Garmin Fenix 3

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
serekmedia
Początkujący

Re: Garmin Fenix 3

Post autor: serekmedia »

Można. Musisz zainstalować sobie pakiet developerski do conectiq i jechane. Pisze się w monkeyc, dość proste API.
kuba5555
Nowy

Post autor: kuba5555 »

Przepraszam ,ze z innej beczki.
Może ktoś z użytkowników fenix 3 mi odpowie czy cała koperta tego zegara jest metalowa czy plastikowa ,czy tylko bezel wokoło szkła ,ktory jest antena gps???????
cubeman
Początkujący
Kontakt:

Post autor: cubeman »

Czy ktoś orientuje się jak jest z wytrzymałością szkiełka NIEszafirowego na zarysowania? Czy skoro nie jest szafirowe, to rysuje się przy byle okazji?
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Post autor: wodzirej »

Zamiast ankiety nt. zarysowania zainwestowałbym w profilaktykę:
http://www.amazon.com/gp/product/B00UO5 ... 1_9&sr=8-9
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
cubeman
Początkujący
Kontakt:

serekmedia pisze:Można. Musisz zainstalować sobie pakiet developerski do conectiq i jechane. Pisze się w monkeyc, dość proste API.
Czy to co piszesz, jest na tyle czarną magią dla laika, że lepiej nawet tego nie instalować czy jest jakaś nikła szansa, że uda mi się to opanować?
Dodam, że cała moja wiedza programistyczna to zapomniane już podstawy BASICa na Amidze 25 lat temu :/
Jak przedmówca - też chciałbym zrobić kilka tarcz do Fenixa (chociaż go jeszcze nie mam :) ). Od strony projektu graficznego nie ma problemu bo to mój zawód, ale to całe monkeyc to nawet nie wiem co to jest :(

No dobra, doczytałem. Nie ma szans abym to ogarnął :(
Może ktoś, komu programowanie nie straszne, chciałby się w to wspólnie pobawić?
serekmedia
Początkujący

cubeman pisze: No dobra, doczytałem. Nie ma szans abym to ogarnął :(
Może ktoś, komu programowanie nie straszne, chciałby się w to wspólnie pobawić?
Tzn jak masz tarczę w "rysunku" to zrobię z niej zegarek :) bo to akurat złożone nie jest. Z tym że od pół roku odłożyłem connectiq i musiałbym się wdrożyć.
Tylko kilka wytycznych co do samego rysunku: używasz rozdziałki zegarka 218x218 i palety 12 kolorowej takiej jak w zegarku - bo inaczej wyjdzie "kupa" - weź poprawkę na to że biały jest szary, czarny też jest szary, a kolory pastelowo/wyblakłe. Sekundnik nie działa w zegarku - w sensie tarczas w większości czasu jest odświeżana raz na minutę, tylko wybudzając zegarek pokazuje sekundnik.

Co do szkiełka to biorąc pod uwagę moje doświadczenie to plastiki to porysujesz swetrem :), szkło mineralne jest na tyle twarde że nie porysujesz go mankietem koszuli, swetra i takim obcieraniem np zabrudzonym palcem - w normalnym używaniu, natomiast kontakt z czymś metalowym czy skałą to niestety rysa. Więc ja bym nie oszczędzał te kilka stów przy i tak drogim zegarku.
brodos81
Początkujący

Post autor: brodos81 »

Witam ponownie i ponawiam pytanie .Chciałem sie dowiedzieć czy zapisane punkty na fenixe 3 można gdzieś przeglądać bo na garmin basecamp ich nie widać pewnie dlatego że zapisane są w formacie fit. a w tym programie widoczne jest gpx.
cubeman
Początkujący
Kontakt:

Czy ktoś mógłby uświadomić mnie odnośnie sterowania muzyką?
Widziałem na YT filmik jak facet w telefonie z Androidem zaznaczył w aplikacji na telefonie, który odtwarzacz muzy ma mu Fenix obsługiwać.
Ja niestety nie mogę znaleźć takowych ustawień w aplikacji Connect na swoim iPhonie :(
Wiem - pewnie robię to źle :) - ale co?
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

brodos81 pisze:Chciałem sie dowiedzieć czy zapisane punkty na fenixe 3 można gdzieś przeglądać bo na garmin basecamp ich nie widać pewnie dlatego że zapisane są w formacie fit. a w tym programie widoczne jest gpx.
Hmm. Dziwna sprawa. Jeżeli chodzi o punkty zapisane w EPIXie, może nie w 100% bliźniaczym, ale jednak koncepcyjnie podobnym urządzeniu (także pliki FIT) BaseCamp bez trudu "widzi" punkty zapisane bezpośrednio w zegarku. Podobnie zresztą jak aktywności w plikach FIT.

Dla pewności czy coś się nie zmieniło wyszedłem przed chwilą na balkon, zapisałem punkt opcją: "Zapisz pozycję" i jest:
Nowy-2.jpg
Nowy-2.jpg (25.47 KiB) Przejrzano 8929 razy
Więc to raczej nie problem tego, że BaseCamp "nie widzi" plików FIT.
Informacyjnie: Używam BC w wersji 4.5.2
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
brodos81
Początkujący

No dzięki za zainteresowanie ale u mnie również widać trasę biegu w basecamp w formacie fit. Tylko nie wiem czemu nie widzi zapisanych punktów :(
grzebie w pamieci wewnętrznej i nie widać w basecamp.
MikeSpy
Bywalec

Post autor: MikeSpy »

brodos81 a masz najnowszego basecampa? bo costam poprawiali przy ktorejs wersji
brodos81
Początkujący

No to właśnie było przyczyną. Teraz jest dobrze.Dziękuję za pomoc, A prośba do serekmedia czy dasz radę zrobic dla mnie tarczę do fenixa3? bo ja programistą nie jestem i za to się nie biorę :D będę wdzięczny
erwin0917
Początkujący

Post autor: erwin0917 »

Też bym chciał moge zrobić projekt graficzny ;)
serekmedia
Początkujący

Hahha, tzn mój czas nie jest z gumy :) a muszę też co zrozumiałe programować dla $$$ ;)
Z cubeman już skończyliśmy jedną, poleci dziś do store w inicjacyjnej wersji - tak więc polecamy.

Nie będę się deklarował może na tak/nie, ale wrzućcie propozycje na web i zobaczymy :)
cubeman
Początkujący
Kontakt:

Mała zajawka dla garniakowych userów :)
Projekt tarczy "Rugged", który dzisiaj znajdzie się w store Garmina, chwilowo będzie w jednej opcji kolorystycznej, ale opracowanych wersji jest więcej. Czekamy tylko, aż Garmin udostępni możliwość ustawień dla tarcz, aby nie trzeba było instalować każdego koloru osobno.
Projekt wygląda tak:
Obrazek
Instalujcie, używajcie, komentujcie :)
Enjoy :)
ODPOWIEDZ