laptop+ modul gps+ mapsource

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.

Moderator: PouchX

laptop+ modul gps+ mapsource

Postprzez kemot1977 » Wt, 05 lut 2008 15:42

witam!!
mam pytanie natury technicznej moze ktos zechce sie podzielic swoimi doswiadczeniami z takiego polaczenia...
posiadam laptopa HP 6710s z zainstalowanym mapsource oraz City Navigator Europe NT v9...do tego chce dokupic modul gps (znalazlem wstepnie dwa- Moduł GPS NAVIBE Oparty na SIRF STAR III model GB737 lub GB735) lub inny propozycje mile widziane!!
czy mapsource bedzie pobieral pozycje gps i czy w takiej konfiguracji moze to pracowac jako nawigacja??

/PZDR
nuvi 350
iQue M5
kemot1977
 
Posty: 20
Dołączył(a): Wt, 10 lip 2007 14:43
Lokalizacja: Gniezno

Re: laptop+ modul gps+ mapsource

Postprzez wodnik7 » Wt, 05 lut 2008 15:57

potrzebujesz nRoute (gratis), i odpowiedniego programu, ktory przetworzy dane NMEA gpsa na format garminowski.

i tak, dziala:)
Pozdrawiam, Michal
GPSMAP 60CS, StreetPilot c510, nuvi 255wt, CNE 2008-2010, ump, topo_100 i dalsze..
wodnik7
Bywalec
 
Posty: 333
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 22:10
Lokalizacja: Berlin/Gdańsk

Re: laptop+ modul gps+ mapsource

Postprzez stara zientara » Wt, 05 lut 2008 17:46

Albo MapSource w wersji nie nowszej niż 6.5 - ma nawigację działającą także z NMEA. Ale jeśli nie masz kodu do CNE dla odbiornika, to w chwili uruchomienia nawigacji mapa znika (tzn. zamienia sie na bazową).
Pozdrawiam
Wojtek
GPSmap76CSx, Nüvi 205 i różne służbowe (poprzednio GPSmap76, GPS76, GPS48, GPS45XL, Navstar2000)
http://wojtekzientara.pl/
Avatar użytkownika
stara zientara
Bywalec
 
Posty: 148
Dołączył(a): N, 20 maja 2007 15:57
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez kemot1977 » Śr, 06 lut 2008 10:55

witam!!
dzieki za nRoute...
mam iQue M5 ktory polaczony jest z laptopem przez BT (polaczenie nawet dziala na COM 18i 19)... wiec teoretycznie powinno to dzialac bez dodatkowego modulu GPS:)
w czasie proby odszukania urzadzenia GPS przez nRoute wyskakuje komunikat...
"Nie mozna odnalezc urzadzenia GPS
Upewnij sie, ze spelniono podane warunki i sprobuj ponownie:
1) Urzadzenie GPS jest podlaczone do portu szeregowego
2) Urzadzenie GPS jest wlaczone
3) Opcja interfejsu GPS jest ustawiona na GARMIN lub tryb hosta

2 pierwsze warunki sa spelnione:)... natomiast nie wiem co znaczy i jak sie ustawia interfejs GPS na GARMIN lub tryb hosta... wiec pewnie chodzi o ten dodatkowy program o ktorym wspomnial wodnik7... np gpsproxy???
... chyba bede odkrywal ameryke od nowa;)

/PZDR
nuvi 350
iQue M5
kemot1977
 
Posty: 20
Dołączył(a): Wt, 10 lip 2007 14:43
Lokalizacja: Gniezno

Postprzez wodnik7 » Śr, 06 lut 2008 11:19

kemot1977 napisał(a):2 pierwsze warunki sa spelnione:)... natomiast nie wiem co znaczy i jak sie ustawia interfejs GPS na GARMIN lub tryb hosta... wiec pewnie chodzi o ten dodatkowy program o ktorym wspomnial wodnik7... np gpsproxy???
... chyba bede odkrywal ameryke od nowa;)
hej
wlasnie o ten dodatkowy program chodzi:) nie wiem, czy wolno mi tutaj podac link lub jego nazwe, ale jesli wygooglasz, powinienes znalezc. NMEA a protokol garmin wirtualny com...

;)

PS: teraz zaobaczylem, ze masz pocketa garmina - wiec tutaj nie wiem, czy on sam juz nie powinien wysylac informacji w protokole garmina. moze ktos juz takie cos testowal (ja np. moge rzec, ze streetpilota nroute wykrywa, 60cs rowniez. jak jest z ique? nie wiem, tym bardziej ze nie po kablu, a przez bt.
Pozdrawiam, Michal
GPSMAP 60CS, StreetPilot c510, nuvi 255wt, CNE 2008-2010, ump, topo_100 i dalsze..
wodnik7
Bywalec
 
Posty: 333
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 22:10
Lokalizacja: Berlin/Gdańsk

Postprzez popej » Śr, 06 lut 2008 11:32

To IMHO nie jest żaden zakazany program ;-)

W tym wypadku powinien zadziałać komplet GPSproxy i com0com. Dawno tego nie próbowałem, więc szczegółów nie podam.

