Garmin Edge 1000
-
Slawek_Mat
- Bywalec
- Kontakt:
Re: Garmin Edge 1000
miecho ma rację - spróbuj tak
ja w 6 % na h nie wierzę - chyba, że bez żadnego czujnika itd ale to też chyba osiągalne tylko w warunkach laboratoryjnych
mi wyszło min przy ciepłym dniu ok 10 może 9,5 % na h - bez BT Wifi glonas i podświetlenia oraz bez mapy, włączony miernik mocy, czujnik na kole i HR - ekran tylko licznik
w stosunku do edge 800 to bateria słaba
teraz przy temp niskich będzie jeszcze gorzej
ja w 6 % na h nie wierzę - chyba, że bez żadnego czujnika itd ale to też chyba osiągalne tylko w warunkach laboratoryjnych
mi wyszło min przy ciepłym dniu ok 10 może 9,5 % na h - bez BT Wifi glonas i podświetlenia oraz bez mapy, włączony miernik mocy, czujnik na kole i HR - ekran tylko licznik
w stosunku do edge 800 to bateria słaba
teraz przy temp niskich będzie jeszcze gorzej
Pozdrawiam Sławek
Jedyny mający sens sposób liczenia "% na h" stanowi przeczołganie akumulatora z fulla do zera i podzielenie 100 przez liczbę godzin. Odbiornik kalkuluje % rozładowania wyłącznie z (spadającego) napięcia, a tu każde ogniwo może się zachowywać inaczej. Jedne będzie długo trzymać wysoki pułap V i potem szybko dołować, drugie na odwrót, trzecie jeszcze inaczej i niepotrzebne bóle głowy, że jednemu wciąga 5%, a mi 15%, gotowe.
Dakota 20 + OSM, Samsung S6 + Locus Pro
Rozsadne myslenie, ale tyle jest zmiennych...
Forerunner 935 na codzień, Epix - na szlaku, Oregon 600 - mapnik, GPSMAP 620 -woda, Nuvi 3597 - droga, Edge 1030 bundle - rower, TEMPE. Były 60CS, 60CSx, 276C, Etrex 30, Edge 1000
-
Slawek_Mat
- Bywalec
- Kontakt:
z tymi % lecącymi w dół to pewno racja ale i tak jest problem z aku
10 h jazdy to już strach na edge 1000
10 h jazdy to już strach na edge 1000
Pozdrawiam Sławek
dostałem wczoraj czujnik tetna - przyszedł z Irlandii.
Zatrybił od razu, nie to co poprzedni ...
Pierwsza jazdka była dzisiaj - zuzucie bateryjki około 13%/h (dwa czujniki + GPS/Glonass)
Ale i plus - w miare logiczne zliczenie kalorii, czyli ok 500kcal/h przy lajtowej jeździe.
Zatrybił od razu, nie to co poprzedni ...
Pierwsza jazdka była dzisiaj - zuzucie bateryjki około 13%/h (dwa czujniki + GPS/Glonass)
Ale i plus - w miare logiczne zliczenie kalorii, czyli ok 500kcal/h przy lajtowej jeździe.
Ja tez mam okolo tego z trzema czujnikami (szybkosc, kadencja, serce) i GPS+GLONASS. Czyli norma.emer pisze: Pierwsza jazdka była dzisiaj - zuzucie bateryjki około 13%/h (dwa czujniki + GPS/Glonass)
Forerunner 935 na codzień, Epix - na szlaku, Oregon 600 - mapnik, GPSMAP 620 -woda, Nuvi 3597 - droga, Edge 1030 bundle - rower, TEMPE. Były 60CS, 60CSx, 276C, Etrex 30, Edge 1000
mam kadencje na korbie ale wyłączyłem, IMO bez sensu przy normalnej jeździe na szosie. Na pewno natomiast nieodzowny na trenażerze ...
Dzisiaj przy temperaturze powietrza ok. 10 st. C zaczynałem jazdę przy wskazaniu naładowania baterii 94%.Slawek_Mat pisze:........... ja w 6 % na h nie wierzę .............
