O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
Dopiero dzisiaj przyniosłem NUVIka z samochodu ...
Zachu pisze:Całość może półtorej godzinki trwała z instalacją na kompie i Nuvi.
Garmin wyraźnie poprawił sprawność swoich serwerów. W każdym bądź razie dłużej trwała sama "budowa" mapy i jej aktualizacja w odbiorniku niż jej ciągnięcie z sieci. A w ogóle cała zabawa zajęła około 1 godz.
Co ciekawe ... Po uruchomieniu najnowszej wersji GE najpierw aktualizowałem Oregona (strefy czasowe), co zajęło kilka chwil. Po wypięciu Oregona i wpięciu NUViego oraz wybraniu opcji aktualizacji okazało się, że pasek postępu pobierania mapy jest już na 24% Czyżby Garmin Express widząc nową mapę ciągnął ją (pliki tymczasowe) "w tle", nawet jeżeli nie wybierzemy opcji aktualizacji i nawet wówczas gdy do PCta nie jest wpięty NUVI?
EDIT: Wydaje mi się, że gdy aktualizowałem Oregona kliknąłem "Aktualizuj wszystko" - może to zainicjowało pociągnięcie z sieci CNE?
Taka ciekawostka OT. Jest też nowa wersja 2015.30 mapy ... Rosji
Ja mam tak ustawione (chyba domyślnie) że najpierw GE ciągnie mapę na kompa (a przynajmniej do jakiegoś wirtualnego folderu) a potem dopiero mogę podpiąć navi i zainstalować tam pobraną mapę.
Ostatnio zmieniony 28 paź 2014, 20:02 przez Mariusz65, łącznie zmieniany 1 raz.
To byl rekord swiata. Prawie 7Gb sciagal przez..ok 15min na laczu 60Mb, pokazujac srednio ok 6.8MB/s sobota, ok poludnia
Paradoksalnie, z podobna predkoscia wgrywa do urzadzenia:)
Co do kart, to sandisk ultra 8GB pozwala na wgrywanie z predkoscia ok 13MB/s
Po dwóch latach wróciłem do Garmina i mam pytanie: czy w CN widać pozytywne zmiany co do kategoryzacji dróg i routingu czy wciąż prowadzi po przecinkach leśnych?
To tylko zależy od ustawienia nuvi - preferencje trasy, mam drugiego garmina (760 i 2360) i jakoś nie mam problemów. Nawigacja nawet najlepsza nie zwalnia od myślenia.
Tak czy inaczej, pojeździłem trochę po okolicy i lepiej mi się jeździło z CN niż z UMP, ale to na pewno zależy od danej okolicy. UMP ma czasem kategoryzację dróg niższą niż w rzeczywistości, a CN nie ma już tylu "kwiatków" z kategoryzacją wyższą. Ale zawsze należy włączyć myślenie
CN ma bajery w postaci asystemu pasa ruchu (ikona), ma dzielnie ekranu na pasy, ma lepsze adresy, ale wybor drogi jest z wyrazna preferencja drog szybkich, jezile nawet nadklada sie sporo drogi. Poztsaje jeszcze problem nie nadazania za zmianami, remontami itp, np wjazdy na remontowane mosty w Warszawie....
Jak sobie wyobrażasz nadążanie za remontami? Mają znikać wiadukty, mosty? Od tego w przypadku Garmina jest TMC i tam gdzie działa sprawuje się dobrze.
Mając odbiornik z zaawansowanymi funkcjami omijania warto tego używać.
Nie wiem czego nie wlaczem w 3597 ze zawsze od strony Gdanska ladowal mnie na armii krajowej rozebranym wiaduktem w wlaczonym komunikatach drogowych przez smartphone
Zachu pisze:Jak sobie wyobrażasz nadążanie za remontami? Mają znikać wiadukty, mosty? Od tego w przypadku Garmina jest TMC i tam gdzie działa sprawuje się dobrze.
Mając odbiornik z zaawansowanymi funkcjami omijania warto tego używać.
Otworzylem na komputerze najnowszego umpa i patrzac na niego nakladalem w odbiorniku obszary wlasnego unikania dla Armii Krajowej w Warszawie i remontowanych dojazdow.
sadze, ze fajnie by bylo, jakby istnial plik wlasnego unikania i podobnie jak ump byl codziennie uzupelniany. Wtedy wgrywa sie co jakis czas taki plik do gps ale korzysta sie z kwartalnych update CNE
Tylko takie proste blokady powinno TMC załatwiać.
Funkcjonalność fajna zwłaszcza jak z kimś chciałbyś się podzielić swoimi zamknięciami.
Temat się rozmyje przy kolejnym wydaniu mapy. Nikt już tego nie przeczyta.