor: Dziku »

Lista osób, które wpłaciły może byc opublikowana, może też jej nie być. Ani mnie to ziębi ani grzeje. Nie porównywałbym jej z lista osób, które się deklarowały - bo i po co to robić? Natomiast Ci co wpłacili (jak słusznie zauważył Wojtek) nie mają się przeciez czego wstydzić.

Agresywnego tonu postów Maacka już zupełnie nie rozumiem... Zaczyna sie kłótnia o potencjalna przyczyne kolejnej kłótni... :roll:

Natomiast co do nadwyżki - to przeznaczyłbym ją jednak na kwestie techniczne związane z serwerem, Forum i stronami. W końcu właśnie na to wszyscy wpłacali.
Zaś na Zlotowe szaleństwa zrzucą się we właściwym czasie przyszli uczestnicy tych szaleństw...

PS
Ewentualnego opijania nowego serwera nie traktowałbym jako kwestii technicznej :wink: :lol:
Obrazek
Maacek
Początkujący

Szok! Byłem agresywny w swoich postach??? To tylko króciutko: Dziku sądzisz według siebie.
Jacek
(eTrexVista+60CSx)
starypatyk
Początkujący

Raport z frontu (6)

Post autor: starypatyk »

Witam wszystkich ponownie!

Kolejne osoby dokonały wpłat, w sumie zebrana kwota wynosi 650,- PLN. Spodziewam się otrzymania składek jeszcze od kilku osób. Dzisiaj wysłałem przelew do iq.pl za nasz serwer (425,- PLN). Konto mamy opłacone do lipca 2009 - o ile nie wyczerpiemy wcześniej limitu transferu i nie przekroczymy maksymalnej pojemności, co na razie wydaje się mało prawdopodobne. W tej chwili pozostaje 225,- PLN nadwyżki. Dopóki nie zakończymy przenoszenia serwera, chcę ją zatrzymać w rezerwie na nieprzewidziane koszty.

Rozpoczęliśmy działania związane z przejęciem i przeniesieniem domeny opencaching.pl. Wymaga to trochę formalności, więc może potrwać kilka dni.

Ustalamy z Waldkiem i Filipem szczegółowy plan migracji na nowy serwer. Chcemy aby czas niedostępności serwisu w trakcie przenosin był jak najkrótszy. Jak ustalimy plan, to oczywiście z wyprzedzeniem poinformujemy wszystkich na forum i na stronie głównej opencaching.pl.

Pozdrawiam serdecznie, Darek
Obrazek
Awatar użytkownika
tboniasty
Radny
Kontakt:

Post autor: tboniasty »

To ja może dorzucę małe uwagi dotyczące przenosin :)
Starypatyk, domenę już możecie zdefinować w panelu admina, aby dns iq.pl był od razu gotowy do obsługi domeny. Przerabiałem ten temat w zeszłym tygodniu bo przenosiłem swoje forum na serwer w iq.pl. Co do zmiany delegacji domeny na nowe dns'y to część użytkowników była kierowana na nowe ip już po paru minutach, niektórzy i dwa dni czekali (zależy od provider'a). W ektremalnych przypadkach winny był livebox i wystarczyło zresetować ustrojstwo ;)

a napaleńcy mogą dopisać do pliku "hosts" nowy adres ip serwera w momencie rozpoczęcia przenosin domeny i będą mieć od ręki dostęp :)
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
Awatar użytkownika
ted68
Bywalec
Kontakt:

Post autor: ted68 »

tboniasty pisze:
a napaleńcy mogą dopisać do pliku "hosts" nowy adres ip serwera w momencie rozpoczęcia przenosin domeny i będą mieć od ręki dostęp :)
I to jest najlepsze rozwiazanie, w przypadku stabilnych ip - polecam.
Ja mam w hosts sporo roznych wpisow
Obrazek
ODPOWIEDZ