PL Topo i pytanie do wędrujących (o mapy)

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
keruj_jp
Początkujący

Post autor: keruj_jp »

kagb pisze:.... problem leży po stronie dostawcy danych mapowych, czyli emapa_pl.
Jakoś trudno mi się z tym pogodzić, mapy szlakowe są zreguły dość aktualne - zresztą na stronach pttk'u pojawiają się ewentualne zmiany w przebiegu szlaku.
Skoro na mapie występują tak poważne błędy w przebiegu jednego z najważniejszych szlaków turystycznych (Główny Szlak Sudecki im. A. Orłowicza) - w pobliżu Iglicznej w masywie Śnieżnika była sytuacja podobna- to ja się pytam czy można ufać w układ dróg, duktów i ścieżek leśnych?
A później zdziwieni że wjechał do jeziora.

Pytanie do wędrujących: skąd pobieracie / kupujecie mapy albo z jakich map korzystacie?
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

keruj_jp pisze: czy można ufać w układ dróg, duktów i ścieżek leśnych?
Żadnej mapie nie można ufać w 100%.

Jeżeli chodzi o zaufanie to najlepiej ufać we własne doświadczenie, które w połączeniu z GPSem z nawet niedoskonałą mapą, jest gwarancją sukcesu. W sumie korzystając z GPSu warto mieć świadomość tego, co napisałem w zdaniu pierwszym i mapę traktować raczej jako pomoc niż wyrocznię. Inna sprawa, że nieco ważniejsze drogi które widać na mapach, są (z reguły) w terenie tak gdzie trzeba :wink: :D
keruj_jp pisze: z jakich map korzystacie?
Jeżeli chodzi o mnie chodzi, to w podręcznym GPSie, w Polsce używam właśnie PL_Topo. Za granicą OSM. Nie narzekam :D

Natomiast wycieczki planuję (w sensie: wymyślam dokąd iść i którędy) z reguły dzień wcześniej wieczorem i robię to (w Polsce) w oparciu o mapy Compassu. Najchętniej w wersji papierowej, ale często też, w wersji elektronicznej wrzuconej do tableta/smartphona.

Podobne dylematy niedawno były poruszane w wątku poświęconym rastrom Compassu: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2 ... 35#p192131
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Ranger
Garniak

Post autor: Ranger »

Pogodzić z czym ? :-)
Że mają miejsce różnego rodzaju zmiany, wynikające z ludzkiej działalności ?
Czy może z tym, że ktoś wprowadza zmiany, o których może informować na różne sposoby, a tego nie robi ?
Wydawnictwa drukowane uwzględniają wprowadzone zmiany po tym jak nastąpią i nie mają charakteru chwilowego, np. na kilka miesięcy.
W tym roku się chyba jeszcze nic nowego na GSS nie pojawiło :-)
W elektronice można by to robić częściej, o ile takie informacje pochodzą z pewnego źródła i są po prostu dostępne.
Poniżej ilustracja, jak w ubiegłym roku ekipa z SKPS robiła GSS z gps-em.
Pomijając fakt, że gpx został znacznie uproszczony, na oko widać, że przejście było w okolicach Orłowca dość oryginalne ... :-)
A odpowiadając na zadane pytanie - wybiera się z tego co jest i ma się na szlaku oczy szeroko otwarte ;-)
Pozdrawiam
Ranger
Załączniki
GSS_SKPS_2015.jpg
Awatar użytkownika
yossarian1981
Początkujący

Re: PL Topo i pytanie do wędrujących (o mapy)

Post autor: yossarian1981 »

GPS Maniak pisze:
keruj_jp pisze: czy można ufać w układ dróg, duktów i ścieżek leśnych?
Żadnej mapie nie można ufać w 100%.
W tym roku to w ogóle jakaś "masakra" co wychodzę na trasę zawsze jakieś zmiany w prowadzeniu szlaku, bardzo często puszczane innymi ścieżkami niż na mapie i trzeba kombinować (szczególnie jak się przegapi jakiś strategiczny punkt ) :D
keruj_jp pisze: z jakich map korzystacie?
kreuj_jp ja na chwilę obecną testuję UMP-pcPL choć powoli się przymierzam do PL_Topo którą chłopaki mocno tu zachwalają, jeżeli chodzisz po górach polecam fajne narzędzie które mi się bardzo przydaję do planowania tras i wycieczek górskich: http://www.szlaki.net.pl/

Pozdrawiam
Yossarian.
Ostatnio zmieniony 18 maja 2016, 10:17 przez GPS Maniak, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Podmieniono cytat.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

yossarian1981 pisze: powoli się przymierzam do PL_Topo którą chłopaki mocno tu zachwalają,
Tak po prawdzie każdy ma nieco inne potrzeby jak też inny sposób korzystania z map i z odbiornika GPS, więc i upodobania związane z mapą w GPSie też będą różne i wcale nie jestem przekonany czy PL_Topo ma na Garniaku więcej zwolenników niż UMP i OSM. Każda z tych map ma swoją specyfikę, która bardziej lub mniej komuś pasuje.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
torqe
Bywalec

Post autor: torqe »

yossarian1981 pisze: W tym roku to w ogóle jakaś "masakra" co wychodzę na trasę zawsze jakieś zmiany w prowadzeniu szlaku, bardzo często puszczane innymi ścieżkami niż na mapie i trzeba kombinować (szczególnie jak się przegapi jakiś strategiczny punkt ) :D
Co do aktualności szlaków, należałoby zapytać tego kto je w terenie wytycza :wink: np.: http://szlaki.pttk.pl/ aktualne szlaki powinny być też i tu:http://malopolska.szlaki.pttk.pl/, http://mazowsze.szlaki.pttk.pl/.
Można pobrać przebieg szlaku w .gpx i.. na szlak :D
pozdrawiam maciek
outdoor Garmin 60csx [Walker_Mapset]
keruj_jp
Początkujący

No i super, temat dot. jakości map TopoPL przerodził się w ocenę znakarzy szlaków w terenie :D
Obawiam się, że nie tędy droga!!!!
Odnośnie znakowania szlaków i ich odwzorowania w mapach to proszę przykład z dnia dzisiejszego:

Przebieg szlaku żółtego z Bielic na szczyt Czernicy (Góry Złote) według Topo PL 2016.1
- ta czerwona krecha to mój ślad.
https://www.dropbox.com/s/mt42sxsl72axj ... 1.png?dl=0

Przebieg tego samego szlaku na tym samym odcinku lecz już na podkładzie mapy terenu czeskiego (EU OSM)
https://www.dropbox.com/s/5qbze0cqjdywx ... 4.png?dl=0

Wniosek:
Czesi wiedzą gdzie i jaki mają przebieg szlaki w Polsce, nasza mapa NIE.

Prawdą jest, że żadnej mapie nie można ufać w 100%, jednak takie błędy są w mojej ocenie niedopuszczalne.
Mapa sama w sobie jest raczej OK, dukty ścieżki i drogi leśne są na niej w miarę prawidłowo, choć raczej te bardzo stare a nowsze nie są uwidocznione - taki los bo takie mamy aktualizacje na geoportalu.
Natomiast nakładka szlaków turystycznych na mapie Topo_PL 2016.1 jest po prostu do bani ot i tyle.

Pytacie panowie po co mi to? Po co ujawniać takie niedociągnięcia?
Zalecacie używania oczu i doświadczenia w górach - RACJA -
Ale co w przypadku bardzo trudnych warunków atmosferycznych?
Jakoś dziwnie brzmią w tym momencie wypowiedzi tych samych osób zachwalających przydatność garniaka we mgle lub w nocy - no to powodzenia!

Reasumując:
- w mojej ocenie towar sprzedany jako GPS turystyczny wraz z mapami jest niezgodny z umową zakupu.
- użyteczność w trudnych warunkach atmosferycznych jest raczej wątpliwa, o rowerzystach nie wspomnę.

P.S. Chodzę po górach jak widać sporo - decyzję o zakupie sprzętu podjąłem po zimowych doświadczeniach w czasie załamania pogody - w zadymce miałem poważny problem.
Ale nie martwcie się już więcej nie będę niepokoił, już sobie wyrobiłem pogląd na sprawę i sprzęt.

Pozdrawiam wszystkich góro-łazów pieszych i rowerowych.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

keruj_jp pisze:Wniosek:
Czesi wiedzą gdzie i jaki mają przebieg szlaki w Polsce, nasza mapa NIE.
Błędny wniosek :D Czesi nic do tego nie mają. Po prostu mapy wykonywane w oparciu o nadsyłane ślady i na bieżąco kompilowane, czyli np. UMP czy OSM, w wielu sytuacjach sprawdzają się lepiej. Oczywiście można też wyobrazić sytuację, w której coś tam zmieniono w terenie, a żaden podsyłacz śladów tamtędy nie przejdzie, wówczas naz zmianę w UMPie czy OSM też będziemy czekali wieki. Być może dłużej niż na zmiany w mapach komercyjnych.

A co do "marudzenia". Spokojnie. Po to jest Garniak, żeby dzielić się swoimi odczuciami.
Pozdrawiam Lechu

keruj_jp
Początkujący

:mrgreen:
Nie o Czechów mi chodziło.
Chodzi o to, że na większości map szlaki są prowadzone prawidłowo a jak na razie w obszarze jedynie Kotliny Kłodzkiej mam co najmniej trzy błędne przebiegi znakowanych szlaków turystycznych na komercyjnej mapie Topo_2016.1.

