Garmin EPIX - opinie, pytania użytkowników

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: Garmin EPIX - opinie, pytania użytkowników

Post autor: GPS Maniak »

Zgoda. Dzisiaj mamy wysyp urządzeń mierzących tętno na nadgarstku, ale kiedy kupowałem pulsometr, Garmin jeszcze nie wiedział o tej metodzie. Opisane przeze mnie rozwiązanie nie ma być zachętą do kupowania MioLinka. Należy je raczej traktować jako pomysł dla tych, którzy MioLinka już posiadają.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Lodek
Nowy

Post autor: Lodek »

Czyli rozumiem że nikt nie podpowie jak włączać mapę Birdseye?
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Żeby włączyć trzeba ją najpierw załadować do zegarka. Można to uczynić za pomocą BaseCampa.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
MikeSpy
Bywalec

Post autor: MikeSpy »

Co do MIO to dla kogos kto uzywa pomiaru tetna raz na jakis czas i nie potrzebuje pomiaru 24/7 (ktory ponoc na razie i tak kuleje) MIO jest lepszym wyborem. Mozna uzywac pod kurtka czy dlugim rekawem ciagle widzac zegarek. Mozna uzywac z wieloma urzadzeniami (nawet telefonami), ba z wieloma na raz (choc vivoactive hr ma rozsylanie sygnalu hr). Dla sportowcow minus taki ze wskazania tetna z urzadzen optycznych jest duzo gorsza niz z elektrycznych klasycznych paskow. Ale cos za cos.

Taka ciekawostka, mam w rodzinie 3 MIO :) Jedno z nich, drugie kupione, kompletnie zdechlo na jednym z maratonow. Ladowanie, wlaczanie, nic nie dawalo. Testowane na roznych ladowarkach.
Napisalem do MIO jaka sprawa jest, nie liczac na wymiane za darmo a moze na jakas znizke na kolejne (notabene jak kupowalem kolejne to mozna bylo wpisac kod na znizke i wychodzilo za ok 60 euro/szt kod chyba RMN20 ).
Zapytali mnie kiedy sie gwarancja skonczyla, sprawdzilem, i sie okazalo ze ostatnim dniem gwarancji byl dzien kiedy napisalem do nich majla z opisem klopotu (zupelny przypadek). Popsulo sie jakis tydzien wczesniej. Kazali mi wyslac samo MIO do nich. Pasek oryginalny i tak pekl kiedys i miałem zastepstwo. Kazali sobie wyslac skan nadania. Po paru dniach mialem nowe MIO w domu :)
Lodek
Nowy

Post autor: Lodek »

Dziękuje za odpowiedź, ale chyba jestem już za stary :/
Zainstalowałem BaseCampa, w programie wydaje mi się że wgrałem mapy, ale w telefonie nie mogę znaleźć tych map :/ Co robię nie tak ?
Ps: dziękuje za cierpliwość
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Lodek pisze:chyba jestem już za stary :/
Wiek nie ma znaczenia. Sam jestem już po 60-tce. Chodzi raczej o pewne obycie z elektroniką i możliwością znalezienia wspólnej płaszczyzny do dyskusji. Pytanie: "co robię nie tak?" miałoby sens gdybyś napisał dokładnie krok po kroku co robisz. Na podstawie lakonicznego stwierdzenia "wydaje mi się że wgrałem mapy" nawet Czarnoksiężnik z Krainy Oz nie potrafiłby powiedzieć co robisz nie tak, a co dopiero zwykli śmiertelnicy z Garniaka :wink:

Inna sprawa, że teraz piszesz coś o braku możliwości znalezienia mapy "w telefonie", co wprowadza jeszcze większe zamieszanie. Napisz DOKŁADNIE co robisz, jak robisz, gdzie szukasz map, a być może uda się Tobie pomóc. No i jeszcze jedna ważna uwaga: z tego co pamiętam licencja na pobranie BirdsEye dla Epixa obowiązuje tylko przez rok, więc jeżeli Epixa używasz ponad rok, to bez dodatkowych kombinacji wymagających nieco większego obycia z PC niczego nie zrobimy.
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 11 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Marko »

Lechu,
- czy auto pauza zmniejsza zużycie energii?
- czy ekran mapy przyspiesza zużycie energii?
- czy zauważyłeś wpływ kompasu na zużycie energii?
W trakcie zabawy pierwszym Fenixem zauważyłem, że auto pauza daje ok. 10-20% oszczędności energii i działa dobrze nawet w prędkościach spacerowych (ale na razie po płaskim).
Za to ekran mapy nieco szybciej drenuje energię.
Aby zwiększyć to zużycie wystarczy jeszcze pobawić się skalowaniem i przesuwaniem mapy, wczytywaniem śladów, etc.
Kompas chyba również ma wpływ na czas pracy, ale tutaj nie mam jeszcze wyrobionej opinii.

