Generalnie często urządzenia na baterie pełną specyfikacje osiągają po 3-4 ładowaniach więc dam mu szanse
Garmin EPIX - opinie, pytania użytkowników
Re: Garmin EPIX - opinie, pytania użytkowników
Tryb włączony. Mape miałem na ekranie może łącznie przez 15min (wrzucam na chwile na rozdzrozach), a tak to tarcza z technicznymi danymi.
Generalnie często urządzenia na baterie pełną specyfikacje osiągają po 3-4 ładowaniach więc dam mu szanse
Jesli jednak będą problemy to robie test okienny i jeśli będzie poniżej 15h to poleci na gwarancje.
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 3 times
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Ja miałem dzisiaj Epix'a na nadgarstku przez 5 godzin. Załączony Glonass i stoper Wędrówki. Trochę łażenia po mieście, jeżdżenia samochodem, załatwiania spraw, jakaś kawiarnia itp. Wchodząc do budynków/pomieszczeń nie wyłączałem stopera. Zużycie 25%. Nie wiem, jak wygląda zużycie baterii w czasie przebywania w pomieszczeniach. Moduł GPS się nie wyłączał - a ile w tych momentach zżerał, tego nie wiem. Ale nie wydaje mi się, żeby to było mniej, niż na otwartej przestrzeni. Według mnie 25% to jest super - oznacza 20 godz. w trybie Glonass. Nie załączałem Waas/Egnos - wydaje mi się, że (na naszej szerokości geograficznej i naszych potrzeb turystycznych) bardziej przydaje się Glonass (fix w parę sekund).
Pozdrawiam, Jerzy
Obecnie:1x Rino530HCX (drugie zostało w szczelinie lodowej na Kaukazie), 62ST, F5XPlus, InReachExplorer+
było: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, VistaHCX, 62S, F1, F2, F3HR,F5X Epix
W samochodzie:3597
Obecnie:1x Rino530HCX (drugie zostało w szczelinie lodowej na Kaukazie), 62ST, F5XPlus, InReachExplorer+
było: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, VistaHCX, 62S, F1, F2, F3HR,F5X Epix
W samochodzie:3597
- Marko
- Garniak
Przy czym należy pamiętać, że Glonass na ogół powoduje wzrost zużycia prądu, nawet do ok. 20% (z doświadczeń z eTrexem 30).jerzy pisze:Nie załączałem Waas/Egnos - wydaje mi się, że (na naszej szerokości geograficznej i naszych potrzeb turystycznych) bardziej przydaje się Glonass (fix w parę sekund).
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Wydaje mi się, że ktoś już o tym wspominał: Jednym z bugów jest, to że zegarek nie zapamiętuje niektórych ustawień. Tzn. pamięta do czasu jego restartu. A że każde podłączenie do PCta to restart, pomijając samoczynne restarty związane z niestabilnym softem, jest trochę zamieszania. Osobiście namierzyłem jeden z parametrów, który zawsze wraca do ustawień domyślnych: unikanie dróg gruntowych. Sprawdzałem w profilu (w aktywności) "Wędrówka" kalkulację tras dla "chodzenie pieszo", "piesze wędrówki", "jazda terenowa". Każdorazowo po zrestartowaniu zegarka było załączone unikanie dróg gruntowych. Tak więc przy korzystaniu z routingu trzeba pamiętać by każdorazowo sprawdzić ten parametr w ustawieniach. Upierdliwe. Łatwiej chyba zrezygnować z routingu
zwłaszcza, że:
W nawigacji wg trasy wytyczonej automatycznie z routingiem zegarek nie sygnalizuje manewrów. Początkowo myślałem, że to jest związane z ultratrackiem, co byłoby logiczne przy skokowej aktualizacji pozycji wykonywanej co ok. 2 min., ale kiedy wyłączyłem ultratrack, włócząc się osiedlowymi uliczkami nie zauważyłem zmiany. Komunikatów nadal nie było.
Kolejna sprawa - co prawda nie oddalałem się zbytnio od trasy, podejrzewam jednak, że zegarek nie będzie przeliczał trasy w sytuacji gdy zejdziemy z "routa". W każdym bądź razie przy niedużych zejściach nic z "trasą" się nie dzieje:
To akurat chyba dobrze (przynajmniej dla mnie).
Chciałem też zrobić fotkę pokazujących zachowanie Epixa przy nawigacji wg śladu (aktywności), a dokładniej komunikaty zejścia z kursu, więc po zaliczeniu pętelki po osiedlu postanowiłem zapisać aktywność. Niestety podczas zapisu aktywności nastąpił ... restart zegarka
i cały ślad poszedł w diabły
Normalka. Niestabilny soft. Na całe szczęście miałem jeszcze w zegarku "trasę testową" (w postaci śladu) przygotowaną w Locusie. Włączyłem nawigację "po kursie". Dostałem komunikat, że poza kursem (do początku trasy miałem może jakieś 20m). Pacnąłem fotkę, a następnie ruszyłem w kierunku skrzyżowania z początkiem "trasy", by za chwilę zobaczyć komunikat "na kursie". Wygląda na to, że to akurat działa:
Z tym, że miałem "GPS włączony". Gdy wyjdę na dłuższy spacer do lasu, sprawdzę jeszcze jak to działa z ustawieniem "GPS ultratrack".
Na koniec jeszcze jedna sprawa. Otóż zanim zacznę kombinować co i jak zmienić w "niefirmowych" mapach chciałem trochę pobawić się tym, co oferuje Garmin. No cóż. Wygląda na to, że w Epixie mamy do czynienia z syndromem "Monterry". Zegarek fatalnie renderuje niektóre obiekty mapy. Np. szlaki turystyczne. Na lewej fotce szlak czerwony przez Wołosań. Na pionowym odcinku praktycznie go nie widać. Na poziomym mamy natomiast grubą czerwoną krechę. Tragedia. Nie ciekawiej jest z rastrami. Czy to JNX, czy KMZ wyskakuje wyraźna gruboziarnistość. Na dodatek w obu przypadkach mapa włącza się w takim trybie "najjaśniej", który znamy z ręczniaków. Ba! Jest jeszcze jaśniej niż w ręczniakach. W zasadzie na ekranie niewiele widać. Podkreślam: dotyczy to także KMZ-ów! Tak na szybko przyciemniłem dość mocno (już wiem, że za mocno) arkusz Bieszczadów i wrzuciłem do odbiornika. Coś tam widać, ale naprawdę jest ziarno. Jak dopracuję kolorystykę pacnę porządną fotkę lustrzanką by pokazać jak to wygląda.
W nawigacji wg trasy wytyczonej automatycznie z routingiem zegarek nie sygnalizuje manewrów. Początkowo myślałem, że to jest związane z ultratrackiem, co byłoby logiczne przy skokowej aktualizacji pozycji wykonywanej co ok. 2 min., ale kiedy wyłączyłem ultratrack, włócząc się osiedlowymi uliczkami nie zauważyłem zmiany. Komunikatów nadal nie było.
Kolejna sprawa - co prawda nie oddalałem się zbytnio od trasy, podejrzewam jednak, że zegarek nie będzie przeliczał trasy w sytuacji gdy zejdziemy z "routa". W każdym bądź razie przy niedużych zejściach nic z "trasą" się nie dzieje:
To akurat chyba dobrze (przynajmniej dla mnie).
Chciałem też zrobić fotkę pokazujących zachowanie Epixa przy nawigacji wg śladu (aktywności), a dokładniej komunikaty zejścia z kursu, więc po zaliczeniu pętelki po osiedlu postanowiłem zapisać aktywność. Niestety podczas zapisu aktywności nastąpił ... restart zegarka
Z tym, że miałem "GPS włączony". Gdy wyjdę na dłuższy spacer do lasu, sprawdzę jeszcze jak to działa z ustawieniem "GPS ultratrack".
Na koniec jeszcze jedna sprawa. Otóż zanim zacznę kombinować co i jak zmienić w "niefirmowych" mapach chciałem trochę pobawić się tym, co oferuje Garmin. No cóż. Wygląda na to, że w Epixie mamy do czynienia z syndromem "Monterry". Zegarek fatalnie renderuje niektóre obiekty mapy. Np. szlaki turystyczne. Na lewej fotce szlak czerwony przez Wołosań. Na pionowym odcinku praktycznie go nie widać. Na poziomym mamy natomiast grubą czerwoną krechę. Tragedia. Nie ciekawiej jest z rastrami. Czy to JNX, czy KMZ wyskakuje wyraźna gruboziarnistość. Na dodatek w obu przypadkach mapa włącza się w takim trybie "najjaśniej", który znamy z ręczniaków. Ba! Jest jeszcze jaśniej niż w ręczniakach. W zasadzie na ekranie niewiele widać. Podkreślam: dotyczy to także KMZ-ów! Tak na szybko przyciemniłem dość mocno (już wiem, że za mocno) arkusz Bieszczadów i wrzuciłem do odbiornika. Coś tam widać, ale naprawdę jest ziarno. Jak dopracuję kolorystykę pacnę porządną fotkę lustrzanką by pokazać jak to wygląda.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
W uzupełnieniu, bo tego ni napisałem. Chodzi o garminowską mapę "PL Topo Light". Wykonałem nieco lepszą fotkę i dla zobrazowania problemu pokazuję jak to wygląda w BaseCampie:GPS Maniak pisze: zanim zacznę kombinować co i jak zmienić w "niefirmowych" mapach chciałem trochę pobawić się tym, co oferuje Garmin.
