Garmin EPIX - opinie, pytania użytkowników
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Re: Garmin EPIX - opinie, pytania użytkowników
Trzeba będzie na spokojnie przyjrzeć się zagadnieniu, bo być może zależy to nie tyle od samego włączenia, ale np. od ilości punktów w śladzie, czy też rodzajowi danych, jaki ślad zawiera. Mam w zegarku jedną "Trasę testową" (ślad przygotowany w Lucusie) z niedużą ilością punktów i po włączeniu jej wyświetlania nic niepokojącego się nie dzieje. Zapewne dzisiaj przygotuję sobie kilka wycieczek na Bieszczady. Zobaczymy co będzie się działo.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Z innej beczki. Wśród brakujących w EPIXie rzeczy, oprócz tego że nie obsługuje danych wysokościowych z mapy, brakuje mi takiej uproszczonej prognozy pogody na podstawie trendu ciśnienia. Mam takie coś w Canyonie. Prosta ikonka typu słoneczko, chmurka, deszcz. Fajny gadżet, działający bez dostępu do internetu.
EDIT:
Przygotowałem sobie paczkę bieszczadzkich waypointów (z wysokościami
) i ok. 25 śladów. Aktywowałem wyświetlanie 3 śladów bieszczadzkich + zostawiłem wyświetlaną "trasę testową" pod domem - w Poznaniu. Czy zegarek spowolnił? Trudno wyczuć. Chyba jest nieco wolniejsza reakcja na kompas (obrócenie mapy) ok. 2 sek. Wydaje mi się, że bez włączonych śladów było to ok. 1 sek. Jest opóźnienie przy przesuwaniu mapy (PL Topo zoom=200m). Białe pole wypełnia się treścią dopiero po 2 sek. Coś a'la Etrex, z tym że bez śaldów wygląda to podobnie. Przy czym ślady jakie przygotowałem są dość chude. W zasadzie to kilkanaście, góra kilkadziesiąt punktów, niewykluczone że orzy większej ilości punktów wygląda to wyraźnie gorzej.
------------------------------------------
OK. Na weekend i nadchodzący tydzień zapowiada się super pogoda, więc będzie okazja poszlajać się gdzieś po lasach w okolicach Baligrodu
Zegarek skonfigurowany. Na zagranicznych forach coś tam ludziska narzekali na widok "strzałki kompasu" podczas nawigacji. Nie wiem. Mi się podoba. Przynajmniej po włączeniu aktywności (zapisu śladu). Jest nazwa celu, odległość i wyraźny wskaźnik namiaru/kursu. Kolor wskaźnika zależy od przyjętego schematu dla danej aktywności.
@Marko - jak widać, trochę zabawy i temperatura skoczyła w górę. Na całe szczęście w Lesku czeka Tempe
Być może coś zmienię, ale póki co, moja sekwencja ekranów na szlajanie się z plecakiem wygląda tak:
EDIT:
Przygotowałem sobie paczkę bieszczadzkich waypointów (z wysokościami
------------------------------------------
OK. Na weekend i nadchodzący tydzień zapowiada się super pogoda, więc będzie okazja poszlajać się gdzieś po lasach w okolicach Baligrodu
@Marko - jak widać, trochę zabawy i temperatura skoczyła w górę. Na całe szczęście w Lesku czeka Tempe
Być może coś zmienię, ale póki co, moja sekwencja ekranów na szlajanie się z plecakiem wygląda tak:
Pozdrawiam Lechu
to moze jednak wielkosc sladu ma znaczenie...To samo zauwazylem na wodzie przy dlugim zapisie. Wrzuc testowo dowolny slad z dowolnego kraju o dlugosc 2000 punktow i go aktywuj, zeby byl widoczny. U mnie to polozylo zegarek.
Musze wiec dzielic tracki na mniejsze i aktywowac je jeden po drugim.
Po tygodniu zabawy Epixem, wzialem do reki Oregona 600...i....jest boski
Musze wiec dzielic tracki na mniejsze i aktywowac je jeden po drugim.