Gpsgate też pewnie zadziała, ale to jest płatny program.

A jeżeli GPS nadaje w standardzie Garmina, to powinien zadziałać wprost, bez żadnych dodatkowych programów.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Mi A3, OsmAnd+
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6850
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Tomek Niedbała » Śr, 06 lut 2008 13:42

Ostatnio edytowano So, 20 sie 2011 11:18 przez Tomek Niedbała, łącznie edytowano 1 raz
Nuvi 2597LMT; GPS Data Logger/Receiver iBlue747 Bluetooth
Avatar użytkownika
Tomek Niedbała
 
Posty: 74
Dołączył(a): So, 27 paź 2007 12:46
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez kemot1977 » Śr, 06 lut 2008 18:51

dzieki bardzo za pomoc... DZIALA!!...
nRoute wykrywa M5 po BT i pobiera pozycje GPS co prawda na balkonie ale zawsze;) Wsyzstko wyglada OK!!
tylko wyszedl jeszcze jeden maly problem... nRoute dziala na stacjonarnym z WinXP natmiast na laptopie z WinVista nie chce pojsc (o malo mnie krew nie zalala bo od laptopa zaczalem... zachcialo sie MSFT wynalazkow:P!!) WIEC WYGLADA ZE VISTA OUT!!
...
jeszcze raz dziekuje!!

/PZDR
nuvi 350
iQue M5
kemot1977
 
Posty: 20
Dołączył(a): Wt, 10 lip 2007 14:43
Lokalizacja: Gniezno

Postprzez Tomek Niedbała » Śr, 06 lut 2008 19:21

kemot1977 napisał(a): WIEC WYGLADA ZE VISTA OUT!!
Może "vista wio" ? :lol:
Nie walczyłem jescze z Vistą, ale podobno nRoute działa z tym cudakiem:
http://forums.groundspeak.com/GC/index.php?showtopic=164009
Nuvi 2597LMT; GPS Data Logger/Receiver iBlue747 Bluetooth
Avatar użytkownika
Tomek Niedbała
 
Posty: 74
Dołączył(a): So, 27 paź 2007 12:46
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez kemot1977 » Cz, 07 lut 2008 2:02

Tomek Niedbała napisał(a): Nie walczyłem jescze z Vistą, ale podobno nRoute działa z tym cudakiem:


dziala!!
w ustawieniach konta uzytkownika pomimo ze konto ustawione jest na administrator bylo wlaczone zabezpieczenie komputera przed zmianami... jak probowalem zmienic w com0com nazwy portow to wyskakiwal komunikat ze dostep jest zabroniony!!
po wylaczeniu zabezpieczen wszystko poszlo jak nalezy!! WIEC Z VISTA TEZ DZIALA!!
chyba dopisze do podpisu... nuvi 350 iQue M5 HP6710s;) tylko w koncu dojdzie do tego ze do WC bez GPSa nie trafie... jak mi to jeden stary kierowca przepowiedzial;) i niestety duzo mial w tym racji:(

/PZDR
nuvi 350
iQue M5
kemot1977
 
Posty: 20
Dołączył(a): Wt, 10 lip 2007 14:43
Lokalizacja: Gniezno

pytanie do Tomek Niedbała

Postprzez czeslaw555 » So, 31 maja 2008 6:35

pytanie do Tomka Niedbała, mam oryginalną mapę Map Update 2008 City Navigator Europe NT wgraną do laptopa jak i do nawigacji garmin 360T. Oczywiście w nawi działa OK,to co trzeba zrobić? wgralem wszystko co podales na forum garniaka Bluethoot mam w laptopie tylko co teraz ?zrobilem jak podajesz w opisie i to co pokazujesz na fotkach tylko nie dziala ,przeczytalem link do stronki z opisem po angielsku i czy trzeba miec dodatkowo nadajnik gps? jak tak to jaki? POzdr.czeslaw
Nuvi 2595LM
czeslaw555
Bywalec
 
Posty: 276
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 14:24
Lokalizacja: Gdańsk

Re: laptop+ modul gps+ mapsource

Postprzez marekgc » Pn, 13 kwi 2009 1:47

jeszcze jedno pytanie
gpsproxypc widzi odbiornik na BT wszystkie inne też. ale nRute. i mapSurce wywala komunikat o portach, hostach i tp i odmawia radości z programów :oops:
pomcy proszę

i znalazłem http://www.franson.com/gpsgate/ program w prawdzie kosztuje 13 usd ale działa
marekgc
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pn, 13 kwi 2009 1:40


Powrót do Hardware i firmware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości