Glonass

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.
szaroczek
Początkujący

Glonass

Post autor: szaroczek »

Dzień dobry. Takie oto mam pytanie: niektóre nawigacje, np. Montana 600 NIE posiada tej funkcjonalności Glonass, nowsza zaś jej wersja, np. Montana 650 - już ją posiada. Pojmuję, że ten Glonass polega na tym, że nawigacja ma jakieś dodatkowe źródło do lokalizowania się, jakiś drugi zestaw satelit, czy coś w tym rodzaju. Idea ma plegać na tym, że po włączeniu GPS szybciej się lokalizuje, oraz lepiej trzyma pozycję w gęstym lesie, kanionie, mieście z wysokimi budynkami. Moje pytanie jest na ile ta teoria przekłada się na praktykę, czyli, czy rzeczywiście wyczuwalnie szybciej nawigacja się lokalizuje po jej włączeniu i czy rzeczywiście efekt gubienia śladu w utrydnionych warunkach jest wyraźnie wyczuwalny? Chodzi mi o praktyczne doświadczenie kogoś, kto mógł na przykład prównać działanie tych dwóch modeli, Montana 600 i 650, lub ma w inny sposób osobiste doświadczenie skuteczności tej funkcjonalności. Dziękuję i pozdrawiam
Ptasiu
Początkujący
Kontakt:

Re: Glonass

Post autor: Ptasiu »

GPS - Amerykański
Glonass - Rosyjski
Beidou - Chiński
Galileo - Europejski

Lista systemów nawigacji
A więc jak odbiornik ma Glonass korzysta także z systemu rosyjskich satelitów.
Aby mi odbiornik szybciej łapał fix-a z Glonass-em nie zauważyłem. Za to widzi więcej satelitów i w wąskich dolinach w górach czy wielkich zabudowaniach miast jest lepiej nie gubi sygnału.
Pozdrawiam Darek
Był eTrex Vista, modernizacja do eTrex Vista HCx i znów ulepszenie do eTrex 30 obecnie eTrex 32x, był jeszcze GPSMAP 66sr a jest GPSMAP 67.
http://www.ptasiu.pl
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Awatar użytkownika
Miszel
Bywalec

Post autor: Miszel »

Jakieś uwagi z własnego doświadczenia?

Obecnością GLONASSa, lub jego brakiem w ogóle się nie przejmuj. W normalnym użytkowaniu nie poczujesz nawet różnicy między włączonym jednym lub dwoma systemami naraz.
Zresztą ta kwestia nie ma teraz takiego znaczenia, ponieważ chyba wszystkie nowe nawigacje mają oba systemy. Nawet tanie smartfony.
Teoria jest taka, że GLONASS ma dawać przewagę w trudnych warunkach: głębokie doliny, wysokie budynki oraz przede wszystkim daleka Północ (słaba widoczność satelitów).
Na zdjęciach poniżej zobaczysz Montanę (GPS) i Monterrę (GPS + GLONASS) w podobnych rejonach Północy. Widać, że Monterra faktycznie widzi więcej satelitów, choć u Montany jest ich całkowicie wystarczająca ilość. W praktyce nie odczuwałem ŻADNEJ różnicy w szybkości fixa i dokładności.
Montana
Montana
Montana
Montana
Monterra
Monterra
Zdrówko,
Miszel
Monterra (+XRV750)
Awatar użytkownika
romek
Bywalec

Post autor: romek »

Droga do Hamningbergu suuuper. A czy jadłeś naleśniki w Slettnes ?
DriveAssist 51
Awatar użytkownika
Miszel
Bywalec

Nie, naleśników nie. Ale w Hamningberg miałem niezapomniane spotkanie z nurkiem z norweskiego okrętu i Grenlandką. Wbrew temu, co mówi biologia Grenlandka okazała się mieć najmocniejszą głowę :D
Choć nurek był za to niezłym kucharzem.
Jednym słowem: Północ...

Zdrówko,
Miszel
Monterra (+XRV750)
szaroczek
Początkujący

Post autor: szaroczek »

Chciałbym tylko potwierdzić, że Islandia nie należy jeszcze do "dalekiej północy" w kontekście praktycznie odczuwalnych korzyści z posiadania GLONASS'a...? :)
Awatar użytkownika
Miszel
Bywalec

Szaroczek! Chłopie!!
1.Weź i spójrz na mapę!! Pólnocne wybrzeże Islandii to jakiś 65-66 stopień N.
2. A teraz spójrz na moje zdjęcia powyżej.
3. Masz już odpowiedź.

Zdrówko,'
Miszel
Monterra (+XRV750)
ODPOWIEDZ