Po tygodniu zabawy Epixem, wzialem do reki Oregona 600...i....jest boski
Forerunner 935 na codzień, Epix - na szlaku, Oregon 600 - mapnik, GPSMAP 620 -woda, Nuvi 3597 - droga, Edge 1030 bundle - rower, TEMPE. Były 60CS, 60CSx, 276C, Etrex 30, Edge 1000
-
Rewolwerowiec
- Początkujący
IMHO Epix to bardzo dobry zakup. Osobiście jestem bardzo zadowolony. Niestety czujnik temperatury prawdopodobnie umieszczony jest na spodzie zegarka i temperatura ciała, niestety ale znacznie, powoduje przekłamania. W domu zegarek leżący na stole wskazywał 22st C (zgodnie z prawdą), po nałożeniu na rękę 28-29st C. Pozdrawiam
Na szczęście dziala Tempe, ale nie wiadomo jeszcze jak to wpływa na baterie.... Za miesiąc czeka mnie pieszo 150km przez tydzien, wiec bedzie gdzie testować. Mam nadzieje ze i nowy FW sie pojawi do tego czasu
Forerunner 935 na codzień, Epix - na szlaku, Oregon 600 - mapnik, GPSMAP 620 -woda, Nuvi 3597 - droga, Edge 1030 bundle - rower, TEMPE. Były 60CS, 60CSx, 276C, Etrex 30, Edge 1000
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
No więc pierwszy porządny spacer w podkarpackim lesie. Jest super. Oczywiście EPIX nie ma pełnej funkcjonalności ręczniaka, ale jest lepiej niż można było się spodziewać.
Jeżeli chodzi o poruszany wcześniej temat prądu. Tak jak mam pewne zastrzeżenia co do osiągów baterii w trybie zegarka, tak w terenie, z aktywnym GPSem jest naprawdę OK. Nawigacja, ultratrac, włączona aktywność (zapis śladu) w trybie oszczędnym: zużycie prądu ok. 2-2,5% / godz.
I kto tu mówi, że Oregon jest boski? 

Jeżeli chodzi o poruszany wcześniej temat prądu. Tak jak mam pewne zastrzeżenia co do osiągów baterii w trybie zegarka, tak w terenie, z aktywnym GPSem jest naprawdę OK. Nawigacja, ultratrac, włączona aktywność (zapis śladu) w trybie oszczędnym: zużycie prądu ok. 2-2,5% / godz.
No to jest nas dwóchRewolwerowiec pisze:Osobiście jestem bardzo zadowolony.
Pozdrawiam Lechu
Bosko szybko i bezbolesnie sie go obsługuje , wszystko widać. Żre prąd. Coś za coś. Dlatego na wyprawę zabiorę obydwa
Jestem po ponad 100km z epixem z czego 70km w kompletnie nieznanym mi terenie (w jednej sesji prawie 40km).
Jak na razie jest to najlepszy sprzet do biegania jaki mialem. Kazdemu garminowi cos brakowalo, ale Epix bardzo dobry choc wymagania dopracowania. Dzisiejsza 38 km (4606punktów) sesja byla testem który epix przeszedł z oceną dla mnie 8/10. Wyrysowałem dwie trasy w basecampie po 20km które których widoczność przełączyłem po połowie. Druga trase musialem skrocic i do tego przydaly sie widoczne drogi (uzywalem mapy openfiestmap lite). w 70% czasu mialem mape na ekranie oraz cały czas aktywny jeden czujnik (tętno), polaczenie przez bluetooth z telefonem oraz livetrack coby zona mogla kontrolowac gdzie jestem
Faktem jest, ze Epix zaczyna nieogarnianie obrobki mapy juz po 1h zapisu. Lag jest niemilosierny a juz po 3h aktywnosci zoom czy przesuniecie mapy wymaga 30 sekundowej cierpliwosci. Jednak podglad mapy jest wystarczajacy przy predkosci ktora sie poruszalem (o 6-7 min/km). Slad wydaje sie byc calkiem dokladny (zdazaly mi sie nawroty kiedy zapomnialem skrecic w sciezke lub pomylilem ktoras bo byly trzy na rozstaju drog a ja na mapie mialem jedna) a teren dla gps okreslam jako trudny (momentami bylo tak gesto ze przez ciemnosc ledwo widzialem cos na ekranie bez podswietlenia. Soft mimo wczesnej wersji, jest dosc stabilny. Ani razu sie nie zawiesil a zmiana ekranow nastepowala dosc szybko. Na koniec miałem 80% baterii (4h20min, 70% ekran mapy, bluetooth, pare powiadomien, livetracking, zapis gps standardowy, glonass/egnoss off, autolap 1km wibracje i dzwiek).
http://www.mygpsfiles.com/app/#tszah5UC
Jak na razie jest to najlepszy sprzet do biegania jaki mialem. Kazdemu garminowi cos brakowalo, ale Epix bardzo dobry choc wymagania dopracowania. Dzisiejsza 38 km (4606punktów) sesja byla testem który epix przeszedł z oceną dla mnie 8/10. Wyrysowałem dwie trasy w basecampie po 20km które których widoczność przełączyłem po połowie. Druga trase musialem skrocic i do tego przydaly sie widoczne drogi (uzywalem mapy openfiestmap lite). w 70% czasu mialem mape na ekranie oraz cały czas aktywny jeden czujnik (tętno), polaczenie przez bluetooth z telefonem oraz livetrack coby zona mogla kontrolowac gdzie jestem
http://www.mygpsfiles.com/app/#tszah5UC
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Ja nie narzekam, Wydaje się więc, że zegarek nie jest przystosowany do tego:MikeSpy pisze:Faktem jest, ze Epix zaczyna nieogarnianie obrobki mapy juz po 1h zapisu. ...Lag jest niemilosierny a juz po 3h aktywnosci zoom czy przesuniecie mapy wymaga 30 sekundowej cierpliwosci.
Ciekawe czy uda się to Garminowi rozwiąząć zmianami w sofcie, czy też problem zniknie dopiero w Epixie 2 bądź 3MikeSpy pisze:, zapis gps standardowy,
Dzisiaj kolejna wycieczka, po której - mam nadzieję - będę jeszcze bardziej zadowolony z zabawki
Pozdrawiam Lechu
Wydaje mi sie ze musza dodać zapis smart jak w Fenixach i to ograniczy ilość punktów a wiec moze i laga.
Niemniej gdzie sens implementacji ficzera ktory powoduje takie lagi jak teraz. Raczej zrzucam to na barki niedopracowanego softu. Jeszcze spróbuję tego zapisu co jest gdy w epixie bedr miec tylko jedna mala mapkę. Moze epix nie jest przystosowany do takich dużych
Niemniej gdzie sens implementacji ficzera ktory powoduje takie lagi jak teraz. Raczej zrzucam to na barki niedopracowanego softu. Jeszcze spróbuję tego zapisu co jest gdy w epixie bedr miec tylko jedna mala mapkę. Moze epix nie jest przystosowany do takich dużych
Nordic walking po lesie, 2h.
Zapis oszczędny, nie ultratrack. Troche zabawy w czasie, przełączanie ekranów, nawigacji itp.
Ump nie dziala. Czarne tło. Spróbuje skorki Maniaka zrobionej dla PL topo.
Idzie 6% baterii na godzinę, przy założeniu, ze pomiar procentów jest liniowy. Daje to ok 17 godzin. Dawałem 18 i kest to możliwe bez zabawy z mapa
Zapis oszczędny, nie ultratrack. Troche zabawy w czasie, przełączanie ekranów, nawigacji itp.
Ump nie dziala. Czarne tło. Spróbuje skorki Maniaka zrobionej dla PL topo.
Idzie 6% baterii na godzinę, przy założeniu, ze pomiar procentów jest liniowy. Daje to ok 17 godzin. Dawałem 18 i kest to możliwe bez zabawy z mapa
UP--> ustawienia--> system--> zapis danych-->oszczednie
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Dzisiaj kolejna wycieczka. 11,5 km. Tym razem stricte w górach,. Było więcej zabawy po drodze i więcej zużytej energii. W ciągu 4 godz. 17%. Trochę dużo. Ale nadal wychodzi że 2 wycieczki można spokojnie zrobić bez ładowania zabawki. W połowie wycieczki wyłączyłem wektor i przeszedłem na JNX. Gdy po 4 godz. doszedłem do samochodu sprawdziłem szybkość odświeżania mapy, przesuwając ją o całą długość ekranu. Biała plama zniknęła po 3 sekundach, więc przy takim sposobie korzystania z zsgarka (ultratrack i zapis oszczędny), problem z mapą w zasadzie nie istnieje.
Pozdrawiam Lechu
Dzięki. Miałem to aktywne tylko mam po eng i jest "smart".
Ultratrack trochę mija się z celem przy innych aktywnościach niż chodzenie. Jesli ttlko ten rodzaj zapisu jest poprawny dla epixa to by nie było możliwości przelaczenia.
Ultratrack trochę mija się z celem przy innych aktywnościach niż chodzenie. Jesli ttlko ten rodzaj zapisu jest poprawny dla epixa to by nie było możliwości przelaczenia.