3 czujniki aktywne, GPS (bez Glonass), bluetooth i wi-fi wyłączone, podświetlanie automatyczne, a w czasie jazdy ręczne przełączanie pomiędzy 8 ekranami
w tym mapy ok. 20% czasu wyświetlania. po 95 minutach jazdy wskaźnik naładowania baterii wskazywał 85%.
Oczywiście nie musisz mi wierzyć
Pozdrawiam !!
Pozdrawiam !!
-
Slawek_Mat
- Bywalec
- Kontakt:
pisząc 6 % miałem na myśli 6 % godzinowo od naładowania do rozładowania całkowitego - czyli 16 h jazdy wg mnie nie wytrzyma
nie interesuje mnie % zużycia w ciągu 1,5 h jazdy bo ten zależy tylko i wyłącznie od algorytmu liczenia % - zrób mały test - naładuj 100 % - pojedź 4,5 lub 6 wycieczek 1,5 godzinnych i zobacz co po nich zostanie baterii
wg mnie zużyje znacznie więcej niż wynikałoby z mnożenia 5 wycieczek x 1,5 h x 6 % - czyli teoretycznie powinno zużyć 45 % a wyjdzie zużycie ok 75 % albo i więcej - takie mam doświadczenia subiektywne
edge 800 faktycznie zużywał 6 %/h od naładowania do rozładowania a 1000 znacznie więcej żre baterii
nie interesuje mnie % zużycia w ciągu 1,5 h jazdy bo ten zależy tylko i wyłącznie od algorytmu liczenia % - zrób mały test - naładuj 100 % - pojedź 4,5 lub 6 wycieczek 1,5 godzinnych i zobacz co po nich zostanie baterii
wg mnie zużyje znacznie więcej niż wynikałoby z mnożenia 5 wycieczek x 1,5 h x 6 % - czyli teoretycznie powinno zużyć 45 % a wyjdzie zużycie ok 75 % albo i więcej - takie mam doświadczenia subiektywne
edge 800 faktycznie zużywał 6 %/h od naładowania do rozładowania a 1000 znacznie więcej żre baterii
Pozdrawiam Sławek
Może to trzeba jeszcze podzielić przez liczbę pikseli...
.
Oj dziwicie się, że nie wytrzymuje tyle co poprzednie.
Ile teraz Wam wytrzymuje telefon na baterii?
Jak trzeba jechać autem żeby osiągnąć zadeklarowane przez producenta spalanie?
Oj dziwicie się, że nie wytrzymuje tyle co poprzednie.
Ile teraz Wam wytrzymuje telefon na baterii?
Jak trzeba jechać autem żeby osiągnąć zadeklarowane przez producenta spalanie?
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
Przerost formy nad treścią.
edge 1000 + radar Varia + Fenix 5 + nuvi 56LM + nuvi 1490T + CNE + UMP, Oregon 450 + Honor 7
Witam,
czy w Edge 1000 można podczas jazdy ustawić średnią prędkość ?
czy jest ona widoczna dopiero po zakończeniu
czy w Edge 1000 można podczas jazdy ustawić średnią prędkość ?
czy jest ona widoczna dopiero po zakończeniu
Edge 1000 na bieżąco koryguje średnią prędkość.
Możesz ją obserwować określając jedno z pól danych
jako: Prędkość-średnia
Możesz ją obserwować określając jedno z pól danych
jako: Prędkość-średnia
Do pobrania aktualizacja mapy Europy.
edge 1000 + radar Varia + Fenix 5 + nuvi 56LM + nuvi 1490T + CNE + UMP, Oregon 450 + Honor 7
Jak zeresetować kilometry do zera ?
Usuwam garmin/Totals/totals.fit , ale ciągle po uruchomieniu mam sume kilometrów z tego roku ....
znalazłem w menu - ale nie wiem czy było we wczesniejszej wersji FW ...
Usuwam garmin/Totals/totals.fit , ale ciągle po uruchomieniu mam sume kilometrów z tego roku ....
znalazłem w menu - ale nie wiem czy było we wczesniejszej wersji FW ...