Garmin Edge 1000
Re: Garmin Edge 1000
Zapewniam Cię że edge działa też bez glonassu. Fakt ma być a nie ma - kolejny gadżet. Ja mam wyłączony glonass i po problemie. Dalsze bicie piany w tym temacie i tak nic nie poprawi. Jeżeli komuś bardzo na tym zależy nich pisze do Garmina.
edge 1000 + radar Varia + Fenix 5 + nuvi 56LM + nuvi 1490T + CNE + UMP, Oregon 450 + Honor 7
Kurs stworzony np. na http://bikeroutetoaster.com/ zapisany w formacie kurs.tcx a później dodany do urządzenia
(poprzez New Files) nie ładuje się. Informacje szczegółowe o kursie można odczytać ale po tapnięciu JAZDA EDGE się zawiesza.
Ten sam kurs dodany bezpośrednio poprzez "prześlij do urządzenia" działa bez zarzutu.
Czy u Was jest podobnie ??
Zorba pozdrawia !!
EDIT: Instrukcja obsługi urządzenia nie zawiera informacji o możliwości dodania kursu poprzez New Files, dziwne ....
w jednym z poprzednich modeli (EDGE 800) taka możliwość była.
(poprzez New Files) nie ładuje się. Informacje szczegółowe o kursie można odczytać ale po tapnięciu JAZDA EDGE się zawiesza.
Ten sam kurs dodany bezpośrednio poprzez "prześlij do urządzenia" działa bez zarzutu.
Czy u Was jest podobnie ??
Zorba pozdrawia !!
EDIT: Instrukcja obsługi urządzenia nie zawiera informacji o możliwości dodania kursu poprzez New Files, dziwne ....
w jednym z poprzednich modeli (EDGE 800) taka możliwość była.
Pozdrawiam !!
-
septimus19
- Bywalec
Poprawiliseptimus19 pisze: Mam nadzieje że szybko to programiści Garmin poprawią.
Okno wysokościomierza Edge 1000 -tryb demo ,trasa utworzona w urządzeniu.
- Załączniki
-
- 157.jpg (23.32 KiB) Przejrzano 10120 razy
Edge 705-zepsuty Oregon 550 HOLUX TwoNaw Sportiva. Fenix 1. Touring. Edge 1000 Mapy- DMU25 Geoportal CZ.INSPIRE. CykloAtlas. OSM.
Wygląda na to, że Garmin naprawił wygląd ekranow satelitów w wersji firmware 2.4.
Widac teraz wszystkie numery satelitow. Rozciagneli te 12 kanalow na wieksza czesc ekranu
Widac teraz wszystkie numery satelitow. Rozciagneli te 12 kanalow na wieksza czesc ekranu
Ostatnio zmieniony 29 sie 2014, 21:25 przez MaciekP, łącznie zmieniany 1 raz.
Forerunner 935 na codzień, Epix - na szlaku, Oregon 600 - mapnik, GPSMAP 620 -woda, Nuvi 3597 - droga, Edge 1030 bundle - rower, TEMPE. Były 60CS, 60CSx, 276C, Etrex 30, Edge 1000
Wersja firmware 2.4 nie zmienia nic w sprawie map PL TOPO i innych z cgpsmappera i wsparcia dla polskich znaków. 
Forerunner 935 na codzień, Epix - na szlaku, Oregon 600 - mapnik, GPSMAP 620 -woda, Nuvi 3597 - droga, Edge 1030 bundle - rower, TEMPE. Były 60CS, 60CSx, 276C, Etrex 30, Edge 1000
nie wiem ... ale dla mnie, jako standardowego uzytkownika np automapy w samochodzie, to ta nawigacja w tej zabawce za 2.5 tys PLZ (!!!) to wielka pomyłka.
Smiesznie mały wyświetlacz, oraz niezwykle trudne ustawienie trasy jaką np chciałbym sobie zaplanować (jak ustalać nie tylko miejsce docelowe, ale tez pośrednie miejsca/punkty - przeciez nie chce jechać zawsze najkrótszą droga do jakiegos celu !!). Nie jestem ułomem komputerowym (choć garmin i mapy w nim to dla mnie nowość), ale jak te "mapy" czytać na kompie, któóóre w końcu (TOPO - hyhy jak - czy oryginalne garminowskie), jak tam zrobić sobie trase - to chyba trzeba specjalnego kursu. Nie wspomnę, że podstawa to to, że na zabawce za 2.5tys PLZ powinno dać się w/w czynności ŁATWO w samym urządzeniu zrobić i nie powinno to stanowić problemu !
Następna rzecz, to sprawa opcji pulsometru - zawiedziony jestem - takie "mozliwości" software'owe to w normalnych licznikach za 100zł mozna miec ...
O baterii i jej długości pracy nie wspomne - PORAŻKA !! Wybrać sie na trasę, powiedzmy jakieś 150-200km to ryzyyyyyyyko. Przecież normaalka to 10% na 1h, nie wspomnę że to po wyłączeniu BT, wieelkich ograniczeniach jasności wyświetlacza, no i najlepiej glonassa wyłączyć. No a jak np ruszyc na wyścig Bałtyk-Bieszczady ?
Smiech !! Żeby choc mozna było w czasie jazdy jakis Power Bank podłączyć ... no ale pewnie zablokuje na czas ładowania działanie samego urządzenia !
Więc dla mnie np polskie znaki, to najmnieeeeeejszy problem ... mogłoby ich w ogóle nie byc w polskim alfabecie - kompletnie niepotrzebne
Co do szerokosci wyswietlania satek , to aż wzruszyłem się ... nieprawdopodobna poprawa !!
Smiesznie mały wyświetlacz, oraz niezwykle trudne ustawienie trasy jaką np chciałbym sobie zaplanować (jak ustalać nie tylko miejsce docelowe, ale tez pośrednie miejsca/punkty - przeciez nie chce jechać zawsze najkrótszą droga do jakiegos celu !!). Nie jestem ułomem komputerowym (choć garmin i mapy w nim to dla mnie nowość), ale jak te "mapy" czytać na kompie, któóóre w końcu (TOPO - hyhy jak - czy oryginalne garminowskie), jak tam zrobić sobie trase - to chyba trzeba specjalnego kursu. Nie wspomnę, że podstawa to to, że na zabawce za 2.5tys PLZ powinno dać się w/w czynności ŁATWO w samym urządzeniu zrobić i nie powinno to stanowić problemu !
Następna rzecz, to sprawa opcji pulsometru - zawiedziony jestem - takie "mozliwości" software'owe to w normalnych licznikach za 100zł mozna miec ...
O baterii i jej długości pracy nie wspomne - PORAŻKA !! Wybrać sie na trasę, powiedzmy jakieś 150-200km to ryzyyyyyyyko. Przecież normaalka to 10% na 1h, nie wspomnę że to po wyłączeniu BT, wieelkich ograniczeniach jasności wyświetlacza, no i najlepiej glonassa wyłączyć. No a jak np ruszyc na wyścig Bałtyk-Bieszczady ?
Więc dla mnie np polskie znaki, to najmnieeeeeejszy problem ... mogłoby ich w ogóle nie byc w polskim alfabecie - kompletnie niepotrzebne
Co do szerokosci wyswietlania satek , to aż wzruszyłem się ... nieprawdopodobna poprawa !!
-
septimus19
- Bywalec
Bardzo prosto ,jak widać na załączonym obrazku.emer pisze: oraz niezwykle trudne ustawienie trasy jaką np chciałbym sobie zaplanować (jak ustalać nie tylko miejsce docelowe, ale tez pośrednie miejsca/punkty
- Załączniki
-
- 169.jpg (26.41 KiB) Przejrzano 10040 razy
Edge 705-zepsuty Oregon 550 HOLUX TwoNaw Sportiva. Fenix 1. Touring. Edge 1000 Mapy- DMU25 Geoportal CZ.INSPIRE. CykloAtlas. OSM.
dzięki - TERAZ zrozumiałem, "kolejna pozycja" buduje trase ... nie ma docelowych i pośrednich pkt/miejsc
Używać na asfaltowe drogi (szosowy rower) TOPO czy oryginalną garminowską (którą - jest ich w menu kilka) ?
Używać na asfaltowe drogi (szosowy rower) TOPO czy oryginalną garminowską (którą - jest ich w menu kilka) ?
-
septimus19
- Bywalec
Nawiguje tylko w Czechach i korzystam z różnych kompilacji OSM. Preferuje ostatnio http://openmtbmap.org/
Nie jestem za bardzo kompetentny w temacie map. Garmin Cycle Map jakoś nie do końca mi pasuje. Taka jednolita mapa rowerowe całej Europy za free, to fajny pomysł ,ale wykonanie na razie pozostawia wiele do życzenia. Duże opóźnienia w aktualizacji to podstawowowy problem.
Nie jestem za bardzo kompetentny w temacie map. Garmin Cycle Map jakoś nie do końca mi pasuje. Taka jednolita mapa rowerowe całej Europy za free, to fajny pomysł ,ale wykonanie na razie pozostawia wiele do życzenia. Duże opóźnienia w aktualizacji to podstawowowy problem.
