Garmin EPIX - opinie, pytania użytkowników
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Re: Garmin EPIX - opinie, pytania użytkowników
Zgoda. Dzisiaj mamy wysyp urządzeń mierzących tętno na nadgarstku, ale kiedy kupowałem pulsometr, Garmin jeszcze nie wiedział o tej metodzie. Opisane przeze mnie rozwiązanie nie ma być zachętą do kupowania MioLinka. Należy je raczej traktować jako pomysł dla tych, którzy MioLinka już posiadają.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Czyli rozumiem że nikt nie podpowie jak włączać mapę Birdseye?
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Żeby włączyć trzeba ją najpierw załadować do zegarka. Można to uczynić za pomocą BaseCampa.
Pozdrawiam Lechu
Co do MIO to dla kogos kto uzywa pomiaru tetna raz na jakis czas i nie potrzebuje pomiaru 24/7 (ktory ponoc na razie i tak kuleje) MIO jest lepszym wyborem. Mozna uzywac pod kurtka czy dlugim rekawem ciagle widzac zegarek. Mozna uzywac z wieloma urzadzeniami (nawet telefonami), ba z wieloma na raz (choc vivoactive hr ma rozsylanie sygnalu hr). Dla sportowcow minus taki ze wskazania tetna z urzadzen optycznych jest duzo gorsza niz z elektrycznych klasycznych paskow. Ale cos za cos.
Taka ciekawostka, mam w rodzinie 3 MIO
Jedno z nich, drugie kupione, kompletnie zdechlo na jednym z maratonow. Ladowanie, wlaczanie, nic nie dawalo. Testowane na roznych ladowarkach.
Napisalem do MIO jaka sprawa jest, nie liczac na wymiane za darmo a moze na jakas znizke na kolejne (notabene jak kupowalem kolejne to mozna bylo wpisac kod na znizke i wychodzilo za ok 60 euro/szt kod chyba RMN20 ).
Zapytali mnie kiedy sie gwarancja skonczyla, sprawdzilem, i sie okazalo ze ostatnim dniem gwarancji byl dzien kiedy napisalem do nich majla z opisem klopotu (zupelny przypadek). Popsulo sie jakis tydzien wczesniej. Kazali mi wyslac samo MIO do nich. Pasek oryginalny i tak pekl kiedys i miałem zastepstwo. Kazali sobie wyslac skan nadania. Po paru dniach mialem nowe MIO w domu
Taka ciekawostka, mam w rodzinie 3 MIO
Napisalem do MIO jaka sprawa jest, nie liczac na wymiane za darmo a moze na jakas znizke na kolejne (notabene jak kupowalem kolejne to mozna bylo wpisac kod na znizke i wychodzilo za ok 60 euro/szt kod chyba RMN20 ).
Zapytali mnie kiedy sie gwarancja skonczyla, sprawdzilem, i sie okazalo ze ostatnim dniem gwarancji byl dzien kiedy napisalem do nich majla z opisem klopotu (zupelny przypadek). Popsulo sie jakis tydzien wczesniej. Kazali mi wyslac samo MIO do nich. Pasek oryginalny i tak pekl kiedys i miałem zastepstwo. Kazali sobie wyslac skan nadania. Po paru dniach mialem nowe MIO w domu
Dziękuje za odpowiedź, ale chyba jestem już za stary :/
Zainstalowałem BaseCampa, w programie wydaje mi się że wgrałem mapy, ale w telefonie nie mogę znaleźć tych map :/ Co robię nie tak ?
Ps: dziękuje za cierpliwość
Zainstalowałem BaseCampa, w programie wydaje mi się że wgrałem mapy, ale w telefonie nie mogę znaleźć tych map :/ Co robię nie tak ?
Ps: dziękuje za cierpliwość
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Wiek nie ma znaczenia. Sam jestem już po 60-tce. Chodzi raczej o pewne obycie z elektroniką i możliwością znalezienia wspólnej płaszczyzny do dyskusji. Pytanie: "co robię nie tak?" miałoby sens gdybyś napisał dokładnie krok po kroku co robisz. Na podstawie lakonicznego stwierdzenia "wydaje mi się że wgrałem mapy" nawet Czarnoksiężnik z Krainy Oz nie potrafiłby powiedzieć co robisz nie tak, a co dopiero zwykli śmiertelnicy z GarniakaLodek pisze:chyba jestem już za stary :/
Inna sprawa, że teraz piszesz coś o braku możliwości znalezienia mapy "w telefonie", co wprowadza jeszcze większe zamieszanie. Napisz DOKŁADNIE co robisz, jak robisz, gdzie szukasz map, a być może uda się Tobie pomóc. No i jeszcze jedna ważna uwaga: z tego co pamiętam licencja na pobranie BirdsEye dla Epixa obowiązuje tylko przez rok, więc jeżeli Epixa używasz ponad rok, to bez dodatkowych kombinacji wymagających nieco większego obycia z PC niczego nie zrobimy.
Pozdrawiam Lechu
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 3 times
Lechu,
- czy auto pauza zmniejsza zużycie energii?
- czy ekran mapy przyspiesza zużycie energii?
- czy zauważyłeś wpływ kompasu na zużycie energii?
W trakcie zabawy pierwszym Fenixem zauważyłem, że auto pauza daje ok. 10-20% oszczędności energii i działa dobrze nawet w prędkościach spacerowych (ale na razie po płaskim).
Za to ekran mapy nieco szybciej drenuje energię.
Aby zwiększyć to zużycie wystarczy jeszcze pobawić się skalowaniem i przesuwaniem mapy, wczytywaniem śladów, etc.
Kompas chyba również ma wpływ na czas pracy, ale tutaj nie mam jeszcze wyrobionej opinii.
Zadaję te pytania tutaj, choć w celu konfrontacji z "mapowym" Fenixem.
- czy auto pauza zmniejsza zużycie energii?
- czy ekran mapy przyspiesza zużycie energii?
- czy zauważyłeś wpływ kompasu na zużycie energii?
W trakcie zabawy pierwszym Fenixem zauważyłem, że auto pauza daje ok. 10-20% oszczędności energii i działa dobrze nawet w prędkościach spacerowych (ale na razie po płaskim).
Za to ekran mapy nieco szybciej drenuje energię.
Aby zwiększyć to zużycie wystarczy jeszcze pobawić się skalowaniem i przesuwaniem mapy, wczytywaniem śladów, etc.
Kompas chyba również ma wpływ na czas pracy, ale tutaj nie mam jeszcze wyrobionej opinii.
Zadaję te pytania tutaj, choć w celu konfrontacji z "mapowym" Fenixem.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Mało pomogę
1. Nauczony złymi doświadczeniami z Oregona, nie korzystam z autopauzy. Niestety nie pamiętam, czy testowałem ją w Epixie, ale w turystyce górskiej przy moim, astmatycznym tempie podchodzenia w połączeniu z częstymi postojami na wyrównanie oddechu, to nie ma szans prawidłowo zadziałać.
2. Co do mapy. Generalnie mam na stałe włączony odpowiedni cyferblat z danymi typu aktualny czas, dystans, wysokość, tętno. Alternatywnie: pola danych z informacjami typu dystans, dystans do celu, odległość pionowa do celu, tętno. Z mapy, w sensie: z widoku mapy, korzystam sporadycznie, więc mogę się opierać co najwyżej na opiniach z forum Garmina. Opinie są jednoznaczne: obraz mapy włączony na stałe, skraca czas pracy w sposób zauważalny. Chyba gdzieś widziałem wpis że EPIX z włączoną non stop mapą wytrzymał tylko 9 godzin, czyli spadek czasu pracy wyniósł ok. 40-50℅.