Nakładka szlaków turystycznych na Topo jest niebezpieczna i zagraża zdrowiu turystów, idąc po ciemku jedynie na czołówce lub we mgle od góry (od Czernicy) w pewnym momencie zaczynamy szukać szlaku i wchodzimy na stok po bezdrożach - to może skończyć się źle - tam są dosyć ostre stoki. (dotyczy opisu z postu powyżej)

Warto o tym pisać i mówić, aby osoby z mniejszym doświadczeniem nie ufały zbyt mocno tym sprzętom.
Z drugiej strony sprzedawca mapy - musi mieć świadomość, że sprzedaje wadliwy towar, więc niech czyta i aktualizuje swoje mapy, najlepiej w oparciu o inne równie komercyjne ale sprawdzone gdyż obecny dostawca posiada nieaktualne dane.
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

keruj_jp pisze:Nakładka szlaków turystycznych na Topo jest niebezpieczna i zagraża zdrowiu turystów
Tu masz mapę on-line: http://garminwpolsce.pl/map.html
Znajdź zagrożenie na mapie, kliknij prawym klawiszem myszy i zgłoś poprawkę Emapie. Możesz nawet wysłać własny GPX z prawidłowym przebiegiem szlaku. Wszyscy będziemy Ci wdzięczni.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
keruj_jp
Początkujący

popej pisze:Tu masz mapę on-line: http://garminwpolsce.pl/map.html
Znajdź zagrożenie na mapie, kliknij prawym klawiszem myszy i zgłoś poprawkę Emapie. Możesz nawet wysłać własny GPX z prawidłowym przebiegiem szlaku. Wszyscy będziemy Ci wdzięczni.
Super bardzo chętnie, ponieważ nadal mam dwa ostatnie odcinki śladów GPS z rzeczywistym przebiegiem szlaku w terenie więc chętnie je wyśle - nie mam jedynie bladego pojęcia jak te ślady przetworzyć na pliki GPX.
Jak posiądę wiedzę o sposobie tworzenia plików GPX ze śladów w Garminie (tylko tak łopatologicznie proszę) to zapewne w przyszłości wielokrotnie zgłoszę ujawnione osobiście nieprawidłowości na mapie.

P.S. Nie byłbym sobą gdybym nie zauważył, że jakoś tak mam dylemat natury etycznej - za mapę to ja zabuliłem jak za zboże i jeszcze mam pracować nad jej tworzeniem, to albo mamy produkt komercyjny, który przynosi legalne zyski producentowi i sprzedawcy albo tez mamy produkt społeczny, stworzony przez wszystkich użytkowników nawigacji.
Nie to, że nie chcę pomóc ale coś tu jest chyba "nie ten teges ...."
No i podstawowa sprawa!
Takie pojedyncze zgłaszanie to dzieło na lata, a przecież na innych mapach te szlaki są oznaczone prawidłowo, czy nie prościej zaimportować na mapę - skoro się już na niej zarabia - prawidłowy obraz szlaków - wydawnictwa kartograficzne przecież jakoś uzyskują te dane.
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Nie wiem, jak pracuje Emapa ale wyobrażam sobie, że jest tam ekipa ludzi, którzy codziennie wprowadzają do bazy nowe dane i korygują błędy. Jak zgłosisz błąd on-line, to może jutro czy za tydzień ktoś to poprawi i w następnym wydaniu PL Topo będzie dobrze.
Jak nikt nie zgłosi błędu, to może problem wyjdzie przy jakiejś weryfikacji danych albo operator szlaku podeśle nowe dane. Tylko trudno powiedzieć kiedy to będzie, może za miesiąc, rok albo dłużej?

Twoje ślady z GPS możesz ściągnąć na PC przy pomocy BaseCamp, przyciąć i wyeksportować jako GPX.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Emapa S.A.
Nowy

Post autor: Emapa S.A. »

Bardzo dziękujemy wszystkim Forumowiczom za cenne uwagi! Dokładamy wszelkich starań, aby dane były na bieżąco weryfikowane i poprawiane. Zgłaszane błędy w szlakach są śledzone i sukcesywnie korygowane przez nasz Dział GIS.
Zachęcamy do zgłaszania uwag również za pomocą formularza "Zgłoś poprawkę" na Emapi.pl (prawy klawisz myszy).

Z pozdrowieniami,

Zespół Emapy
kagb
Bywalec

Post autor: kagb »

Kolejne, błędne prowadzenie szlaku na mapie PL Topo (zapis śladu na fioletowo), na szczęście sam początek, błędnie jest też zaznaczony punkt (nie widać tu akurat na zdjęciach) tzw. Skała Czarownic, przesunięcie na dobre 500 metrów.
W wolnej chwili poprawki prześlę do emapy.
garmin1.JPG
garmin2.JPG
ODPOWIEDZ