O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
OK. Kupiłem aktualne wydanie, więc mam z czym porównać.
Ranger pisze: I pewnie będą jeszcze pewne drobne udoskonalenia w wersji 2017
Różnice nie są wielkie, ale faktycznie, można to dopieścić
Przy okazji jeszcze jedna sprawa. Kiedyś już pisałem o tym, ale ponieważ nie szedłem szlakiem lecz leśną drogą, nie mogłem podesłać GPXa. Jesienią zrobiłem trasę zgodnie z oznakowaniami na drzewach, ale ... zapomniałem się podzielić GPXem Nadrabiam zaległości. Znów: Jak dla mnie, błąd pomijalny, ale poprawić można, zwłaszcza że szlak w przeciwieństwie do skrótu leśną drogą prowadzi pod dość ciekawymi wychodniami skalnymi.
Nu wim, znaczy pamiętam Prawdę powiedziawszy był zgłoszony wtedy komplet zmian (nazwa cmentarzyka też), widać cosik się po drodze rozmyło
W tych miejscach to turysty raczej nie zerwie ze sciechy, ale ku gps-owej precyzji - jak najbardziej
Pozdrawiam
Ranger
Trudno wyczuć o co chodziło Markowi, czy o to że mapy Compassu są prezentowane w technologii Zoomify ? To miało miejsce już od dość dawna.
Natomiast to że można w sklepie zapoznać się od niedawna z treścią kartograficzną poszczególnych map w całości i w detalach, co daje chyba jakiś obraz stanu i zmian poszczególnych wydań, pokazuje co zawierają nowości, itp, itd, jest rzeczywiście nowe, w rozumieniu tegoroczne.
A na pewno nie pokryła się jeszcze patyną nowa mapa Tatr Niżnych, która ma się ukazać do końca tego miesiąca.
Co będzie zawierała - można obejrzeć na stronie Compass-u już dziś http://www.compass.krakow.pl/p/nizne-tatry
odnośnik -> zobacz mapę
Wygląd graficzny mapy jest jeszcze bez finalizacji, chodzi wyłącznie o sygnalizację jej treści. Uwagi mile widziane
Pozdrawiam
Ranger
Ranger pisze:Natomiast to że można w sklepie zapoznać się od niedawna z treścią kartograficzną poszczególnych map w całości i w detalach, co daje chyba jakiś obraz stanu i zmian poszczególnych wydań, pokazuje co zawierają nowości, itp, itd, jest rzeczywiście nowe, w rozumieniu tegoroczne.
Tegoroczne? Proszę sobie nie drwić ze starego człowieka Właśnie dlatego napisałem do Marko, że ta - jego zdaniem - "nowość" jest pokryta patyną, ponieważ całe mapy można było oglądać w Zoomiffy już w sierpniu/wrześniu 2015r Może nawet wcześniej, ale ja właśnie na gdzieś na przełomie sierpnia i września 2015r pierwszy raz miałem z tym kontakt.
I na tym chyba polega nieporozumienie, jak dotąd były widoczne gotowe produkty, zgoda, natomiast teraz została pokazana mapa ... przyszła
Nie jest też chyba tajemnicą w jakim celu, po prostu można uwzględnić uwagi zanim nowa mapa zostanie wydana, a nie za rok czy za trzy.
I to chyba miał Marek na myśli pisząc o Zoomify na usługach Compass-u ... Chyba, że się mylę ?
Pozdrawiam
Ranger
Na ekranie 62stc mapa wydawnictwa Compass sprawdza się bardzo dobrze, przykład z Bieszczadzkie Pogranicze.kmz.
Na tym odbiorniku podstawą dla mnie zawsze jest mapa wektorowa np. w Bieszczadach - GPS 50 Walker .
Załączniki
62stc.png (71.23 KiB) Przejrzano 11342 razy
Jerzy
Teraz: GPSMAP 62stc. Były: GPSMAP 60csx, eTrex Vista.
djerzyk pisze:Na tym odbiorniku podstawą dla mnie zawsze jest mapa wektorowa np. w Bieszczadach - GPS 50 Walker .
Nie mogę się zebrać, bo mam za dużo rozgrzebanych tematów, ale ponieważ w Bieszczadach, w Garminach też używam "Walkera" można się spodziewać że przed sezonem 2017 ukaże się nowa wersja tej mapy. Lepsza nawet niż mapa Compassu
Wracając do topika. Niby drobiazg, ale w miejscu znanym łazikom jako "miejsce biwakowe w Rajskiem" można dodać lokalizację wiaty turystycznej. Solidna konstrukcja ma chyba nie więcej niż rok, góra dwa lata. Wytrzyma zapewne nie jeden sezon. Zadaszenie, siedziska. Zrobiliśmy sobie tam krótką przerwę. Waypoint wygenerowany na podstawie "zawirowań" śladu.