3. Kompasu nie wyłączam.
Generalnie - nie bawiąc się w szczegóły - mój EPIX przy takim użytkowaniu j.w. z włączonym zapisie śladu w trybie "smart" zużywa na godzinę ok. 5,5℅ energii. Na dwie pełne wycieczki spokojnie wystarczy.
PS. Gratuluję nowej zabawki
1. Nauczony złymi doświadczeniami z Oregona, nie korzystam z autopauzy. Niestety nie pamiętam, czy testowałem ją w Epixie, ale w turystyce górskiej przy moim, astmatycznym tempie podchodzenia w połączeniu z częstymi postojami na wyrównanie oddechu, to nie ma szans prawidłowo zadziałać.
2. Co do mapy. Generalnie mam na stałe włączony odpowiedni cyferblat z danymi typu aktualny czas, dystans, wysokość, tętno. Alternatywnie: pola danych z informacjami typu dystans, dystans do celu, odległość pionowa do celu, tętno. Z mapy, w sensie: z widoku mapy, korzystam sporadycznie, więc mogę się opierać co najwyżej na opiniach z forum Garmina. Opinie są jednoznaczne: obraz mapy włączony na stałe, skraca czas pracy w sposób zauważalny. Chyba gdzieś widziałem wpis że EPIX z włączoną non stop mapą wytrzymał tylko 9 godzin, czyli spadek czasu pracy wyniósł ok. 40-50℅.
3. Kompasu nie wyłączam.
Generalnie - nie bawiąc się w szczegóły - mój EPIX przy takim użytkowaniu j.w. z włączonym zapisie śladu w trybie "smart" zużywa na godzinę ok. 5,5℅ energii. Na dwie pełne wycieczki spokojnie wystarczy.
PS. Gratuluję nowej zabawki
Pozdrawiam Lechu
Ehh dzis wyszla nowa wersja Garmin Connect Mobile (3.9). Dodali jeden z ficzerow kiedy jakis czas temu do nich wyslalem niezle opisany (tylko inaczej nazwali). Sledzenie siebie nawzajem. Oczywiscie Epix nie obsluguje. Ale nie o tym ten post. Epix przestal laczyc mi sie z telefonem :/ Dziala tylko jesli go usune i ponownie sparuje. Po rozlaczeniu znow nie dziala. Usuniecie danych apki nic nie dalo, reinstal tez. Musialem cofnac sie do 3.8 z jakiejs trzeciej strony :/ Tutaj dziala ok.
-
Rewolwerowiec
- Początkujący
Czy jest jakiś limit wyświetlanych punktów na mapie? Wcześniej nie miałem z tym problemu a teraz gdy mam tych punktów sporo nie wyświetlają się na mapie przy nawigacji. Proszę o podpowiedź. Pozdrawiam
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
@Rewolwerowiec. Trudno wyczuć czy chodzi tu o ilość punktów czy może o rodzaj ikony w BC? Fakt jednak jest faktem, że na forum Garmina ludzie zgłaszali podobne problemy. Jeżeli o mnie chodzi problemu nie zauważyłem, chociażby z tej prostej przyczyny że mam wyłączone wyświetlanie waypointów, bo za bardzo zaciemniają mi mapkę.
ad.2 Ma budzik (wibracja+dźwięk - do wyboru)
ad.3 Kabel zasilający/transmisji danych zakończony jest wtyczką USB. Można podłączyć do powerbanku.
ad.4 Nie wiem. W moim przypadku zawsze wystarczyło naładowanie zegarka wieczorem.
ad.5 Wszystko można zrobić przyciskami. Ba! Jest to znacznie wygodniejsze
Problem polega na tym, że ekran dotykowy EPIXa reaguje na krople (pot, deszcz), więc czasami bywają pewne perturbacje.
Co do mapek. Zależy co komu potrzebne. Azymut sprzedaje EPIXa z PL_Topo. Generalnie jest OK. Ponadto - jeżeli chodzi o góry - są moje mapy, co prawda leciwe, ale wystarczająco dobre do zegarka.