Pozdrawiam Lechu
- Marko
- Garniak
@GPSManiak
Lechu, czy wyszukiwarka zawiera również "Ostatnio znalezione"?
Lechu, czy wyszukiwarka zawiera również "Ostatnio znalezione"?
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
He, he. Sięgnąłem po klasykę. Góry_pl z 2010r.
Zabawne są te zupełnie inne interpretacje kolorów. Z tym, że to akurat można opanować. Nadal martwi jednak sposób renderowania szlaków, które w tej mapie - w przeciwieństwie do współczesnych produkcji - są zdefiniowane z grafiką symetryczną, w osi obiektu.
@Marko. Ty mnie wykończysz
To w ogóle nie działa tak jak w ręczniaku. W każdym bądź razie ja nie widzę takiej opcji jak "ostatnio".
Zabawne są te zupełnie inne interpretacje kolorów. Z tym, że to akurat można opanować. Nadal martwi jednak sposób renderowania szlaków, które w tej mapie - w przeciwieństwie do współczesnych produkcji - są zdefiniowane z grafiką symetryczną, w osi obiektu.
@Marko. Ty mnie wykończysz
Pozdrawiam Lechu
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Prawdę powiedziawszy to co wyczynia EPIX z mapami jest nieco stresujące
Co gorsza, przynajmniej niektóre rzeczy wyglądają na ewidentne bugi i boję się, że kiedy już zmuszę paskuda do prawidłowego wyświetlania tego czego on nie rozumie, ukaże się nowy FW i znów będę musiał kombinować.
W każdym bądź razie idę do przodu. Coś dla kolegi MikeSpy:
Dla jasności: to nie jest GPS Wielkopolska, ale "Góry_PL" do której linkowałem wyżej. Nawiasem mówiąc to prawie to samo, więc może warto wypróbować "Góry_PL"? Z tym, że w linku jest wersja na 60CSX, a to co pokazałem na fotce wyżej to nowa skórka dla EPIXA. Jeszcze nad nią pracuję, ale widzę że nie będzie źle. Zapewne do rana skończę
Co gorsza, przynajmniej niektóre rzeczy wyglądają na ewidentne bugi i boję się, że kiedy już zmuszę paskuda do prawidłowego wyświetlania tego czego on nie rozumie, ukaże się nowy FW i znów będę musiał kombinować.
W każdym bądź razie idę do przodu. Coś dla kolegi MikeSpy:
Dla jasności: to nie jest GPS Wielkopolska, ale "Góry_PL" do której linkowałem wyżej. Nawiasem mówiąc to prawie to samo, więc może warto wypróbować "Góry_PL"? Z tym, że w linku jest wersja na 60CSX, a to co pokazałem na fotce wyżej to nowa skórka dla EPIXA. Jeszcze nad nią pracuję, ale widzę że nie będzie źle. Zapewne do rana skończę
Pozdrawiam Lechu
Dziękuję! Sprawdzam!
Czekam tez na skórę 
Całkiem dobrze mi działa stara Topo_PL_100
Kolory wydaja sie ok a szlaki w Puszczy sie całkiem zgadzają więc jak na razie zostaje moją główną.
Całkiem dobrze mi działa stara Topo_PL_100
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Co nieco już wiem, więc można zabrać się za dłubanie w "PL Topo made in Azymut". Z tym, że cudów nie obiecuję.
Nie obiecuję, bo pewnych rzeczy po prostu nie da się przeskoczyć. Nie da się, bo "EPIX tak ma".
Przykłady z ORYGINALNEJ, garminowskiej mapy Recreational fabrycznie wgranej do EPIXA:
Ikona "szpital" wygląda jak cmentarz. EPIX tak ma. Wychodzi na to, że ikony mogą być wyświetlane co najwyżej jako dwubarwne, z tym że priorytetem jest czerń. O dziwo - w moich próbach - nie zawsze udało się wyciągnąć te 2 barwy i pomimo dwubarwnej ikony, całość wychodziła czarna. Zapewne to kwestia doboru barw.