Zadaję te pytania tutaj, choć w celu konfrontacji z "mapowym" Fenixem.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Mało pomogę :oops:
1. Nauczony złymi doświadczeniami z Oregona, nie korzystam z autopauzy. Niestety nie pamiętam, czy testowałem ją w Epixie, ale w turystyce górskiej przy moim, astmatycznym tempie podchodzenia w połączeniu z częstymi postojami na wyrównanie oddechu, to nie ma szans prawidłowo zadziałać.
2. Co do mapy. Generalnie mam na stałe włączony odpowiedni cyferblat z danymi typu aktualny czas, dystans, wysokość, tętno. Alternatywnie: pola danych z informacjami typu dystans, dystans do celu, odległość pionowa do celu, tętno. Z mapy, w sensie: z widoku mapy, korzystam sporadycznie, więc mogę się opierać co najwyżej na opiniach z forum Garmina. Opinie są jednoznaczne: obraz mapy włączony na stałe, skraca czas pracy w sposób zauważalny. Chyba gdzieś widziałem wpis że EPIX z włączoną non stop mapą wytrzymał tylko 9 godzin, czyli spadek czasu pracy wyniósł ok. 40-50℅.
3. Kompasu nie wyłączam.

Generalnie - nie bawiąc się w szczegóły - mój EPIX przy takim użytkowaniu j.w. z włączonym zapisie śladu w trybie "smart" zużywa na godzinę ok. 5,5℅ energii. Na dwie pełne wycieczki spokojnie wystarczy.

PS. Gratuluję nowej zabawki :-)
Pozdrawiam Lechu

MikeSpy
Bywalec

Post autor: MikeSpy »

Ehh dzis wyszla nowa wersja Garmin Connect Mobile (3.9). Dodali jeden z ficzerow kiedy jakis czas temu do nich wyslalem niezle opisany (tylko inaczej nazwali). Sledzenie siebie nawzajem. Oczywiscie Epix nie obsluguje. Ale nie o tym ten post. Epix przestal laczyc mi sie z telefonem :/ Dziala tylko jesli go usune i ponownie sparuje. Po rozlaczeniu znow nie dziala. Usuniecie danych apki nic nie dalo, reinstal tez. Musialem cofnac sie do 3.8 z jakiejs trzeciej strony :/ Tutaj dziala ok.
Rewolwerowiec
Początkujący

Post autor: Rewolwerowiec »

Czy jest jakiś limit wyświetlanych punktów na mapie? Wcześniej nie miałem z tym problemu a teraz gdy mam tych punktów sporo nie wyświetlają się na mapie przy nawigacji. Proszę o podpowiedź. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

@Rewolwerowiec. Trudno wyczuć czy chodzi tu o ilość punktów czy może o rodzaj ikony w BC? Fakt jednak jest faktem, że na forum Garmina ludzie zgłaszali podobne problemy. Jeżeli o mnie chodzi problemu nie zauważyłem, chociażby z tej prostej przyczyny że mam wyłączone wyświetlanie waypointów, bo za bardzo zaciemniają mi mapkę.
Rogeros pisze: 1. Czy w Epix jest opcja w trakcie treningu biegania nawigacji do punktu startu w dowolnym momencie?
Konkretnie czy zegarek potrafi mnie zaprowadzić tam gdzie wystartowałem gdy się zgubie ?
2. Czytałem, że Epix niema budzika ??
3. Ładowanie a konkretnie czy jest kabel USB tak aby w trasie można było podpiąć go do powerbanku ? Bo wyczytałem i zobaczyłem, że on ma ładowarkę sieciową ?
4. Ładowanie w trakcie zapisu treningu jest możliwe czy to przerywa zapis treningu ?
5. Ekran dotykowy coś co najbardziej przeklinałem w moim Vivoactive czy w EPIX poza mapami trzeba z niego korzystać
np. w czasie treningu, pływania itd ? Chodzi o to, że z tego dotyku jest więcej problemów niż pożytku i czy jakieś funkcje
zegarka kluczowe w treningach wymuszają reakcje przez dotyk czy da się wszystko ogarnąć przyciskami ?
---
5. Na pewno istnieją dokładne mapy wybranych rejonów albo gór poza tymi wgranymi w zegarek ? Tak pytam dla pewności.
ad.1 Tak
ad.2 Ma budzik (wibracja+dźwięk - do wyboru)
ad.3 Kabel zasilający/transmisji danych zakończony jest wtyczką USB. Można podłączyć do powerbanku.
ad.4 Nie wiem. W moim przypadku zawsze wystarczyło naładowanie zegarka wieczorem.
ad.5 Wszystko można zrobić przyciskami. Ba! Jest to znacznie wygodniejsze :D Problem polega na tym, że ekran dotykowy EPIXa reaguje na krople (pot, deszcz), więc czasami bywają pewne perturbacje.
Co do mapek. Zależy co komu potrzebne. Azymut sprzedaje EPIXa z PL_Topo. Generalnie jest OK. Ponadto - jeżeli chodzi o góry - są moje mapy, co prawda leciwe, ale wystarczająco dobre do zegarka.