Generalnie: EPIX posiada kilka nieprzyjemnych bugów. Główne to
- Ten reagujący na krople ekran dotykowy, ekran można zablokować, ale jak trzeba coś podczas deszczu zmienić w zegarku, zaczynają się schody.
- Bug związany z altimetrem. (o co dokładnie chodzi jest opisane tu: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2 ... 7&p=189123 )
Ponadto Fenix3 posiada zdecydowanie bardziej rozbudowane funkcje sportowe, a częściowo też nawigacyjne (aktywny wykres wysokości).
To wszystko powoduje, że "osiołkowi w żlobie ... " i decyzja nie jest łatwa. W moim przypadku używam zegarek do turystyki, więc nie ma o czym dyskutować. Od czasu gdy kupiłem EPIXa, a więc przez ostatnie 2 pełne sezony, w mniej znanym, bądź zupełnie obcym mi terenie, podczas wędrówki sięgnąłem po "coś większego" z mapą dosłownie 2 razy. W pozostałych przypadkach wystarczała w 100% mapka w zegarku.
Owszem za pewnymi funkcjami Fenixa3 tęsknię, a że nie jestem maniakiem ładnych obrazków i super szczegółowych map w turystycznym urządzeniu nawigacyjnym, więc gdyby w Fenixie3 była możliwość wyświetlania "trackmapy" (wyświetlanie różnych śladów/tras, a nie tylko tego po którym się poruszam), z całą pewnością postawiłbym na Fenixa3. Póki co zostaję wierny EPIXowi, ale ... przygotowuję się powoli duchowo na premierę Fenixa 4. Być może on wniesie coś nowego w zakresie widoku "mapy" podczas treningu/nawigacji?
ad.1 TakRogeros pisze: 1. Czy w Epix jest opcja w trakcie treningu biegania nawigacji do punktu startu w dowolnym momencie?
Konkretnie czy zegarek potrafi mnie zaprowadzić tam gdzie wystartowałem gdy się zgubie ?
2. Czytałem, że Epix niema budzika ??
3. Ładowanie a konkretnie czy jest kabel USB tak aby w trasie można było podpiąć go do powerbanku ? Bo wyczytałem i zobaczyłem, że on ma ładowarkę sieciową ?
4. Ładowanie w trakcie zapisu treningu jest możliwe czy to przerywa zapis treningu ?
5. Ekran dotykowy coś co najbardziej przeklinałem w moim Vivoactive czy w EPIX poza mapami trzeba z niego korzystać
np. w czasie treningu, pływania itd ? Chodzi o to, że z tego dotyku jest więcej problemów niż pożytku i czy jakieś funkcje
zegarka kluczowe w treningach wymuszają reakcje przez dotyk czy da się wszystko ogarnąć przyciskami ?
---
5. Na pewno istnieją dokładne mapy wybranych rejonów albo gór poza tymi wgranymi w zegarek ? Tak pytam dla pewności.
ad.2 Ma budzik (wibracja+dźwięk - do wyboru)
ad.3 Kabel zasilający/transmisji danych zakończony jest wtyczką USB. Można podłączyć do powerbanku.
ad.4 Nie wiem. W moim przypadku zawsze wystarczyło naładowanie zegarka wieczorem.
ad.5 Wszystko można zrobić przyciskami. Ba! Jest to znacznie wygodniejsze
Co do mapek. Zależy co komu potrzebne. Azymut sprzedaje EPIXa z PL_Topo. Generalnie jest OK. Ponadto - jeżeli chodzi o góry - są moje mapy, co prawda leciwe, ale wystarczająco dobre do zegarka.
Generalnie: EPIX posiada kilka nieprzyjemnych bugów. Główne to
- Ten reagujący na krople ekran dotykowy, ekran można zablokować, ale jak trzeba coś podczas deszczu zmienić w zegarku, zaczynają się schody.
