Tracklog w nuvi 200!

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.

Moderatorzy: frasun, wojtek, Artur, sdsyc, Alf/red/

Postprzez popej » So, 02 lut 2008 12:51

Dostałem już takie traki, moim zdaniem tam są po prostu śmieci. Ale podeślij mi plik, jak znajdę chwilę czasu, to nad tym posiedzę.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Magnoom » So, 02 lut 2008 13:17

Całkiem możliwe, że będą w nim śmieci bo to był "test balkonowy". Plik wysłałem na e-mail z Twojej strony internetowej. Chciałbym mieć jedynie pewność, że ślady zapisane w ten sposób będą się do czegoś nadawać. Jutro wyjeżdżam na prawie tydzień i głupio byłoby po powrocie przekonać się, że to wszystko na marne.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
Avatar użytkownika
Magnoom
Radny
 
Posty: 1768
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:48
Lokalizacja: Bełchatów

Postprzez popej » So, 02 lut 2008 15:53

Chodzi mi o to, że tam nie ma struktury rekordów. Są zupełnie przypadkowe dane, po prostu rejestracja pozycji nie działa. Pewnie chodzi proces zapisu danych ale brakuje procesu przygotowania tych danych.

Czyli nie ma co kombinować.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Magnoom » So, 02 lut 2008 16:02

W takim razie ponownie wracam do 2.30. Szkoda.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
Avatar użytkownika
Magnoom
Radny
 
Posty: 1768
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:48
Lokalizacja: Bełchatów

Postprzez popej » Wt, 05 lut 2008 20:28

Wszystko odszczekuję ;-)

Znalazłem godzinkę, żeby dokładniej obejrzeć plik generowany przez firmware 2.60 w nuvi 7xx. Jednak są dane. Wersja nutrak 0.06 powinna to skonwertować:
http://www.anpo.republika.pl/download.html#nutrak

Edit: zrobiłem eksperyment z nuvi 200. Najpierw wróciłem do firmware 3.40 i załączyłem tracklog (przy okazji skasowały się ustawienia). Następnie wróciłem do firmware 3.60. Tracklog nadal działa. W odróżnieniu od nuvi 7xx nie jest szyfrowany.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez kp@ » Śr, 06 lut 2008 9:40

popej napisał(a):Wszystko odszczekuję ;-)

Znalazłem godzinkę, żeby dokładniej obejrzeć plik generowany przez firmware 2.60 w nuvi 7xx. Jednak są dane. Wersja nutrak 0.06 powinna to skonwertować:
http://www.anpo.republika.pl/download.html#nutrak

Edit: zrobiłem eksperyment z nuvi 200. Najpierw wróciłem do firmware 3.40 i załączyłem tracklog (przy okazji skasowały się ustawienia). Następnie wróciłem do firmware 3.60. Tracklog nadal działa. W odróżnieniu od nuvi 7xx nie jest szyfrowany.
Czy po takim zabiegu w Nuvi 200 można go wyłączyć czy nie?
kp@
Nuvi 250+CNE 2008 NT +UMP-pcPL, Nuvi 42LM+CN 2020.10 + UMP-pcPL+ Openstreet Polska
kp@
Bywalec
 
Posty: 186
Dołączył(a): Śr, 14 lis 2007 21:01
Lokalizacja: z nad Wisły

Postprzez popej » Śr, 06 lut 2008 9:54

Tak, cały czas na ekranie mapy widnieje klawisz z napisem "Stop". Jak się go naciśnie, to zapis się kończy. Żeby go przywrócić znowu trzeba ponownie zrobić podwójne flashowanie z utratą danych użytkownika.

Poza tym przy włączonym zapisie, przy każdym włączaniu odbiornika pojawia się informacja o utworzeniu nowego zbioru.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez beetle-m » Śr, 06 lut 2008 9:54

popej napisał(a):zrobiłem eksperyment z nuvi 200. Najpierw wróciłem do firmware 3.40 i załączyłem tracklog (przy okazji skasowały się ustawienia). Następnie wróciłem do firmware 3.60. Tracklog nadal działa. W odróżnieniu od nuvi 7xx nie jest szyfrowany.
:idea: Czy model 250w załapuje się na ten trick ? Nie mogę w najbliższym czasie wykonać podobnego testu samodzielnie.
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6711
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez popej » Śr, 06 lut 2008 10:10