Kolejna sprawa. Pokazywałem już renderowanie szlaków na oryginalnej garminowskiej PL Topo Light. EPIX ma wyraźny problem z renderowaniem tego typu obiektów. Oto jak wygląda linia kolejowa na oryginalnej, załadowanej do EPIXA mapie Recreational:
Widać jak przy zmianie położenia linii, z pionu do poziomu w pewnym momencie linia "gubi" wzorek. Tak naprawdę ona nie gubi wzorku. Po prostu przechodzi w negatyw. Niestety łatwo wówczas taką poziomą linię kolejową pomylić ze ścieżką.
No cóż. Skoro tak to wygląda na oryginalnych mapach Garmina, trudno się spodziewać że dokonamy cudów w azymutowej PL Topo. Co będzie można, to oczywiście dostosujemy, bo dłubiąc w mojej starej produkcji, trochę wyczułem o co chodzi EPIXowi w niektórych tematach
No i właśnie. Zanim będzie można nacieszyć oko poprawioną PL Topo, użytkownicy mapy Góry PL mogą skorzystać z nowej, poprawionej skórki:
http://gpsmaniak.com/Garniak/grafika.typ
Jak widać, na szlaki - pod względem wizualnym - zastosowałem pomysł "made in Locus". Na moje wygląda to całkiem przyzwoicie.
Nie obiecuję, bo pewnych rzeczy po prostu nie da się przeskoczyć. Nie da się, bo "EPIX tak ma".
Przykłady z ORYGINALNEJ, garminowskiej mapy Recreational fabrycznie wgranej do EPIXA:
Ikona "szpital" wygląda jak cmentarz. EPIX tak ma. Wychodzi na to, że ikony mogą być wyświetlane co najwyżej jako dwubarwne, z tym że priorytetem jest czerń. O dziwo - w moich próbach - nie zawsze udało się wyciągnąć te 2 barwy i pomimo dwubarwnej ikony, całość wychodziła czarna. Zapewne to kwestia doboru barw.
Kolejna sprawa. Pokazywałem już renderowanie szlaków na oryginalnej garminowskiej PL Topo Light. EPIX ma wyraźny problem z renderowaniem tego typu obiektów. Oto jak wygląda linia kolejowa na oryginalnej, załadowanej do EPIXA mapie Recreational:
Widać jak przy zmianie położenia linii, z pionu do poziomu w pewnym momencie linia "gubi" wzorek. Tak naprawdę ona nie gubi wzorku. Po prostu przechodzi w negatyw. Niestety łatwo wówczas taką poziomą linię kolejową pomylić ze ścieżką.
No cóż. Skoro tak to wygląda na oryginalnych mapach Garmina, trudno się spodziewać że dokonamy cudów w azymutowej PL Topo. Co będzie można, to oczywiście dostosujemy, bo dłubiąc w mojej starej produkcji, trochę wyczułem o co chodzi EPIXowi w niektórych tematach
No i właśnie. Zanim będzie można nacieszyć oko poprawioną PL Topo, użytkownicy mapy Góry PL mogą skorzystać z nowej, poprawionej skórki:
http://gpsmaniak.com/Garniak/grafika.typ
Jak widać, na szlaki - pod względem wizualnym - zastosowałem pomysł "made in Locus". Na moje wygląda to całkiem przyzwoicie.
Pozdrawiam Lechu
-
septimus19
- Bywalec
Ostatnie fotki super 
@GPSManiak jakbyś miał chwilkę czasu ,proszę o sprawdzenie jak wygląda Openmtbmapa lub Velomapa w Epixie.
@GPSManiak jakbyś miał chwilkę czasu ,proszę o sprawdzenie jak wygląda Openmtbmapa lub Velomapa w Epixie.
Edge 705-zepsuty Oregon 550 HOLUX TwoNaw Sportiva. Fenix 1. Touring. Edge 1000 Mapy- DMU25 Geoportal CZ.INSPIRE. CykloAtlas. OSM.
Kurcze martwi mnie ta bateria. Dzis juz mam 41%, choc od wczoraj nic takiego nie robilem. Mam bluetooth caly czas wlaczony i monitorowanie aktywnosci (w nocy wlaczam na monitorowanie snu). Pare sms moze dostalem i to tyle. Zastanawiam sie czy jest jakas granica naładowania odcinająca działanie GPS np 15%. Nie wiem czy ładowac przed sobotnim biegiem (bedę mieć ze 2h30min więc zakładam te 20% baterii zje, gdzie F2 spadało max 15%).
Dziwne jest to ze w specyfikacji nie podają pojemności baterii. Mam nadzieje ze nie znaczy to ze ładują rozne.
edit: tak patrzę na poprzedni moj wpis i mniej więcej o tej godzinie miałem 45% czyli przez 24 monitorowania aktywności bez GPS zjadło 6% Czyli tym tempem dwa tygodnie bez GPS.
Dziwne jest to ze w specyfikacji nie podają pojemności baterii. Mam nadzieje ze nie znaczy to ze ładują rozne.
edit: tak patrzę na poprzedni moj wpis i mniej więcej o tej godzinie miałem 45% czyli przez 24 monitorowania aktywności bez GPS zjadło 6% Czyli tym tempem dwa tygodnie bez GPS.
2h sekundowego zapisu, 1.4h ultratrack przy 10km/H jachcie, przełączanie mapy i danych itp i 18% baterii poszło.
Widać wyraźnie, ze po jakimś czasie procesor nie moze udźwignąć tak gęstego zapisywanego tracka i na reakcje przy zoomie mapy czy jakiś innych aktywnościach, trzeba czekać sporo na reakcje zegarka...
co do ultratrack, to zapisuje co sekunde przez ok 17-20s, potem przerwa 1:45min, i znowu przez 17-20s. Dobrze sie sprawdza na morzu.
Niestety klasyczne zabija Epixa zapisuja co sekunde, dwie. Po dwoch godzinach mam ok 6000 puntow i Epix kleka.
Brakuje bardzo trybu AUTO.
Widać wyraźnie, ze po jakimś czasie procesor nie moze udźwignąć tak gęstego zapisywanego tracka i na reakcje przy zoomie mapy czy jakiś innych aktywnościach, trzeba czekać sporo na reakcje zegarka...
co do ultratrack, to zapisuje co sekunde przez ok 17-20s, potem przerwa 1:45min, i znowu przez 17-20s. Dobrze sie sprawdza na morzu.
Niestety klasyczne zabija Epixa zapisuja co sekunde, dwie. Po dwoch godzinach mam ok 6000 puntow i Epix kleka.
Brakuje bardzo trybu AUTO.
Forerunner 935 na codzień, Epix - na szlaku, Oregon 600 - mapnik, GPSMAP 620 -woda, Nuvi 3597 - droga, Edge 1030 bundle - rower, TEMPE. Były 60CS, 60CSx, 276C, Etrex 30, Edge 1000
Pobieglem dzis niebieska trasę nadlesnictwa Wronki. Niby rowerowa, ale ja bym swoim trekiem nie ujechal ;P
Wziąłem ze sobą Epixa, Fenixa2, Etrexa20 oraz telefon Z3Compact z oruxmaps.
Ustawienia:
Z3Compact:on chest: Battery after: 87% (from 96%); GPS+Glonass; Distance: 21.4km
Epix: on left arm; battery after: 86% (from 100%); 1km autolap vibration; BT off; Activity track on; Standard Watch face, no apps; GPS On; Distance: 21.3km
Fenix2: on left arm; battery after: 85% (from 99%); GPS smart; 21.2km
Etrex20: in light backpack; GPS+Glonass Normal; 21.00km
Porównanie dokładności:
http://www.mygpsfiles.com/app/#mfS6qmRV
Faktycznie, Epix laguje na mapie po jakis 12km.
Bateria w Epixie moim zdaniem nie jest najlepsza, choć mi wystarczy. Podejrzewam ze z bajerami bede musiał ładować go częściej niż Fenixa
Wziąłem ze sobą Epixa, Fenixa2, Etrexa20 oraz telefon Z3Compact z oruxmaps.
Ustawienia:
Z3Compact:on chest: Battery after: 87% (from 96%); GPS+Glonass; Distance: 21.4km
Epix: on left arm; battery after: 86% (from 100%); 1km autolap vibration; BT off; Activity track on; Standard Watch face, no apps; GPS On; Distance: 21.3km
Fenix2: on left arm; battery after: 85% (from 99%); GPS smart; 21.2km
Etrex20: in light backpack; GPS+Glonass Normal; 21.00km
Porównanie dokładności:
http://www.mygpsfiles.com/app/#mfS6qmRV
Faktycznie, Epix laguje na mapie po jakis 12km.
Bateria w Epixie moim zdaniem nie jest najlepsza, choć mi wystarczy. Podejrzewam ze z bajerami bede musiał ładować go częściej niż Fenixa