-
septimus19
- Bywalec
Medal od Garmina 
- Załączniki
-
- 24335.jpg (28.02 KiB) Przejrzano 9843 razy
Chodzi mi o ten ,,obrazek'' powyżej i klawisz,, POKAŻ TRASĘ''septimus19 pisze:Bardzo prosto ,jak widać na załączonym obrazku.emer pisze: oraz niezwykle trudne ustawienie trasy jaką np chciałbym sobie zaplanować (jak ustalać nie tylko miejsce docelowe, ale tez pośrednie miejsca/punkty
Czyli wyznaczanie trasy/śladu w 1000 działa jak w Route Toaster , Locusie, albo Map Source czy BaseCompie .(szybki podgląd trasy/śladu bez koniecznego zapisywania to chyba tylko te 2 pierwsze )
Jak rozumiem klikam punkt na mapie ( A) potem następny(B) -dostaję trasę( a może ślad). Mogę bez zapisywania zobaczyć jej(go) wykres i dostać inf. o dystansie przewyższeniach , (wskazania nawigacyjne mnie nie interesują).
dalej klikam nast. punkt (C) dostaję trasę A-B-C .Dodaję ostatni punkt (D) Moja trasa A-B-C-D( gdzie B i C punkty przelotowe) .Sprawdzam wykres wysokości , inne inf. ( wszystko bez zapisywania) Powiedzmy ,że trasa mi się podoba -zapisuję ją =to wszystko ???
Chodzi mi tylko o idee = kreślenia punkt po punkcie bez każdorazowego zapisywania a nie start koniec a potem dodawanie punktów via jak np na mapy.cz
Taką operacja jest możliwa jeśli mówimy o Garminowej trasie czy śladzie a może obu?
W edge 800 też taki system kreślenia jest możliwy czy to tylko od serii 1000 ??
(Jak z ikonkami czy po tak utworzonej trasie/śladzie dostanę ikonki wzniesień ? Czy jest tak jak Etrexie , ikonki możliwe tylko dla śladów importowanych a trasy w ogóle nie mają z ikonkami nic wspólnego)
rower:Locus Android, Sigma Rox 10.0 Gps
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
samochód :C5 Wbudowana Nawigacja Europa ,Android
-
septimus19
- Bywalec
@Gavia-tylko takie informacje jak na widac na załączonym obrazku są dostępne o trasie planowanej. Trasy nie można zapisać,tylko jedna opcja JAZDA , jest możliwa.
Dla mnie to jest plus maksymalnie uproszczona obsługa sprawdza się na rowerze. Od Edge Touringa można tworzyć trasy na pozimie Egda.
Dla mnie to jest plus maksymalnie uproszczona obsługa sprawdza się na rowerze. Od Edge Touringa można tworzyć trasy na pozimie Egda.
- Załączniki
-
- 1281.jpg (26.28 KiB) Przejrzano 9585 razy
Ustawilem obydwa GPSy: EDGE1000 i Oregon 600 na GPS+GLONASS, zamocowalem obok siebie na kierownicy roweru, zafixowalem na dokladnosc 3m. Oregon mial ustawione zapisywanie sladu na AUTO/most often.
Zapisaly sie tracki o identycznej dlugosci i praktycznie identycznej ilosci punktow.
Jedyne co rzuca sie w oczy to chwilowe zamrozenia w zapisie tracka przez Oregona.
Dokladnosci praktycznie identyczna, poza drobnymi detalami.
Edge ma tylko 12 kanalow na GPS+GLONASS, Oregon chyba 24, choc w dokumentacji do procesora pisza o 32 (?) kanalach.
Chyba tyle nie da sie jednoczesnie zobaczyc satelitow naraz? Raczej ok 12+12.
Takie male cwiczenie stymulujace wyjscie na rower
Zapisaly sie tracki o identycznej dlugosci i praktycznie identycznej ilosci punktow.
Jedyne co rzuca sie w oczy to chwilowe zamrozenia w zapisie tracka przez Oregona.
Dokladnosci praktycznie identyczna, poza drobnymi detalami.
Edge ma tylko 12 kanalow na GPS+GLONASS, Oregon chyba 24, choc w dokumentacji do procesora pisza o 32 (?) kanalach.
Chyba tyle nie da sie jednoczesnie zobaczyc satelitow naraz? Raczej ok 12+12.
Takie male cwiczenie stymulujace wyjscie na rower
- Załączniki
-
- Orego600vsEdge1000.gpx
- (209.83 KiB) Pobrany 242 razy
Witam.
To pierwszy post na tym forum - więc nie bijcie za bardzo
Pytania dotyczące czujników:
Czujnik na piastę koła zakładam na przednie czy tylne koło? Czy to ma jakieś znaczenie?
Czujni na korbę - rozumiem, że chodzi o prawą tyle, po stronie przeciwnej do napędu?
Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
To pierwszy post na tym forum - więc nie bijcie za bardzo
Pytania dotyczące czujników:
Czujnik na piastę koła zakładam na przednie czy tylne koło? Czy to ma jakieś znaczenie?
Czujni na korbę - rozumiem, że chodzi o prawą tyle, po stronie przeciwnej do napędu?
Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
Najpierw mialem na tylna piaste, potem na przednia. Mam wrazenie, ze na przednia jest lepiej. Mniej uslizgow i blokowania. Lepiej oddaje rzeczywiste warunki. Co do korby, to tak, od wewnetrznej strony