Garmin Fenix 3

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
erwin0917
Początkujący

Re: Garmin Fenix 3

Post autor: erwin0917 »

Naprawdę świetna właśnie zainstalowałem i widzę, że zagości u mnie na dłużej ;) Jeśli chodzi o mnie to chciałęm właściwie drobną przeróbkę standardowego cyfrowego zegarka w postaci dodania małej grafiki :P Co do projektów to jak jest z tym sekundnikami bo te wbudowane tarcze maja normalnie sekundniki a pobrane niby maja ale raz je widać raz nie.
serekmedia
Początkujący

Post autor: serekmedia »

Tarcze ze store mają takie ograniczenie niestety że nie mają sekundnika na stałe. Ja i pozostali devele przestaliśmy już o to męczyć ciq team bo ich upór jest nieugięty i wymówka kondycją acu niezmienna :)
Po prostu oni dają nam "prąd" raz na minutę i musimy narysować tarczę w czasie 100ms i koniec. A jak zegarek wyczuje spojrzenie to się włącza high power mode i na kilka sekund możemy rysować tarczę co sekundę - wtedy sekundnik widać. Wyjątkiem są eventy - typu połączenie/rozłączenie bt, zmiana % baterii itp.
erwin0917
Początkujący

szkoda sekundnik przydatna sprawa ;/ A nie wyodniej co do tej ostatniej tarczy zegarka byłoby przekręcić ją w drugą strone? tak żeby była w strone właściciela przez co mniej trzeba obracać nadgarstek :) WIe ktoś czy coś się zmieniło odnosnie krokomierzy? Czy nadal fenix tempo może czytać tylko z GPS albo tylko z krokomierza?
cubeman
Początkujący
Kontakt:

Post autor: cubeman »

erwin0917 pisze:A nie wyodniej co do tej ostatniej tarczy zegarka byłoby przekręcić ją w drugą strone? tak żeby była w strone właściciela przez co mniej trzeba obracać nadgarstek :)
Nie :)
Serio musisz odwracac nadgarstek, aby odczytac godzine?
Gdybym projektujac ta tacze sugerowal sie tylko tym "co latwiej", to powstalaby kolejna z dziesiatek zwyklych tarcz w appstore Garmina...
Ale projektowanie graficzne to temat troche jakby nie na to forum :)
erwin0917
Początkujący

Np jak sie prowadzi samochód mogłoby być łatwiej ;P jesli gorzej będzie wyglądała no to nie warto zmieniać. Brakuje mi jeszcze stanu baterii :) Jak wrażanie po najnowszej aktualizacji? Mam wrażenie, że zegarek zaczął chodzić trochę wolniej. Mam na myśli przełączania pól danych/opcji
cubeman
Początkujący
Kontakt:

erwin0917 pisze:Np jak sie prowadzi samochód mogłoby być łatwiej ;P jesli gorzej będzie wyglądała no to nie warto zmieniać.
E tam, marudzisz :) Tez prowadze samochod i mam zegarek na lewej rece, a mimo to ciagle bez problemu widze, ktora jest godzina.
Fakt, ze tarcza w odwrotnym ustawieniu bedzie paskudna to ja wiem, ale jak ktos nie potrafi sobie tego wyobrazic, to wystarczy wgrac tarcze w zegarek, zdjac go z reki, zaslonic pasek / bransoletke aby nie sugerowala kierunku i odwrocic zegarek o 90 stopni - sam zobaczysz, ze wtedy wyglada to jak... jak cos nieladnego :)
To tylko wyglad, a jest jeszcze kwestia oddzialywania podswiadomego na odbiorce, a tutaj nachylenie ma bardzo duzy wplyw, ale jak juz mowilem - nie to forum. :)
erwin0917 pisze:Brakuje mi jeszcze stanu baterii :)
Bateria pokazuje sie tylko jak jest niski poziom naladowania.
erwin0917 pisze:Mam wrażenie, że zegarek zaczął chodzić trochę wolniej. Mam na myśli przełączania pól danych/opcji
Tez mam takie wrazenie. Dodatkowo wibracja przy rozlaczaniu / polaczaniu BT jest teraz duzo mocniejsza. Moze reki nie urywa, ale gdybym w momencie rozlaczenia akurat sikal, to moglbym przypadkowo zrobic sobie dobrze ;) Nie wiem zatem czy to wada czy moze bardziej zaleta ;)
serekmedia
Początkujący

Post autor: serekmedia »

Bateria jest tylko indicator na 15%, dokładny dodaliśmy do calendar widget - można go sobie wgrać zaraz obok zegarka i odczytać, a sam kalendarz dobrze się sprawuje jako secondscreen.
Wibracja po rozłączeniu BT już kilka razy uratowała mi "życie", nie zapomniałem zabrać słuchawki z biura :) Więc jest to przydatne do pilnowania telefonu :)
Obróconą wersje zrobimy, ale ja również twierdzę za cubemanem że to nie jest dobra opcja, ale w natłoku próśb trzeba ją chyba zrobić.