- Bug związany z altimetrem. (o co dokładnie chodzi jest opisane tu: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2 ... 7&p=189123 )
Ponadto Fenix3 posiada zdecydowanie bardziej rozbudowane funkcje sportowe, a częściowo też nawigacyjne (aktywny wykres wysokości).
To wszystko powoduje, że "osiołkowi w żlobie ... " i decyzja nie jest łatwa. W moim przypadku używam zegarek do turystyki, więc nie ma o czym dyskutować. Od czasu gdy kupiłem EPIXa, a więc przez ostatnie 2 pełne sezony, w mniej znanym, bądź zupełnie obcym mi terenie, podczas wędrówki sięgnąłem po "coś większego" z mapą dosłownie 2 razy. W pozostałych przypadkach wystarczała w 100% mapka w zegarku.
Owszem za pewnymi funkcjami Fenixa3 tęsknię, a że nie jestem maniakiem ładnych obrazków i super szczegółowych map w turystycznym urządzeniu nawigacyjnym, więc gdyby w Fenixie3 była możliwość wyświetlania "trackmapy" (wyświetlanie różnych śladów/tras, a nie tylko tego po którym się poruszam), z całą pewnością postawiłbym na Fenixa3. Póki co zostaję wierny EPIXowi, ale ... przygotowuję się powoli duchowo na premierę Fenixa 4. Być może on wniesie coś nowego w zakresie widoku "mapy" podczas treningu/nawigacji?
Pozdrawiam Lechu
Wow, Lechu, czyżbyś już coś na ten temat słyszałGPS Maniak pisze:
... przygotowuję się powoli duchowo na premierę Fenixa 4.
Pozdrawiam, Jerzy
Obecnie:1x Rino530HCX (drugie zostało w szczelinie lodowej na Kaukazie), 62ST, F5XPlus, InReachExplorer+
było: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, VistaHCX, 62S, F1, F2, F3HR,F5X Epix
W samochodzie:3597
Obecnie:1x Rino530HCX (drugie zostało w szczelinie lodowej na Kaukazie), 62ST, F5XPlus, InReachExplorer+
było: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, VistaHCX, 62S, F1, F2, F3HR,F5X Epix
W samochodzie:3597
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
To raczej takie przeczucie, że coś nowego się pojawi 
Pozdrawiam Lechu
GPS Maniak pisze:@Rewolwerowiec. Trudno wyczuć czy chodzi tu o ilość punktów czy może o rodzaj ikony w BC? Fakt jednak jest faktem, że na forum Garmina ludzie zgłaszali podobne problemy. Jeżeli o mnie chodzi problemu nie zauważyłem, chociażby z tej prostej przyczyny że mam wyłączone wyświetlanie waypointów, bo za bardzo zaciemniają mi mapkę.
serdeczne dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Przydatne wiadomości ale nadal czuję, że mam dylemat. Tak jak piszesz osiołkowi
w żłobie dano... I masz racje dopiero Fenix 4, który być może połączy cechy obu zegarków będzie jedynym sensownym wyborem.
Zresztą najwyższy już czas żeby Garmin pokazał kto jest liderem i pozamiatał rynek. I wszyscy tutaj wiemy co powinien zrobić aby
tak było. Miraż Fenixa 3 i Epixa sprawiłby, że moje ciężko zarobione pieniądze dostarczyłbym w zębach do sklepu Garmina. Za co
wszyscy trzymamy kciuki, coś musi się na tym polu wydarzyć ciekawego do roku czasu ja myślę. A tymczasem jednak chyba
postawię na wygląd i stricte sportowe cechy a na allegro poszukam jakiegoś ręcznego garmina na wypady w góry. Póki co ukontentuje
mnie solidna opcja prowadzenia po trasie, którą mogę sobie opracować wcześniej w domu w Fenixie 3. Co rusz biegam w jakiś nieznanych
mi miejscach i gubię się na potęgę. Fenix 3 i trasy załatwia sprawę mam nadzieję.
Roger
-
Rewolwerowiec
- Początkujący
Również pięknie dziękuję za zainteresowanie i odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie