fenix 3 czy epix
-
Marcinjoseph
- Nowy
fenix 3 czy epix
Witam wszystkich
Chciałbym sie Was poradzić. Zamierzam kupić zegarek. Mam na myśli garmin fenix 3 lub garmin epix. Fenix 3 ma świetny design, mnóstwo opcji no i można go nosić na codzień ( wersja z bransoleta). W epix jedynie przekonuje mnie to, ze ma możliwość wgrania map i tylko tym jest lepszy . Nieukrywam, ze ta funkcja byłaby przydatna w pracy:-) np. podczas leśnych wypraw w nieznane:-). Mam mały dylemacik. A i jeszcze jedno pytanie czy epix pokazuje współrzędne w formacie mgrs, bo nigdzie nie mogę wygrzebać.
Pozdrawiam
Chciałbym sie Was poradzić. Zamierzam kupić zegarek. Mam na myśli garmin fenix 3 lub garmin epix. Fenix 3 ma świetny design, mnóstwo opcji no i można go nosić na codzień ( wersja z bransoleta). W epix jedynie przekonuje mnie to, ze ma możliwość wgrania map i tylko tym jest lepszy . Nieukrywam, ze ta funkcja byłaby przydatna w pracy:-) np. podczas leśnych wypraw w nieznane:-). Mam mały dylemacik. A i jeszcze jedno pytanie czy epix pokazuje współrzędne w formacie mgrs, bo nigdzie nie mogę wygrzebać.
Pozdrawiam
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Re: fenix 3 czy epix
W "sklepie" Garmin Connect jest do pobrania aplikacja uzupełniająca o nazwie GPS Position, która wyświetla aktualną pozycję - m.in. w formacie MGRS. Apka chodzi na Epixie (sprawdzone doświadczalnie) jak też - wg informacji od Garmina - na Fenixie 3. Natomiast sam zegarek - np. w zakresie obsługi waypointów - pracuje w zapisie dd mm.mmmm. Chyba nie można tego zmienić. Tak przynajmniej mi się wydaje Edit: już nie aktualne 
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
No cóż
Po prostu wcześniej się tym nie interesowałem. Jest możliwość zmiany formatu pozycji w ustawieniach systemowych Epixa. Jest też wśród tych ustawień MGRS. Przepraszam za wcześniejsze wprowadzenie w błąd 
Pozdrawiam Lechu
-
Marcinjoseph
- Nowy
Wielkie dzięki za zainteresowanie tematem. Teraz bije się z myślami Epix czy Fenix 3
Myślałem też nad Apple Watch, ale irytujące będzie codzienne ładowanie. Teraz używam Casio Protrek 5000 T i z tym problemu nie ma. Wystawiam na słońce i się ładuje. Ale cóż nie można mieć wszystkiego.
A Ty co byś polecił.
A Ty co byś polecił.
-
serekmedia
- Początkujący
We fenix3 też możesz zmienić format position na mgrs. Mape mam lepszą w smartphone, więc fenix podczas podróży do rejestrator śladu i komputer podróżny + szkic trasy i ważne waypointy - wszystko co potrzebuję bez postoju. Na postoju posiłkuję się słuchawką
na tej mapie przynajmniej coś widać 
-
Marcinjoseph
- Nowy
Byłem dziś w sklepie oglądać fenixa 3. Szczerze powiedziawszy jest to kawał busoli
, ale odniosłem wrażenie, że jest bardzo delikatny. Być może przez to, że jest lekki. Ogólnie fajny sikor 
-
Rewolwerowiec
- Początkujący
Jestem posiadaczem Epixa. Miałem ten sam dylemat. Musisz sobie zadać pytanie co wolisz: design czy użyteczność. Fenix wygląda kozacko, Epix jak casio z komuni w latach 80. Tyle, że w epixie masz mapę rastrową (np. pl topo) a w fenixie nie. I ten argument przesądził u mnie za wyborem epixa. Dodam jeszcze, że ostatnio popadłem w gadżetomanię i nie żałują nawet 1zł wydanej na ten zegarek. Pozdrawiam
pl topo to mapa wektorowa
Auto: Android Auto + OsmAnd+ + UMP, mapy.cz + OSM, Google Maps
Nadgarstek: Fenix 5 Plus Sapphire + TopoActive Europe + OSM Freizeikarte + UMP
W telefonach: Locus / Brouter, OsmAnd+ + OSM + UMP, mapy.cz
-
Marcinjoseph
- Nowy
Rewolwerowiec masz zupełną rację. Epix = Casio z lat 80 tych. Między epix a fenix różnica jest taka, że ma mapy nic poza tym. Dlatego fenix będzie chyba idealnym prezentem 
Ale to nie tylko "obrazek", ale również routing, wyszukiwanie zawartości mapy.Marcinjoseph pisze:ma mapy nic poza tym
Auto: Android Auto + OsmAnd+ + UMP, mapy.cz + OSM, Google Maps
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Też jestem zdania, że co do zasady, "na rękę", do bieżącej kontroli parametrów wędrówki, wystarczy urządzenie o możliwościach klasycznego bezmapowca, uzupełnione o smartphona w roli minimapnika, gdyby zaistniała potrzeba spojrzenia na mapę. Jednak w ubiegłym tygodniu przytrafiło mi się - już w terenie - zmienić plan wycieczki, a stosownego waypointa w zegarku nie było. W takiej sytuacji, dzięki mapie w zegarku uniknąłem żmudnego wklepywania współrzędnych. Summa summarum: podobnie jak Rewolwerowiec nie żałuję, że wybór padł na EPIXaserekmedia pisze:szkic trasy i ważne waypointy
Pozdrawiam Lechu
Na razie nie ma dla mnie na rynku lepszego zegarka outdoorowego niz Epix
Moze gdyby Leikr trzymal na baterii 20h i bylby w stanie wyswietlac nie tylko osmaps a i zeby mozna bylo gpxy zgrywac z niego bezposrednio to byla by jakas konkurencja. A tak nie ma 
Gdyby gear s2 miał GPS... (i coś lepszego od amoledu).
Albo w kolejnym Fenix'ie/Epix'ie niech Garmin dołoży obrotowy pierścień wokół ekranu.
Albo w kolejnym Fenix'ie/Epix'ie niech Garmin dołoży obrotowy pierścień wokół ekranu.
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
-
serekmedia
- Początkujący
Napisałem aplikację poiget, powinna działać na epixie. Pobiera ona poi z bazy OSM i zapisuje w zegarku jako punkt drogi. Ma tryb pracy around i wspomagane kompasem, czyli szuka POI w trójkącie 45 stopni w kierunku kompasu na wybranym dystansie. Sam niedawno dodawałem sobie w ten sposób kilka schronisk i szczytów. Apka jest w markecie conectiq.GPS Maniak pisze:a stosownego waypointa w zegarku nie byłoserekmedia pisze:szkic trasy i ważne waypointy
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
W moim przypadku chodziło o skrzyżowanie szlaku z drogą polną, a nie konkretne POI z mapy, którą przecież mam w Epixie, ale dzięki za info 
Pozdrawiam Lechu