Porównanie danych technicznych zūmo 395LM i zūmo 595LM:
https://buy.garmin.com/pl-PL/PL/catalog ... uct=536248
[News] Zūmo 395LM i zūmo 595LM
[News] Zūmo 395LM i zūmo 595LM
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Re: [News] Zūmo 395LM i zūmo 595LM
Ciekawie wygląda porównanie 590 i 595:
https://buy.garmin.com/pl-PL/PL/catalog ... uct=145273
Wynika z tego, że motocyklistom przestały być potrzebne informacje o korkach i pogodzie (za pomocą aplikacji Smartphone Link), a bardziej potrzebne staje się słuchanie muzyki (obsługa Spotify).
Bardzo mam mieszane uczucia
Romek K
https://buy.garmin.com/pl-PL/PL/catalog ... uct=145273
Wynika z tego, że motocyklistom przestały być potrzebne informacje o korkach i pogodzie (za pomocą aplikacji Smartphone Link), a bardziej potrzebne staje się słuchanie muzyki (obsługa Spotify).
Bardzo mam mieszane uczucia

Romek K
DriveAssist 51
Motocyklistom informacje o korkach nie są do niczego potrzebne - nie bardzo wiem do czego by je można wykorzystać????
Pogoda - może być, ale to też nic szczególnie przydatnego: nie zmienia się co minutę i można to sprawdzić na telefonie jeden raz na początku dnia.
Zumo to w zasadzie nawigacja samochodowa, a o jego "motocyklowatości" decyduje wzmocnienie obudowy, uszczelnienie na wodę oraz to co wymienione w punkcie: "Cechy dodatkowe".
Z tych dodatkowych najciekawsze to: współpraca z czujnikami ciśnienia w oponach, sterowanie kamerką Virb, wymienna bateria i obsługa map topo. Co do tego ostatniego to nie bardzo czuję o co chodzi - nigdy nie używałem nuvi, a z tego co pamiętam, to lata temu ładowałem do mojego starego zumo550 mapy topo i działało to i wyglądało normalnie. Może chodzi o jakieś profile wysokości, ślady, czy cuś...
Wyznaczanie krętych tras - to funkcja dla absolutnych leni, no ale OK - tacy też sa...
Te obydwa zumo wyglądają na bardzo solidnie i przyzwoicie pomyślane sprzęty dla zdeklarowanych 'szosowców'. Można by je polecić gdyby nie cena: po dzisiejszym kursie wychodzi 3300zł i 2640zł.... Taniej (~24oozł) można kupić Monterrę, która dla motocykla oferuje nieskończenie większe możliwości!!! Lub ew. Montanę 680 (~2300zł), która ma wszystko czego trzeba.
Zdrówko,
Miszel
Pogoda - może być, ale to też nic szczególnie przydatnego: nie zmienia się co minutę i można to sprawdzić na telefonie jeden raz na początku dnia.
Zumo to w zasadzie nawigacja samochodowa, a o jego "motocyklowatości" decyduje wzmocnienie obudowy, uszczelnienie na wodę oraz to co wymienione w punkcie: "Cechy dodatkowe".
Z tych dodatkowych najciekawsze to: współpraca z czujnikami ciśnienia w oponach, sterowanie kamerką Virb, wymienna bateria i obsługa map topo. Co do tego ostatniego to nie bardzo czuję o co chodzi - nigdy nie używałem nuvi, a z tego co pamiętam, to lata temu ładowałem do mojego starego zumo550 mapy topo i działało to i wyglądało normalnie. Może chodzi o jakieś profile wysokości, ślady, czy cuś...
Wyznaczanie krętych tras - to funkcja dla absolutnych leni, no ale OK - tacy też sa...
Te obydwa zumo wyglądają na bardzo solidnie i przyzwoicie pomyślane sprzęty dla zdeklarowanych 'szosowców'. Można by je polecić gdyby nie cena: po dzisiejszym kursie wychodzi 3300zł i 2640zł.... Taniej (~24oozł) można kupić Monterrę, która dla motocykla oferuje nieskończenie większe możliwości!!! Lub ew. Montanę 680 (~2300zł), która ma wszystko czego trzeba.
Zdrówko,
Miszel
Monterra (+XRV750)
-
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 4 times
- Kontakt:
Smartphone Link jak najbardziej działa dalej. Fars to są te punkty POI Foursquare. Zajmuje dodatkowo miejsce jako oddzielna mapa. Wszystko to jest dostępne w Smartphone Link jako samodzielna aplikacja na Androida iPhone.
Co do danych to Pogoda może się zmienić w 10 minut w górach .
W nowych Nuvi chyba już żaden model nie obsługuje danych DEM. Profil trasy fajna sprawa.

Wyznaczanie krętych tras, górzystych czy preferencji drogowych. Może i leni albo wygodnickich. Zwłaszcza patrząc na ceny, które na dzisiejszy czas są grubo przestrzelone.

Co do danych to Pogoda może się zmienić w 10 minut w górach .
W nowych Nuvi chyba już żaden model nie obsługuje danych DEM. Profil trasy fajna sprawa.

Wyznaczanie krętych tras, górzystych czy preferencji drogowych. Może i leni albo wygodnickich. Zwłaszcza patrząc na ceny, które na dzisiejszy czas są grubo przestrzelone.

Jasne, zgoda. Ale w praktyce to tak nie działa. Po prostu patrzysz na prognozę 24 godzinną w telefonie i wiesz czego możesz się spodziewać. I tak właśnie się ubierasz/bierzesz na bagaż. Nie ma żadnej potrzeby patrzeć co chwilę na ekran gps-a. Ale oczywiście jeśli zumo ma komunikaty pogodowe, to może dostać mały punkcik '+' . To nic złegoZachu pisze:Co do danych to Pogoda może się zmienić w 10 minut w górach .

Istnieją motocykle które są właściwie limuzynami na 2 kołach i motocykle którym bliżej raczej do roweru górskiego niż do pojazdu szosowego. Oczywiste, że każdy wybiera taką koncepcję nawigacji jaka mu pasuje.
Tyle, że nie każdy wie jaka mu pasuje...

Zumo jest całkiem OK!! Ale dla mnie koncepcja Monterry jest bardzo bliska ideału, bo: 1. sprawdza się rewelacyjnie w tym do czego ja osobiście najbardziej jej potrzebuję (kilkutygodniowe wyprawy z dala od cywilizacji, na Wschód na enduro), 2. sprawdza się bardzo dobrze na jednodniowych wycieczkach w bardzo cywilizowanych rejonach nasyconych pięknymi, równymi szosami, 3. Nadaje się całkiem dobrze do samochodu, nie dając przy tym poczucia jakiegoś dyskomfortu.
To było już trochę OT, wiem!
Zdrówko,
Miszel
Monterra (+XRV750)
Pytanie techniczne ...(korzystałem wcześniej z zumo 660 , potem zumo 350 teraz zumo 595) i porównując 6 letnie zumo 660 oraz egzemplarze zumo 350 z obecnie nabytym zumo 595 to jakość i kontrast na ekranie to masakra i porażka. Całkowity brak kontrastu na ekranie zumo 595 przy ustawieniu jasności na 100% . Zumo 660 ma ustawienie na 70 %jasności i jest OK . Tu w zumo 595 widać niewiele, wszystko się zlewa niż na innych modelach. Może to od kolorystyki jest uzależnione ale przestawiałem w USTAWIENIACH - MAPA i POJAZD - MOTYW MAPY.... przestawiając na motyw Garmin HV, Itali, Polska ..wszędzie jest podobnie.
Czy też tak macie ?
Kolory są raczej pastelowe we wszystkich opcjach i to może mieć bardzo duże znaczenie !!!
I jeszcze jedno ....nawigacja kupiona jako nowa w lutym a bateria trzyma bardzo krótko a przechodząc w opcje oszczędną ustawia ekran na 40 % co powoduje że już nic nie widać !!!!!!!!!!
Co o tym sądzicie ?
Czy też tak macie ?
Kolory są raczej pastelowe we wszystkich opcjach i to może mieć bardzo duże znaczenie !!!
I jeszcze jedno ....nawigacja kupiona jako nowa w lutym a bateria trzyma bardzo krótko a przechodząc w opcje oszczędną ustawia ekran na 40 % co powoduje że już nic nie widać !!!!!!!!!!
Co o tym sądzicie ?