Wydaje mi się, że 250W w żadnej wersji firmware nie miał tracklogu. Tzn. może ten tracklog tam siedzi, ale nie ma wersji, w której mógłby go załączyć użytkownik.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez beetle-m » Śr, 06 lut 2008 10:15

popej napisał(a):Wydaje mi się, że 250W w żadnej wersji firmware nie miał tracklogu. Tzn. może ten tracklog tam siedzi, ale nie ma wersji, w której mógłby go załączyć użytkownik.
Niedobrze, bo byłaby szansa dla UMPpcPL. Mam nadal nadzieję, że ktoś coś wyniucha dla 250w ku chwale UMPpcPL !!!
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // były nüvi: 3790T // 765T // 760 // 250W
// CNE nüMaps Lifetime dla NTU // Xiaomi Mi9 (z Google Maps i Android Auto)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6711
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez da » Śr, 06 lut 2008 12:29

beetle-m napisał(a):
popej napisał(a):zrobiłem eksperyment z nuvi 200. Najpierw wróciłem do firmware 3.40 i załączyłem tracklog (przy okazji skasowały się ustawienia). Następnie wróciłem do firmware 3.60. Tracklog nadal działa. W odróżnieniu od nuvi 7xx nie jest szyfrowany.
:idea: Czy model 250w załapuje się na ten trick ? Nie mogę w najbliższym czasie wykonać podobnego testu samodzielnie.


prawdopodobnie dla 250W działa na firmware wersji 2.70

:?:
da
 
Posty: 18
Dołączył(a): So, 15 gru 2007 18:37

btw

Postprzez majtol » Śr, 06 lut 2008 12:50

A czy ktoś próbował wczytać firmware np z 250 do 200 ?
Sprzętowo, to chyba to samo?

Może w ten sposób można by zwiększyć funkcjonalność?

Nie mam niestety doświadczenia w takich zabawach, ale czytając fora np. telefon k550i można przerobić na k610i ;)
majtol
 
Posty: 10
Dołączył(a): So, 13 paź 2007 15:17

200W

Postprzez da » Śr, 06 lut 2008 16:51

2 majtol
Prawdopodobnie jest to możliwe, ale sam tego nie robiłem
dyskusja na ten temat tracklogu w 200W jest tutaj http://www.malsingmaps.com/forums/viewtopic.php?f=9&t=5015&st=0&sk=t&sd=a&start=0

pozdrawiam
darek
da
 
Posty: 18
Dołączył(a): So, 15 gru 2007 18:37

Postprzez Magnoom » Śr, 06 lut 2008 21:07

Jutro sprawdzę Nuvi 760 i Nutrak'a 0.06

EDIT: Sprawdziłem i działa :D Uruchomienie zapisu w wersji 2.30, upgrade do 2.60 bez zatrzymywania zapisu i jeżdżę sobie z najnowszym firmware i rejestruję prawdziwy ślad. Do guziczka "Stop" już się przyzwyczaiłem. Teraz tylko muszę oduczyć innych klikania na nim.
Ostatnio edytowano Cz, 07 lut 2008 19:49 przez Magnoom, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
Avatar użytkownika
Magnoom
Radny
 
Posty: 1768
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:48
Lokalizacja: Bełchatów

Postprzez kp@ » Śr, 06 lut 2008 21:14

popej napisał(a):Wszystko odszczekuję ;-)

Znalazłem godzinkę, żeby dokładniej obejrzeć plik generowany przez firmware 2.60 w nuvi 7xx. Jednak są dane. Wersja nutrak 0.06 powinna to skonwertować:
http://www.anpo.republika.pl/download.html#nutrak

.

popej twój nutrak robi miedzynarodową karierę zajrzyj tutaj
http://www.malsingmaps.com/forums/viewtopic.php?f=9&t=5015&st=0&sk=t&sd=a&start=40
:D
kp@
Nuvi 250+CNE 2008 NT +UMP-pcPL, Nuvi 42LM+CN 2020.10 + UMP-pcPL+ Openstreet Polska
kp@
Bywalec
 
Posty: 186
Dołączył(a): Śr, 14 lis 2007 21:01
Lokalizacja: z nad Wisły

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Na drodze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości