PL Topo 2015.4

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
S_beast
Nowy

Re: PL Topo 2015.4

Post autor: S_beast »

Dobry wieczór.
Zakupiłem mapę, a jako, że korzystam z 60CSx, to nie za bardzo jestem szczęśliwy z tego jak sobie on radzi z "ogonkami" obecnymi w tej mapie.
Zmodyfikowałem etykiety, ale gdy przerzuciłem plik na inną kartę microSD, to odbiornik nie jest w stanie odblokować mapy.
Gdy skopiowałem oryginalną mapę z karty od Azymutu na swoją, to także odbiornik nie jest w stanie odblokować mapy.
Odblokowuje jedynie na karcie od Azymutu. Tak ma być?
GPSmap 60CSx + PL Topo 2016.1
Awatar użytkownika
torqe
Bywalec

Post autor: torqe »

pozdrawiam maciek
outdoor Garmin 60csx [Walker_Mapset]
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Po zarejestrowaniu na stronie http://www.garminwpolsce.pl/ możesz pobrać aktualizacje mapy, w tym także wersję bez polskich znaków. Mapa musi być nagrana na oryginalnej karcie SD, tyle że mam wątpliwości, czy 60CSx obsłuży karty 8/16GB. Musiałbyś poprosić w Azymucie o wymianę karty na mniejszą. Chyba 4GB powinno zadziałać.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
EGON
Garniak

Post autor: EGON »

8GB kart, używam w 60CSx od lat, więc na pewno sobie z tym radzi. 16GB nie wiem, bo nie sprawdzałem.
Pozdrawiam, Piotr

GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
S_beast
Nowy

Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Co do wątpliwości odnośnie obsługi kart 16GB, to mogę je rozwiać, bo ja właśnie dostałem 16GB i mój odbiornik z nią współpracuje.

Chciałem sobie przerzucić mapę na mniejszą kartę, bo nie jest mi potrzebna taka duża do codziennego użytku.
Do tej pory miałem 512MB i PL Topo od poprzedniego dostawcy wraz ze śladami spokojnie mi tam wchodziła.
Aktualna mapa ma 582MB, więc 2GB spokojnie by mi wystarczyła, ale skoro jest takie zabezpieczenie no to trudno.
Kiedyś chyba nie było takich ograniczeń.

Na razie jeszcze tylko walczę z odblokowaniem mapy na komputerze, bo coś nie za bardzo wiem gdzie mam kod odblokowujący.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

S_beast pisze:Na razie jeszcze tylko walczę z odblokowaniem mapy na komputerze, bo coś nie za bardzo wiem gdzie mam kod odblokowujący.
Pl_Topo ma nieco inny system zabezpieczeń, więc indywidualmego, 25-cio znakowego kodu nie znajdziesz. Można za to odblokować mapę (wyłącznie w celu korzystania z niej na komputerze) specjalnym kluczem uniwersalnym: 98SPQV89MH4RGNQAPPVFYB47H Więcej na ten temat: http://garminwpolsce.pl/porady/#komputer
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Ajger
Bywalec

Post autor: Ajger »

A ja mam pytanie dotyczące polityki aktualizacji mapy PL Topo. Z końcem czerwca wygasł mi abonament. Do tego czasu przysługiwała mi ostatnia aktualizacji mapy 2016.1. Pobrałem mapę PL, adresy, ale Eu nie pobierałem. Wczoraj chciałem pobrać sobie mapę Eu, a tu zonk. Nie mam dostępu do plików, bo wygasł abonament.
Ja rozumiem brak dostępu do przyszłych aktualizacji, bo nie wykupiłem, ale dostęp do plików ostatniej aktualizacji, która mi się należy, za którą zapłaciłem, no to chyba powinienem mieć zawsze. Dlaczego tak nie jest?
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Pewnie problemy organizacyjne. Każde wydanie mapy to dobre 10GB plików, więc pewnie Azymut udostępnia tylko aktualne. Zadzwoń do firmy i może coś poradzą.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Azymut
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Azymut »

Wyjaśnialiśmy to już kiedyś na forum: zgodnie z licencją prawo do pobierania darmowych aktualizacji przysługuje przez rok czasu od daty zakupy. I dlatego właśnie po pełnym roku dostęp do pobierania wygasa. Niezależnie od tego - w indywidualnych przypadkach, jeśli użytkownik zapomniał pobrać aktualizację a prawo do pobierania wygasło mu kilka dni wcześniej i w międzyczasie nie ukazała się nowsza wersja mapy, to wówczas na prośbę użytkownika włączamy dostęp do konta na kilka dni, żeby można było ściągnąć nie pobrane wcześniej pliki. Proszę zatem wysłać email z podaniem numeru licencji i danych użytkownika, a pomożemy i włączymy dodatkowy czasowy dostęp.
Awatar użytkownika
Ajger
Bywalec

Post autor: Ajger »

Mail nie będzie konieczny. Wczoraj wykupiłem abonament na kolejny rok, od dziś już mogę pobierać pliki. Co nie zmienia faktu, że wykupione aktualizacje jednak powinny być dostępne, nawet po wygaśnięciu abonamentu. Takie jest moje zdanie.
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
Awatar użytkownika
dylemat
Bywalec

Post autor: dylemat »

Dziwna polityka Azymuta, z mojego konta tez zniknęły aktualizacje za które zapłaciłem, bo skończyła mi się subskrypcja.
To nie jest fajne. :( Pozdrawiam Azymut może się zreflektują.
Jędrek
Nuvi 2495LT, etrex 20, GPSMAP60cs, GPSMAP67 , Nuvi 205
, GPmapa, UMP, Topo, PL Topo
S_beast
Nowy

Re: Garmin BaseCamp

Dobry wieczór.
Potrzebuję jakiejś osoby, która mnie przytuli, pogłaszcze i powie, że "też tak mam", lub ryknie "stary Ty idioto, zrób to tak i tak", bo zaraz mnie szlag trafi.

Zainstalowałem Base Camp'a i po odblokowaniu mapy zabrałem się za odtworzenie tras po których kiedyś chodziłem i stworzenie nowych.

Zacząłem od pierwszej, której podgląd wygląda tak
Podgląd.jpg
a przebieg tak
Przebieg.jpg
Miałem czasami kiedyś podobne problemy z Map Source, ale nie aż takie.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: Garmin BaseCamp

Post autor: GPS Maniak »

Temat przeniosłem, ponieważ nie dotyczy sposobu działania BaseCampa, lecz błędu na mapie PL_Topo. Najwyraźniej w świecie coś szwankuje na tym odcinku:
Nowy-2.jpg
Krótko mówiąc:
S_beast pisze:Potrzebuję jakiejś osoby, która mnie przytuli, pogłaszcze i powie, że "też tak mam",
Z przytulaniem i głaskaniem bym nie przesadzał, ale ... też tak mam :wink: :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
S_beast
Nowy

Tak się zastanawiałem gdzie mam wstawić ten temat.
Za błędną decyzję przepraszam i dziękuję za wyrozumiałość.

Usunąłem punkty pośrednie, pozostawiając tylko Kubalonkę i Baranią Górę i wyszły mi takie oto trasy.
PIESZY
Pieszy.jpg
ROWER
Rower.jpg
Rower wygląda lepiej, ale nie idealnie. Poza tym kalkulacja czasu się nie zgadza, bo rower trochę szybciej się porusza niż pieszy.

Jak na razie sprawdziłem jak to wygląda na Map Source i ten programik też wariuje.
Zgłosiłem to wszystko Garminowi jako dostawcy Base Camp, ale nie wiem czy to właściwy adresat.
Może to wina mapy?
Azymut
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Azymut »

dylemat pisze:Dziwna polityka Azymuta, z mojego konta tez zniknęły aktualizacje za które zapłaciłem, bo skończyła mi się subskrypcja.
To nie jest fajne. :( Pozdrawiam Azymut może się zreflektują.
W przypadku darmowych aktualizacji przysługujących po zakupie mapy, zgodnie z licencją prawo do ich pobierania przysługuje przez rok od daty zakupu mapy. Tak samo jest w przypadku aktualizacji płatnych, które można pobierać także przez rok. Na stronie aktualizacji na koncie każdego użytkownika znajduje się informacja o dacie ważności jego abonamentu, a pod tą datą dodatkowo znajduje się komunikat: "Ten dzień jest ostatnim, kiedy możesz pobrać pliki aktualizacji. Po tej dacie dostęp do pobierania wygaśnie." Stąd też jeśli kończy się ważność abonamentu, kończy się także możliwość pobierania plików.
Rozumiem, że z punktu widzenia użytkowników byłoby to dla nich wygodnie, gdyby pliki można było pobierać w dowolnym okresie po wygaśnięciu abonamentu. Niestety, nie jest to możliwe z powodów technicznych. Jednocześnie przypomnę: jeśli użytkownik nie pobrał aktualizacji, a prawo do pobierania wygasło mu niewiele wcześniej (i w międzyczasie nie ukazała się nowsza wersja mapy), to wówczas na prośbę użytkownika włączamy dodatkowy krótkoterminowy dostęp do konta. Jeśli mamy do czynienia z taką właśnie sytuacją, proszę wysłać do nas email z podaniem danych licencji i użytkownika, a włączymy dodatkowy dostęp umożliwiający ściągnięcie niepobranych wcześniej plików.
ODPOWIEDZ