Garmin fenix 2

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
serekmedia
Początkujący

Re: Garmin fenix 2

Post autor: serekmedia »

To sobie sam odpowiem: nie da się, aktywność navigate nawiguje, więc wymaga zmian online gpsa, więc nie ma mowy o próbkowaniu z zadanym interwałem. Trochę kicha :(
Chciałbym mieć okno trasy przebytej i do przebycia, z wybranym celem - nawet odświeżane co minute, ale chyba będzie problem.
Awatar użytkownika
jakub_27
Początkujący

Post autor: jakub_27 »

Mam dwa pytania, czy Fenix 2 obsługuje już komunikaty z telefonów z androidem (smsy, nieodebrane połączenia)? W oficjalnych informacjach jest tylko Iphone. I drugie pytanie, gdzie w Polsce można kupić go najtaniej?
Colorado 300 + GPMapa Topo, UMP-pcPL, Topo_PL_100

Obrazek Obrazek

Wódka, fason, kultura ...
xMaro
Nowy

Post autor: xMaro »

Witam,
jestem szczęśliwym posiadaczem Fenixa 2 od paru godzin.
Ale martwi mnie jego funkcjonalność... od razu poleciał upgrade firmware i hard reset, stoję na fajce na dworze przez 10 minut i nic, godzina sama się nie synchronizuje.. myślałem, że przytrzymanie DOWN powoduje takie synchro, ale potem doczytałem, że to tylko zapisanie waypointa. Tak czy owak, 10 minut na dworze i pasek do jego zapisania zapełnił się do 1/3 tarczy (coś tam pisze o satelicie ale nie jest to do przeczytania, tekst się nie mieści) Więc na razie lipa... co do funkcjonalności, czy jest jakaś opcja, żeby nie uruchamiać po kolei aktywności tylko wejść prosto w mapę i zobaczyć swoją lokalizację wraz z gridami? Albo dodanie do głównego wyświetlacza gridy miejsca stania (nawet gdyby trzeba było poczekać chwilę). Czy można po prostu włączyć GPS i nie mieć żadnej aktywności? Głównie będę z nim biegał, ale również pracuję w wojsku i częste wymarsze na orientacje itp. zmuszają do częstego orientowania się na mapie więc myślałem, że po prostu zatrzymam się i zerknę na zegarek żeby zobaczyć gridy i kompas. Wiadomo, często będę wbijał gridy i prowadź do, wtedy mi to obojętne czy to będzie się zapisywać czy nie bo będzie uruchomiona aktywność czyli nawigacja.
czyli:
1. czy można wejść w samą mapę by zobaczyć swoje miejsce stania i współrzędne?
2. włączyć GPS bez aktywności i dodać do wyświetlacza (godzina/temperatura itd.) obecne współrzędne?

*EDIT*
no nieźle, mam samsunga galaxy rugby pro (coś ala S3, tylko bardziej pancerny) ma on Bluetooth 4.0 i android 4.1.2 i w aplikacji Garmin Connect wyskakuje, że sprzęt nie jest smart bluetooth... ehhh

ok, satelity złapały szybko po synchronizacji przez PC, gridy są w narzędzia/satelita. Android za stary, niestety nie ma możliwości upgrade'u do nowszego w moim modelu.
pozostała kwestia wejścia w mapę bez wybierania żadnych opcji, ktokolwiek podpowie?
Ostatnio zmieniony 31 lip 2014, 15:12 przez xMaro, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Post autor: wodzirej »

rogal pisze:Cześć!
Wypuściłem wsad dla urządzeń Garmin Fenix obejmujący Polskę i tereny przygraniczne (1 plik ok. 8-9 MB).

Zawartość:
- szlaki piesze i rowerowe

- POI:
* szczyty gorskie
* miasta i wsie
* restauracje, bary, puby, kawiarnie
* sklepy spożywcze
* szpitale i apteki
* atrakcje turystyczne
* przystanki kolejowe i autobusowe
* hotele, hostele, zadaszenia, kwatery, campingi itp
* bankomaty

dane pochodzą z projektu OpenStreetMap.

Mapa do ściągnięcia z:
http://garmin.osmapa.pl/?q=mapy
www.garniak.pl/viewtopic.php?p=177177#p177177
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
stefek202
Nowy

Post autor: stefek202 »

Cześć,
Mam do Was pytanie o funkcjonalność powiadomień na zegarku. Czy polskie znaki np w SMS wyświetlają sie poprawnie przy angielskim menu?
serekmedia
Początkujący

Post autor: serekmedia »

Ile Wam trzyma fenix2 z włączonym bt i powiadomieniami z androida? Bo u mnie chyba 3 dni nie wytrzyma tak lekko szacując, co właściwie tą funkcjonalność dyskryminuje. Sądziłem że bt będzie na max pasywne w zegarku i słuchawka "wbije" event - gdy on nastąpi, a tu połączenie nonstop i w praktyce nie używam.
Co do pliterek to nie zwróciłem uwagi na ich czytelność.
crossman
Początkujący

Post autor: crossman »

Witam, mam pytanie - problem, który może pomożecie rozwikłać.
Rozpoczynam trening, wybieram aktywność rower, po zakończeniu zapisuje i zrzucam do Garmin Connect. problem polega na tym że w zegarku w historii aktywność jest jako rower a w kompie wyświetla się jako "inny", dodam że na bieganie w kompie zapisuje się poprawnie.
Proszę o podpowiedz w czym problem.
Z góry dzięki i pozdro.
ZGR
Początkujący

Post autor: ZGR »

A masz ustawiony język polski czy angielski?
Jeśli polski oryginalny od Garmina to też tak miałem. Spróbuj podmienić plik polish.gtt na ten: https://dl.dropboxusercontent.com/u/668 ... Polish.zip
od kolegi fascika: http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... 85#p688300
Garmin Oregon 600, Garmin 60CSx, Garmin fenix 2 [PL.TOPO + Velomap + Freizeitkarte-Polen]
Sony Ericsson XPERIA Z1 Compact [Osmand, Yanosik]
MikeSpy
Bywalec

Post autor: MikeSpy »

crossman pisze:Witam, mam pytanie - problem, który może pomożecie rozwikłać.
Rozpoczynam trening, wybieram aktywność rower, po zakończeniu zapisuje i zrzucam do Garmin Connect. problem polega na tym że w zegarku w historii aktywność jest jako rower a w kompie wyświetla się jako "inny", dodam że na bieganie w kompie zapisuje się poprawnie.
Proszę o podpowiedz w czym problem.
Z góry dzięki i pozdro.

Zresetuj ustawienia aktywnosci (ustawienia -> activity -> bike -> reset). Stracisz ustawienia stron i sposobu zapisu, ale wszystko powinno wrócić do normy. Miałem tak w dwóch F2 z profilem bieganie.
Inne dane zostają.
bar72
Początkujący

Post autor: bar72 »

od 2 dni jestem w posiadaniu Fenix2 :D soft 4.10 wersja map GMap Tool , moje spostrzeżenia pracy urządzenia :
na minus urządzenie nie pracuję jednocześnie z czujnikami ANT+ i Bluetooth , więc jaki sens ma funkcja pobierania powiadomień z mojego iPhone w czasie aktywności jak nie działa ANT+ ?
jest opcja w ustawieniach Bluetooth kiedy aktywny i nie aktywny , cały czas oraz przesyłanie ręczne , w przypadku ciągłego włączenia i połączenia z moim iPhone bateria starcza na 1 dzień bez włączonych czujników ANT+ i GPS , jak u was trzyma bateria
marys_69
Nowy

Post autor: marys_69 »

Witam,
Historia aktywności czy można usunąć większą liczbę aktywności czy tylko pojedynczo (w zegarku).
zrzęda
Nowy

Post autor: zrzęda »

Witam szanowni forumowicze.
Jestem nowy na forum i posiadam fenix'a 2.
Moje pytanie może okazać się banalne, ale ja nie znam na nie odpowiedzi.
Mianowicie, korzystając z kompasu w zegarku chciałbym wyznaczyc sobie na garminie azymut i podążać tym azymutem, powiedzmy 6 km. do takiej operacji GPS nie jest mi potrzebny, jednak jest on notorycznie uruchamiany po zalączeniu opcji "celuj i idź" i satelity musza byc wyszukiwane. A ja potrzebuję jedynie blokady azymutu na kompasie. Oczywiście wszystko sprowadza sie do tego aby przedluzyc czas pracy na baterii w kilkudniowych wypadach.
Czy jest to w garminie możliwe? Bo suunto taką opcję posiada.
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Post autor: wodzirej »

USA, wyprzedaż fenix'a 2 z monitorem pracy serca za $269.99 (było $450.00):
http://www.rei.com/product/872994/garmi ... 709&ev11=1
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Jacq
Nowy

Post autor: Jacq »

Ciekawe ile za przesyłkę chcą... i czy da się zamówić do Polski..

Wybierając adres w PL stwierdza, że niespecjalnie jest to możliwe... a kupiłbym za tą cenę ;) Ktoś może looknąć może coś źle w wklikałem... bądź macie jakiś sposób by to zamówić bez dużych kosztów dodatkowych.
sdsyc
Radny
Has thanked: 4 times

Post autor: sdsyc »

Wysyłka tylko na adres w USA
Auto: Android Auto + OsmAnd+ + UMP, mapy.cz + OSM, Google Maps
Nadgarstek: Fenix 5 Plus Sapphire + TopoActive Europe + OSM Freizeikarte + UMP
W telefonach: Locus / Brouter, OsmAnd+ + OSM + UMP, mapy.cz
ODPOWIEDZ