Generalnie: EPIX posiada kilka nieprzyjemnych bugów. Główne to
- Ten reagujący na krople ekran dotykowy, ekran można zablokować, ale jak trzeba coś podczas deszczu zmienić w zegarku, zaczynają się schody.
- Bug związany z altimetrem. (o co dokładnie chodzi jest opisane tu: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2 ... 7&p=189123 )
Ponadto Fenix3 posiada zdecydowanie bardziej rozbudowane funkcje sportowe, a częściowo też nawigacyjne (aktywny wykres wysokości).

To wszystko powoduje, że "osiołkowi w żlobie ... " i decyzja nie jest łatwa. W moim przypadku używam zegarek do turystyki, więc nie ma o czym dyskutować. Od czasu gdy kupiłem EPIXa, a więc przez ostatnie 2 pełne sezony, w mniej znanym, bądź zupełnie obcym mi terenie, podczas wędrówki sięgnąłem po "coś większego" z mapą dosłownie 2 razy. W pozostałych przypadkach wystarczała w 100% mapka w zegarku.

Owszem za pewnymi funkcjami Fenixa3 tęsknię, a że nie jestem maniakiem ładnych obrazków i super szczegółowych map w turystycznym urządzeniu nawigacyjnym, więc gdyby w Fenixie3 była możliwość wyświetlania "trackmapy" (wyświetlanie różnych śladów/tras, a nie tylko tego po którym się poruszam), z całą pewnością postawiłbym na Fenixa3. Póki co zostaję wierny EPIXowi, ale ... przygotowuję się powoli duchowo na premierę Fenixa 4. Być może on wniesie coś nowego w zakresie widoku "mapy" podczas treningu/nawigacji?
Pozdrawiam Lechu

jerzy
Bywalec

Post autor: jerzy »

GPS Maniak pisze:
... przygotowuję się powoli duchowo na premierę Fenixa 4.
Wow, Lechu, czyżbyś już coś na ten temat słyszał :?: :D :D :D
Pozdrawiam, Jerzy
Obecnie:1x Rino530HCX (drugie zostało w szczelinie lodowej na Kaukazie), 62ST, F5XPlus, InReachExplorer+
było: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, VistaHCX, 62S, F1, F2, F3HR,F5X Epix
W samochodzie:3597
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

To raczej takie przeczucie, że coś nowego się pojawi :wink:
Pozdrawiam Lechu

Rogeros
Początkujący

Post autor: Rogeros »

GPS Maniak pisze:@Rewolwerowiec. Trudno wyczuć czy chodzi tu o ilość punktów czy może o rodzaj ikony w BC? Fakt jednak jest faktem, że na forum Garmina ludzie zgłaszali podobne problemy. Jeżeli o mnie chodzi problemu nie zauważyłem, chociażby z tej prostej przyczyny że mam wyłączone wyświetlanie waypointów, bo za bardzo zaciemniają mi mapkę.

Owszem za pewnymi funkcjami Fenixa3 tęsknię, a że nie jestem maniakiem ładnych obrazków i super szczegółowych map w turystycznym urządzeniu nawigacyjnym, więc gdyby w Fenixie3 była możliwość wyświetlania "trackmapy" (wyświetlanie różnych śladów/tras, a nie tylko tego po którym się poruszam), z całą pewnością postawiłbym na Fenixa3. Póki co zostaję wierny EPIXowi, ale ... przygotowuję się powoli duchowo na premierę Fenixa 4. Być może on wniesie coś nowego w zakresie widoku "mapy" podczas treningu/nawigacji?

serdeczne dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Przydatne wiadomości ale nadal czuję, że mam dylemat. Tak jak piszesz osiołkowi
w żłobie dano... I masz racje dopiero Fenix 4, który być może połączy cechy obu zegarków będzie jedynym sensownym wyborem.
Zresztą najwyższy już czas żeby Garmin pokazał kto jest liderem i pozamiatał rynek. I wszyscy tutaj wiemy co powinien zrobić aby
tak było. Miraż Fenixa 3 i Epixa sprawiłby, że moje ciężko zarobione pieniądze dostarczyłbym w zębach do sklepu Garmina. Za co
wszyscy trzymamy kciuki, coś musi się na tym polu wydarzyć ciekawego do roku czasu ja myślę. A tymczasem jednak chyba
postawię na wygląd i stricte sportowe cechy a na allegro poszukam jakiegoś ręcznego garmina na wypady w góry. Póki co ukontentuje
mnie solidna opcja prowadzenia po trasie, którą mogę sobie opracować wcześniej w domu w Fenixie 3. Co rusz biegam w jakiś nieznanych
mi miejscach i gubię się na potęgę. Fenix 3 i trasy załatwia sprawę mam nadzieję.

Roger
Rewolwerowiec
Początkujący

Post autor: Rewolwerowiec »

Również pięknie dziękuję za zainteresowanie i odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie
ODPOWIEDZ