Vista HCx Firmware 2.60

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.

Moderator: PouchX

Postprzez popej » Cz, 07 lut 2008 10:09

IMHO polskie tłumaczenie fachowe brzmi: doskonałość. Akurat ma 11 liter ;-)

http://www.air-sport.pl/?strona,menu,po ... SID=a36684
http://pl.wikipedia.org/wiki/Doskona%C5 ... wietrznego
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez WJarek » Cz, 07 lut 2008 11:49

Tak, tylko że doskonałość jest parametrem statku powietrznego i jest stała...
Vista HCX
WJarek
 
Posty: 27
Dołączył(a): Śr, 14 lis 2007 19:26

Postprzez popej » Cz, 07 lut 2008 12:13

Przez chwilę myślałem że to chodzi o dane wprowadzane do jumpmastera. Jeżeli to są dane mierzone, to rzeczywiście co innego.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez andrzejski » Cz, 07 lut 2008 14:37

Myślę, że tak jest, jeśli wartość znamy, ale obliczana (testowana) jest dla jakiś znormalizowanych warunków. Ponieważ bardzo ogólnie jest to odległość jaką maszyna latająca przeleci puszczona z określonej wysokości to może to Glide ratio to odległość od startu do wylądowania z uwzględnieniem różnicy poziomów - czyli droga rzeczywista, albo właśnie ten współczynnik wyliczony z drogi rzeczywistej i różnicy wysokości. Nie sprawdzałem ale takie coś mi przychodzi do głowy. Mogę się mulić :)
Andrzej Skibicki www.askibicki.com
Vista HCx + UMP-pcPL + Topo_PL_100
Avatar użytkownika
andrzejski
Bywalec
 
Posty: 113
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 7:57
Lokalizacja: Wojkówka k/Krosna

Postprzez popej » Cz, 07 lut 2008 16:59

Glide ratio to stosunek przemieszczania poziomego do opadania. Doskonałość to mniej więcej to samo tylko w innym kontekście.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez PouchX » Cz, 07 lut 2008 17:05

To może "zsuwanie"? :)
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4509
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Postprzez j570 » Cz, 07 lut 2008 18:24

Może by tak jakiś lotniarz się wypowiedział. To zapewne ich ogródek.
j570
Newbie
 
Posty: 8
Dołączył(a): N, 09 wrz 2007 20:02

Postprzez Magnoom » Cz, 07 lut 2008 20:17

Coś mi się wydaje, że Ci lotniarze używają właśnie zwrotu Glide Ratio i mimo ustawy nie wymyślają na siłę tłumaczeń. Ale ja się na tym nie znam... tak sobie gdybam. Na miejscu Kuby nie przejmowałbym się tym zwrotem do czasu, aż któryś z "lotniarzy" się nie odezwie.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS: Góry_PL, UMP-pcPL-topo oraz Okolice Bełchatowa
Nuvi 760 + GA27C: GPMapa 2007.3, CNE NT 2009, UMP-pcPL; Holux M-215 + Fugawi
Avatar użytkownika
Magnoom
Radny
 
Posty: 1767
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:48
Lokalizacja: Bełchatów

Postprzez tboniasty » Cz, 07 lut 2008 21:12

Magnoom napisał(a):Coś mi się wydaje, że Ci lotniarze używają właśnie zwrotu Glide Ratio i mimo ustawy nie wymyślają na siłę tłumaczeń. Ale ja się na tym nie znam... tak sobie gdybam. Na miejscu Kuby nie przejmowałbym się tym zwrotem do czasu, aż któryś z "lotniarzy" się nie odezwie.


To troche powinno rozjasnic sytuacje:

Użytkownik "arek_w" napisał
> Czy ktoś przystępnie wyjaśni co oznacza
> glide ratio do celu powiedzmy 50:1 ?.

Ponieważ praktyczne glajt ratio w glajcie masz około 5, dopóki nie bedziesz
miał glajt ratio do celu 5:1, lub mniej to znaczy, że możesz nie dolecieć.
Im pierwsza liczba w stosunku X:1 będzie większa od 5, tym większe
prawdopodobieństwo, że nie dolecisz do wyznaczonego punktu. Stosunek 5:1 dla
glajta oznacza, że z wysokości 1 km przelecisz 5 km.




a jak ten parametr wyswietla Vista?
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
Avatar użytkownika
tboniasty
Site Admin
 
Posty: 1224
Dołączył(a): Śr, 14 lis 2007 17:25
Lokalizacja: Opole

Postprzez WJarek » Pt, 08 lut 2008 16:04

Vista (ale jak pamiętam żółta 60-ka też miała tą opcję) wyświetla:
Glide Ratio - stosunek prędkości poziomej do prędkości opadania / zjeżdżania (czyli tylko w dół, przy wznoszeniu / wjeżdżaniu nic nie pokazuje, a szkoda) zredukowany do jednego, czyli np. "35:1"
Glide Ratio do celu - podobnie - stosunek odległości poziomej (dokładnie: długości trasy, tak jak idzie przez punkty pośrednie) do pionowej (różnica wysokości) od aktualnej pozycji do punktu końca trasy.
Też tylko "w dół" (jeśli punkt docelowy jest wyżej, nic nie pokazuje).
GR do celu wymaga podania wysokości końcowego waypointa.

