NUVI 760 + CNE 2008 NT + GPMapa 2007.2
Ja zamówiłem właśnie 760-kę w Pixmanii i teraz niecierpliwie czekam
. Jestem bardzo ciekaw czy coś będę na nim widział bo też używam okularów polaryzacyjnych, no i czy ten FM transmiter jest coś wart bo w nim pokładam duże nadzieje. Nie orientuje się czasem ktoś czy kiedykolwiek u nas w kraju będą dostępne komunikaty TMC? Dużo szukałem po sieci ale nie znalazłęm na ten temat żadnych konkretów.
Nuvi 760 CNE2008NT+GPMapa 2008.1
Colorado 300
Colorado 300
- Tomek Niedbała
- Początkujący
witam,Maciek_H pisze: Nie orientuje się czasem ktoś czy kiedykolwiek u nas w kraju będą dostępne komunikaty TMC? Dużo szukałem po sieci ale nie znalazłęm na ten temat żadnych konkretów.
optymistycznie twierdze, zte moze okolo 2012:) najwczesniej. potem agatka-tts
nie zartujac, u nas nie ma zwyklych nawet komunikatow o trafiku w radio, a co dopiero tmc? nie mowiac o innych technikach, cyfrowych, np.. jak dvb-t. przestalem wierzyc, ze takie rzeczy (i ile w ogole) beda szybko
pozdrawiam!
Pozdrawiam, Michal
GPSMAP 60CS, StreetPilot c510, nuvi 255wt, CNE 2008-2010, ump, topo_100 i dalsze..
GPSMAP 60CS, StreetPilot c510, nuvi 255wt, CNE 2008-2010, ump, topo_100 i dalsze..
Takwięc dzisiaj odebrałem mój wyczekiwany od poniedziałku Nuvi 760 (kupiłem w pixmanii). W pudełeczku było wszystko tzn i etui i kabel usb i oczywiscie uchwyt, plastikowe kółeczko i kabel z odbiornikem tmc.
Wgrałem najnowszy firmware ręcznie, potem dalej reszte webupdaterem, wszystko poszło gładko. Potem mapy, fotoradary i pierdoły - mp3, autka
, zdjęcia. W aucie zastosowałem taką kombinację uchwytu garmin-uchwyt do kratki wlotu powietrza. Potem zamieszcze zdjęcia tego wynalazku.
Test okularów z polaryzacją nuvi przeszedł idealnie. Pod każdym kątem widać cały ekran z lekkim tylko przyciemnieniem. Transmiter FM działa super. I na częstotliwosciach ok 88 i na najwyższych 107. Wszystko z nuviego słychać bardzo dobrze i w tle słychać bardzo słaby szum ale przy wyłączonym silniku i w garażu. Generalnie super sie ten transmiter sprawuje i do rozmowy bluetooth i do słuchania wskazówek. Co do mp3 no to w miarę ale jakość jest jednak ciut gorsza od cd w radiu. Wspaniale się nadaje do czytanych książek czy jakichś audycji (w moim przypadku np sensacje XX wieku).
Reasumując: poprzednio miałem nuvi 310. 760 jest jednak duuużo lepszy. Jestem bardzo, bardzo zadowolony. Nic mnie nie rozczarowało. Dostałem też zółtą karteczkę m.in. z kodem i wnioskuje, ze to do cne2008nt w mapsource.
Wgrałem najnowszy firmware ręcznie, potem dalej reszte webupdaterem, wszystko poszło gładko. Potem mapy, fotoradary i pierdoły - mp3, autka
Test okularów z polaryzacją nuvi przeszedł idealnie. Pod każdym kątem widać cały ekran z lekkim tylko przyciemnieniem. Transmiter FM działa super. I na częstotliwosciach ok 88 i na najwyższych 107. Wszystko z nuviego słychać bardzo dobrze i w tle słychać bardzo słaby szum ale przy wyłączonym silniku i w garażu. Generalnie super sie ten transmiter sprawuje i do rozmowy bluetooth i do słuchania wskazówek. Co do mp3 no to w miarę ale jakość jest jednak ciut gorsza od cd w radiu. Wspaniale się nadaje do czytanych książek czy jakichś audycji (w moim przypadku np sensacje XX wieku).
Reasumując: poprzednio miałem nuvi 310. 760 jest jednak duuużo lepszy. Jestem bardzo, bardzo zadowolony. Nic mnie nie rozczarowało. Dostałem też zółtą karteczkę m.in. z kodem i wnioskuje, ze to do cne2008nt w mapsource.
Nuvi 760 CNE2008NT+GPMapa 2008.1
Colorado 300
Colorado 300
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
Od dłuższego czasu poszukuję info jak wgrywa się zdjęcia do 250w (przeglądarka obrazków). Jak to robisz w 760 ?Maciek_H pisze: ... Potem mapy, fotoradary i pierdoły - mp3, autka, zdjęcia.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
Dzięki Piotr. W nuvi 250w nie ma katalogu \JPEG więc testowałem główny.frasun pisze:Wgrywasz do katalogu X:\JPEG do pamięci Nuviego lub do dowolnego katalogu na karcie SD (chyba dowolnego, widzi JPGi w katalogu głównym)
Działa !
Dopisane po chwili: Przy okazji uaktywni się w wyszukiwarce forum zagadnienie, którego brakowało: "przeglądarka obrazków".
Pozdrawiam, mariuszD
Bo Twoja mapa (mapy) są zarejestrowane na id odbiornika, od jakiegoś czasu ani do CN ani do GPMapy już nie dają karteczek (jeżeli mapy są w komplecie z odbiornikiem). Kod do mapy możesz sobie ściągnąć z garmin.com na podstawie tego id.yaris pisze:Dlaczego ja do swojego nuvi 750 nie dostalem jakiejs zoltej karteczki z kodem ??
No to chyba mógłbyś jednak sam znaleźć na forum.yaris pisze: I jeszcze jedno pytanie jak wgrac i skad wsciagnac punkty POI do Nuvi 750 ?
Pozdrawiam Marek - fan UMP-pcPL
Był eTrex Legend, Vista C, Vista HCx jest: Dakota 20, Nuvi 250
Był eTrex Legend, Vista C, Vista HCx jest: Dakota 20, Nuvi 250
Może moje pytanie wyda się głupie
Jeżeli tak, to z góry przepraszam...
Planuję zakup Nuvi 7xx z preinstalowaną mapą CNE 2008 NT oraz GPMapą. Jak już doczytałem na forum - mapy te są preinstalowane. Moje pytanie jest takie - czy można te mapy wrzucić z Nuviego do MapSource na komputerze
Pytam, bo największą zaletą serii 7xx jest mozliwość projektowania rozbudowanych tras z wieloma punktami pośrednimi, a jak to zaprojektować, skoro mapy są tylko w odbiorniku, a nie na PC
Z góry dzięki za odpowiedź i proszę nie krzyczeć bardzo, skoro pytanie było głupie...
Planuję zakup Nuvi 7xx z preinstalowaną mapą CNE 2008 NT oraz GPMapą. Jak już doczytałem na forum - mapy te są preinstalowane. Moje pytanie jest takie - czy można te mapy wrzucić z Nuviego do MapSource na komputerze
Z góry dzięki za odpowiedź i proszę nie krzyczeć bardzo, skoro pytanie było głupie...
Pozdrawiam!
Mariusz
Nuvi 3597, Etrex 30
Mariusz
Nuvi 3597, Etrex 30
Taki urok map preinstalowanych dla nuviego
W temacie CNE to możesz albo pożyczyć od kogoś DVD z CNE i skopiować, albo poczytać to:
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=1 ... 4654#14654
Z GPmapą będzie mniejszy problem bo po rejestracji możesz ściągnąć w wersji elektronicznej
Wojtek
W temacie CNE to możesz albo pożyczyć od kogoś DVD z CNE i skopiować, albo poczytać to:
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=1 ... 4654#14654
Z GPmapą będzie mniejszy problem bo po rejestracji możesz ściągnąć w wersji elektronicznej
Wojtek
nuvi 215W, SP 2720
Pytanie nie jest głupie świadczy tylko o tym, że nieuważnie czytasz, lub nie czytasz.Herhor pisze: Z góry dzięki za odpowiedź i proszę nie krzyczeć bardzo, skoro pytanie było głupie...
Map z urządzenia do MapSource wrzucić nie można.
Kupując Nuvi z GPMapą możesz ją jednak legalnie pobrać z internetu, inaczej wygląda to z CNE, mapa jest jeszcze niedostępna na DVD, więc jej nie dostaniesz. Może jak się pojawi dystrybutor przyśle Ci płytę.
Pozdrawiam,
- Tomek Niedbała
- Początkujący