Wczoraj robiłem testy personalizacji apek przez GCM i w ramach tych testów dodałem zmianę palety w Rugged i zmianę kolejności mm.dd dd.mm wg upodobań użytkownika.

Garmin znowu mnie wkurzył, bo nie dał opcji testów zmian z telefonu. Można testować tylko na emulacji, a opcje przez GCM są dostepne tylko dla apek ładowanych przez store - co jest po prostu niedorzeczne, bo muszę testować na upublicznionej aplikacji. Jest jakiś workaround, ale nie jest kompletny - nie idzie i tak przetestować zmian "w locie", tylko załadować pliki z emulatora na zegarek, ale to procedury podmiany setupu w czasie działania apki i tak się nie przetestuje.
Dziwi mnie to ograniczenie, bo ono chyba z tego jak się zachowuje musiało być wprowadzone z premedytacją i specjalnie zablokowane.
erwin0917
Początkujący

a czy wiecie o jakiejś możliwości zmiany głośności alarmów dzwiękowych? Zima idzie a spod kurtki nic nie słychać, ratuje tylko wibracja. DLa przykładu w modelu FR620 dźwięk jest mocniejszy, 910xt też głośniej krzyczało i chyba można było regulować intensywność tych dźwięków.
cubeman
Początkujący
Kontakt:

Fajnie byłoby też, gdyby przy otrzymywaniu notyfikacji piknęło jakimś dźwiękiem a nie tylko vibra.
erwin0917
Początkujący

czemu w iOS można odrzucić połączenie przychodzące, a w androidzie klikając odrzuć tylko usuwamy komunikat z zegarka? To normlane czy u mnie coś jest nie tak?
griszka
Nowy

Post autor: griszka »

Witam serdecznie. Chciałbym się zapytać a właściwie poprosić czy ktoś z obeznanych w aplikacjach mógłby stworzyć coś takiego....przy połączeniu przychodzącym wyświetla się dużą i wyraźną czcionką numer i lub nazwa dzwoniącego. Podczas aktywności jest problem z odczytaniem tych małych literek. Pobrałem Dialer for Garmin bo myślałem że tak jak zapisane są kontakty w zegarku (rewelacja) tak będą wyświetlane podczas dzwonienia i tu się grubo przeliczyłem. Dzięki za odpowiedzi czy jest to w ogóle możliwe. Pozdrawiam Grzegorz
Awatar użytkownika
gregorio1972
Początkujący

Post autor: gregorio1972 »

Witam :D
Proszę o poradę - mam Oregona 600 - rozważam zakup fenix3 a możne Sunto tylko zastanawiam się czy mając Oregona jest sens wydawać tyle kasy. Fenix3 kusi mnie mnogością funkcji i jest chyba praktyczniejszy. Dużo łażę po górach a poza tym chodzi mi o codzienny monitor aktywności oraz na treningach (czujnik tętna). Może lepszą inwestycją będzie do Oregona Opaska najnowsza Vivosmart HR. Nie biegam i nie uprawiam Triatlonu więc nie wiem czy dedykowane urządzenia bedą zadawały egzamin.
Pozdrawiam Grzegorz
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

gregorio1972 pisze: zastanawiam się czy mając Oregona jest sens wydawać tyle kasy
Sprzedaj Oregona. Mapę w razie czego zawsze można zobaczyć w komórce :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
gregorio1972
Początkujący

Post autor: gregorio1972 »

Dzięki za sugestię i skłaniam się ku temu :D
Pozdrawiam Grzegorz
Wookie
Początkujący

Post autor: Wookie »

Witam panowie, planuję zakup Fenixa 3, ale mam co do niego parę pytań :

1. Obecnie mam Casio G-Shocka Gulfmastera, czyli wiadomo, najwytrzymalsze co może być... a jak to jest w przypadku tego Garmina ? jest równie wytrzymały czy jest z nim trochę gorzej niż z GShockiem ?
2. Planuję kupić wersję tańszą, bez szafirowego szkiełka, natomiast chce kupić do tej tańszej wersji folie ochronną na ekran... dobry pomysł ??
3. Oprócz paska metalowego i szkiełka szafirowego to wersja Saphhire czymś jeszcze istotnym się różni od tej tańszej ?
4. Ostatnie pytanie o funkcjonalność, czy jest w tym urządzeniu taki banał jak sygnał pełnej godziny ? można to ustawić ?
ODPOWIEDZ