Czyli mając GR i GR do celu wiemy, czy uda na "glajtnąć się" tam, gdzie zamierzaliśmy (GR >= GR do celu), czy zabraknie nam wysokości i wylądujemy w polu (GR < GR do celu).

Oczywiście do czasu skalibrowania się wysokościomierza pokazuje głupoty...

Tak więc wiemy co to jest, ale wciąż nie wiemy jak się to (po polsku) nazywa :D
Vista HCX
WJarek
 
Posty: 27
Dołączył(a): Śr, 14 lis 2007 19:26

Re: Vista HCx Firmware 2.60

Postprzez nixz » N, 10 lut 2008 11:22

Ptasiu napisał(a):Pojawił się nowy Firmware do Visty HCx
Correct European word translation of 'Find' and 'Mark'.


Dajcie spokój, zgłosiłem to do supportu Garmina. Odpisali, że ich inżynierowie poprawią to w najbliższym czasie. Teraz nawet napisali, że poprawili! Wgrałem ten nowy firmware (2.60+GPS 2.60) i w menu dalej we wszystkich językach (tych "dodatkowych" też) jest angielskie "Mark" i "Find"... extreme lame... :?

PS: O niedotłumaczonych stringach po Polsku to szkoda nawet wspominać... PouchX powinien dostawać jakiś granty od Garmina za pomoc 8)
nixz
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): So, 29 gru 2007 16:16

Postprzez PouchX » N, 10 lut 2008 12:55

Poniżej podaje link do firmware'u 2.60 dla:

eTrex Vista HCx
eTrex Venture HCx
eTrex Legend HCx
eTrex Legend HCx Russian



Firmware jest przeznaczony dla odbiorników EU/USA.


>>> DOWNLOAD - Firmware v2.60 <<<
UWAGA: Plik przygotowałem dla własnych potrzeb więc każdy używa go na swoja odpowiedzialność.
Nie ma najmniejszych obaw aby plik uszkodzil w jakikolwiek sposób urządzenie!!!

Firmware przygotowany przez mnie nie może być dodawany do ofert handlowych bez mojej zgody!!!



Firmware posiada dodatkowe tłumaczenia i poprawną sumą kontrolną.


Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4509
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Postprzez nixz » N, 10 lut 2008 21:23

PouchX napisał(a):Poniżej podaje link do firmware'u 2.60 dla:

eTrex Vista HCx
eTrex Venture HCx
eTrex Legend HCx
eTrex Legend HCx Russian



To jeszcze się przyczepie, że "9% full" brzmi mało po polsku :twisted:

PS: Czy mozna użyć Twoich tłumaczeń (i screenów) w rozmowie z supportem Garmina? Chciałbym to zgłosić żeby w końcu poprawili polskie tłumaczenia oraz te "Mark" i "Find".
nixz
Newbie
 
Posty: 6
Dołączył(a): So, 29 gru 2007 16:16

Postprzez Bogna » N, 10 lut 2008 22:46

PouchX, dzieki, pobrałam firmware v2.60. Masz u mnie piwko. :D :) :lol:
Zgodnie z sugestią będe uzywać na własna odpowiedzialność. :wink:
Pozdrawiam Bogna.

Każda wyprawa, także w nieznane, byle z przyjaznym GPS-em, który wskaże drogę do osiągnięcia zamierzonego (a czasem nie) celu.
Był Foretrex 201, była Vista HCx i "póki co" już się skończyło. Jest eTrex 30 :) UMP, Navigator
Avatar użytkownika
Bogna
Bywalec
 
Posty: 838
Dołączył(a): Pt, 23 lis 2007 16:00
Lokalizacja: Gdynia

Postprzez PouchX » Pn, 11 lut 2008 8:31

nixz napisał(a):To jeszcze się przyczepie, że "9% full" brzmi mało po polsku.


Bo ja mogę poprawić angielskie wyrazy ale musze zachować długość słowa.

FULL, MARK i FIND też bym poprawił ale co tam wstawię jak mam do dyspozycji tylko 4 litery?? UZYT(e), ZAZN(acz), SZUK(aj)???

I nie przesadzajmy.
Nie chce mi się wierzyć żeby ktoś nie wiedział lub nie potrafił się domyśleć co mogą znaczyć te proste angielskie wyrazy.

A jeśli nie wie to są słowniki i szkoły nauki języków obcych.
Osobiście uważam, że brak znajomości chociaż podstaw języka angielskiego w dzisiejszych czasach to kalectwo.
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4509
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hardware i firmware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości